Suudi Arabistan 17 Mayıs’tan itibaren vatandaşlarına yönelik seyahat yasağını kaldırıyor

Bayram yaklaşırken alışveriş merkezlerine talep arttı (Reuters)
Bayram yaklaşırken alışveriş merkezlerine talep arttı (Reuters)
TT

Suudi Arabistan 17 Mayıs’tan itibaren vatandaşlarına yönelik seyahat yasağını kaldırıyor

Bayram yaklaşırken alışveriş merkezlerine talep arttı (Reuters)
Bayram yaklaşırken alışveriş merkezlerine talep arttı (Reuters)

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle vatandaşlara uygulanan seyahat yasağının aşı olanlar, en az 6 ay önce koronavirüsten kurtulanlar ve 18 yaşın altındakiler için 17 Mayıs itibarıyla kaldırılacağını açıkladı.
Bakanlık tarafından dün yapılan açıklamada, iki doz aşı olmuş vatandaşların 17 Mayıs’tan itibaren yurt dışına çıkabileceği bilgisi verildi. Alınan karara göre, tek doz aşı olanlar ise aşı tarihinden 14 gün sonra yurt dışına seyahat edebilecek.
Bakanlık ayrıca, 6 ay önce koronavirüsten iyileşenler ve 18 yaşın altındakilere de seyahat izni verileceğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed Abdulali, dün düzenlediği basın toplantısında vaka eğrisinin üç aydır dalgalanma halinde olduğunu söyleyerek, salgının yayılmasını sınırlamak için önlemlere bağlılık gerektiğini bir kez daha vurguladı.
Dr. Abdulali, “Önümüzdeki günler çok önemli ve bunlara dikkat ederek ihtiyati tedbirlere uymalıyız. Ramazan’ın son 10 günü ve bayram günlerinde can kayıplarının artmasını istemiyoruz” dedi.
Koronavirüsten iyileşenlerin 6 aya kadar uzanan doğal bağışıklığa sahip olduklarını belirten Dr. Abdulali, hastalığı atlatanlara bu nedenle 6 ay sonra aşı yapıldığını vurguladı.
Sağlık Bakanlığı, ayrıca son 24 saat içerisinde 937 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 419 bin 348’e yükseldiğini açıkladı.
Açıklamada, bin 351’i ağır hasta olmak üzere ülkedeki aktif vaka sayısının 9 bin 705 olduğu bilgisi verildi.
Sağlık Bakanlığı, bin 120’si son bir günde olmak üzere şu ana kadar 402 bin 664 kişinin iyileştiğini bildirdi.
Bakanlık, son 24 saatte 11 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybının 6 bin 979’a yükseldiğini de ifade etti.
Bakanlık verilerine göre, ülkede şu ana kadar 9,56 milyon doz da aşı yapıldı.
Diğer yandan, Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman el-Hüseyin, özellikle Ramazan Bayramı’na günler kala mağaza ve alışveriş merkezlerinde önleyici tedbirlere bağlı kalmanın önemini vurguladı.
Bakanlığın, alışveriş merkezlerinin 24 saat açık kalması yönünde talimat verdiğini aktaran sözcü, salgını önlemek için yoğun zamanlarda alışverişten kaçınmak gerektiğini de sözlerine ekledi.
İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanı Vekili Ahmed el-Mecid ise, ‘Teberru’ platformunun bağış almak için resmi platform olduğunu ve Yüksek Alimler Konseyi'nin, fitrenin ödenmesine yasal tarihten önce cevaz verdiğini bildirdi.
Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve Rehberlik Bakanlığı, cemaat arasında koronavirüse yakalanan kişilerin olmasının ardından bugün 5 bölgedeki 18 camiyi geçici olarak kapattı.
Toplamda 84 günde geçici olarak kapatılan cami sayısı 961’e ulaştı. Sterilizasyon işlemlerinin ardından bunlardan 921’i açıldı.
Bakanlık, herkesi ihtiyati tedbirlerle ilgili tüm talimatlara uymaya ve camilere gelenlerin güvenliği ve sağlığı için bu konuda iş birliği yapmaya çağırdı.



Suudi Arabistan, Kiev'deki Katar büyükelçiliği binasına bombalı saldırı sonucu verilen zarardan dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, Kiev'deki Katar büyükelçiliği binasına bombalı saldırı sonucu verilen zarardan dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de meydana gelen bombalı saldırı sonucunda kardeş ülke Katar'ın büyükelçilik binasına verilen zarardan dolayı Krallık'ın derin üzüntüsünü dile getirdi.

Bakanlık’ın yaptığı açıklamada, “Krallık, Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi uyarınca diplomatik misyonların üyelerine ve merkezlerine koruma sağlanması gerektiğini teyit eder ve (Rusya-Ukrayna) krizini barışçıl yollarla çözmeyi amaçlayan diplomatik çabaları desteklediğini yineler” ifadeleri yer aldı.


Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Yemen siyasetinde güney illerinde önemli bir dönüm noktası olarak, Güney Geçiş Konseyi liderleri dün yaptıkları açıklamada, konseyin tüm organlarının, ana ve yan organlarının, yurt içi ve yurt dışındaki ofislerinin feshedildiğini duyurarak, kaçak konsey başkanı Aydarus el-Zubeydi'nin önderlik ettiği tek taraflı askeri gerilimi reddettiklerini ifade ettiler.

Açıklamada, Hadramut ve el-Mehra'da yaşananlar, güneydeki birliği ve Yemen'de meşru hükümeti destekleyen koalisyonla ilişkileri zedeleyen “talihsiz olaylar” olarak nitelendirilirken, Suudi Arabistan'ın himayesinde Riyad'da düzenlenen kapsamlı güney konferansına tam katılım taahhütleri teyit edildi.

Konseyin iki başkan yardımcısı ve genel sekreterinin katıldığı liderlik toplantısında yayınlanan açıklamada, kararın olayların kapsamlı bir değerlendirmesinin ardından ve durumu yatıştırma çabalarının reddedilmesi ile bunun güney ve bölgesel düzeyde yarattığı tehlikeli yansımaların değerlendirilmesi sonucunda alındığı ifade edildi.

Suudi Arabistan'ın ilk resmi yorumunda, Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Konsey'in kendisini feshetme yönündeki tarihi kararına övgüde bulunarak, bu adımı “cesur bir karar” olarak nitelendirdi. Savunma Bakanı, “güney sorunu artık Krallık'ın himayesinde ve uluslararası toplumun Riyad Konferansı aracılığıyla desteklediği gerçek bir yol izliyor. Bu yol aracılığıyla güney halkını bir araya getirerek, onların iradesine ve özlemlerine uygun adil çözümler için kapsamlı bir vizyon bulmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bugün yaptığı açıklamada, Güney Yemen meselesinin artık Suudi Arabistan tarafından desteklenen ve uluslararası toplum tarafından da Riyad Konferansı aracılığıyla güçlendirilen gerçek bir süreç kazandığını belirtti.

Prens Halid bin Selman, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Riyad Konferansı aracılığıyla ‘Güney’in kardeşlerini bir araya getirerek adil çözümler için kapsamlı bir vizyon oluşturmayı ve onların irade ve beklentilerini karşılamayı’ amaçladıklarını ifade etti.

Halid bin Selman, konferansa hazırlık amacıyla, güneyli şahsiyetlerle istişare içinde bir hazırlık komitesi kurulacağını ve konferansta Yemen’in güneyindeki tüm vilayetlerin temsil edileceğini, hiçbir ayrım veya dışlama yapılmayacağını vurguladı.

Suudi Arabistan’ın Riyad Konferansı’nın sonuçlarını destekleyeceğini belirten Prens Halid bin Selman, güneyli liderlerin Güney Geçiş Konseyi’ni (GGK) feshetme kararını ‘cesur bir adım’ olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir de, ülkesinin konferansa ev sahipliği yapma amacının, tüm etkin güneyli liderleri ve şahsiyetleri ayrım gözetmeden bir araya getirerek adil çözümler geliştirmek olduğunu belirtti ve bu çözümlerin daha sonra Yemen’deki kapsamlı siyasi diyalog masasına sunulacağını kaydetti.

Al Cabir, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, GGK liderliğinin fesih kararının cesur bir adım olduğunu ve güney meselesinin geleceğine duyulan sorumluluğu ortaya koyduğunu vurguladı. Ayrıca, Suudi Arabistan himayesinde yürütülecek diyaloğun sonuçlarının uluslararası destek göreceğini belirtti.