Suriye: Ekmek ve mazot fiyatlarının fırlamasının ardından maaşlara yüzde 50 zam yapıldı

Şam'daki ünlü El-Meydan mahallesinde kurulan pazarda satılan ekmek ve hamur işi ürünler (AFP)
Şam'daki ünlü El-Meydan mahallesinde kurulan pazarda satılan ekmek ve hamur işi ürünler (AFP)
TT

Suriye: Ekmek ve mazot fiyatlarının fırlamasının ardından maaşlara yüzde 50 zam yapıldı

Şam'daki ünlü El-Meydan mahallesinde kurulan pazarda satılan ekmek ve hamur işi ürünler (AFP)
Şam'daki ünlü El-Meydan mahallesinde kurulan pazarda satılan ekmek ve hamur işi ürünler (AFP)

Suriyeliler, Cumartesi akşamı ekmek ve mazot fiyatlarına gelen zam haberiyle yatıp Pazar sabahına askeri ve sivil çalışanların maaş ve ücretlerinde yapılan yüzde 50'lik zam haberiyle uyandılar. Suriye’de ayrıca şehir içi ve şehirler arası seyahat ücretlerinde de artışa gidildi.
Suriye’de tüm sivil ve askeri çalışanların maaş ve ücretlerinde yüzde 50 oranında artışa gidilmesine yönelik iki kanun hükmünde kararname Pazar sabahı yayınlandı. Özel, yarı özel ve kooperatif kuruluşlarında çalışanlar için asgari ücretin artırılması kararı alındı. Yeni zamla birlikte asgari ücret ayda yaklaşık 71 bin Suriye lirası oldu. Askeri ve sivil emeklilere de emeklilik maaşında yüzde 40'lık bir artış sağlandı.
Kararname, el konulan şirket ve kuruluşlarda çalışanları, el konulan özel okullarda çalışanları, tüm kamu kuruluşu çalışanları, devlet katkısının sermayesinin yüzde 75'inden az olmadığı yarı özel sektör kuruluşlarında çalışanları ve Suriye dış temsilciliklerinde çalışan Suriyeli Arap işçileri kapsıyor. Bu Kararname yayınlandığı tarihten sonra takip eden ayın birinci gününden itibaren yürürlüğe girer.
Bu yılın genel bütçesi maaş, ücret ve tazminat için bin 18 milyar Suriye lirası, sosyal destek için 3 bin 500 milyar Suriye lirası ve Ulusal Sosyal Yardım Fonu için 50 milyar Suriye lirası tahsis ediyor. Sübvansiyonsuz benzin fiyatının 2 bin 500 sterlinden 3 bin sterline çıkması ve Suriye'deki en önemli yaşam malzemelerinden biri olarak kabul edilen ve maliyetlerindeki artış nedeniyle hükümetin destekleyemediği ekmek ve mazot başta olmak üzere birçok üründe sübvansiyon hacminin azaltılmasının ardından maaş ve ücretlerdeki artış hafifletici nitelikte geldi. Çiftçilerden alınan buğday fiyatlarının kilosunun 475 liradan 900 liraya yükselmesi nedeniyle bu yıl ekmek yapma maliyeti yüzde 90 arttı. Bu da genel bütçedeki destek ödeneklerinin yıllık 700 milyar liradan bin 300 milyar liraya çıkarılması anlamına geliyor. Bunun yanı sıra günde beş milyon litre mazota denk gelen kamu fırınlarının akaryakıt ihtiyaçları için yüksek maliyet gerekiyor.
Şam rejimi enerji ihtiyacını İran ve bazı müttefiklerinden sağlıyor. Petrol ürünleri, bir litre mazotun (dizel) fiyatının 25 Suriye lirası, bir paket ekmeğin fiyatının 15 Suriye lirası (syp) olduğu 2011 yılından bu yana önemli bir artışa tanık oldu. İç Ticaret Bakanlığı'nın kararına göre, sübvansiyonlu ekmek fiyatındaki artış oranı yüzde 100'e ulaşırken, bir paket (1,1 kilogram) ekmeğin fiyatı 200 syp’ye çıktı. Motorin fiyatındaki artış oranı yüzde 200'ün üzerine çıkarken, ısınmada 180 lira, fırınlarda ve kamuda 139 syp yerine litre başına 500 syp oldu.
Şehir içi ve şehirler arası resmi tarife, servis araçları için (9 ila 14 yolcu kapasiteli) yüzde 28,5 ve minibüs ve otobüs için yüzde 26,7 oranında zamlandı.
Ulaşım ücretlerindeki artış bu yılın başında akaryakıt ve enerji krizinin şiddetlenmesiyle başladı. Bu artışın yansımalarından en belirgini onlarca çalışanın işlerine gitmek istememesi. Yerel gazetelere göre, Suriye Telekom Şirketi'nin Süveyde'deki şubesinde çok sayıda işçi, kendilerini taşıyan servislerin çalışmayı bırakmasının ardından yüksek ulaşım masraflarını karşılayamadıkları gerekçesiyle son birkaç ayda istifalarını sundular. Bu durum insan gücü, teknik kadro ve bakım işçileri eksikliği konusunda alarm veriyor.
Suveyda kırsalındaki bir dizi santral, mazot eksikliğinden dolayı jeneratörlerin çalıştırılamaması nedeniyle elektrik kesintisine maruz kalıyor. Bu durum iletişim kesintisine yol açıyor. Suriye’deki yerel gazete El-Vatan tarafından yayınlanan bir habere göre, telekomünikasyon şirketinin Suveyda’daki şubesi, telefon merkezlerinin sürekliliğini sağlamak için gereken ihtiyacı karşılamak adına ayda 70 bin litre mazota gereksinim duyuyor.

 


Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz