Suudi Arabistanlı ve Ummanlı iş insanların Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ın Suudi Arabistan ziyaretinin ardından beklentileri arttı. Söz konusu beklenti, Suudi Arabistan-Umman Koordinasyon Konseyi’nin kuruluşuna imza atılmasıyla üst düzeye çıktı.
Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender el-Harif, Heysem bin Tarık‘ın söz konusu ziyaretini, iki ülke arasında endüstriyel entegrasyon sağlamak amacıyla deneyimler alışverişinde bulunmanın yanı sıra iş birliğini ve sürekli koordinasyonu geliştirmek için bir fırsat olarak değerlendirdi.
Suudi Arabistan'ın Umman Sultanlığı’na yaptığı petrol dışı ihracat hacminin son beş yılda en az 17 milyar Suudi riyali (4 milyar dolar) olduğunu belirten Bakan, Suudi Sanayi Kalkınma Fonu'nun Umman Sultanlığı ile 90 milyon riyali (24 milyon dolar) aşan iki ortak projenin finansmanına katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Sanayi Bakanı, 2020 yılında gıda ürünleri, inşaat malzemeleri, petrokimya ve dayanıklı tüketim mallarından Umman Sultanlığı’na en az 3 milyar riyal (800 milyon dolar) değerinde ihracat yapıldığı bilgisini verdi. Geçtiğimiz yıl gıda ürünü, yapı malzemesi ve metal ürünler gibi Umman'dan yapılan ithalatın daoplamda 6 milyar riyal (yaklaşık 1,5 milyar dolar) olduğu biliniyor.
Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid al-Falih, SPA’ya yaptığı açıklamada, "İki ülke arasındaki ticaret, üm küresel ticareti etkileyen koronavirüs salgını öncesindeki yıllarda artan bir büyümeye sahne oldu” dedi.
Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 kapsamında bölge ve dünyadaki yatırımcı ve şirketlere Suudi pazarında çeşitli sektörlere girmeleri yönünde benzersiz fırsatlar sunulduğunu vurgulayan Bakan, ülkesinin iş ortamını iyileştirmek ve Suudi ekonomisini daha rekabetçi hale getirmek için kapsamlı ve çeşitli ekonomik, yapısal, yasal ve sosyal reform paketleri formüle etmeye çalıştığını belirtti. Bunun son yıllarda uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından yayınlanan rekabet ve iş yapma kolaylığı raporlarında Suudi Arabistan’ı üst seviyelere taşıdığını vurguladı.
Umman 2040 Vizyonu ve içerdiği yatırım fırsatları ile stratejik projelerini Suudi yatırımları için çekici ve umut verici bir unsur olarak niteleyen Bakan, iki ülkenin 2030 ve 2040 vizyonları arasındaki entegrasyonun birçok sektörde umut verici yatırım fırsatları yaratacağını söyledi.
Söz konusu sektörler arasında yenilenebilir enerji, petrokimya, lojistik, ekonomik bölgeler ve tedarik zincirlerinde entegrasyon, turizm, madencilik, eğlence, spor, sağlık, biyoteknoloji, iletişim ve bilgi teknolojisi de yer alıyor. Bakan aynı zamanda Ummanlı yatırımcıları Krallığa yatırım yapmaya, gelecek vaat eden çeşitli sektörlerden ve iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyondan yararlanmaya çağırdı.
Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid al-Falih söz konusu ziyarette atılan adımların, Krallık ile Umman Sultanlığı arasında doğrudan yatırımı teşvik etme alanında iş birliğinin geliştirilmesi, iki kardeş ülkede yatırım fırsatlarına erişimi kolaylaştıracak, çeşitli yatırım alanlarında işbirliğini destekleyecek olan Suudi-Umman İş Konseyi’nin kurulması alanında geldiğini kaydetti. Aynı zamanda ulaşım, ticaret alışverişi ve lojistik sektörün geliştirilmesini ve kolaylaştırılmasını destekleyen mevcut çabaların iki ülkenin ekonomisine ve halklarının refahına olumlu yansıyacağını vurguladı.
Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ın ziyaretinin, Krallık ve Umman Sultanlığı arasında çeşitli alanlardaki ilişkilerin derinliğini gösterdiğini vurgulayan Suudi-Umman İş Konseyi Başkanı Nasır el-Haciri, iki ülkenin 2030 ve 2040 vizyonları ışığında ekonomi sektörünün büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Koordinasyon Konseyi'nin iki ülkeden iş insanlarının ortak yatırımları artırma ve ticaret alışverişini artırma beklentilerini yükselttiğini ifade eden Haciri ayrıca son dönemde enerji, sanayi, petrokimya ve maden şirketleri arasında doğrudan görüşmelere tanık olunduğunun altını çizdi.
Suudi-Umman İş Konseyi'nin üst düzey liderliğin, iş insanlarının ve iki ülke halklarının arzularına ulaşma yönünde ortak çalışmayı geliştirmek için çalıştığını belirten Haciri, iş insanları arasındaki karşılıklı ziyaretlerin mevcut fırsatlar, ticaret ve yatırım anlaşmaları ile sonuçlandığını söyledi.
İş Konseyi'nin geçtiğimiz yıllarda iki ülke arasında iş sektöründe birçok ortaklık sağladığına dikkat çeken Haciri, bu kapsamda Dukm ekonomi şehrinin ziyaret edilerek fırsatların gözden geçirildiği bilgisini verdi.
Şarku’l Avsat’a konuşan iş insanı Abdulmelihi, Heysem bin Tarık’ın söz konusu ziyaretinin iş sektörü, Umman Ticaret Bakanlığı ve Suudi Odaları Federasyonu’nun anlaşmalara devam edilmesi yönündeki isteklerini gösterdiğini vurguladı. Sanayi şehirleri ve lojistik hizmetlerde ortak yatırımların ve iki ülke arasındaki ticaret alışverişinin artırılmasının da Riyad ile Maskat'ın kapsamlı bir iş birliği ve ekonomik entegrasyon hedeflediğinin ispatı olduğunu vurguladı.
Abdulmelihi, ayrıca iki ülkedeki iş sektörlerinin şu an yenilenebilir enerji, petrokimya endüstrilerinin gelişimi, turizm, gayrimenkul ve diğer sektörler ve mevcut projeler de dahil olmak üzere çeşitli yatırım fırsatlarına sahip olduğuna dikkat çekti.
Umman Sultanı’nın Suudi Arabistan ziyareti iş insanlarının beklentilerini artırdı
Umman Sultanı’nın Suudi Arabistan ziyareti iş insanlarının beklentilerini artırdı
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة