Irak yargısı muhaliflere yönelik suikastları aydınlatabilecek mi?

Aktivistleri hedef alan son cinayet dalgasının hesabını sormak için Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda düzenlenen bir gösteri (AFP)
Aktivistleri hedef alan son cinayet dalgasının hesabını sormak için Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda düzenlenen bir gösteri (AFP)
TT

Irak yargısı muhaliflere yönelik suikastları aydınlatabilecek mi?

Aktivistleri hedef alan son cinayet dalgasının hesabını sormak için Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda düzenlenen bir gösteri (AFP)
Aktivistleri hedef alan son cinayet dalgasının hesabını sormak için Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda düzenlenen bir gösteri (AFP)

Irak yargısı, protestocuların öldürülmesi konusunu görüşmek üzere muhalif hareketin temsilcileriyle bir araya geldi.
Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, eylemcilerin öldürülmesine dahil olanların ortaya çıkarılması ve adalete teslim edilmesi konusunu görüşmek üzere Irak hareketi gruplarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Yargı Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre hareket heyetini kabul eden Zeydan, eylemcilerin öldürülmesi meselesinin hızla çözülmesi gerektiğine ve anayasa hükümleri uyarınca barışçıl gösteri hakkına dikkati çekti.
Açıklamada Zeydan’ın, temsilcilerin talep ve gözlemlerini dinlediği belirtilirken, görüşme sırasında soruşturma organlarının ‘protestocuların öldürülmesine ve maruz kaldıkları saldırılara ilişkin davaları hızla çözmesi gerektiği’ ve ‘tüm federal temyiz mahkemelerinin davaya yönlendirildiği’ üzerinde duruldu. Ayrıca eylemcilerle sorunları netleştirmek üzere iletişimin sürdürülmesi gerektiği ele alındı.
Açıklamaya göre Zeydan, “Rusafe Soruşturma Mahkemesi, olaydan doğrudan sorumlu kişinin kimliğini tespit etmek üzere, 25 Mayıs 2021’deki gösterilerde protestocuların öldürülmesi olayıyla ilgili temel bir soruşturma yürütmeye ve bu davaya ilişkin soruşturma usullerini takip etmeye başladı” ifadelerini kullandı. Zeydan, heyetler görüşmesinden birkaç saat önce, geçen ayın başlarında Kerbela’da suikasta uğrayan önde gelen aktivist İhab el-Vezni’nin annesi Semira el-Vezni, yargıya bir uyarıda bulunarak, oğlunun katillerini ortaya çıkarması için kendisine 12 gün süre verdi. Vezni, “Oğlum şehit İhab el-Vezni’nin öldürülmesinin üzerinden 28 gün geçti. Şu ana kadar katiller ve olayın ardındaki isimler açığa çıkmadı” dedi.
Vezni, “Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Sayın Faik Zeydan ve Terör Mahkemesi hakimine, failleri ortaya çıkarmaları ve Iraklıların kanını dökenlere örnek olması amacıyla aleni şekilde onları yargılamaları için 12 gün süre veriyorum. Aksi taktirde evladının yasını tutan bir anne olarak, önümüzdeki günlerde yapacaklarım için Allah, ülke ve insanlar beni bağışlasın. Allah, zayıfların yardımcısıdır” ifadelerini kullandı.
Vezni, oğlunun ölümü sonrasında bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada alenen Haşdi Şabi lideri Kasım Musallah’ı suçlamıştı. Geçen pazartesi günü, birkaç gün önce gözaltına alınan Musallah’ın serbest bırakıldığına dair haberler yayınlandı, ancak hükümete yakın bazı kaynaklar bunu yalanladı.
Hükümet ve yargı organları, eylemcilerin katillerini ortaya çıkarmak için büyük bir iç ve dış baskıyla karşı karşıya. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), daha önce söz konusu davayla ilgili ön soruşturmaların sonuçlarını duyurması için Bağdat’a çağrıda bulunmuştu, ancak henüz herhangi bir şey açıklanmadı.
Katillerden hesap sorulması meselesi, protesto hareketinin içindeki ve dışındaki birçok kişiye, sanki karşılıksız vaatlerin kısır döngüsünde dönüyormuşlar hissi veriyor. Öyle ki Irak makamları, Ekim 2019’da başlayan protestoların ardından kurdukları çok sayıda komiteye rağmen cinayetlere veya suikastlara karışanlarla ilgili herhangi bir sonuç ortaya koyamadı. Resmi istatistiklere göre 30’dan fazla aktivistin faili meçhul kişiler tarafından suikasta kurban gitmesinin yanı sıra protestolarda 550’den fazla aktivist öldü.
Geçen hafta boyunca aktivistler, katillerden hesap sorulması için medya organları aracılığıyla ve nöbetler tutarak yoğun kampanyalar başlattı. Bu durum, siyasi ve parlamenter güçleri, işlenen suikast suçları dolayısıyla güvenlik liderlerinin, meclis kubbesi altında sorgulanmasını talep ederek bu kampanyalara göreceli olarak yanıt vermeye itti. Parlamento çevreleri, soruşturmanın bu ayın 13’ünde gerçekleşmesini bekliyor. Parlamentodaki Hukuk Komisyonu, eylemcilerin ‘katilleri’ meselesine odaklanılması ve katillerin adalete teslim edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Komisyondan bir temsilci olan Saib Hıdır, yaptığı açıklamada, “Eylemcilerin katillerini ortaya çıkarmak bir hukuk devletini tesis edecektir, çünkü bunlar, vatandaşlarını koruyan gerçek devletlerdir” dedi. 3 kitlesel hareket de güvenlik liderlerinin soruşturulmasını desteklemek için geniş bir popüler kampanya başlattı. Hesap Verebilirlik Ulusal Forumu, Takdir Ediyoruz (Nukaddir) Birliği ve Konuşma Hakkı Birliği, “Irak halkı, ülkede yaşananları sona erdiren ciddi bir soruşturma yapılmadan tekrarlanan güvenlik ihlallerini hala yaşıyor” dedi.
Söz konusu üç hareket, “Temsilciler Meclisi tarafından temsil edilen denetim makamının, güvenlik makamları arasında ihmalkâr görünen ve toplumsal barış üzerindeki tehlikeli yansımalarla ilgilenmeyen kişileri sorgulamada anayasal görevlerini yerine getirmemesi halkın öfkesini artırmaktadır. Bu noktada bir grup halk gücü, güvenlik liderlerini sorgulamak, eksiklikleri bulmak, soruşturmalarda ne düzey ulaşıldığını bulmak ve ihmalkarlara karşı gerekli hukuki tedbirleri almak amacıyla, Irak parlamentosu üyelerine anayasal ve yasal görevlerini yerine getirmeleri için kitlesel bir baskı kampanyası başlattı” açıklamasında bulundu.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.