Suudi Arabistan 17 Mayıs’tan itibaren vatandaşlarına yönelik seyahat yasağını kaldırıyor

Bayram yaklaşırken alışveriş merkezlerine talep arttı (Reuters)
Bayram yaklaşırken alışveriş merkezlerine talep arttı (Reuters)
TT

Suudi Arabistan 17 Mayıs’tan itibaren vatandaşlarına yönelik seyahat yasağını kaldırıyor

Bayram yaklaşırken alışveriş merkezlerine talep arttı (Reuters)
Bayram yaklaşırken alışveriş merkezlerine talep arttı (Reuters)

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle vatandaşlara uygulanan seyahat yasağının aşı olanlar, en az 6 ay önce koronavirüsten kurtulanlar ve 18 yaşın altındakiler için 17 Mayıs itibarıyla kaldırılacağını açıkladı.
Bakanlık tarafından dün yapılan açıklamada, iki doz aşı olmuş vatandaşların 17 Mayıs’tan itibaren yurt dışına çıkabileceği bilgisi verildi. Alınan karara göre, tek doz aşı olanlar ise aşı tarihinden 14 gün sonra yurt dışına seyahat edebilecek.
Bakanlık ayrıca, 6 ay önce koronavirüsten iyileşenler ve 18 yaşın altındakilere de seyahat izni verileceğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed Abdulali, dün düzenlediği basın toplantısında vaka eğrisinin üç aydır dalgalanma halinde olduğunu söyleyerek, salgının yayılmasını sınırlamak için önlemlere bağlılık gerektiğini bir kez daha vurguladı.
Dr. Abdulali, “Önümüzdeki günler çok önemli ve bunlara dikkat ederek ihtiyati tedbirlere uymalıyız. Ramazan’ın son 10 günü ve bayram günlerinde can kayıplarının artmasını istemiyoruz” dedi.
Koronavirüsten iyileşenlerin 6 aya kadar uzanan doğal bağışıklığa sahip olduklarını belirten Dr. Abdulali, hastalığı atlatanlara bu nedenle 6 ay sonra aşı yapıldığını vurguladı.
Sağlık Bakanlığı, ayrıca son 24 saat içerisinde 937 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 419 bin 348’e yükseldiğini açıkladı.
Açıklamada, bin 351’i ağır hasta olmak üzere ülkedeki aktif vaka sayısının 9 bin 705 olduğu bilgisi verildi.
Sağlık Bakanlığı, bin 120’si son bir günde olmak üzere şu ana kadar 402 bin 664 kişinin iyileştiğini bildirdi.
Bakanlık, son 24 saatte 11 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybının 6 bin 979’a yükseldiğini de ifade etti.
Bakanlık verilerine göre, ülkede şu ana kadar 9,56 milyon doz da aşı yapıldı.
Diğer yandan, Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman el-Hüseyin, özellikle Ramazan Bayramı’na günler kala mağaza ve alışveriş merkezlerinde önleyici tedbirlere bağlı kalmanın önemini vurguladı.
Bakanlığın, alışveriş merkezlerinin 24 saat açık kalması yönünde talimat verdiğini aktaran sözcü, salgını önlemek için yoğun zamanlarda alışverişten kaçınmak gerektiğini de sözlerine ekledi.
İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanı Vekili Ahmed el-Mecid ise, ‘Teberru’ platformunun bağış almak için resmi platform olduğunu ve Yüksek Alimler Konseyi'nin, fitrenin ödenmesine yasal tarihten önce cevaz verdiğini bildirdi.
Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve Rehberlik Bakanlığı, cemaat arasında koronavirüse yakalanan kişilerin olmasının ardından bugün 5 bölgedeki 18 camiyi geçici olarak kapattı.
Toplamda 84 günde geçici olarak kapatılan cami sayısı 961’e ulaştı. Sterilizasyon işlemlerinin ardından bunlardan 921’i açıldı.
Bakanlık, herkesi ihtiyati tedbirlerle ilgili tüm talimatlara uymaya ve camilere gelenlerin güvenliği ve sağlığı için bu konuda iş birliği yapmaya çağırdı.



İngiliz ajansı: Bir tanker rotasından saptı ve İran sularına yöneldi

Bab el-Mandeb yakınlarında Arap Denizi'nde seyreden bir gemi (Arşiv- EPA)
Bab el-Mandeb yakınlarında Arap Denizi'nde seyreden bir gemi (Arşiv- EPA)
TT

İngiliz ajansı: Bir tanker rotasından saptı ve İran sularına yöneldi

Bab el-Mandeb yakınlarında Arap Denizi'nde seyreden bir gemi (Arşiv- EPA)
Bab el-Mandeb yakınlarında Arap Denizi'nde seyreden bir gemi (Arşiv- EPA)

Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları Kuruluşu (UKMTO), bugün Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Khor Fakkan'ın 20 deniz mili doğusundaki bir olayla ilgili raporlar aldığını bildirdi.

Olayı şüpheli olarak nitelendiren yetkili, yetkililerin soruşturma yürüttüğünü bildirdi. Kısa bir süre önce, Marshall Adaları bayraklı bir ham petrol tankerinin Acman'dan İran karasularına, Hürmüz Boğazı üzerinden Singapur'a doğru giderken üç küçük teknenin gemiye yaklaştığını açıkladı.

Tankerin Umman Körfezi'ni geçerken aniden rotasını değiştirdiğini ve İran karasularına doğru yöneldiğini ifade etti.


Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı: Hacılara olağanüstü bir deneyim yaşatmak için erken adımlar

Suudi Arabistan devlet kurumları, hacı adaylarına hizmet vermek için en son projelerini ve kalkınma programlarını sundu. (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan devlet kurumları, hacı adaylarına hizmet vermek için en son projelerini ve kalkınma programlarını sundu. (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı: Hacılara olağanüstü bir deneyim yaşatmak için erken adımlar

Suudi Arabistan devlet kurumları, hacı adaylarına hizmet vermek için en son projelerini ve kalkınma programlarını sundu. (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan devlet kurumları, hacı adaylarına hizmet vermek için en son projelerini ve kalkınma programlarını sundu. (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia, kutsal mekânlarda bir milyondan fazla hacı için sözleşme işlemlerinin tamamlandığını duyurdu. Rabia, bu adımı ‘sezon başlamadan altı ay önce elde edilen benzeri görülmemiş bir başarı’ olarak nitelendirerek, bunun Krallığın yüksek hazırlık düzeyini ve hacıların yolculuğunu kolaylaştırmak, Rahman’ın misafirlerine istisnai bir deneyim sunmak amacıyla benimsediği erken planlama yaklaşımını yansıttığını belirtti.

Bu açıklama, Cidde kentindeki Superdome salonunda ‘Mekke’den Dünyaya’ sloganıyla düzenlenen 2025 Hac Konferansı ve Fuarı’nın kapanışında yapıldı. Etkinlik, 150’den fazla ülkeyi temsilen gelen heyetlerin yanı sıra kamu, özel ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların geniş katılımıyla, hac ve umre hizmetlerine odaklanan en büyük uluslararası buluşma oldu.

Rabia, konferansın beşinci edisyonunun Vizyon 2030’u somutlaştırdığını vurguladı. Bu vizyonun, hac ve umre sistemini tüm sektörler arasındaki entegrasyon yoluyla geliştirmeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca, fuarda devlet kurumlarının Rahman’ın misafirlerine hizmet için yürüttükleri en yeni projelerini ve geliştirme programlarını tanıttıklarını, özel sektörün de dünya genelindeki hizmet sağlayıcılarla 3 binden fazla anlaşma imzalayarak büyük katkı sağladığını söyledi.

Rabia, konferans ve fuar ziyaretçi sayısının 160 bini aştığını, bunun geçen yıla göre yaklaşık yüzde 33 artış anlamına geldiğini açıkladı. Bu durumun, Suudi Arabistan’ın hac tecrübesine yönelik artan küresel ilgiyi, onu yönetim, organizasyon ve modern teknoloji açısından bir model haline getirdiğini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, bakanlık olarak 77 ülke ile hac organizasyonlarını düzenlemeye yönelik iş birliği anlaşmaları imzaladıklarını belirtti.

df
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia, Hac Konferansı ve Fuarı’nın kapanışında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. (Şarku’l Avsat)

Rabia, bu yılki konferansın Kral Abdulaziz Vakfı’nın katılımıyla öne çıktığını belirtti. Vakıf, ‘Hac ve Haremeyn Tarihi Forumu’ aracılığıyla, hac tarihini ve Suudi Arabistan’ın asırlardır iki kutsal mabede hizmet konusundaki çabalarını belgeleyen bilgi içerikleri sundu. Rebia ayrıca, Kral Abdulaziz Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prens Faysal bin Selman bin Abdulaziz’in etkin katılımını ve vakfın hacla ilgili tarihi ve kültürel farkındalığı zenginleştirmedeki rolünü övgüyle andı.

Üç gün süren konferans boyunca, kalabalık yönetimi konusundaki en önemli uluslararası deneyimler ele alındı ve hac ve umre deneyimini geliştirmeyi hedefleyen dijital dönüşüm projeleri tanıtıldı. Ayrıca, akıllı ulaşım, saha hizmetlerinin yönetimi ve yapay zekâ destekli elektronik izin sistemlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda 100’den fazla teknolojik girişim sergilendi. Bu çalışmalar, verimliliği, güvenliği ve hizmetlerin kolaylığını artırmayı amaçlıyor.

Eş zamanlı düzenlenen fuarda ise 200’den fazla kurum ve kuruluşun saha sunumları yer aldı. Katılımcılar arasında, ulaşım, konaklama ve akıllı rehberlik alanlarında yenilikçi çözümler sunan teknoloji girişimleri de bulunuyordu. Ayrıca, lojistik hizmetler ve dijital dönüşüm alanlarında uluslararası iş birliğini güçlendirmek üzere birçok mutabakat zaptı imzalandı. Bu gelişmeler, konferansın dünya genelindeki yenilikleri ‘Rahman’ın misafirlerine hizmet’ amacı etrafında birleştiren bir platform olarak konumunu pekiştirdi.

Konuşmasının sonunda Rabia, önümüzdeki ocak ayında Medine’de Umre ve Ziyaret Forumu’nun düzenleneceğini duyurdu. Forumun, ziyaretçilere ve umrecilere hizmet eden kurumlar arasındaki entegrasyonu güçlendirmeyi, hizmet sistemini geliştirmeyi ve Vizyon 2030’un hedefleriyle uyumlu bir yapıya ulaşmayı amaçladığını ifade etti.


Halid bin Selman, ABD yetkilileriyle ortaklık ve son gelişmeleri görüştü

Prens Halid bin Salman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan Savunma Bakanı (SPA)
Prens Halid bin Salman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan Savunma Bakanı (SPA)
TT

Halid bin Selman, ABD yetkilileriyle ortaklık ve son gelişmeleri görüştü

Prens Halid bin Salman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan Savunma Bakanı (SPA)
Prens Halid bin Salman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan Savunma Bakanı (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdülaziz, Beyaz Saray'da ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Vekili Marco Rubio, Savunma Bakanı Pete Higseth ve Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile bir araya geldi.

Görüşmede Suudi Arabistan-ABD ilişkileri, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın çeşitli yönleri gözden geçirildi, bölgesel ve uluslararası gelişmeler, ortak ilgi alanları ve bunların çözümüne yönelik çabalar ele alındı.

Toplantıya Suudi Arabistan tarafından ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender bin Sultan, Devlet Bakanı, Bakanlar Kurulu Üyesi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Musaid el-Ayban ve Savunma Bakanı İstihbarat Danışmanı Hişam bin Saif katıldı. Amerikan tarafında da çok sayıda üst düzey yetkili toplantıda hazır bulundu.