Bennett, Netanyahu’yu intikam almakla tehdit ediyor

Netanyahu’yu siyasi ve kişisel hedefleri için, Hamas’ın gücünün artmasında neden olmakla sorumlu tuttu

Fotoğraf (Reuters)
Fotoğraf (Reuters)
TT

Bennett, Netanyahu’yu intikam almakla tehdit ediyor

Fotoğraf (Reuters)
Fotoğraf (Reuters)

Gazze Şeridi ile ateşkesin sağlanmasının ardından İsrail siyaseti yeniden hayata dönmesi ile hükümet kurma çabalarına yeniden başladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Naftali Bennett liderliğindeki Sağ Partiler Birliği’nin (Yamina) iki millet vekilin geri çekilmesi, Bennet’in parlamento bloğunu 7 sandalyeden 5 sandalyeye düşürmeyi başardığı ve dönüşümlü bir başbakan atanması vaadini reddettiği bir zamanda Bennett, Netanyahu’yu intikam almak ve Değişim Kampı’na geri dönmekle tehdit etti.
Bennett Facebook sayfasında paylaştığı yazıda, ulusal sorumluluğu sebebiyle savaş sırasında hükümet karşıtı açıklama yapmaktan kaçındığını, hükümeti değiştirme fikrinden vazgeçtiğini ancak şimdi hükümetin savaştaki başarısız performansı hakkında da kendi fikrini söyleme özgürlüğüne sahip olduğunu belirtti. Bennett “Böylesine bir zayıflık, işlevsizlik ve ulusal utanç dönemi daha hatırlamıyorum.  Görünüşe göre şaşırmamalıyız… Bütün bir yıl boyunca salgın süresince kriz yönetiminde ve eğitim alanında görevlerini yerine getirmeyen hükümete yardım için haykırdık.” ifadelerine yer verdi. Bennett “Karar verme süreci, kişisel ve politik düşünceler tarafından yönlendirilen dolambaçlı bir süreç. Tüm bunlar, lideri kutsallaştırmak için bir sis perdesi oluşturarak, onu eleştirmeye cesaret eden herkesi şiddetli bir şekilde saldırıya uğretıyor” ifadelerini sözlerine ekledi.
Bennett, Hamas’ın gücünün artmasından siyasi, parti ve kişisel hedefleri sebebiyle Netanyahu’yu sorumlu tuttu. Bennett yazısında şu ifadelere yer verdi:
“Netanyahu’nun destekçilerinin çoğu, devletin Gazze’deki terörist gruplara ve İsrail’deki silahlı çetelere karşı caydırıcı gücünün tarihinin en düşük noktasında olduğunu anlamaya başlıyor. Hükümetteki siyasetle meşgul bakanlar sabah akşam oturuyorlar ve zor zamanlarda kaçıyorlar. Her geçen yıl terör örgütlerinden gerçek ordulara dönüşen Hamas ve Hizbullah güçlerinin engellenmesi ertelendi. Düşmanlarımızın başlarını şimdi kaldırması tesadüf değil. Kendi içimizdeki bölünmemiz ve kendimizi yok etmemiz bizi zayıflatıyor ve iki buçuk yıllık bitmek bilmeyen, hedefi olmayan seçimlerin peşindeyiz.”
Başbakan olarak atanan Yair Lapid’in hükümet kurma çabalarının yeniden başladığını duyurdu. Lapid, fikrini değiştirmek ve aralarındaki ittifak müzakerelerine geri dönmek için Bennett’e gitti. Lapid aynı zamanda, Netanyahu’suz bir hükümet kurmakta ısrar eden Tikva Hadha (Yeni Umut) partisi başkanı Gideon Saar ile ittifak kurmaya çalışıyor. Lapid’e yakın kaynaklar, Likud olmadan bir hükümet kurma olasılığının hala var olduğunu ve hükümet kurma çabalarını tamamlamak için kendisine tanınan sürenin kalan 9 günden yararlanacağını belirtti. Bennett 5 milletvekili ile Lapid’e giderse, 60 milletvekilinden oluşan bir koalisyona sahip olacak. Koalisyonda, Lapid’in 17, Benny Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz (Kohal-Lavan) Partisi’nden 8, İşçi Partisi ve Avigdor Liberman’ın paritisinde 7’şer, Meretz ve Yeni Umut Partisi’nden 6’şar, Mansur Abbas liderliğindeki İslami Hareket’ten 4 milletvekili olacak. Bu hükümet ayrıca Ortak Liste’den 6 milletvekili tarafından desteklenecek.
Netanyahu, Değişim Kampını dağıtma girişimlerine devam ediyor ve Saar’ın milletvekillerini geri çekmesi ve Abbas liderliğinde bir koalisyona katılmaya ikna etmek için baskı yapıyor. Netanyahu Gantz’a kendisiyle koalisyon kurması ve görev süresinin ilk 30 ayında başbakan olarak görev yapması için cazip bir teklifte bulundu. Netanyahu’nun kampında Bennett’i ihmal ettiği ve öfkesinin artmasına neden olduğu yönündeki eleştiriler duyuluyor. Tamamen Değişim Kampına dönmeden önce onu yatıştırması isteniliyor.
Lapid’in hükümeti kurmada başarısız olması durumunda, görev 21 gün süreyle Knesset’e (Parlamento) verilecek. Knesset’de 61 meslektaşının imzasını toplayan herhangi bir milletvekili hükümeti kurabiliyor. Hepsinin başarısız olması halinde Knesset feshedilir ve 100 gün içinde yeni seçimler yapılır. Bu durum gerçekleşirse, bu son iki buçuk yıldaki 5. seçim olacak ve Netanyahu yeni bir hükümet kurulana kadar başbakan olarak kalacak.



İran'la ateşkesin ardından Netanyahu'nun Gazze hamlesi ne olacak?

Netanyahu'nun bir sonraki adımı Gazze savaşının akıbetini belirleyecek (Reuters)
Netanyahu'nun bir sonraki adımı Gazze savaşının akıbetini belirleyecek (Reuters)
TT

İran'la ateşkesin ardından Netanyahu'nun Gazze hamlesi ne olacak?

Netanyahu'nun bir sonraki adımı Gazze savaşının akıbetini belirleyecek (Reuters)
Netanyahu'nun bir sonraki adımı Gazze savaşının akıbetini belirleyecek (Reuters)

İran’la ateşkesin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bir sonraki adımı merak ediliyor.

CNN’in analizinde, İran’la 12 gün süren çatışmaların ardından gözlerin yeniden Gazze savaşına çevrildiği belirtiliyor.

Tel Aviv yönetimi, Gazze’de 20’si hayatta 50 rehinenin olduğunu belirtiyor. Rehine krizi ve uluslararası tepkilerin Netanyahu hükümetini zorlamaya başladığı ifade ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan’da İsrail ve İran arasında ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurmuştu. Aynı gün Han Yunus’ta 7 İsrail askeri patlayıcıyla öldürülmüştü.

Netanyahu’nun kabinesindeki radikal sağcılar savaşın sürdürülmesini isterken, bazı yetkililer İran’a düzenlenen “başarılı saldırıların” diplomatik fırsat yarattığını ve Gazze’de kapsamlı bir çözüm için zemin oluşturduğunu savunuyor.

Haberde, 12 günlük savaşta İsrail'de oluşan maddi hasarın 1,3 milyar doları aştığına işaret ediliyor. Buna karşılık 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze savaşı İsrail’de yaklaşık 730 milyon dolar zarar yarattı.

İsrailli medya kuruluşu Kanal 12’nin mayıs sonunda yayımladığı ankette, katılımcıların yüzde 55’i Netanyahu’nun Gazze savaşını iktidarını korumak için sürdürdüğünü söylemişti. Katılımcıların yüzde 60’tan fazlası da rehinelerin iadesi karşılığında ateşkesi desteklediğini belirtmişti.  

Analizde, Netanyahu’nun önünde iki seçenek olduğuna dikkat çekiliyor. İsrail lideri ya İran çatışmalarının yarattığı diplomatik ivmeyle Gazze savaşını bitirecek ya da iç politik dengeler uğruna çatışmaları sürdürecek.

Washington Post’un (WP) analizinde de Netanyahu’nun kendi kabinesinden baskı gördüğüne dikkat çekiliyor.  

Koalisyon ortağı Ultra Ortodoks Yahudi Şas Partisi’nin lideri Aryeh Deri, bu hafta İsrail medyasına yaptığı açıklamada, “Gazze’deki savaşı bitirmek için daha önce hiç olmadığı kadar uygun koşullar oluştu” dedi.

Radikal sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise çarşamba günkü açıklamasında “Şimdi geçici bir anlaşmaya gitmek büyük bir hata olur. Savaş devam etmeli ve Gazze toprakları alınmalı” ifadelerini kullandı.

WP’nin haberinde, ABD ve Katar arabuluculuğunda Kahire’de ateşkes müzakerelerinin yeniden başlatıldığı, Mısır’ın İsrail heyetini Kahire’ye davet ettiği fakat Tel Aviv yönetiminin buna resmi yanıt vermediği aktarılıyor.

Hamas yetkilisi Tahir Nunu, Netanyahu’nun tavrının süreci belirleyeceğini söylüyor:

Gazze’deki savaşı sonlandırmak mümkün. Bu Netanyahu’nun siyasi iradesine bağlı. Biz savaşın sonlanması, İsrail’in Gazze’den çekilmesi, kuşatmanın kaldırılması ve ciddi bir esir takası anlaşması için hazırız.

Hamas’a yakın Filistinli analist İbrahim Medhun, Hamas’ın Tahran’a bağlı diğer gruplara kıyasla daha bağımsız hareket ettiğini belirterek, İran’la çatışmaların örgütün tavrında ciddi bir değişikliğe yol açmadığını savunuyor:

Hamas’ın Gazze’deki ateşkes müzakerelerine ilişkin tutumu geçici bölgesel gelişmelere bağlı değil.

Independent Türkçe, Washington Post, CNN