İsrail Dışişleri Bakanı Aşkenazi’yi Kahire’de ağırlayan Şukri’den ciddi ve acil müzakere çağrısı

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile dün Kahire'de bir araya geldi (AFP)
İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile dün Kahire'de bir araya geldi (AFP)
TT

İsrail Dışişleri Bakanı Aşkenazi’yi Kahire’de ağırlayan Şukri’den ciddi ve acil müzakere çağrısı

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile dün Kahire'de bir araya geldi (AFP)
İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile dün Kahire'de bir araya geldi (AFP)

Kahire, ‘ateşkesin istikrara kavuşturulmasını tartışmak’ amacıyla Ramallah ve Tel Aviv'deki yetkililerle görüşmek üzere üst düzey bir güvenlik heyet gönderirken, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ise İsrailli mevkidaşı Gabi Aşkenazi’yi karşıladığı sırada yaptığı açıklamada, Filistinliler ile İsrailliler arasında acil ve yapıcı müzakereler yürütülmesi, bu yöndeki çalışmaları sekteye uğratacak her türlü adımdan kaçınılması çağrısında bulundu.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ilgili makamlar ile ateşkesin pekiştirilmesi ve Filistin sahasındaki son gelişmeler hakkında görüşmelerde bulunması için dün İstihbarat Başkanı Abbas Kamil’i görevlendirdi. Kamil’in aktardığına göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a Mısır'ın Filistin halkına tam destek verdiği mesajını gönderen Cumhurbaşkanı Sisi, İsrail ile Hamas arasındaki tutuklu ve kayıp kişiler sorununun çözümü yönündeki çaba ve görüşmelerin devam ettiğini vurguladı.
13 yılın sonra ilk kez dün İsrail heyeti başkanlığında Kahire’ye gelen İsrail Dışişleri Bakanı, Mısırlı mevkidaşıyla bir araya geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Hafız, ise “Söz konusu ziyaret, Mısır'ın İsrail ile Gazze Şeridi arasında ateşkes sağlama yönünde Filistin ve İsrail taraflarıyla kurduğu iletişim çerçevesinde gerçekleşti. İkili bir araya geldiği sırada Bakan Şukri, bilhassa Filistin topraklarındaki gergin koşullara ve çatışmaların tırmanmasına yol açan tüm uygulamaların durdurulması yoluyla ateşkes bildirisi üzerine inşanın gerekli olduğunu vurguladı. Aynı zamanda Doğu Kudüs, Mescid-i Aksa, Müslüman ve Hristiyanlar açısından tüm kutsal mekanlara dair özel hassasiyetin dikkate alınması ihtiyacına değindi” açıklamalarında bulundu. Şukri, önümüzdeki dönemde sakinliği pekiştirme, istenen siyasi seyri yeniden canlandırma yönünde uygun bir atmosfer yaratmak için gerekli koşulları sağlama yolunda daha fazla adım atmanın önemini dile getirdi.
Mısır'ın iki devletli çözüme ulaşmanın adil ve kalıcı bir barışa, bölgede arzu edilen güvenlik ve istikrara ulaşmanın tek yolu olduğu konusundaki kararlı tutumunu teyit eden Bakan Şukri, ilgili uluslararası referanslara dayanarak 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulması yoluyla Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını vurguladı. Aynı zamanda Kahire'nin bu amaca yönelik çabalarını ve ilgili tüm taraflarla temaslarını sürdüreceğini kaydetti. İki bakan, bir sonraki aşamada Gazze Şeridi'nin acilen yeniden inşasını kolaylaştırmanın yollarını da ele aldı.
Kahire ve Tel Aviv arasındaki ilişkiler dosyasına aşina Mısırlı bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “İsrailli bakanın ziyareti aynı zamanda Mısır-İsrail ilişkilerini yeniden rayına oturtmayı, bilhassa Bakan Şukri’nin seneler önceki Tel Aviv ziyareti ardından iki taraf arasındaki açılımı öne sermeyi de amaçlıyor. Doğu Akdeniz Gaz Forumu çerçevesinde Mısır-İsrail ilişkilerinin genişletilmesine ilişkin görüşmelerde, buna ilişkin ekonomik dosyalarda temel bir hedef mevcut. Forum kapsamına yakında başka bir Arap ülkesinin de dahil olması muhtemel” ifadelerine başvurdu.
Mısır Dışişleri Bakanı'nın Tel Aviv ziyaretinin mümkün olduğunu ve böyle bir ziyaretin beklendiğini ifade eden kaynak, aynı zamanda şu açıklamalarda bulundu:
“Özellikle de Kahire’nin barış süreciyle ilgili yaklaşan toplantılara ev sahipliği yapma yönünde güçlü bir aday olması dolayısıyla iki taraf da Aşkenazi'nin ziyaretinin geçici bir şey olmasını istemiyor. Diğer yandan Hamas ve Cihad hareketleri heyetleri ise Mısır heyetlerinin Ramallah ve Tel Aviv'den dönüşüne dek Kahire'ye gelmeyecek. Mısır'ın Gazze'nin yeniden inşası yönünde uluslararası bir organ kurma önerisi ilgili taraflarca kabul edildi. Birden fazla tarafla koordinasyon sağlanarak işleyiş mekanizmaları üzerinde anlaşılması ve geçişlerin açılması meselesi kaldı.”
Dün Mısır makamları, yaralı ve kritik vakaların, Gazze Şeridi’ne yönelik yardımların ve iki tarafta mahsur kalanların geçişi için Refah Sınır Kapısı’nı istisnai olarak açmaya devam etti. Mısır resmi haber ajansının yetkililerden aktardığına göre, tüm idari ve tıbbi personelin buradaki varlığı devam ederken yaralıların sağlık durumlarının sınıflandırılması ardından tedavi için Mısır hastanelerine nakledilmeleri yönünde donanımlı bir dizi ambulans sağlanıyor.
Söz konusu yetkililer aynı zamanda “Mısır devleti, resmi ve sivil kuruluşlar, siyasi ve partizan güçler, bununla birlikte büyükelçilerin varlığında bazı Arap ve yabancı ülkeler tarafından yüklü miktarlarda insani yardım sağlanıyor” ifadelerinde bulundu.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz