Loki'nin Marvel Sinematik Evreni'ndeki 10 sıradışı gücü

(Disney+)
(Disney+)
TT

Loki'nin Marvel Sinematik Evreni'ndeki 10 sıradışı gücü

(Disney+)
(Disney+)

Marvel Sinematik Evreni'nde (MSE) Tom Hiddleston'ın hayat verdiği Loki'ye odaklanan yeni dizi, gözleri bu karaktere çevirdi.
Disney+'da yayımlanmaya başlayan dizide, Loki'nin Avengers: Endgame'de Tesseract'la (kendisine sahip kişiye güç veren kozmik bir küp) kaybolan alternatif bir versiyonu keşfediliyor.
Time Variance Authority (Zaman Değişikliği Otoritesi) Loki'yi yakalıyor. Bu kuruluş, zaman yolculuğunun mümkün olduğu evrende zamanı kontrol etmek ve herkesin zaman akışının bütünlüğünü korumaktan sorumlu.
Peki benzersiz bir geçmişe ve sıradışı bir biyolojiye sahip Loki'nin güçleri neler? Screen Rant, karakterin MSE'deki güçlerini derledi:

Buz Devi fizyolojisi
Bir Buz Devi olan Loki, doğuştan gelen bir sağlamlığa sahip. Asgardlların düşmanlarından gelen kökeni, onu epey dayanıklı ve çevik bir yapıya büründürüyor.

Soğuğa dayanıklılık
Loki'nin Buz Devleri'nden aldığı bir diğer miras da soğuğa karşı bağışıklık. Karakter, herhangi bir kişiyi anında buza çevirebilecek kadar son derece düşük olan sıcaklıklardan etkilenmiyor.

Kuvvet
Marvel evrenindeki en etkili sihirbazlardan biri olan Loki, gücüyle de dikakt çekiyor. Kardeşi Thor gibi tanrısal yetenekleri olmasa da fiziksel gücü, onu pek çok tehdide karşı sağlam durmasını sağladı.

Uzun bir yaşam
Seyircilerin Avengers: Infinity War'da da öğrendiği üzere Loki ölümsüz değil. Ancak Loki'nin hayatının, insanlığın binlerce yıl öncesine dayandığı görülmüştü. Ayrıca, pek çok yaralanmadan çok çabuk şekilde iyileşmesini sağlayan bir gücü de var.

İllüzyon
Büyücü Loki'nin, sihir yapmayı çocukken öğrendi ve illüzyonda ustalaştı. Bu kabiliyetiyle düşmanlarını aldatarak pek çok kez kendisine avantaj sağladı.

Görünmezlik
Loki, kendini görünmez yapabiliyor. Karakter bu konuda o kadar iyi ki, “bifrost” köprüsünün her şeyi gören koruyucusu Heimdall'ı alt ederek kendisini ve birkaç Buz Devini Asgard'da saklamayı başardı.

Psişik Manipülasyon
Loki'nin görünmezlik becerisi, herhangi bir ışık veya madde aldatmacasına değil zihin manipülasyonuna dayanıyor. Bu, başkalarının zihnini ele geçirmeyi de sağlıyor.

Şekil değiştirme
Loki, diğer kişilerin görünüşüne bürünebiliyor. Örneğin seyircilerin karşısına Odin ve Kaptan Amerika olarak çıktı.

Hız
Loki, gücünün yanı sıra hızıyla da dikkat çekiyor. Karakter bunu kabiliyetini, Hawkeye'ın kendisine attığı son derece hızlı oku yakalayarak kanıtladı.

Telekinezi
Loki, telekinezi gücünü pek sık kullanmasa da buna başvurduğunda yıkıcı olabiliyor. Asgard'daki bir hücrede tutulurken, annesi Frigga'nın ölümünü öğrendiğinde tek bir kasını hareket ettirmeden bütün eşyaları telekinezi gücüyle yok etti.

Loki'nin, bugün (9 Haziran) hayranlarıyla buluşan dizide hangi güçlerini sergileyeceğini zaman gösterecek.
Independent Türkçe, Screen Rant



Mars'taki gizemli şeritler sıvı su nedeniyle oluşmamış

Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)
Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)
TT

Mars'taki gizemli şeritler sıvı su nedeniyle oluşmamış

Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)
Mars yamaçlarındaki şeritlerin, suyun ve yaşam ihtimalinin işareti olabileceği düşünülüyordu (ESA)

Bilim insanları Mars'taki gizemli çizgilerin su tarafından oluşmadığını öne sürdü. 

Kızıl Gezegen'in birkaç milyar yıl önce daha sıcak olduğu ve bu sayede sıvı su barındırdığı geniş çapta kabul ediliyor.

Gezegenin yaşanabilirliği açısından kritik önemdeki sıvı suyun bugünkü varlığıysa epey tartışmalı bir konu. Sıcaklık ve atmosferik basınç çok düşük olduğundan, yüzeyinde su bulunması oldukça zor görünüyor.

Öte yandan Mars'taki uçurum ve krater duvarlarında 1970'lerden beri gözlemlenen birtakım koyu çizgilerin, sıvı suyun akması sonucu oluştuğu düşünülüyordu. 

Bilim insanları uzun zamandır bu gizemli şeritlerin nasıl oluştuğunu saptamaya çalışırken yeni bir araştırma su dışında bir kaynağa işaret ediyor.

Bulguları hakemli dergi Nature Communications'ta dün (19 Mayıs) yayımlanan çalışmada 86 binden fazla uydu görüntüsü incelendi. Araştırmacılar bu görüntülerde Mars yamaçlarındaki yaklaşık 500 bin şeridi saptadı. 

Ardından bu gizemli çizgileri analiz etmek için bir makine öğrenimi algoritması geliştirdiler. Ekip daha kısa süre içinde kaybolan ve yinelenen yamaç çizgileri (RSL) adı verilen şekilleri de çalışmaya dahil etti.

Bulgular bu şekillerin sıvı su veya buzun yamaçlardan akması sonucu değil, küçük taneli tozların eğimli arazilerde birikmesi ve ardından rüzgar, meteor çarpması ve depremler gibi tetikleyicilerle yamaçlardan aşağıya doğru itilmesiyle gerçekleştiğine işaret ediyor.

Analize göre sözkonusu şekiller, sıcaklık artışları, yüksek nem veya yamaçların belirli bir yöne bakmasıyla ilişkili değil. Daha ziyade ortalamanın üzerinde rüzgar hızı ve toz birikimiyle oluşuyorlar ve bu da daha kurak bir kökenin göstergesi. 

Brown Üniversitesi'nden makalenin ortak yazarı Adomas Valantinas "Küçük toz parçacıkları sıvı olmadan akıntı benzeri desenler oluşturabilir. Bu olgu, aşırı küçük tozların müdahale durumunda bir sıvıya benzer şekilde davranabilmesiyle ortaya çıkıyor; tozlar akıyor, dallanıyor ve aşağı doğru hareket ederken parmak benzeri desenler oluşturuyor" diyerek ekliyor:

Bu, kuru kumun döküldüğünde su gibi akmasına benziyor. Ancak Mars'ta, ultra ince parçacıklar ve düşük yerçekimi bu akışkan benzeri özellikleri artırarak su akışı sanılabilecek şekiller yaratıyor.

Yeni araştırma, sıcaklıkların donma noktasının üzerine çıkabildiği dönemlerde Mars'ın yüzeyinde sıvı su bulunma ihtimalini elemiyor. 

Bern Üniversitesi'nden çalışmanın bir diğer yazarı Valentin Bickel "Her şey dönüp dolaşıp yaşanabilirlik ve yaşam arayışına geliyor" diyor: 

Eğer yamaç çizgileri ve RSL gerçekten sıvı su veya tuzlu su tarafından oluşturuluyorsa, bunlar yaşam için bir alan yaratabilir. Ancak bunlar nemli süreçlerle bağlantılı değilse, bu durum dikkatimizi daha umut verici yerlere yöneltmemizi sağlar.

Independent Türkçe, IFLScience, Reuters, Nature Communications