Sayda’daki Lübnanlılar Kovid-19 kısıtlamalarına karşı kayıtsız

Başkent Beyrut'taki göstericiler yüz maskeleri takıp Lübnan bayrakları sallıyor (Arşiv-Reuters)
Başkent Beyrut'taki göstericiler yüz maskeleri takıp Lübnan bayrakları sallıyor (Arşiv-Reuters)
TT

Sayda’daki Lübnanlılar Kovid-19 kısıtlamalarına karşı kayıtsız

Başkent Beyrut'taki göstericiler yüz maskeleri takıp Lübnan bayrakları sallıyor (Arşiv-Reuters)
Başkent Beyrut'taki göstericiler yüz maskeleri takıp Lübnan bayrakları sallıyor (Arşiv-Reuters)

Lübnan’ın güneyinde bulunan Sayda kenti sakinleri hükümetin Kovid-19 salgınının yayılmasını engelleme noktasında uyguladığı sokağa çıkma yasağına rağmen, Ramazan akşamlarındaki dini ibadetlerini yerine getiriyor. Kafeler açık ve müşterilere nargile ikram ediliyor. Sufi gruplar şehirde halka canlı performanslar sergiliyor. Şehir sakinleri gün içerisinde alışverişe gidiyor, iftar sonrası dini şarkılar söyleyen grupların canlı performanslarını izliyor. Halkın çok az bir kesimi maske takıyor ve bölgede sosyal mesafe kuralına uyulmuyor.
Yoğun müşterisi olan Sellum Kafe’nin sahibi Ebu Sellum iftarın ardından Reuters’e verdiği demeçte şunları söyledi:
“Allah’a hamd olsun. Her Ramazan’da bir öncekinden daha kalabalık oluyoruz. Salgın hastalıklarla Ramazan’da bizi engelleyeme çalışıyorlar. Allah’a hamd olsun hastalıklara, açlığa, yoksulluğa ve yasaklara direniyoruz.”
Ebu Sellum açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“İnşallah bu açılışla insanları müjdeliyoruz. İnsanlara korkmadığımızı söyleyin. Bir araya gelmek istiyoruz. Kovid-19’a meydan okumak istiyoruz. Birbirimizi görmek istiyoruz. Allah bizi bir araya getiriyor, ayırmıyor.”
Lübnan hükümeti, Ramazan ayı boyunca toplanmaları engellemek amacıyla akşam 21.00’dan sabah 05.00’a kadar sokağa çıkma yasağı getirmişti.
Ülkede yıllarca süren yolsuzluk ve kötü yönetim sonucu yaşanan ekonomik çöküş, 1975’ten 1990’a kadar süren iç savaştan bu yana açlık ve huzursuzluğa yol açan en büyük krize neden oldu.
Kovid-19 salgını ve geçtiğimiz yıl Beyrut limanında meydana gelen korkunç patlama söz konusu krizi daha da kötüleştirdi.
Sayda sakinlerinden Eymen Nasır, iftar sonrası oturduğu bir kafede nargile içtiği sırada şu açıklamalarda bulundu:
“Salgın sona erecek bir süreç. Salgın ortaya çıktıktan sonra kriz bizi oldukça kötü etkiledi. Kriz durumu şu anda da devam ediyor. Ancak pes etmiyoruz. Hayat devam ediyor ve bu durum hayatı durdurmayacak. Pahalı hayat şartları altında yaşamaya çalışıyoruz. Dünya yerinde durmuyor, dönmeye devam ediyor. İnsanlar gelip gidiyor. Ne değişti?”
Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son verilere göre, Cumartesi günü, 435 yeni Kovid-19 vakası kaydedildiği böylece toplam vaka sayısının 532 bin 269’a yükseldiği bildirildi. Bakanlık, 24 yeni ölüm ile birlikte toplam ölüm sayısını 7 bin 460 olarak açıkladı.
Lübnan Halk Sağlığı Bakanlığı Kovid-19 ile ilgili gelişmelere ilişkin raporunda 435 yeni vaka kaydedildiğini duyurdu. Geçen yıl 21 Şubat’tan bu yana toplam 532 bin 269 doğrulanmış vaka olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada kaydedilen 24 ölümle birlikte söz konusu tarihten bu yana toplam 7 bin 460 ölüm yaşandığı belirtildi.



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.