Eski İsrailli Bakan Lieberman: Netanyahu, Hamas'ın işbirlikçisi

Lieberman, bakanlık yaptığı dönemde Hamas'a karşı şahin politikaları savunuyordu (Reuters)
Lieberman, bakanlık yaptığı dönemde Hamas'a karşı şahin politikaları savunuyordu (Reuters)
TT

Eski İsrailli Bakan Lieberman: Netanyahu, Hamas'ın işbirlikçisi

Lieberman, bakanlık yaptığı dönemde Hamas'a karşı şahin politikaları savunuyordu (Reuters)
Lieberman, bakanlık yaptığı dönemde Hamas'a karşı şahin politikaları savunuyordu (Reuters)

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında 200'e yakın kişi hayatını kaybederken operasyon ülke içinde de sert eleştirilere yol açıyor.
Son olarak İsrail'de 2009-2015 arasında dışişleri bakanlığı, 2016-2018 arasında da savunma bakanlığı görevini yürüten Avigdor Lieberman, ülkenin Filistinli örgütler karşısında zayıf kaldığını belirterek Başbakan Binyamin Netanyahu için "Hamas işbirlikçisi" dedi.
Kanal 12'ye konuşan Yisrael Beytenu (Evimiz İsrail) partisi lideri Lieberman, eski müttefiki Netanyahu'nun seçim hesaplarıyla hareket ettiğini söyleyerek "Bu çatışmaların stratejik hedefi,  5. defa seçime gidilmesini önlemek amacıyla Netanyahu'nun statüsünü düzeltmek. Hükümet kurma yetkisi Yair Lapid'de olduğu sürece Netanyahu çatışmayı uzatmaya çalışacak" ifadelerini kullandı.
İsrail'de 23 Mart'ta yapılan seçimlerde hiçbir parti hükümeti kurmak için mecliste gerekli salt çoğunluğu sağlayamamış, Netanyahu da hükümeti kurmayı başaramamıştı. Bunun üzerine İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin hükümeti kurma görevini Yesh Atid (Gelecek Var) partisi Lideri Yair Lapid'e vermişti.
Lieberman, Hamas'ın silahsızlandırılmasıyla ve örgütün elindeki hayatını kaybetmiş askerlerin naaşlarının teslim edilmesiyle sonuçlanmadığı sürece Gazze'ye yönelik operasyonun hiçbir anlam ifade etmediğini kaydetti.
İran devlet televizyonu Press TV'ye göre Lieberman, "Hamas'a karşı durumumuz buysa Hizbullah'a ve İran'a karşı pozisyonumuz nasıl görünecek? Hamas ilk defa İsrail'e karşı içerden bir cephe oluşturdu. Filistin sokaklarında kontrolü ele aldı ve El Fetih'i siliyor. Bu operasyonu Hamas kazandı" diye konuştu.

"Bugüne kadarki en yoğun roket saldırısı altındayız"
Öte yandan İsrail ordusu, Gazze'den atılan roketlerin İsrail'in bugüne kadar karşılaştığı en yoğun roket saldırısı olduğunu duyurdu. İsrailli Orgeneral Ori Gordin, dün düzenlenen basın toplantısında, geçen hafta pazartesiden bu yana Gazze'den İsrail'e yaklaşık 3 bin roket atıldığını söyledi. Son roket saldırısını geçmiş saldırılarla karşılaştıran grafikleri gazetecilere gösteren Gordin, İsrail'e atılan roket sayısının 2019'daki çatışmalarda ve 2006'da Hizbullah'la savaştaki sayıyı aştığını belirtti.
Gordin, 2019'da İsrail'le Gazze'deki İslami Cihad arasında üç gün süren çatışmalarda İsrail'e 570 roket atıldığını, 2006'daki savaştaysa Hizbullah'ın 19 günlük sürede İsrail hedeflerine 4 bin 500 roket fırlattığını ifade etti.
Son dönemde basına yansıyan yorumlarda, Filistinli direniş örgütlerinin son süreçte İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi delmeyi başardığı ifade ediliyor. Son bir haftada Gazze'den atılan roketler İsrail'de ikisi çocuk 10 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Independent Türkçe, Times of Israel, Press TV



İran'daki protestolar yatışıyor... ve Trump izliyor

Tahran'da dün "Bu bir protesto değil" yazılı pankart taşıyan arabalar sokaklarda dolaştı (AFP)
Tahran'da dün "Bu bir protesto değil" yazılı pankart taşıyan arabalar sokaklarda dolaştı (AFP)
TT

İran'daki protestolar yatışıyor... ve Trump izliyor

Tahran'da dün "Bu bir protesto değil" yazılı pankart taşıyan arabalar sokaklarda dolaştı (AFP)
Tahran'da dün "Bu bir protesto değil" yazılı pankart taşıyan arabalar sokaklarda dolaştı (AFP)

İran'daki halk protestoları dün yatışırken, ABD artan siyasi baskı ve yeni yaptırımların uygulanmasına paralel olarak, kesin adımlar açıklamadan gelişmeleri izlemeye devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik sert tavrını yumuşattı ve cinayetlerin azaldığına dair haberlere atıfta bulunarak, Tahran'ın protestocuları infaz etmekten kaçınmaya devam edeceğini umduğunu belirtti. Trump, yönetiminin durumu “yakından” takip ettiğini ve tüm seçenekleri masada tuttuğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu gelişme, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin gerilimi yatıştırmaya çalışarak Fox News'e verdiği sürpriz röportajda “asma yoluyla infaz planı olmadığını” belirtip diplomasinin galip gelmesi çağrısında bulunmasının ardından geldi.

Tahran ve diğer şehirlerdeki protestoların hızı yavaşladı. İran'daki insanlar, internet kesintileri ve sıkılaştırılan güvenlik önlemlerinin protestoların ivmesini azaltmaya yardımcı olduğunu, tutuklamaların ise arttığını bildirdi.

ABD Hazine Bakanlığı, protestoların bastırılmasına karıştıkları gerekçesiyle Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi sekreteri Ali Laricani ve Devrim Muhafızları liderlerini hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı.


Trump: Gazze barış konseyi 'kuruldu'

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

Trump: Gazze barış konseyi 'kuruldu'

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump dün, Filistin topraklarındaki savaşı sona erdirmek için ABD'nin planında duyurulan Gazze için bir “barış konseyi” kurulduğunu açıkladı ve Mısır, Türkiye ve Katar'ın desteğiyle Hamas ile kapsamlı bir silahsızlanma anlaşmasına varılacağını belirtti.

Trump şunları belirtti: “Barış Konseyi başkanı olarak, Konsey'in Yüksek Temsilcisinin desteğiyle, geçiş döneminde Gazze'yi yönetmek üzere yeni atanan Filistin teknokrat hükümetini ve Gazze Yönetimi Ulusal Komitesini destekliyorum.”

Trump, Truth Social platformunda “Barış Konseyi'nin kurulduğunu duyurmaktan büyük onur duyuyorum” dedi ve konsey üyelerinin listesini “yakında” açıklayacağını belirtti.

“Bu konseyin, şimdiye kadar herhangi bir zamanda veya yerde kurulmuş en büyük ve en prestijli konsey olduğunu teyit edebilirim” ifadesini kullandı.

Konseyin kurulması, savaş sonrası Gazze Şeridi'ni yönetmek üzere 15 üyeli bir Filistinli teknokrat komitesinin kurulacağının açıklanmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Komite, Trump'ın başkanlık yapması beklenen Barış Konseyi'nin denetimi altında faaliyet gösterecek.

Plan ayrıca, bölgede uluslararası bir istikrar gücü konuşlandırılmasını ve Filistin polis birimlerinin eğitilmesini öngörüyor.

Hamas'ın siyasi kanadında görevli Basem Naim, İstanbul'da konuşuyor... 5 Aralık 2024 (AP)Hamas'ın siyasi kanadında görevli Basem Naim, İstanbul'da konuşuyor... 5 Aralık 2024 (AP)

Hareketin lideri Basem Naim dün yaptığı açıklamada, “top artık arabulucuların, Amerikan garantörün ve uluslararası toplumun elinde. Komiteye yetki vermek için harekete geçmeleri gerekiyor” dedi.

ABD destekli Gazze barış planı 10 Ekim'de yürürlüğe girdi ve Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e saldırısı sırasında esir aldığı tüm rehinelerin geri dönmesine ve kuşatma altındaki bölgedeki savaşın sona ermesine olanak tanıdı.

Gazze yönetim komitesi başkanlığı için öne çıkan adaylardan Filistinli Ali Şaas (fotoğrafı ailesi tarafından yayınlandı)

Gazze yönetim komitesi başkanlığı için öne çıkan adaylardan Filistinli Ali Şaas (fotoğrafı ailesi tarafından yayınlandı)

Filistinli inşaat mühendisi Ali Şaas, teknokrat komiteyi yönetmek üzere seçildi ve yıkıma uğramış Filistin bölgesinde yeniden inşa sürecinin ilk aşamasını yönetmek gibi zor bir görevi üstlenecek.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 2015'in başından 2020'nin sonuna kadar BM'nin Ortadoğu barış süreci özel temsilcisi olan Bulgar diplomat Nikolay Mladenov'un Barış Konseyi'nin saha operasyonlarını yönetmesi bekleniyor.

Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)

Axios'a göre, konseye katılması beklenen ülkeler arasında Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, Suudi Arabistan, Katar, Mısır ve Türkiye bulunuyor.

ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi Steve Whitkoff'a göre, çarşamba günü yürürlüğe giren planın ikinci aşaması Gazze Şeridi'nin “yeniden inşasını” öngörüyor.

Öte yandan Trump, gümrük vergilerinin ABD ekonomisinin elde ettiği “fantastik finansal rakamların” ardındaki neden olduğunu vurgulayarak, ABD'nin ulusal güvenliğinin bugün en güçlü durumda olduğunu ifade etti.

Trump,"Tarifelerden neredeyse hiç enflasyon olmadan yüz milyarlarca dolar topladık ve bugün açıklanan finansal veriler muhteşem. Ülkemiz hiç bu kadar iyi durumda olmamıştı" ifadelerini kullandı.


İran’da protesto dalgası yavaşladı: ABD 800 idamın askıya alındığını duyurdu

İran’da protesto dalgası yavaşladı: ABD 800 idamın askıya alındığını duyurdu
TT

İran’da protesto dalgası yavaşladı: ABD 800 idamın askıya alındığını duyurdu

İran’da protesto dalgası yavaşladı: ABD 800 idamın askıya alındığını duyurdu

İran’daki protestoların ivmesi bugün (perşembe) görece azaldı. Bir insan hakları örgütü, protestoların başlamasından bu yana en az 3 bin 428 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, dün İran’da “öldürmelerin durduğunu” ve idamların uygulanmasına yönelik bir plan bulunmadığını söylemesinin ardından, bugün de öldürmelerin tamamen sona ermesini umduğunu ifade etti.

Bu gelişmeler yaşanırken, İran Savunma Bakanı Aziz Nasirzade, “karışıklıkları planlayan ve uygulayanların izlendiklerini bilmeleri gerektiğini” söyledi. Açıklamalar, Tahran’ın protestolara İsrail ve ABD’nin destek verdiği yönündeki yaygın suçlamaları eşliğinde geldi.