Hindistan’ın Mumbai kentinde salgın tehlikesi büyümeye devam ediyor

Sağlık ekipmanlarının yetersiz kalması en büyük zorluğu oluşturuyor.

Hindistan'da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin cesetlerini taşımaya hazırlanan işçiler (EPA)
Hindistan'da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin cesetlerini taşımaya hazırlanan işçiler (EPA)
TT

Hindistan’ın Mumbai kentinde salgın tehlikesi büyümeye devam ediyor

Hindistan'da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin cesetlerini taşımaya hazırlanan işçiler (EPA)
Hindistan'da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin cesetlerini taşımaya hazırlanan işçiler (EPA)

Hindistan’ın Mumbai şehrindeki Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Tıbbi Faaliyetler Direktörü Gautam Harigovind, Mumbai’deki duruma ilişkin şu açıklamayı yapıyor:
“Bin yataklı bir hastane düşünün. Acil servis, travma ve triyaj bölümlerine ek olarak 28 servisi var. Büyük metal bir çadırın içinde derme çatma bir hastane. İlk girdiğimde benim için hayal edilemez bir deneyimdi. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim. Devasa bir gemiye binmek gibiydi. Tavanı çok yüksek, ancak havalandırma olması gerektiği kadar iyi değil. Çadır bazı kriterleri karşılıyor ancak Mumbai havası için pek uygun değil. Mumbai sabahları çok nemli ve dayanılmaz derecede sıcak oluyor. Sekiz saat koruma kıyafeti içinde çalışmak düşünülemez bir durum. Sıcaklık neredeyse dayanılmaz bir hal alıyor.
Bu hafta acil durum projemizin ikinci haftası. Geçen hafta her gün yaklaşık 200 ila 250 yeni hasta alıyorduk. Mumbai'deki durum çok tehlikeli olmaya devam ederken, bu hafta ekip olarak bizim için daha iyi bir hafta oldu.
Bu hafta hastalarımızda beklediğimizden daha iyi sonuçlar aldık. Eylül 2020'de Mumbai Kovid-19 Tedavi Merkezi'nde çalışmaya başladığımda durum kaotikti ve insanlar her gün gruplar halinde gelmekten korkuyordu. Bundan sonra durum sakinleşti.
Bugün karşı karşıya olduğumuz en büyük zorluk, sağlık ekiplerinin yetersiz kalması. İnsanlar bu ortamda uzun süre çalışamazlar, tükenmişliğe neden oluyor. Şu anki tükenmişlik atakları ilk dalgadakinden daha hızlı. Şimdi üç günde bitkin hissediyorsunuz.
Vardiyanız 6 saati geçmese bile bu saatler Kovid-19 saatleri oluyor. Bu da çok sayıda hasta bakmak demek. Hastanede 28 servis var ve her servisteki vardiyada iki hemşire bulunmak zorunda. 4 vardiya var. Basit bir hesaplama yaparsak, bu sayıda hemşire bulmanın zor olduğunu görürüz.
Yeni personelleri işe almaya ve eğitmeye odaklanıyoruz. Birlikte çalıştığımız birçok Sağlık Bakanlığı hemşiresi, ne olduğunu anlamadıkları bir durumun içine atılmış yeni mezunlar. İşlerini iyi bir şekilde yapmaya çalışıyorlar ancak deneyimleri yok ve işlerini ya da zamanlarını nasıl yöneteceklerini bilmiyorlar. MSF hemşirelerimiz iş başında rehberlik ve eğitim ile Sağlık Bakanlığı hemşirelerine destek oluyor.
Kovid-19 salgını kişisel düzeyde ve bir doktor olarak mesleki açıdan beni değiştirdi. İnsanlar ölüyor ve ben buna alıştım. Bunları düşünecek vaktimiz olmuyor. Önceden hastalara çok odaklanırdım ve hastaların sorunlarını savunmakla ilgileniyordum. Şu anda hastalarla ilişki kurmaktan korkuyorum.
İlk başlarda bunu yapıyordum. Ancak bir sonraki vardiyamda geri geldiğimde yataklarını boş bulmak içimi parçalıyordu. Hatta artık onlara sadece "hasta" diyorum. Hastaya ismiyle hitap ederdim ya da hastam derdim. Kovid-19 beni bu açıdan değiştirdi.
 Sağlık ekipleri için işi kolaylaştırmak amacıyla spontane yöntemler icat ettik. Sınır Tanımayan Doktorlar ekibinin çok güçlü kişilikleri var. Onları işe alırken dikkat ettiğim özellik bu oluyor. Ekibimizin her üyesi hem klinik beceriler hem de kişilik açısından güçlü kişilerden oluşuyor. Hem personelin hem de hastanın neler olabileceğini anlamasına yardımcı olmak için personelimizi olası Kovid-19 sonuçlarıyla ilgili hastalarının durumunu tartışmaya erken başlamaya teşvik ediyoruz. Yani hastanın ölme olasılığı.
Bu, ekibimizin hastalarına ne olabileceğini kabul etmesine yardımcı olduğu için olumlu sonuçlara yol açıyor. Sadece önceden durumu ele aldıkları için değil, aynı zamanda hasta ne olacağını bildiği ve buna biraz hazır olduğu için olumlu etkileri oluyor.
Hindistan'daki durum hakkında herkes olabildiğince açık konuşmalı. Şu anda yaşananlar korkunç bir gerçek ve kimse bunun hakkında konuşmazsa bu şekilde gelip geçecek. Hindistan ormansızlaşmanın sonucu tek başına kalan yalnız bir ağaç gibi olacak. Hindistan'da ellerinden geldiğince gönüllü olmaya istekli birçok kişi ve tıbbi bakım almak isteyen birçok vatandaş var. Ancak sorun altyapıda.
Mevcut durum şu anda biraz daha sakinleşti. Ancak bu daha ziyade fırtına öncesi sessizliğe benziyor.
Mumbai'nin tamamen kapanacağına dair bir endişe var. Bundan önce olduğu gibi, tekrar normal duruma dönebilmek için çalışma saatlerimizin dışında da çalışıyoruz. Önceden tahmin ettiğim ve hatalı olduğumu umduğum koşulların henüz gerçekleşmemiş olmasından dolayı sevinçliyim.”



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters