Burkina Faso: Solhan katliamının failleri hesap verecek

Burkina Faso’da 160 ölü. Teröristler yeni bir saldırı düzenledi.

Burkina Faso: Solhan katliamının failleri hesap verecek
TT

Burkina Faso: Solhan katliamının failleri hesap verecek

Burkina Faso: Solhan katliamının failleri hesap verecek

Burkina Faso Hükümeti geçtiğimiz hafta sonu 132 kişinin ölümüne neden olan katliamın faillerini tehdit etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) söz konusu saldırıyı şiddetle kınadı.
Burkina Faso’nun kuzeyinde yer alan Yagha bölgesinin Solhan köyüne Cuma gecesi aşırılık yanlısı olduğu tahmin edilen silahlı kişiler tarafından bir saldırı yapıldı. Söz konusu saldırıda hükümet 132, yerel kaynaklar 160, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ise 138 kişinin öldürüldüğünü belirtti.
Burkina Faso Başbakanı Cristophe Dabire beş hükümet yetkilisiyle birlikte gittiği Sebba’da Solhan köyü sakinleriyle yaptığı görüşmenin ardından, “Bu kanlı saldırı cezasız kalmayacak” ifadelerini kullandı.
BMGK Salı günü saldırıyı kınadı. Konsey yaptığı açıklamada, “Terörizmin tüm şekilleri ve tezahürleri uluslararası barış ve güvenliğe karşı ciddi tehlikeler oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca Mali’deki BM Barış Gücü Misyonu (MINUSMA), Barkhane Operasyonu ve G5 Sahel ülkelerinin çabalarının daha güvenli bir ortamın oluşturulmasına katkı sağladığını vurguladı.
Mali ve Nijer sınırında bulunan ve fakir bir kıyı ülkesi olan Burkina Faso, altı yıldır aşırılık yanlısı grupların saldırıları sonucu ölüm olaylarına şahit oluyor. Güvenlik güçleri 2015’ten bu yana bin 400’den fazla insanın ölümüne neden olan ve 1 milyondan fazla kişiyi yerinden çıkaran şiddeti durdurmak için bölgede mücadele ediyor.
Başbakan Pazartesi akşamı bölgeyi ziyaret etmeden önce yaptığı açıklamada, “Umutlu olmalıyız. Bu durumla mücadele etmek için kendimize yeniden çeki düzen vereceğiz. Güvenlik düzenlemelerini yaptık. Bugün bölgenin bu bölümünde tarama operasyonları yapan güçler çalışıyor” dedi.
Hükümet 7 bin 600 kişinin katliam bölgesinden kaçarak Sebba’ya sığındığını açıkladı. UNHCR Sözcüsü Babar Baloch, Cenevre’de 3 bin 300 kişinin yerinden edildiğini söyledi. Bunların arasında 2 bini çocuk olmak üzere çok az eşyası olan veya hiç eşyası bulunmayan 500 kadının aileler tarafından nezaketle karşılandıklarını belirtti.
Başbakana eşlik eden Burkina Faso İletişim Bakanı Osini Tambora, “Bu insanlar evlerine dönebilmek için Solhan’ın güvenliğinin sağlanmasını istiyor” dedi.
Öte yandan katliamın failleri henüz tespit edilemedi.
El Kaide bağlantılı İslam ve Müslümanların Zaferi (Nusra) Örgütü söz konusu saldırıyı üstlenmedi. Örgüt, korkunç saldırıyı basından öğrendiklerini ve olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının bulunmadığını vurguladı.
Söz konusu katliamın yapıldığı Solhan köyünün yer aldığı Yagha bölgesinde El Kaide ve DEAŞ örgütleri bölgedeki toprakları ve kaynakları ele geçirmek noktasında yarışıyor.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.