Reuters: Ucuz Türk Lirası ve karantinasız seyahat, Arap turisti Türkiye'ye çekiyor

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, yaz tatili ve seyahat döneminde tedbirlere uyulması gerektiğini vurguladı (Fotoğraf- Abdullah el-Falih)
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, yaz tatili ve seyahat döneminde tedbirlere uyulması gerektiğini vurguladı (Fotoğraf- Abdullah el-Falih)
TT

Reuters: Ucuz Türk Lirası ve karantinasız seyahat, Arap turisti Türkiye'ye çekiyor

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, yaz tatili ve seyahat döneminde tedbirlere uyulması gerektiğini vurguladı (Fotoğraf- Abdullah el-Falih)
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, yaz tatili ve seyahat döneminde tedbirlere uyulması gerektiğini vurguladı (Fotoğraf- Abdullah el-Falih)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından ekonomik olarak olumsuz etkilenen Türkiye, yaz turizmi ile birlikte toparlanmayı planlıyor.
Yurtdışından gelişler için koronavirüs önlemlerini de gevşeten Türkiye; Avrupa, Rusya ve Arap ülkelerinden gelecek turistlerle turizmi tekrar canlandırmak istiyor.
Reuters ise, konuyla ilgili “Ucuz TL, karantinasız seyahat, Arap turisti Türkiye’ye çekiyor” başlığını başlıklı bir analiz yayımladı.
İngiliz turistlerin Türkiye’ye gelmediğini fakat bu boşluğu Arap turistlerin doldurduğu vurgulanan analizde, pandemi döneminde havalimanlarındaki doluluk oranlarının bu ay en yüksek seviyede olduğu kaydedildi.
Analizde ayrıca, “Türk turizmi 2020’yi neredeyse kaybettikten sonra canlanıyor. Alman ve Rus tatilciler de Türkiye’ye geliyor” denildi.

Karantina yok Türk Lirası ucuz
İngilizlerin Türkiye’ye gelemediğinin vurgulandığı analizde, “Karantinasız seyahat ve TL’nin değer kaybı ile bölgeye gelen Arap turistler, İngilizlerin gelmemesi sebebiyle oluşan boşluğu doldurdu, Türkiye’nin turizm sektörünün canlanmasına katkıda bulundu” ifadesi kullanıldı.
Tercih sebebi Türkiye'de kısıtlamanın olmaması
Haberde ailesiyle Türkiye’ye gelen Ürdünlü 48 yaşındaki turist Omar Zahra’nın sözleri ise Türkiye’deki durumu gözler önüne serdi. Zahra, “Umman’dan diğer Körfez ülkelerine gitmek yerine Türkiye’ye gitmek daha iyi bir seçenek. Çünkü orada ya da AB ülkelerinde Kovid-19 testi pozitif çıkarsa zorunlu karantinaya alınıyorsun. Avrupa’ya gitmeye gerek yok. Orası daha pahalı ve halen yasaklar var. Burada Boğaz’da 9 Ürdünlüyle birlikte tekne gezisi yaptık. Türk kahvesi içtik, Osmanlı Devleti’nden kalan sarayları gezdik” dedi.

Ürdün'de harcamalar çok fazla
Reuters’a konuşan Zahra’nın kız kardeşi Muna Abuzahra ise, “Burası fiyat, kültür, tarih, yemek ve hava olarak gidilecek en iyi yer” dedi. Birkaç yıl önce Antalya’ya tatile geldiğini söyleyen Abuzahra, “İstanbul hakkında çok şey duymuştuk. Eğer Ürdün’de Ölü Denize, Bethany ya da Akabe’ye giderseniz burada harcadığınızdan çok daha fazla para harcarsınız. Burası iyi bir seçenek ve iyi bir fiyata” ifadesini kullandı.

TL'deki değer kaybı talebi artırdı
Analizde, Türkiye’de turizmin ülke ekonomisine katkısının yüzde 12 seviyesinde olduğu belirtiliken, bu yıl mayıs ayında getirilen koronavirüs kısıtlamaları sebebiyle beklenen durumun biraz daha altında seyrettiği aktarıldı.
Reuters, Rus ve Alman turistlerin de ülkeye gelmeye başladığını yazarken, “Karantinasız seyahat ve Türk Lirası'nın son 3 yılda dolar karşısında değer kaybetmesi Orta Doğu ülkelerinden talebin artmasına sebep oldu” yorumunu yaptı.
 
Inpendent Türkçe



Çin'de rekor büyüklükte bir altın yatağı daha bulundu

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Çin'de rekor büyüklükte bir altın yatağı daha bulundu

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Çinli jeologlar, ülkenin kuzeydoğusunda rekor seviyede, 1000 tonluk bir altın yatağı keşfettiklerini iddia ediyor; geçen yıl da 80 milyar dolar tutarında değerli metal bulunmuştu.

Araştırmacılar, Çin'in gelişmiş maden arama teknolojisinin, dünyanın en büyükleri arasında yer alan bu devasa yatakların keşfini kolaylaştırdığını söylüyor.

Küresel çaptaki finansal dalgalanmalar sırasında ülkelerin ekonomilerini korumalarına yardımcı olan altın, aynı zamanda batarya ve elektronik cihazların geliştirilmesinde de kullanılıyor.

Çin, 2024'e kadar yaklaşık 380 tona ulaşan üretimiyle dünyanın en büyük altın üreticisi olsa da kanıtlanmış altın yatakları hâlâ Güney Afrika ve Avustralya'nın gerisinde.

Kuzeydoğu eyaleti Liaoning'deki son yatak gibi keşifler, ülkenin altın üretimindeki rekabetini sürdürmesine katkı sağlayabilir.

xcsdvfg
Çin'in kuzeybatısındaki Qilian Dağı'ndaki bir madende bulunan 6,6 kg ağırlığındaki altın külçesi (Xinhua/AFP)

Öte yandan pek çok uzman son tahminlerin doğruluğuna şüpheyle yaklaşıyor ve bu yeni yatakların kalitesi ve çıkarılıp çıkarılamayacağına dair kuşkularını dile getiriyor.

Ancak Çin, bunların yüksek altın kazanım oranına sahip, "çıkarılması kolay" sahalar olduğunu savunuyor.

SCMP'nin aktardığı üzere yerel haberler, yatak sahasının doğudan batıya 3 kilometre ve kuzeyden güneye 2,5 kilometreden fazla uzandığını iddia ediyor.

Liaoning altın yatağı keşfinin ayrıntıları yakın zamanda China Mining Magazine adlı akademik dergide yayımlandı.

Bu keşif, jeologların kasımda Hunan eyaletindeki Wangu altın yatağında tahmini 80 milyar dolar değerinde altın bulduğuna dair haberlerin hemen ardından geldi.

Hunan Jeoloji Bürosu, yerin yaklaşık 1,6 kilometre derinliğinde altınla dolu kayalar üzerinde 40 damar keşfettiğini açıklamıştı.

Büro, bu damarların 300 ton altın barındırabileceğini ve daha derinlerde daha fazla rezerv olabileceğini ifade etmişti.

Toplamda, bölgede 1000 tondan fazla altın olabileceği belirtilmişti.

Hunan Eyaleti Jeoloji Enstitüsü keşfin ardından, bulgunun "ülkenin kaynak güvenliğinin korunmasına katkı sağlaması açısından önemli" olduğunu dile getirmişti.

Ancak Dünya Altın Konseyi'ndekilerin de aralarında yer aldığı jeologlar, bu tahminleri teyit etmek için bağımsız doğrulama ve daha fazla sondaj yapılması çağrısında bulunuyor ve bu yatakları üretime geçirmenin yıllar alabileceğini ifade ediyor.

Uzmanlar bu keşiflerin Çin'in altın arama teknolojisindeki ilerlemelerine de odaklanılmasına neden olduğunu söylüyor.

Son keşfin arkasındaki ekip, "Maden arama, keşif ve yatak araştırmalarında önemli ilerlemeler kaydedildi" diye yazıyor.

2024'teki yeni keşif turunda, genel ve ayrıntılı araştırmayı birleştiren keşif yöntemi benimsendi. Şu anda, tüm inşaat sondaj deliklerinde cevher bulundu.

Independent Türkçe