Korona ile mücadelede dünyada yaşanan gelişmeler

Kapanma önlemlerinin hafifletilmesi konusunda Avrupa ülkeleri arasındaki farklılıklar

 Hindistan’da kororonavirüs kurbanlarının cesetlerini yakmak için hazırlanan çalışanlar (AFP)
Hindistan’da kororonavirüs kurbanlarının cesetlerini yakmak için hazırlanan çalışanlar (AFP)
TT

Korona ile mücadelede dünyada yaşanan gelişmeler

 Hindistan’da kororonavirüs kurbanlarının cesetlerini yakmak için hazırlanan çalışanlar (AFP)
Hindistan’da kororonavirüs kurbanlarının cesetlerini yakmak için hazırlanan çalışanlar (AFP)

Hindistan’daki sağlık durumu, dün (Salı) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlangıcından bu yana kaydedilen vaka sayının 20 milyon eşiğini aşmasının yanı sıra hastanelerdeki hasta sayısının artması ile giderek daha kötü bir hale gelirken, Avrupa ülkeleri ve ABD epidemiyolojik durumun iyiye gitmesi sonucunda Kovid-19 kısıtlamalarını hafifletti.
Fransız haber ajansı AFP’ye göre, Hindistan’da dün 350 binden fazla vaka kaydedildi ve geçen hafta kaydedilen 402 bin vakaya kıyasla hafif bir düşüş yaşandı. Sağlık Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili Lav Aggarwal, “Pozitif yöne doğru ilerlendiğini gösteren çok erken bir işaret var” dedi.
Hindistan’da, düzenlenmelerine izin verilen dini festivallerin ve mitinglerin yanı sıra Narendra Modi hükümetinin salgına karşı rehavet göstermesi sebebiyle 226 binden fazla can kaybı yaşandı. Uzmanlar, dünya genelinde 3 milyon 241 binden fazla insanın ölümüne neden olan salgındaki gerçek can kaybının daha fazla olduğunu düşünüyor.
Hindisatan’da kaynaklara ihtiyacı olan ve sağlık krizi ile yüzleşmeye hazır olmayan sağlık sistemi, son günlerdeki uluslararası yardım akınına rağmen yatak, ilaç ve oksijen sıkıntısı ile yüzleşiyor. Diğer yandan, dünyanın en iyi Kriket Turnuvalarından biri olan Hindistan Kriket Ligi’nin organizatörleri dün yaptıkları açıklamada , Mayıs ayında ülkede düzenlenmesi planlanan turnuvanın, Kovid-19’un yayılması sebebiyle ertelendiğini duyurdu.
Ülkede salgının kontrol altına alınmasına yönelik mücadele kapsamında, sosyal mesafe önlemleri uygulanmasına rağmen, dün binlerce Şii Müslüman, komşu doğu Pakistan’ın Lahor kentinde dini bir yürüyüşe katıldı.
Avusturalya’da, Canberra, salgının şiddeti nedeniyle, kendi vatandaşları da dahil olmak üzere Hindistan’dan gelen yolculara sınırlarını kapatmasının ardından, Hindistan’da mahsur kalan binlerce Avustralyalının hükümete yönelik öfkesi giderek artıyor.
Maldivler'de mahsur kalan Avustralyalı kriket oyuncusu Michael Slater Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Hükümetimiz Avustralyalıların güvenliğini önemseseydi eve dönmemize izin verirdi. Bu bir utanç!!! Sayın Başbakan ellerinize kan bulaşmış durumda.” ifadelerini kullandı. Avustralya cumartesi günü yaptığı açıklamada, aktarmalı uçuşlarla Hindistan’dan dönen vatandaşlarını 5 yıl hapis cezası riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda uyarmıştı. Başbakan Scott Morrison salı günü hapis cezası konusunda geri adım atsa da Hindistan’dan dönüş konusunda yasak devam ediyor.

Brezilya’da aşı uygulamaları ertelendi
Hindistan’dan sonra salgından en çok etkilenen ikinci ülke olan Brezilya’da aşı uygulamaları ertelendi.
Porto Alegre şehri de dahil olmak üzere Brezilya’nın 7 büyük şehrinde, Çin tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının ikinci dozlarının uygulanması aşı eksikliği nedeniyle askıya alınırken, ABD medyasında pazartesi günü yer alan haberlere göre, gelecek haftalarda ABD’nin 12 yaş ve üstü çocuklara Pfizer-BioNTech aşısının uygulanması için izin vermesi bekleniyor.
Kanada’da, hükümete aşı konusunda danışmanlık yapan bilimsel komite pazartesi günü, Johnson&Johnson aşısının kullanımının 30 yaşın üzerindeki kişilerle sınırlandırılmasını tavsiye etti.

Danimarka Johnson & Johnson aşısını yasakladı
Nisan ayında AstraZeneca aşısının kullanımı tamamen durduran ilk Avrupa ülkesi olan Danimarka ise, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Johnson & Johnson aşısına onay vermiş olmasına rağmen, aşının potansiyel ciddi yan etkili sebebiyle kullanımının tamamen durdurulduğunu açıkladı. Danimarka salı günü yaptığı açıklamada, epidemiyolojik durumun kontrol altına alınması ve sağlık pasaportlarının çıkarılması sayesinde ülkenin yeniden açılma aşamalarını duyurdu.
Sinema ve tiyatroların yanı sıra, spor kulüpleri, ziyaretçilerinin 72 saati geçemeyen bir süre önce yapılmış ve negatif sonuç alınmış bir test sonucu, aşı olunduğunu kanıtlayan belge veya kısa süre önce enfeksiyonun atlatıldığını gösteren bir belge içeren sağlık pasaportunu gösterenlere perşembe gününden itibaren kapılarını yeniden açılabilecek.

Fransa açılma için 19 Mayıs’ bekliyor
Hastaneye yatırılmaya ihtiyaç duyan vaka sayılarındaki yavaş bir düşüş yaşanırken Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırıldığı Fransa’da, mağazaların, sinemaların, müzelerin, tiyatroların, barların ve restoranların açık alanlarının yeniden açılmasını içeren aşama 19 Mayıs’a kadar beklenmesi gerekecek.
AB aşı olanlara seyahat kısıtlamasını kaldırmayı görüşecek
Avrupa Birliği’nin (AB) 27 üye ülkesinden temsilcilerin bugün (Çarşamba), gerekli aşı dozlarını almış üçüncü ülkelerden gelen gezginlerin AB ülkelerinde girmelerine izin verilmesine yönelik AB Komisyonu’nun tavsiyesini görüşmesi bekleniyor. AB’de durumun iyiye gitmesine rağmen, Münih’te genellikle 18 Eylül-3 Ekim tarihleri ​​arasında gerçekleşen ve milyonlarca insanı bir araya getiren bira festivali, salgın nedeniyle üçüncü kez iptal edildi.
Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, sonbaharda etkinliğin düzenlenmesi için sağlık durumunun hala ‘belirsiz’ olduğunu söyledi.

Florida kısıtlamaları kaldırdı
Can kayıpları açısından salgından en çok zarar gören ABD’de, Florida pazartesi günü, aşıların etkinliği ve eyalette bulunması sebebiyle, yürürlükte olan Kovid-19 kısıtlamalarının tamamının kaldırıldığını duyurdu.
23 milyonluk bir nüfusa sahip olan Florida’da yaklaşık 9 milyon kişi en az bir doz aşı oldu.
Daha önce ABD’deki salgının odak noktası haline gelmiş olan New York’ta pazartesi günü Vali Andrew Cuomo koronavirüs salgınının yayılmasının önlenmesi için uygulanan kısıtlamaların çoğunun kaldırıldığını duyurdu. Bu karar ile, şehirdeki metroların 24 saat çalışmasına yeniden izin verildi.
Cuomo, 19 Mayıs’tan itibaren, mağazalar, restoranlar, sinemalar ve müzeler dahil olmak üzere, şehirdeki birçok ticari ve kültürel tesis için belirlenen ziyaretçi kısıtlamalarının kaldırılacağını belirtti.



ABD ordusu, cumartesi günü Başkan Trump'a İran'a saldırı hazırlığında olduğunu bildirdi

ABD uçak gemisi USS Gerald Ford'da personel tarafından yapılan hazırlıkları gösteren bir fotoğraf (ABD Donanması)
ABD uçak gemisi USS Gerald Ford'da personel tarafından yapılan hazırlıkları gösteren bir fotoğraf (ABD Donanması)
TT

ABD ordusu, cumartesi günü Başkan Trump'a İran'a saldırı hazırlığında olduğunu bildirdi

ABD uçak gemisi USS Gerald Ford'da personel tarafından yapılan hazırlıkları gösteren bir fotoğraf (ABD Donanması)
ABD uçak gemisi USS Gerald Ford'da personel tarafından yapılan hazırlıkları gösteren bir fotoğraf (ABD Donanması)

ABD televizyonu CBS News’e konuşan kaynaklar, ABD’li üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinin, cumartesi günü Başkan Donald Trump'a ordunun İran'a olası saldırıları gerçekleştirmeye hazır olduğunu ve herhangi bir eylemin takviminin hafta sonunu aşabileceğini bildirdiklerini söyledi.

Ulusal güvenlik konularının hassasiyeti nedeniyle kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen yetkililer, Trump'ın saldırı konusunda henüz nihai bir karar vermediğini belirterek, istişarelerin devam ettiğini ve çeşitli olasılıklara açık olduğunu vurguladı.

Kaynaklardan bazıları, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Washington’ın operasyona devam etmesi halinde İran'ın başlatabileceği olası eylemler veya karşı saldırılara hazırlık olarak bazı personeli geçici olarak Ortadoğu'dan Avrupa'ya veya ABD içindeki başka yerlere naklettiğini de sözlerine ekledi.

Kaynaklardan biri, varlıkların ve personelin yeniden konuşlandırılmasının, olası bir ABD askeri harekâtı öncesinde rutin bir prosedür olduğunu ve İran'a bir saldırının yakın olduğu anlamına gelmediğini açıkladı.

Pentagon’un bir sözcüsü ise çarşamba öğleden sonra CBS News'e yaptığı açıklamada, paylaşacak herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.

CNN'e konuşan bazı kaynaklar da ABD ordusunun bu hafta sonu İran'a saldırı düzenlemeye hazır olduğunu, ancak Başkan Trump'ın böyle bir harekatı onaylayıp onaylamayacağına dair henüz nihai bir karar vermediğini söyledi.

Kaynaklar, Beyaz Saray’ın, Ortadoğu'daki ABD hava ve deniz kuvvetleri de dahil olmak üzere son günlerde önemli takviye güçlerin gönderilmesinin ardından, ordunun hafta sonu itibarıyla saldırıya hazır olabileceği konusunda bilgilendirildiğini belirtti. Ancak bir kaynak, Trump'ın özel olarak gerçekleştirilen toplantılarda askeri harekatın lehine ve aleyhine olan argümanları tartıştığını ve en iyi hareket tarzı konusunda danışmanlarının ve müttefiklerinin görüşlerini aldığını belirterek, hafta sonuna kadar bir karar verip vermeyeceğinin belirsiz olduğunu ekledi. Kaynak, “Bu konuyu düşünmek için çok zaman harcıyor” ifadelerini kullandı.

ABD merkezli haber sitesi Axios daha önce bazı kaynaklara dayanarak, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İran ile büyük bir savaşa daha yakın olduğunu ve devam eden diplomatik çabaların başarısız olması halinde bunun yakında gerçekleşebileceğini öne sürmüştü.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran ve ABD'nin dün Cenevre'de yapılan ikinci tur müzakerelerde temel ‘kılavuz ilkeler’ üzerinde anlaşmaya vardığını, ancak iki tarafın hala üzerinde çalışması gereken konular olduğunu açıkladı.

Öte yandan ABD'li bir yetkili, İran'ın nükleer müzakerelerdeki uçurumları kapatmak için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı öneriler sunacağını söyledi. Kimliğini açıklamak istemeyen yetkili, “İlerleme kaydedildi, ancak hala tartışılması gereken birçok ayrıntı var” diye ekledi.

Trump, müzakerelerin öncesinde yaptığı bir açıklamada, Cenevre’deki görüşmelere ‘dolaylı olarak’ katılacağını söylemiş ve Tahran'ın bir anlaşmaya varmak istediğine inandığını ifade etmişti.


Ukrayna, Moskova'ya verdiği destek nedeniyle Belarus Cumhurbaşkanına yaptırımlar uyguladı

Putin, Moskova'da Belaruslu mevkidaşı Alexander Lukashenko ile bir araya geldi, (Arşiv-AP)
Putin, Moskova'da Belaruslu mevkidaşı Alexander Lukashenko ile bir araya geldi, (Arşiv-AP)
TT

Ukrayna, Moskova'ya verdiği destek nedeniyle Belarus Cumhurbaşkanına yaptırımlar uyguladı

Putin, Moskova'da Belaruslu mevkidaşı Alexander Lukashenko ile bir araya geldi, (Arşiv-AP)
Putin, Moskova'da Belaruslu mevkidaşı Alexander Lukashenko ile bir araya geldi, (Arşiv-AP)

Ukrayna, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko'ya yaptırımlar uyguladı ve savaş sırasında Rusya'ya verdiği destek nedeniyle Minsk'e karşı "karşı önlemleri yoğunlaştıracağını" belirtti.

Rusya'nın en yakın müttefiklerinden biri olan Belarus, Moskova'nın 2022'deki işgaline bir sıçrama tahtası görevi görmüş ve Rus güçlerinin geri püskürtülmeden önce Ukrayna başkentine yaklaşmasına imkan sağlamıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy dün sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Ukraynalıların öldürülmesinde (Lukashenko tarafından sağlanan) her türlü yardıma karşı önlemleri önemli ölçüde yoğunlaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Belarus cumhurbaşkanlığı basın ofisi henüz yorum talebine yanıt vermedi.

Zelenskiy, Ukrayna ile 1.000 kilometreden fazla sınırı paylaşan Belarus'un, Moskova'nın ülkesine yönelik büyük ölçekli insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenlemesine yardımcı olduğunu belirtti.

Ukrayna ve Belarus arasındaki sınırda fiili bir çatışma olmamasına rağmen, Zelenskiy, Minsk'in Rusya'ya 2025'in ikinci yarısında Ukrayna'ya yönelik saldırılarda kullanılan İHA’ları kontrol etmek için kendi topraklarında sistemler konuşlandırma izni verdiğini ifade etti.

Lukaşenko zaten ABD ve Avrupa yaptırımlarına tabi. Ukrayna'nın bu adımı büyük ölçüde sembolik olsa da Zelenskiy ülkesinin yeni önlemlerin "küresel bir etkiye" sahip olmasını sağlamak için ortaklarıyla birlikte çalışacağını belirtti.


ABD Dışişleri Bakanlığı, 18 İranlı yetkiliye vize kısıtlaması getiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 16 Şubat 2026'da Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenen ortak basın toplantısında (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 16 Şubat 2026'da Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenen ortak basın toplantısında (AFP)
TT

ABD Dışişleri Bakanlığı, 18 İranlı yetkiliye vize kısıtlaması getiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 16 Şubat 2026'da Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenen ortak basın toplantısında (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 16 Şubat 2026'da Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenen ortak basın toplantısında (AFP)

ABD Dışişleri Bakanlığı dün, Washington'un Tahran'a karşı attığı son adımlar kapsamında, 18 İranlı yetkili ve  telekomünikasyon sektörü liderine vize kısıtlaması getireceğini duyurdu.

İran nükleer programı konusunda Cenevre'de Tahran ve Washington arasında yapılan ikinci tur görüşmelerin ardından İranlılar "ilerleme" kaydedildiğini ve olası bir anlaşmaya hazırlık olarak yazılı çalışma belgeleri sunmaya hazır olduklarını belirtirken, ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Tahran'ın ABD Başkanı Donald Trump tarafından belirlenen "kırmızı çizgileri" aşmayı henüz kabul etmediğini teyit ederek, denklemde bir değişiklik olmazsa diplomasinin "doğal sonuna" ulaşabileceğini ima etti.

Uzmanlar, uydu görüntülerinin, İran'ın yakın zamanda hassas askeri bölgedeki yeni bir tesisin üzerine beton kalkan inşa ettiğini ve bunu toprakla örttüğünü gösterdiğini, bunun da ABD ile artan gerilimler arasında İsrail'in geçen yıl bombaladığı bildirilen bölgede çalışmaların ilerlediğini gösterdiğini ifade etti.