KSRelief bir hafta içerisinde Husilere ait 2 bin 183 mayını temizledi

Yemendeki KSRelief saha ekipleri tarafından yürütülen araştırma ve mayın temizleme operasyonundan bir görüntü. (Şarku’l Avsat)
Yemendeki KSRelief saha ekipleri tarafından yürütülen araştırma ve mayın temizleme operasyonundan bir görüntü. (Şarku’l Avsat)
TT

KSRelief bir hafta içerisinde Husilere ait 2 bin 183 mayını temizledi

Yemendeki KSRelief saha ekipleri tarafından yürütülen araştırma ve mayın temizleme operasyonundan bir görüntü. (Şarku’l Avsat)
Yemendeki KSRelief saha ekipleri tarafından yürütülen araştırma ve mayın temizleme operasyonundan bir görüntü. (Şarku’l Avsat)

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief), Yemen topraklarını mayınlardan temizleme çalışması kapsamında bir hafta içerisinde Husi milislerinin Yemen’in çeşitli bölgelerine yerleştirdiği 2 bin 183 mayını ortaya çıkardı.
KSRelief tarafından yapılan açıklamada, Haziran ayının ikinci haftasında çıkarılan mayınların iki anti personel mayını, 728 tanksavar mayını, bin 446 mühimmat ve 7 patlayıcı madde arasında değiştiği belirtildi.
Bu hafta Cevf vilayetinin Hub eş-Şaaf semtinde 96 tanksavar mayını, 189 mühimmat, bir anti personel mayını ve bir patlayıcı maddenin bulunduğu açıklandı. Ed-Dali vilayetinin Kataba bölgesinde KSRElief ekipleri 7 adet tanksavar mayını ve 7 adet mühimmat imha etti. Ayrıca ekiplerin Hudeyde vilayetinin Huha semtinde 59 tanksavar mayını ve 45 mühimmatı temizlediği bildirildi. Lahic vilayetine bağlı el-Mudaraba semtinde 65 tanksavar mayını, 100 mühimmat ve bir adet anti personel mayınının imha edildiği açıklandı. Yine Lahic vilayetine bağlı Musaymir’de ekipler tarafından 152 mühimmat ve 15 tanksavar mayını ele geçirilerek imha edildi. Marib’te ise 61 tanksavar mayını ve 115 mühimmatın imha edildiği bildirildi.
KSRelief ekipleri Yemen’in Şebve vilayetine bağlı Ayn kentinde 17 tanksavar mayını ve 28 mühimmat, Atak kentinde 45 tanksavar mayını ve 578 mühimmat, Beyhan kentinde 9 tanksavar mayını ve 9 mühimmat ve Usaylan kentinde 88 tanksavar mayını ile 41 mühimmatı bölgeden temizlemeyi başardı.
Ekipler, Yemen’in Dabab bölgesinde 2 patlayıcı madde, 159 tanksavar mayını ve 93 mühimmatın yanı sıra, Taiz kentinde 14 tanksavar mayını, 10 mühimmat ve bir adet patlayıcı madde, Muha kentinde 16 tanksavar mayını, 46 mühimmat ve 3 adet patlayıcı madde ve Mavza bölgesinde 77 tanksavar mayını ve 33 mühimmatı etkisiz hale getirdi.

Haziran ayı boyunca 3 bin 369 mayın bölgeden temizlendi
KSRelief ekipleri Haziran ayı boyunca 3 bin 369 mayını bölgeden temizlemeyi başardı. Projenin başlangıcından bu yana ise ekiplerin toplam olarak 254 bin 918 mayını etkisiz hale getirdiği bildirildi. Merkez proje aracılığıyla Yemen topraklarını milislerin yerleştirdiği ve yüzlerce masum insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan mayınlardan temizlemeyi hedefliyor.
Diğer taraftan KSRelief dün (Pazar) Taiz kentinin el-Muzaffer ve el-Kahire ilçelerinde ihtiyaç sahibi ailelere ve yerinden edilmişlere 46 ton 759 kilo gıda sepeti dağıttığını duyurdu. Toplamda 2 bin 622 kişinin söz konusu yardım sepetinden yararlandığı bildirildi.
Söz konusu yardım Yemen’deki mevcut insani krizin sonucu olarak kardeş Yemen halkının acılarını hafifletme noktasında krallığın göstermiş olduğu insani çabaların bir parçası niteliğinde geliyor.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.