Biden, Patriot sistemlerini Ortadoğu’dan çekerek İran’a cesaret vermekle itham edildi

ABD Başkanı Joe Biden. (Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden. (Reuters)
TT

Biden, Patriot sistemlerini Ortadoğu’dan çekerek İran’a cesaret vermekle itham edildi

ABD Başkanı Joe Biden. (Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden. (Reuters)

Cumhuriyetçi Senatör Bryan Steil, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini Ortadoğu'dan savunma sistemlerini geri çekme kararı hakkında Kongre'yi bilgilendirmeye çağırdı.
Steil, İran destekli milislerin bölgedeki ABD güçlerine yönelik saldırıların arttığına dikkat çekerek Savunma Bakanlığı tarafından geçen ay açıklanan kararla ilgili endişelerini dile getirdi. Steil, Biden'a yazdığı mektupta şu ifadeleri kullandı:
“Savunma sistemlerini Ortadoğu'dan çekme kararı, Pentagon'un, nükleer anlaşmaya dönmek için Tahran'la müzakerelerin sürdürülmesi doğrultusunda ABD ile İran arasındaki gerilimin azaldığı yönündeki görüşünü yansıtıyor. Bu değerlendirmeye rağmen İHA'ların Irak'ta ABD ve Koalisyon güçlerinin kullandığı tesislerine yönelik saldırılarına yanıt olara  Suriye'deki İran destekli milisleri vurma emri verildi."
Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyet Araştırmaları Komitesi üyesi olan Steil, kararın İran rejimine nükleer anlaşmaya dönmek için daha fazla taviz vermeyi amaçladığından endişe ettiğini bildirdi. İran'ın bölgedeki niyetlerine ve savunma sistemlerinin geri çekildiği ülkelere tekrar saldırma girişimlerine karşı uyarıda bulunan Steil, Tahran destekli Husi milislerin bu yıl içinde Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarının arttığının altını çizdi. “İran destekli gruplar yıl boyunca, Suudi Arabistan'a 100'den fazla saldırı düzenlediler. İran, ABD ve Ortadoğu'daki müttefiklerine yönelik önemli bir tehdittir.”
Bryan Steil, Beyaz Saray’dan Patriotların geri çekilmesi için baskı yapanların listesi de dahil ABD yönetimi ile diğer ülkeler arasında gerçekleşen ve bu tür bir kararın alınmasına yol açan müzakereler hakkında bilgi vermek üzere bilgi vermek üzere Kongre’nin ilgili komitelerine bir temsilci göndermesini istedi. Cumhuriyetçi temsilci ayrıca bu savunma sistemlerinin yeniden konuşlandırılması için önerilen plan için ayrıntılı bir gerekçe talep etti.
ABD Savunma Bakanlığ, 21 Haziran'da, Wall Street Journal'ın haberinin ardından Patriot füzesavar bataryalarının Ortadoğu'dan çekilmesi için hazırlıkların sürdüğünü duyurmuştu. Yönetimin Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelerdeki sekiz Patriot bataryasını geri çekme kararı aldığı belirtilmişti. Savunma Bakanlığı, Ortadoğu'daki çıkarlarını ve ortaklarını savunmak için gelişmiş yeteneklere sahip olduğunu vurgulayarak savunma sistemlerinin geri çekilme kararının ev sahibi ülkelerle koordineli olarak alındığını bildirmişti.



Netanyahu Washington'a gidiyor: Trump Gazze'de bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olabilir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

Netanyahu Washington'a gidiyor: Trump Gazze'de bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olabilir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump ile yarın (Pazartesi) yapacağı görüşmelerin, İsrailli müzakerecilerin Pazar günü Katar'da yeniden başlattığı rehine serbest bırakma ve Gazze'de ateşkes görüşmelerinin ilerlemesine yardımcı olacağına inandığını ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre Netanyahu bugün Washington'a gitmek üzere uçağına binmeden önce yaptığı açıklamada, ateşkes görüşmelerine katılan İsrailli müzakerecilerin İsrail tarafından kabul edilen şartlar üzerinde bir anlaşmaya varmak için açık talimatları olduğunu söyledi.

“Başkan Trump ile yapacağım görüşmenin bu sonuçların elde edilmesine kesinlikle katkıda bulunacağına inanıyorum” diyen Netanyahu, Gazze'de tutulan rehinelerin geri dönmesini sağlamaya ve Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) İsrail'e yönelik tehdidini ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Bu, Trump'ın yaklaşık altı ay önce iktidara gelmesinden bu yana Netanyahu'nun Beyaz Saray'a yaptığı üçüncü ziyaret olacak.

Netanyahu'nun kalıcı bir ateşkesi kabul etmesi ve Gazze'deki savaşı sona erdirmesi için kamuoyu baskısı artarken, iktidardaki sağcı koalisyonun bazı sertlik yanlısı üyeleri buna karşı çıkıyor, Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar da dahil olmak üzere bir kesimde kalıcı atşkesi destekliyor.

Hamas Cuma günü yaptığı açıklamada, Trump'ın İsrail'in 60 günlük bir ateşkesi sonuçlandırmak için gerekli koşulları kabul ettiğini söylemesinden birkaç gün sonra, ABD destekli Gazze ateşkes önerisine verdiği yanıtın olumlu olduğunu söyledi.

Hamas resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Hamas, arabulucuların Gazze'deki halkımıza yönelik saldırganlığı durdurmaya yönelik son önerisi üzerine Filistinli gruplar ve güçlerle iç istişarelerini tamamladı ve hareket, arabuluculara olumlu olan yanıtı iletti ve hareket, bu çerçeveyi uygulama mekanizması üzerinde derhal bir müzakere turuna girmeye tüm ciddiyetiyle hazırdır.”

Ancak Hamas'ın müttefiki olan silahlı bir gruptan Filistinli bir yetkili, iki tarafın hala karşı karşıya olduğu potansiyel zorlukların bir işareti olarak, insani yardım, Mısır sınırındaki Refah sınır kapısından geçiş ve İsrail güçlerinin geri çekilme takviminin netleştirilmesi konularında endişelerin devam ettiğini söyledi.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada Hamas'ın ateşkes önerisinde yapmak istediği değişikliklerin “İsrail için kabul edilemez” olduğu belirtildi. Bununla birlikte ofis, heyetin İsrail'in kabul ettiği Katar önerisi temelinde rehinelerimizin geri dönüşünü güvence altına alma çabalarını sürdürmek üzere Katar'a gideceğini söyledi.

Netanyahu defalarca Hamas'ın silahsızlandırılması gerektiğini ifade etmiş, Hamas ise bu talebi tartışmayı reddetmişti.

Trump ile birlikte geçen ay İran'a karşı 12 gün süren hava savaşının sonuçlarını geliştireceklerine ve Tahran'ın nükleer silah edinmemesini sağlamaya çalışacaklarına inandığını ifade eden  Netanyahu Ortadoğu'daki son gelişmelerin barış çemberini genişletmek için bir fırsat sunduğunu da sözlerine ekledi.

Rehineler

Cumartesi akşamı Tel Aviv'de Savunma Bakanlığı merkezinin yakınındaki meydanda toplanan kalabalık ateşkes ve Gazze'de halen alıkonulan 50 kadar rehinenin iadesini talep etti.  İsrail bayrakları sallayan protestocular sloganlar attarak rehinelerin resimlerinin bulunduğu pankartlar taşıdı.

Savaş, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlediği ve İsrail istatistiklerine göre yaklaşık bin 200 kişinin öldüğü ve 251 kişinin rehin alındığı saldırıyla patlak vermişti.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in o tarihten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik askeri harekâtının 57 binden fazla Filistinlinin ölümüne, açlık krizine, Gazze nüfusunun tamamının yerinden edilmesine ve Şerit genelinde yıkıma yol açtığını söylüyor.

Kalan rehinelerden yaklaşık 20'sinin hala hayatta olduğuna inanılıyor. Rehinelerin çoğu diplomatik müzakereler yoluyla serbest bırakıldı ve İsrail ordusu da bazılarını Gazze'den çıkarmayı başardı.