Suudi Arabistan’da yaşlıların yüzde 98’i aşılandı

Suudi Arabistan’da koronavirüse karşı aşılamaya vatandaşlardan ve sakinlerden geniş çapta katılım (SPA)
Suudi Arabistan’da koronavirüse karşı aşılamaya vatandaşlardan ve sakinlerden geniş çapta katılım (SPA)
TT

Suudi Arabistan’da yaşlıların yüzde 98’i aşılandı

Suudi Arabistan’da koronavirüse karşı aşılamaya vatandaşlardan ve sakinlerden geniş çapta katılım (SPA)
Suudi Arabistan’da koronavirüse karşı aşılamaya vatandaşlardan ve sakinlerden geniş çapta katılım (SPA)

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, yaşlılar (65 yaş ve üstü) arasında yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama oranının en az bir dozda yüzde 98’e ulaştığını, ülkede uygulanan aşı dozu miktarının 16 milyonu aştığını açıkladı.
Bakanlık, aşılama için ulusal kampanyanın başlatılmasından bu yana, öncelikli gruplar arasına yaşlıları almış, kayıt, randevu ve bekleme olmaksızın 75 yaş ve üzeri tüm vatandaş ve sakinlere hızlı aşılama imkanının sağlandığı öncelik hizmetini başlatmıştı. Sağlık Bakanlığı aynı zamanda, Krallık’ta onaylanan aşıların etkili ve güvenli olduğunu vurgulayarak, aşı olmak için Sehhaty uygulaması üzerinden kayıt yaptırma çağrısında bulunmuştu.
Günlük vakalarla ilgili olarak Bakanlık, son 24 saat içerisinde bin 309 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 470 bin 723’e ulaştığını bildirildi. Ülkedeki aktif vaka sayısının bin 533’ü ağır hasta olmak üzere 10 bin 879’a çıktığı belirtildi.
Bakanlığa göre, bin 22’si son bir günde olmak üzere şu ana kadar 452 bin 209 kişi iyileşirken, son 24 saatte 14 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 7 bin 635’e yükseldi.
Diğer yandan, Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve Rehberlik Bakanlığı, cemaat arasında koronavirüse yakalanan kişilerin olmasının ardından 4 bölgede geçici olarak kapatılan 8 caminin açıldığını duyurdu. Toplamda 131 günde, halkın sağlığının korunması kapsamında geçici olarak kapatılmasının ardından yapılan sterilizasyon işlemleri ile açılan cami sayısı bin 596’ya yükseldi.
Kuveyt hükümeti, yurt dışına seyahat edebilecek vatandaşları, ülkede onaylanan aşının iki dozunu olan kişilerle sınırlandırılması kararı aldı. Hükümet aynı zamanda, önümüzdeki Ağustos ayının ilk gününden itibaren iki doz aşı olan yabancıların ülkeye giriş yapmasına izin verdi.
Hükümet İletişim Merkezi Başkanı ve Hükümet Sözcüsü Tarık el-Muzrim dün (Perşembe) Bakanlar Kurulu’nun vatandaşlar için yurtdışına seyahatleri ve Kuveytli olmayan kişilerin ülkeye girişlerinin yanı sıra aşı olan kişilerin ticari komplekslere, restoranlara, kafelere, sağlık kulüplerine ve salonlara girmesine izin verilmesiyle ilgili olarak bir dizi karar aldığını söyledi.
Muzrim, Kuveyt Bakanlar Kurulu’nun olağanüstü toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulu’nun vatandaşların ülkede onaylanan aşıdan iki doz aşı olunmaması durumunda ülke dışına seyahatlerine izin verilmemesi kararı aldığını da sözlerine ekledi.
Aşıya tabi olmayan yaş grupları, sağlık koşulları nedeniyle aşı olamayacaklarına yönelik Sağlık Bakanlığı onaylı belge almış vatandaşlar ve Bakanlık’tan onaylı belgesi olan hamileler bu karardan hariç tutuldu. Muzrim, bu kararın 1 Ağustos itibariyle yürürlüğe gireceğini belirtti.
Kuveyt hükümeti ayrıca onaylanan ve Pfizer, AstraZeneca ve Moderna şirketleri tarafından üretilen iki doz aşı veya Johnson&Johnson aşısının dozunu olmaları şartıyla Kuveytli olmayanların ülkeye girişine izin verme kararı aldı. Karar 1 Ağustos itibari ile yürürlüğe girecek, koronavirüs ile enfekte olmadıklarının anlaşılması için ülkeye gelen yolcuların varıştan 72 saat önce PCR testi yaptırması, varıştan sonra 7 günlük ev karantinasında ikinci PCR testinin yaptırılması şart koşuluyor. Karantina döneminde virüs bulaşmadığını doğrulayan bir PCR sonucunun alınması halinde karantinanın bu süreden önce sonlandırılabileceği de belirtildi.
Aşı olan ve aşıdan muaf grupların restoran ve kafelere (Aşı olmayanların sadece siparişlerini teslim almalarına izin veriliyor), spor kulüplerine, salonlara ve alanı 6 bin metrekareyi aşan alışveriş merkezlerine girmesine izin verildi. Muzrim, bu kararın 27 Haziran Pazar gününden itibaren geçerli olacağını açıkladı.



Suudi Arabistan Veliaht Prensi İran Cumhurbaşkanı'ndan mektup aldı

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi İran Cumhurbaşkanı'ndan mektup aldı

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Krallığı Başbakanı Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'dan mektup aldı. Mektup, Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Abdülaziz bin Suud bin Nayif bin Abdülaziz'e, dün bakanlıkta İran Hac ve Ziyaret Teşkilatı Başkanı Ali Rıza Raşidyan ile yaptığı görüşmede ulaştı. Görüşmede, iki ülke arasında karşılıklı ilgi duyulan çeşitli konular ele alındı.

sd
Suudi Arabistan İçişleri Bakanı, İran Hac ve Ziyaret Örgütü Başkanı'ndan gelen mesajı aldı, (SPA)

Görüşmede, Suudi tarafında Bakan Yardımcısı Dr. Hişam el-Falih, Güvenlik İşleri Müsteşarı Muhammed el-Muhanna, Kamu Güvenliği Müdürü Korgeneral Muhammed el-Bessami, Bakanlık Araştırma ve İnceleme Ofisi Genel Müdürü Tümgeneral Halid el-Arvan, Hukuk İşleri ve Uluslararası İşbirliği Genel Müdürü Ahmed el-İsa ve Hac Yüksek Komitesi Sekreteri Halid el-Saykhan katıldı. İran tarafında ise Suudi Arabistan Büyükelçisi Ali Rıza İnayati hazır bulundu.


Muhammed bin Selman ve Trump... Ortaklığı derinleştirmek ve istikrarı desteklemek

Prens Muhammed bin Selman ve Başkan Donald Trump, 13 Mayıs 2025'te Riyad'a yaptığı ziyarette (AP)
Prens Muhammed bin Selman ve Başkan Donald Trump, 13 Mayıs 2025'te Riyad'a yaptığı ziyarette (AP)
TT

Muhammed bin Selman ve Trump... Ortaklığı derinleştirmek ve istikrarı desteklemek

Prens Muhammed bin Selman ve Başkan Donald Trump, 13 Mayıs 2025'te Riyad'a yaptığı ziyarette (AP)
Prens Muhammed bin Selman ve Başkan Donald Trump, 13 Mayıs 2025'te Riyad'a yaptığı ziyarette (AP)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Kral Selman bin Abdülaziz'in talimatı ve ABD Başkanı Donald Trump'ın daveti üzerine bugün ABD'ye resmi bir çalışma ziyareti gerçekleştiriyor.

Suudi Arabistan Kraliyet Divanı yaptığı açıklamada, Prens Muhammed bin Selman'ın ikili ilişkileri ve bunları çeşitli alanlarda güçlendirmenin yollarını ve ortak ilgi alanlarını görüşeceğini belirtti.

Amerikan siyasi çevreleri, ziyareti ortaklığı derinleştirecek ve istikrarı artıracak stratejik bir etkinlik olarak görüyor ve Beyaz Saray da buna büyük bir dikkatle hazırlanıyor.

Trump, cuma akşamı hafta sonu için Florida'ya giderken, bu ziyaretin "sadece bir toplantıdan daha fazlası... Suudi Arabistan Krallığı ve Veliaht Prens'i onurlandırıyoruz" demişti.

Şarku'l Avsat’a ziyarete ilişkin değerlendirmede bulunan iki ülkeden uzmanlar ve eski yetkililer, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesinin önemine değinerek, bölge sorunlarına siyasi çözüm fırsatları ve ekonomik iş birliğinin artırılması konusunda planlanan görüşmeler hakkında bilgi verdi.

ABD'nin Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf, iki ülke arasındaki ilişkilerin "istikrarı sağlamak ve bölgenin mümkün olan en iyi şekilde ayağa kalkmasına yardımcı olmak için ortak bir çaba göstermede çok önemli" olduğunu söylüyor. ABD'nin Suudi Arabistan'daki eski Büyükelçisi Michael Ratney ise "Suudi Arabistan'ın geçirdiği dönüşüm çok hızlı ilerledi, toplumun ve ekonominin doğası dikkat çekici şekilde değişti ve Amerikalılar bu değişiklikleri belki de yavaş yavaş fark etmeye başladılar" dedi.


Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Trump’la  görüşmek için Washington’a gitti

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Trump’la  görüşmek için Washington’a gitti

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman, bugün (Pazartesi9 Kral Selman bin Abdülaziz’in talimatı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın daveti üzerine resmi bir çalışma ziyareti için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti.

Suudi Kraliyet Divanı’ndan yapılan açıklamada, Prens Muhammed bin Selman’ın ziyareti kapsamında Başkan Trump ile bir araya gelerek iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve ortak öneme sahip bölgesel konuların ele alınacağı bildirildi.

ABD’de siyasi çevreler, söz konusu ziyareti iki ülke ilişkilerinin stratejik niteliğini pekiştiren ve ekonomik ile güvenlik alanlarında ortaklığı derinleştiren önemli bir adım olarak değerlendiriyor.

Beyaz Saray’ın, sabah karşılama töreni, Oval Ofis görüşmeleri ve resmi akşam yemeğini de kapsayan kapsamlı bir devlet ziyareti programı hazırladığı belirtildi.

Trump, hafta sonu tatili için Florida’ya hareketinden önce yaptığı açıklamada, “Bu ziyaret bir buluşmadan fazlası… Suudi Arabistan’ı ve Veliaht Prensi onurlandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki gelişmeler ve iki ülkenin beklentileri ışığında, Suudi analistler Prens Muhammed bin Selman’ın Washington temaslarının, doksan yıla dayanan ilişkilerde yeni bir ivme yaratmasını bekliyor.

Ziyaretin ana gündemini, ikili ilişkilerin daha ileri seviyelere taşınması, son dönemde yürütülen temasların sonuçlandırılması ve bölgesel krizlerin barışçıl çözümlerinin ele alınması oluşturuyor.

ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi’nin, iki ülkenin kamu ve özel sektörleri arasında stratejik bir köprü rolü üstlendiği; ortak hedefleri kalıcı ekonomik ortaklıklara ve etkin yatırım projelerine dönüştürmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

Konseyin CEO’su Charles Hallab, Şarku’l Avsat gazetesine yaptığı değerlendirmede, ziyaretin “Suudi Arabistan 2030 Vizyonu” kapsamında savunma, yapay zekâ, dijital dönüşüm ve yaşam kalitesi endüstrileri gibi kritik sektörlerde iş birliğini daha da ileriye taşıyacağını söyledi.