WHO uzmanları Sinopharm aşısının bazı verilerine güvenmiyor

Makedonya’nın kuzeyinde dün (Çarşamba) aşı kampanyası başlatıldı. (EPA)
Makedonya’nın kuzeyinde dün (Çarşamba) aşı kampanyası başlatıldı. (EPA)
TT

WHO uzmanları Sinopharm aşısının bazı verilerine güvenmiyor

Makedonya’nın kuzeyinde dün (Çarşamba) aşı kampanyası başlatıldı. (EPA)
Makedonya’nın kuzeyinde dün (Çarşamba) aşı kampanyası başlatıldı. (EPA)

Reuters, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanlarının, bazı hastaların Kovid-19’u önleme noktasında aşı olduktan sonra ciddi yan etkilere maruz kalmasının ardından, Çinli Sinopharm şirketi tarafından üretilen aşının bazı verilerine güvenmediğini belirten bir belge yayınladığını aktardı. Uzmanlar aşının hastalığa karşı koruma sağlama noktasındaki genel güvenini teyit ettiler.
WHO Sözcüsü, Sinopharm tarafından üretilen aşı ile ilgili olan belgenin, bu hafta yayınlanacak olan birçok tavsiye noktasında çok sayıdaki kaynaktan biri olduğunu söyledi.
Reuters’a sızdırılan kanıt değerlendirme belgesinin, 45 ülkenin yetişkinlerde kullanımını onayladığı ve 65 milyon dozun dağıtıldığı Sinopharm aşısını değerlendirmeyi amaçlayan WHO’ya bağlı Stratejik Aşı Uzmanlar Grubu (SAGE) tarafından hazırlandığı bildirildi. Bu kapsamda uzmanlar aşılarla ilgili verileri inceleyip dozlar hakkında tavsiyelerde bulunuyorlar.
Söz konusu belgede, Sinopharm aşısının Çin, Bahreyn, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yapılan klinik denemelerinin verileri ve WHO uzmanlarının bu sonuçlara dair kanaatleri yer alıyor. Belgede, aşının birkaç ülkedeki klinik denemelerinin üçüncü aşamasındaki genel koruma oranının, iki doz alındıktan sonra yüzde 78,1’e ulaştığı belirtildi. Bu yüzde daha önce Çin’de açıklanan yüzde 79,34 oranından biraz daha düşük.
Belgede, Sinopharm aşısının iki dozunun 18 ila 59 yaş aralığındaki yetişkinlerde hastalığı önlemede oldukça başarılı olduğu bilgisi yer aldı. Aşının yan etkilerine ilişkin kanıtlara çok düşük güven duyulduğu belirtildi. Uzmanlar başka hastalıkları bulunan katılımcılar arasındaki güvenlik verilerinin sınırlı olduğunu, üçüncü faz denemelerine obezite dışında bu tür hastalıklara sahip çok az sayıda kişinin katıldığını belirtti.
WHO’nun Almanya’nın başkenti Berlin’de salgın istihbarat merkezi kuracağı açıklandı. DPA’ya göre, Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ve WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyanın dört bir yanındaki devletler ve bilimsel enstitüler arasındaki iş birliği yollarını güçlendirmek ve olası salgın durumlarını erken tespit etmeye katkı sağlamak hedefiyle merkezin önümüzdeki sonbaharda faaliyete geçmesini bekliyor.
Ghebreyesus, “Kovid-19’un derslerinden biri de liderlerin bilinçli halk sağlığı kararları vermelerine yardımcı olmak için dünyanın veri analizinde önemli bir sıçrama yapmaya ihtiyaç duymasıdır” dedi. Alman hükümetinin proje için 30 milyon euro tutarında ilk finansmanı sağladığı bildirildi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Veriler gelecekteki salgınlarla mücadele noktasında büyük öneme sahip” ifadelerini kullandı. Merkel, “Veriler doğru analiz araçlarıyla birleştirildiğinde ve işlendiğinde bizlere kendi başımıza keşfedemeyeceğimiz ya da en azından bu kadar hızlı keşfedemeyeceğimiz bilgileri veriyor. Berlin’deki merkez bu teknik yetenekleri kullanacak ve bilgileri tüm ülkelerle paylaşacaktır” açıklamalarını yaptı.



Tinder'a yüz tanıma sistemi geliyor

Tinder, profilleri doğrulamak ve güvenliği artırmak için yüz tanıma taramalarını kullanan yeni bir özelliğin pilot uygulamasını başlatıyor.
Tinder, profilleri doğrulamak ve güvenliği artırmak için yüz tanıma taramalarını kullanan yeni bir özelliğin pilot uygulamasını başlatıyor.
TT

Tinder'a yüz tanıma sistemi geliyor

Tinder, profilleri doğrulamak ve güvenliği artırmak için yüz tanıma taramalarını kullanan yeni bir özelliğin pilot uygulamasını başlatıyor.
Tinder, profilleri doğrulamak ve güvenliği artırmak için yüz tanıma taramalarını kullanan yeni bir özelliğin pilot uygulamasını başlatıyor.

Tinder, profilleri doğrulamak ve güvenliği artırmak için yüz tanıma taramalarını kullanan yeni bir özelliğin pilot uygulamasını başlatıyor.

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki yeni kullanıcılar artık uygulamaya katılım sürecinde kendini videoya almak zorunda olacak. Tinder, videoyu kullanıcının diğer fotoğraflarıyla karşılaştırarak profilin gerçekliğini doğrulayacak.

Uygulama taramayı diğer hesaplardaki yüzlerle de karşılaştırıp doğrulanmış profillere özel bir rozet sağlayacak.

Yeni özelliği bildiren Axios'a göre Tinder, kopyaları tespit etmek için geri döndürülemez, şifrelenmiş bir yüz haritası saklayacak.

Tinder'ın ana şirketi Match Group'un güven ve güvenlik müdürü Yoel Roth, yayın kuruluşuna "Bunu, kullanıcılara sunulan bir dizi kimlik güvence seçeneğinin bir parçası olarak görüyoruz" diye konuştu.

Aslında yüz kontrolü, kişinin gerçek, yaşayan bir kişi olduğunu ve bir bot ya da sahte bir hesap olmadığını doğrulamak için.

Halihazırda Kolombiya ve Kanada'da kullanılan bu özelliğin ABD'deki ilk pilot bölgesi Kaliforniya olacak.

Tinder, kullanıcı profili silindiğinde yüz verilerinin de kalıcı olarak silindiğini belirtiyor.

Bilgisayar ve uygulama kullanıcıları, çeşitli amaçlarla uzun zamandır herkese açık profillerde sahte kimlikler kullanmaya çalışıyor. Bu amaçlar finansal "aşk dolandırıcılığından", "catfishing" diye bilinen ve başka biri gibi davranmaya yönelik tam teşekküllü, derinlemesine girişimlere kadar değişiyor.

ABD Adalet Bakanlığı ve FBI yetkilileri 2024'te CBS News'a, bir önceki yıl ABD'de 64 binden fazla aşk dolandırıcılığı yapıldığını açıklamıştı.

Bu dolandırıcılık türü o kadar yaygın ki, eşleşenleri milyonlarca dolar dolandırmak için flört uygulamalarını kullanmakla suçlanan "Tinder Avcısı" hakkında bir Netflix belgeseline ilham verdi.

Tinder ve rakipleri daha önce güvenlik sorunlarını önlemek için kimlik doğrulama, fotoğrafla gerçek zamanlı doğrulama ve konum paylaşma gibi özellikler eklemişti.

Independent Türkçe