Mısır, Filistin-İsrail müzakerelerine ev sahipliği yapacak

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi “sükûneti sağladığı için” Mısır’a teşekkür etti

Gazze’deki ateşkesi kutlamak için dün Batı Şeria’daki kutlamalara katılan bir çocuk (AFP)
Gazze’deki ateşkesi kutlamak için dün Batı Şeria’daki kutlamalara katılan bir çocuk (AFP)
TT

Mısır, Filistin-İsrail müzakerelerine ev sahipliği yapacak

Gazze’deki ateşkesi kutlamak için dün Batı Şeria’daki kutlamalara katılan bir çocuk (AFP)
Gazze’deki ateşkesi kutlamak için dün Batı Şeria’daki kutlamalara katılan bir çocuk (AFP)

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, ülkesinin, İsrail ve Filistin ile farklı çerçevelerde istişarelerde bulunduğunu, ateşkes şartlarının iyileştirilmesi ve iletişim kanallarının açılması için çabaladığını, yakın bir gelecekte iki taraf arasında yapılacak bir müzakere sürecine ev sahipliği yapabileceğini aktardı.
Hedeflerinin müzakereler başlatarak bir sonuca varmak olduğunu vurgulayan Şukri, uzun yıllardır müzakerelerde bulunduklarını ancak Filistin’in bekası için iki devletli bir çözüm yolunun tatbik edilmesini sağlayacak bir sonuca ulaşamadıklarını ifade etti.
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, MBC Mısır’a verdiği demeçte ülkesinin İsrail ile Filistin arasındaki ateşkes sağlanmasındaki başarısının ayrıntılarını açıkladı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin tüm gelişmeleri yakından takip ettiği, durumun vehametinden bizzat kaygılandığını, ateşkes sağlanana kadar yapılan çalışmalar ve gerçekleşen temasların her bir aşamasından haberdar olduğunu iletti.
Mısır Güvenlik ve İstihbarat servislerinin Hamas ve İsrail’le görüşmeler gerçekleştirerek ateşkese önderlik ettiğini böylece çatışmanın daha fazla genişlemeden kontrol altına alındığını aktardı.
Devletin sağlık kurumlarının da Filistinli kardeşlerine yardım edebilmek için süreci yakından takip ettiğine, artık onların ihtiyaçlarını karşılamak için önlerinde bir engel kalmadığına vurgu yaptı.
Ateşkesi korumak için Mısır’dan gönderilecek iki heyet hakkında da açıklamalarda bulunan Şukri, “Konuyu dikkat ve ihtimam ile ele alıyoruz. Gönderilecek iki heyetin amacı ateşkesi teyit etmek, taraflarla konuşarak ateşkesi bozabilecek unsurlara karşı tedbir almaktır” ifadelerini kullandı.
Mısır kaynaklarından yapılan açıklamaya göre İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi dün akşam Mısırlı mevkidaşı Şukri’yi arayarak Mısır’ın ateşkes sürecindeki çabalarını takdir etti ve ülkesinin sükuneti sürdürme konusundaki kararlılığını aktardı. İki bakan telefon görüşmesinde bir sonraki adım olarak Gazze’yi yeninden yapılandırma sürecini kolaylaştıracak tedbirleri, istikrarı sağlamak ve iletişim kanallarını tekrar açmak için koordineli çalışmanın önemini tartıştılar.
Şukri, yaklaşan müzakere sürecinde bölgeyi bu gerilimden ve yaşanan şiddet eylemlerinden kurtarmak için ülkesi Mısır’ın önerilerinin neler olacağına da değindi. Şukri, “Filistin halkının meşru haklarına kavuşabilmesi için Filistin Ulusal Otoritesi ile İsrail arasında doğrudan müzakereler başlamalıdır. Bu müzakerelerde başta ABD olmak üzere Birleşmiş Milletler ve iki ülkenin stratejik ortakları merkezi rollerde bulunmalıdır. Sonuç olarak 1967 sınırlarına bağlı kalınarak başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Şeyh Cerrah Mahallesi ve el-Aksa Camii Külliyesi’ndeki saldırılar hakkında da konuşan Şukri, Kahire’nin Ramazan ayının son günlerinden bu yana yapılan her türlü şiddet eylemini takip ettiğini, kutsal bir ayda, kutsal bir mekanda ibadet eden Müslümanlara yapılan kışkırtıcı saldırıların durdurulması için sürekli bir diplomasi ve telefon trafiğinde bulunduğunu kaydetti.
Bahreyn Dışişleri Bakanı Dr. Abdullatif al-Zayani de dün Mısırlı mevkidaşı Şukri’yi arayarak Filistin konusundaki son gelişmeleri sordu. Mısır Dışişleri Bakanlığı, görüşmenin iki taraf arasında sürekli istişare ve koordinasyon çerçevesinde yapılan görüşmelerden biri olduğunu, iki kardeş ülkenin Gazze’nin yeniden yapılandırılması sürecinde koordinasyon içinde çalışmanın önemine vurgu yaptığını, Şukri’nin Bahreynli mevkidaşına Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin yeniden yapılandırma süreci için Gazze’ye 500 milyon dolar yardım sağlayacağını aktardığını açıkladı.



İran'la ateşkesin ardından Netanyahu'nun Gazze hamlesi ne olacak?

Netanyahu'nun bir sonraki adımı Gazze savaşının akıbetini belirleyecek (Reuters)
Netanyahu'nun bir sonraki adımı Gazze savaşının akıbetini belirleyecek (Reuters)
TT

İran'la ateşkesin ardından Netanyahu'nun Gazze hamlesi ne olacak?

Netanyahu'nun bir sonraki adımı Gazze savaşının akıbetini belirleyecek (Reuters)
Netanyahu'nun bir sonraki adımı Gazze savaşının akıbetini belirleyecek (Reuters)

İran’la ateşkesin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bir sonraki adımı merak ediliyor.

CNN’in analizinde, İran’la 12 gün süren çatışmaların ardından gözlerin yeniden Gazze savaşına çevrildiği belirtiliyor.

Tel Aviv yönetimi, Gazze’de 20’si hayatta 50 rehinenin olduğunu belirtiyor. Rehine krizi ve uluslararası tepkilerin Netanyahu hükümetini zorlamaya başladığı ifade ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan’da İsrail ve İran arasında ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurmuştu. Aynı gün Han Yunus’ta 7 İsrail askeri patlayıcıyla öldürülmüştü.

Netanyahu’nun kabinesindeki radikal sağcılar savaşın sürdürülmesini isterken, bazı yetkililer İran’a düzenlenen “başarılı saldırıların” diplomatik fırsat yarattığını ve Gazze’de kapsamlı bir çözüm için zemin oluşturduğunu savunuyor.

Haberde, 12 günlük savaşta İsrail'de oluşan maddi hasarın 1,3 milyar doları aştığına işaret ediliyor. Buna karşılık 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze savaşı İsrail’de yaklaşık 730 milyon dolar zarar yarattı.

İsrailli medya kuruluşu Kanal 12’nin mayıs sonunda yayımladığı ankette, katılımcıların yüzde 55’i Netanyahu’nun Gazze savaşını iktidarını korumak için sürdürdüğünü söylemişti. Katılımcıların yüzde 60’tan fazlası da rehinelerin iadesi karşılığında ateşkesi desteklediğini belirtmişti.  

Analizde, Netanyahu’nun önünde iki seçenek olduğuna dikkat çekiliyor. İsrail lideri ya İran çatışmalarının yarattığı diplomatik ivmeyle Gazze savaşını bitirecek ya da iç politik dengeler uğruna çatışmaları sürdürecek.

Washington Post’un (WP) analizinde de Netanyahu’nun kendi kabinesinden baskı gördüğüne dikkat çekiliyor.  

Koalisyon ortağı Ultra Ortodoks Yahudi Şas Partisi’nin lideri Aryeh Deri, bu hafta İsrail medyasına yaptığı açıklamada, “Gazze’deki savaşı bitirmek için daha önce hiç olmadığı kadar uygun koşullar oluştu” dedi.

Radikal sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise çarşamba günkü açıklamasında “Şimdi geçici bir anlaşmaya gitmek büyük bir hata olur. Savaş devam etmeli ve Gazze toprakları alınmalı” ifadelerini kullandı.

WP’nin haberinde, ABD ve Katar arabuluculuğunda Kahire’de ateşkes müzakerelerinin yeniden başlatıldığı, Mısır’ın İsrail heyetini Kahire’ye davet ettiği fakat Tel Aviv yönetiminin buna resmi yanıt vermediği aktarılıyor.

Hamas yetkilisi Tahir Nunu, Netanyahu’nun tavrının süreci belirleyeceğini söylüyor:

Gazze’deki savaşı sonlandırmak mümkün. Bu Netanyahu’nun siyasi iradesine bağlı. Biz savaşın sonlanması, İsrail’in Gazze’den çekilmesi, kuşatmanın kaldırılması ve ciddi bir esir takası anlaşması için hazırız.

Hamas’a yakın Filistinli analist İbrahim Medhun, Hamas’ın Tahran’a bağlı diğer gruplara kıyasla daha bağımsız hareket ettiğini belirterek, İran’la çatışmaların örgütün tavrında ciddi bir değişikliğe yol açmadığını savunuyor:

Hamas’ın Gazze’deki ateşkes müzakerelerine ilişkin tutumu geçici bölgesel gelişmelere bağlı değil.

Independent Türkçe, Washington Post, CNN