Biden, NATO’yu Rusya ve Çin ile yeni zorluklar konusunda uyardı

ABD Başkanı Joe Biden (Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden (Reuters)
TT

Biden, NATO’yu Rusya ve Çin ile yeni zorluklar konusunda uyardı

ABD Başkanı Joe Biden (Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, NATO’nun Çin ve Rusya ile ilişkilerde yeni zorluklarla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı, ancak NATO zirvesinde Washington’ın müttefiklerine desteğini yenileme sözü verdi.
Biden, zirve öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı ortak basın açıklamasında, “Son iki yılda yeni zorluklarla karşı karşıya olduğumuza dair artan bir farkındalık olduğunu düşünüyorum.  Çin’in yanı sıra umduğumuzla tutarlı bir şekilde hareket etmeyen Rusya’mız var” dedi.
Stoltenberg ise, “Moskova’ya önemli bir mesaj göndereceğiz: Hâlâ bir aradayız ve Rusya bizi bölemez” diye konuştu.
Rusya ile ilişkilerin Soğuk Savaş’tan bu yana en düşük seviyede olduğuna vurgu yapan Stoltenberg, “Yeni bir soğuk savaşa girmeyeceğiz. Çin düşmanımız ya da rakibimiz değil. Ama müttefik olarak Çin’in yükselişinin güvenliğimize getirdiği zorluklarla birlikte yüzleşmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çin’in gücünde önemli bir artış gördüklerini dile getiren Stoltenberg, “Nükleer yeteneklere ve gelişmiş silahlara yatırım yapıyor. Çin bizim değerlerimizi paylaşmıyor. Bunu, Çin’in batısındaki Hong Kong’da demokratik protestolara ve Uygurlar gibi azınlıklara zulmetme biçiminde ve nüfusunu izlemek için modern teknolojiyi kullanma biçiminde görüyoruz” şeklinde konuştu.
Rusya ve Çin’in son zamanlarda siyasi ve askeri düzeyde giderek daha fazla işbirliği yaptığını not ettiklerini söyleyen Stoltenberg, “Bu, NATO için yeni bir boyut ve ciddi bir meydan okumadır” dedi.
NATO üyesi ülkeler, ABD Başkanı’nın ittifakları canlandırma arzusuyla Brüksel’deki zirveye katılacak ve Moskova ile Pekin’e birlik ve kararlılık mesajı gönderecek.
NATO’ya üye 30 ülkenin liderleri dün akşam Brüksel’e geldi ve zirvenin başlamasından önce birkaç toplantı yapılması planlanıyor.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times