Sudan, Afrika Grubunu temsil eden Uluslararası Çalışma Örgütü Konseyi üyesi seçildi

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk (AP)
Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk (AP)
TT

Sudan, Afrika Grubunu temsil eden Uluslararası Çalışma Örgütü Konseyi üyesi seçildi

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk (AP)
Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk (AP)

Sudan Afrika grubunu temsilen Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Kurulu üyeliğine seçilirken, Doğu Afrika bölgesi için Cenevre'de düzenlenen Uluslararası Çalışma Konferansı'nın (UÇK) 109’uncu Oturumuna katılıyor.
Sudan Bakanlar Kurulu, Ömer el Beşir’in devrilmesiyle sendika ve federasyonların dağılmasından sonra oluşturulan yürütme kurullarının görevlerine son verebilecekleri sendikalar için işçilerin sendikalarını ve meslek federasyonlarını seçebilecekleri yeni bir yasayı onayladı.
Sudan Çalışma ve İdari Reform Bakanı Teysir Nurani Muhammed et-Tayyib dün düzenlediği basın toplantısı sırasında, bu ayın 19’una kadar sürecek olan UÇK 109’uncu oturumunda Sudan’ın Yönetim Kurulu üyeliğine seçildiğini ve Sendika Özgürlükleri Anlaşması ve Tamamlayıcı Çalışma Protokolü'nü imzaladığını söyledi.
Bakan açıklamasında, 2012 tarihli Sendikalar Kanunu için Bakanlar Kurulu'nun nihai onayı hakkında gazetecileri bilgilendirerek adli makamlarla yapılan istişareler sonunda kanunun kamuoyuna sunulması için son 48 saat içerisinde Egemenlik Konseyi ve Geçiş Kurulu’na sunulacağını ifade etti. Tayyip, yürütme komitelerinin yasayı nihai haliyle onaylayarak, sendikalar ve profesyonel federasyonlar için genel konferansların kurulmasını başlatacağını kaydetti.
Nisan 2019'da Beşir rejiminin halk devrimi ile devril ardından sendikaların dağılması sonucunda Sudan'ın Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından herhangi bir yaptırıma tabi tutulmadığını vurgulayan Bakan, rejime bağlı olması sebebiyle kapatılan bazı örgüt ve sendikaların uluslararası örgütlerle sorun yaratmaya çalıştığını bildirdi.
Aralık 2019’da Sudan'da Yetkilendirmeyi Kaldırma, Yolsuzlukla Mücadele ve Fonları Kurtarma Komitesi 2010 Sendikalar Kanunu uyarınca sendikaları ve profesyonel federasyonları feshetme kararı aldı.
Kararda, tüm sendikalar, meslek odaları ve işveren dernekleri adına kayıtlı gayrimenkullere el konulmasının yanı sıra sendikaların çalışmalarını yürütmek, genel konferanslara hazırlanmak, sendikaları temsil etmek, genel kurullara hazırlanmak ve birliğin çalışmalarını yöneten tüzük için alternatif komiteler atamak başlıklarını öngörüyor.
Fesih kararı, devrimcilerin talepleri ile meslek ve işçi sendikaların yanı sıra ve sendikaları olan çalışma ve meslek kurallarına cevaben geldi. Beşir döneminde kurulan işçi sendikaları emek meseleleriyle ilgilenmeyen, rejime bağlı siyasi sembolleri önderlik ettiği parti cepheleri olarak kabul ediliyor.
Sudan Çalışma ve İdari Reform Bakanı’na göre, yeni yasa halk meclislerine geniş özgürlükler verirken, Adalet Bakanlığı Sendikalar Yazı İşleri Müdürü’nün yetkilerinin kısıtlıyor ve görevlerini, resmi kayıt ve envanter düzenlemelerinin uygulanması ile sınırlandırarak ve adli makamın denetimine tabi tutuyor. Aynı zamanda, yasa ilk kez iki veya daha fazla sendika üyeliğinin aynı anda birleştirilmesine izin vererek, konuyu genel kurullara bırakıyor.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz