Aziz Yıldırım: Ben Fenerbahçe'nin kendisiyim, 30 yılımı bu kulübe verdim

Fenerbahçe internet sitesi
Fenerbahçe internet sitesi
TT

Aziz Yıldırım: Ben Fenerbahçe'nin kendisiyim, 30 yılımı bu kulübe verdim

Fenerbahçe internet sitesi
Fenerbahçe internet sitesi

Fenerbahçe'de, 25-26 Haziran 2021 tarihlerinde yapılacak seçimli genel kurul öncesinde, eski başkan Aziz Yıldırım suskunluğunu bozdu. Çırağan Sarayı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, "Mahalle yönetsen, bu kadar kötü yönetim olmaz. Fenerbahçe'nin geleceğini tehlikede gördüğüm için konuşacağım" dedi.
Ali Koç yönetimini topa tutan Aziz Yıldırım, şunları söyledi:
Arkadaşlarımla toplanıp konuştuk. 3 yıl boyunca açıklama yapmama kararı almıştık. Ama bizi tahrik ettiler. Bugün itibariyle bu sözümüzün tarihi doldu. Bundan sonra Fenerbahçe'ye yapılan her türlü zararı çıkıp kamuoyu ile konuşacağız.
3 yıldır yapılan bir 'enkaz' edebiyatı var. Hayır biz öyle bir tablo bırakmadık. Her şeyi açıklayacağım.
Biz başkanlığa geldiğimizde hiçbir şeyi yoktu kulübün. Biz 50 tapu kattık Fenerbahçe'ye. Bugün Fenerbahçe'nin mal varlığı borçlarından fazladır. Başkan hesap bilmiyor. Beşiktaş'ın neyi var? Bir stadı var bir tesisi. Galatasaray'ın neyi var? Yarısını devletin yaptığı bir stat. Bir de Florya. Başka da ufak tefek bir şeyler vardır.

Prenses küme düşüyordu
Bugüne kadar kulübe ne verdiler? Bir bekçi kulübesi yaptılar. Ali Koç bu kulübe neden geldiğinin farkında değil. 16 bin üye neden onu seçti hala anlamamış. Beyaz Atlı Prens olarak onu seçtiler, Pamuk Prenses'i kurtaracaktı. Prenses küme düşüyordu.
Ben şampiyonluk sözü vermedim diyor. Fenerbahçe'de başkan olan herkes bu sözü vermeye mecburdur.
Biz stadı yaptık. Kulüp imkanlarıyla ve bankadan borç alarak yaptık. 100 milyon dolara yakına mal oldu. Ülker Sports Arena, 130 milyon dolar olarak gözüküyor. Samandıra ve Dereağzı Tesisleri ve daha birçok tesis yaptık. Fenerbahçe TV, Fenerium, Topuk Yaylası, Gebze'de 220 bin metrekare arazi, ülkenin çeşitli yerlerinde arsalar. Varlıklarımızın farkında değiller. Hepsini görmeleri 15 gün sürer.

Hapis mi yattın?
Hep bir bahaneleri var. 'Enkaz aldık.
Biz 3 yılda çok sıkıntı çektik diyor. Hapis mi yattın? Pandemide bir hafta evde kaldın herhalde odur.
Pendik'e yenildik. Bizi istifaya davet ettiler. Olur ederiz dedik kongreye gittik kimse aday olmadı. 2001'de yine bıraktık şampiyon olmuştuk. Evden öyle istediler. Bıraktık, insanlar yürüyüşler yaptı geri döndük. 2006'da Denizli faciası yaşandı. FETÖ ordan başladı. Sonra ben yine geri döndüm. Bu sefer 2011, hapse girdik.
Ali Koç'un içine Aziz Yıldırım ve arkadaşları kaçmış. Bizi rakip görme. Biz Fenerbahçe'nin bir ferdiyiz.
Bizi rakip olarak görmenin tek şartı var. 20 yıl başkan olacaksın. Şampiyonluklar kazanacaksın. Stat yapacaksın. Tesisler yapacaksın. Gözümün üstünde kaşım var demeyeceksin. Hapse gireceksin.

"Herkesi kandırdı"
Aziz Yıldırım görecek diyorlar. Bana kimse bir şey gösteremez. Her gecenin sabahı olmaz. Ben Fenerbahçe'nin kendisiyim. 30 yılımı bu kulübe verdim. Korkuyorsunuz. Ahlaksızlar.
Fenerbahçe'nin nereye gittiğini kimse bilmiyor. Herkesi kandırdı. 6 tane antrenör, 30 yaş üstü transfer yapmayacağız... Biz safız ya inandık.
Bu 3 Temmuz önemli bir konu. O dönem itibaren sıkıntılar yaşadık. 3 Temmuz'dan önce, 8.5.2011 tarihli genel kurul için hazırlanan kitapçıkta Fenerbahçe'nin bütçesini 250 milyon dolara bağlamışız. Bu bütçeyle işlem yapacaktık ama kısmet olmadı
2009 yılında dünyanın en çok gelir getiren kulüpler arasında 19. sıradaydık. 20 takımlık bu listeye giren ilk kulüptük. Ama 3 Temmuz... Sayın Ali Koç bu 3 Temmuz'un neresinde ben anlamadım.
Sen 2012'de yönetime girmedin. Ayrıldın gittin.
 
Independent Türkçe



İngiliz basını: Arjantin, İngiltere'yi karanlık oyunlarla mağlup etti... Yarı finale damga vuran 31 tartışmalı pozisyon

İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)
İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)
TT

İngiliz basını: Arjantin, İngiltere'yi karanlık oyunlarla mağlup etti... Yarı finale damga vuran 31 tartışmalı pozisyon

İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)
İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)

Arjantin'in 2026 Dünya Kupası'nda İngiltere'yi eleyerek finale yükselmesi, yalnızca futbol açısından kazanılmış bir zafer olmadı. Karşılaşma, ilk saniyelerden son düdüğün ardından yaşananlara kadar sert temaslar, gerginlikler ve karşılıklı provokasyonlarla dolu bir mücadeleye sahne olurken, psikolojik savaş taktik mücadelenin önüne geçti.

fvgbrtnyj
İki takım oyuncuları arasında hava topu mücadelesi (Reuters)

İngiliz The Telegraph gazetesine göre Arjantin Milli Takımı, "karanlık futbol sanatları" olarak nitelendirilen yöntemlere başvurdu. Gazete, maç boyunca sert müdahaleler, sözlü provokasyonlar, oyunu yavaşlatma girişimleri ve hakem üzerinde sürekli baskı kurulması gibi toplam 31 ayrı olayı tespit etti. Haberde, bu görüntülerin Arjantin futbolunun büyük maçları yönetme biçimine ilişkin uzun süredir devam eden algının devamı olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Gerginlik henüz ilk dakika dolmadan başladı. Elliot Anderson, Alexis Mac Allister'ın sert müdahalesine maruz kalırken, birkaç dakika sonra Jude Bellingham ile Leandro Paredes arasında yaşanan itişme üzerine iki takım oyuncuları birbirine girdi. Olay, diğer futbolcuların araya girmesiyle yatıştırıldı.

scd
Maçta sert ikili mücadeleler öne çıktı (AP)

Arjantin, İngiltere'nin ataklarını sık sık yaptığı sert müdahalelerle erken aşamada kesmeye çalıştı. Anderson, Enzo Fernández ve Giuliano Simeone'nin gecikmeli müdahalelerine maruz kalırken, Morgan Rogers da toptan uzakta yapılan bir faulle durduruldu. Arjantinli futbolcular, İngiltere'nin hücum organizasyonundaki kilit isimlere sürekli fiziksel baskı uygulamayı sürdürdü.

İlk yarıda Arjantinli futbolcuların, ceza sahası içinde İngiltere kalecisi Jordan Pickford üzerinde baskı kurmaya yönelik girişimleri dikkat çekti. Anthony Gordon ve Jude Bellingham da sert müdahalelere maruz kalırken, İngiltere Teknik Direktörü Thomas Tuchel, oyuncularının beklediği bazı faullerin verilmemesi üzerine kenarda büyük tepki gösterdi.

Şarku’l Avsat’ın The Telegraph’tan aktardığına göre maçın en tartışmalı anlarından biri, Harry Kane'in hakemle konuşurken ağzını eliyle kapatmasının ardından yaşandı. Başta Mac Allister ve Paredes olmak üzere Arjantinli futbolcular, bunun üzerine hakemden Kane'e kırmızı kart göstermesini istedi. Ancak söz konusu hareket, oyun kuralları açısından herhangi bir ihlal oluşturmuyordu.

Oyunu yavaşlatma girişimleri sadece saha içinde yaşanmadı. Haberde, İngiltere hızlı bir taç atışı kullanmak isterken Arjantin yedek kulübesinden bir görevlinin sahaya top attığı ve bunun oyunun temposunu bozmak için zaman geçirmek amacıyla yapıldığı öne sürüldü.

İkinci yarıda da tansiyon düşmedi. Lionel Messi ile Bellingham arasında gerginlikler yaşanırken, savunmada Cristian Romero, Bellingham'ı düşürmesi nedeniyle sarı kart gördü. Gazeteye göre Giuliano Simeone ise Djed Spence'e dirsek atmasına rağmen kart görmedi.

Enzo Fernández'in golünün ardından Romero, Pickford'un önünde yaptığı sevinç gösterisiyle rakibini provoke etti. Daha sonra John Stones başına aldığı darbe sonrası yerde kalınca Arjantinli futbolcular topluca hakeme itiraz etti. Son dakikalarda ise kaleci Emiliano Martínez, yüksek bir topu kontrol ettikten sonra elindeki topu uzun süre bırakmayıp ardından gülümseyerek kendini yere bırakarak zaman geçirdi.

vfgthyj
Arjantin ve İngiltere oyuncuları arasındaki gerginlik maç boyunca sürdü (AP)

Karşılaşmanın bitiş düdüğü de tansiyonu düşürmeye yetmedi. Arjantin'in kutlamaları sırasında iki takım oyuncuları arasında yeni tartışmalar yaşandı. Dean Henderson, forvet Lautaro Martínez'i iterken, Morgan Rogers da çok sayıda Arjantinli oyuncuyla gerginlik yaşadı. Son olarak Jude Bellingham, Arjantin yedek kulübesindeki isimlerden birinin başının arkasına hafifçe vurdu. Böylece mücadele, ilk düdükten son ana kadar yüksek tansiyonunu koruyarak sona erdi.


Messi'nin Arjantin'i, ezici bir geri dönüşle İngiltere'yi yenerek finale yükseldi

Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)
Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)
TT

Messi'nin Arjantin'i, ezici bir geri dönüşle İngiltere'yi yenerek finale yükseldi

Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)
Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)

Arjantin, son şampiyon olarak katıldığı 2026 Dünya Kupası'nda İngiltere'yi geriden gelip 2-1 mağlup ederek finale yükseldi.

İngiltere, Anthony Gordon'ın 55. dakikada attığı golle 1966'daki tek Dünya Kupası şampiyonluğundan sonra tarihindeki ikinci finale çıkmaya çok yaklaştı. Ancak Arjantin, son üç maçında olduğu gibi bir kez daha geri dönüşe imza attı. Enzo Fernández 85. dakikada skoru eşitlerken, oyuna sonradan giren Lautaro Martínez uzatma dakikalarında (90+1) kaydettiği golle takımını 2-1'lik galibiyete taşıdı. Her iki golün de asistini takım kaptanı ve Dünya Kupası tarihinin en golcü oyuncusu Lionel Messi yaptı.

Üst üste ikinci, tarihinde ise yedinci Dünya Kupası finaline yükselen Arjantin, 1978, 1986 ve 2022'nin ardından dördüncü şampiyonluğunu hedefliyor. Arjantin, pazar günü New York'un East Rutherford kentindeki MetLife Stadyumu'nda oynanacak finalde, yarı finalde Fransa'yı 2-0 mağlup eden İspanya ile karşılaşacak.


İspanya, Fransa'yı saf dışı bırakarak Dünya Kupası'nda finale yükseldi

Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
TT

İspanya, Fransa'yı saf dışı bırakarak Dünya Kupası'nda finale yükseldi

Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)

İspanya Milli Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası yarı finalinde Fransa'yı 2-0 mağlup ederek tarihinde ikinci kez Dünya Kupası finaline yükseldi.

Salı akşamı oynanan karşılaşmada İspanya'nın gollerini 22. dakikada Mikel Oyarzabal ve 58. dakikada Pedro Porro kaydetti.

İspanya, pazar akşamı oynanacak finalde son şampiyon Arjantin ile İngiltere arasında çarşamba günü oynanacak diğer yarı final maçının galibiyle karşılaşacak.

İspanyol ekibi, 2010 yılında Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası finalinde Hollanda'yı 1-0 yenerek kazandığı ilk şampiyonluğun ardından ikinci kez kupayı müzesine götürmeyi hedefliyor.

Bu sonuçla İspanya, ayrıca Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2006 Dünya Kupası son 16 turunda Fransa'ya 3-1 yenilerek elenmesinin de rövanşını almış oldu.

Fransa ise üst üste üçüncü kez büyük bir turnuvada yarı finalde İspanya'ya elenerek hayal kırıklığı yaşadı. Fransızlar, Euro 2024 yarı finalinde İspanya'ya 2-1 mağlup olmuş, 2025 UEFA Uluslar Ligi yarı finalinde ise rakibine 5-4 yenilmişti.

İki kez Dünya Kupası şampiyonu olan ve 2022 Dünya Kupası'nı ikinci sırada tamamlayan Fransa, cumartesi gece yarısı oynanacak üçüncülük maçında Arjantin-İngiltere eşleşmesinin kaybedeniyle bronz madalya mücadelesi verecek.