BM: Almanya ve diğer ülkeler koronavirüs ile mücadeleyi yavaşlatıyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Achim Steiner (Reuters)
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Achim Steiner (Reuters)
TT

BM: Almanya ve diğer ülkeler koronavirüs ile mücadeleyi yavaşlatıyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Achim Steiner (Reuters)
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Achim Steiner (Reuters)

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Almanya ve diğer bazı ülkelerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları için patent muafiyetlerini engelleyerek koronavirüse karşı küresel mücadeleyi yavaşlattığına dikkati çekti.
UNDP Başkanı Achim Steiner DPA’ya verdiği demeçte, “Fikri mülkiyet hakları, aşıların dağıtımı ve üretimini hızlandırma yolunda bir kısıtlamadır” dedi.
Steiner, patent haklarından feragat edilmesinin, aşı dağıtımındaki eşitsizlikleri giderecek çeşitli önlemlerden biri olarak görülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz günlerde aşıların patent muafiyeti fikrini ortaya attı.
Almanya ve İngiltere, yakın zamanda Cornwall’daki G7 zirvesinde gelişmekte olan ülkelerde lisanssız aşı üretimine izin vermek için patent korumalarının kaldırılmasına karşı olduklarını yineledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçtiğimiz Mayıs ayında şirketlerde yaratıcılığa ve yeniliğe ihtiyaç olduğunu ve bunun için patent korumalarının bir ön koşul olduğunu söyledi.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.