Haiti’de iktidarın devri güç çatışmalarını erteliyor ancak çözüm olamıyor

Ariel Henry, Haiti Başbakanı (EPA)
Ariel Henry, Haiti Başbakanı (EPA)
TT

Haiti’de iktidarın devri güç çatışmalarını erteliyor ancak çözüm olamıyor

Ariel Henry, Haiti Başbakanı (EPA)
Ariel Henry, Haiti Başbakanı (EPA)

Ariel Henry'nin başbakanlığı selefi Claude Joseph'ten devralması, Cumhurbaşkanı Jovonel Moise'nin öldürülmesinden iki hafta sonra Haiti'de yeni bir güç çatışması dalgasına dair endişeleri hafifletti. Ancak bu görev değişimi, dünyanın batı yarısındaki en yoksul ülkeyi etkileyen kronik krizlere bir çözüm bulunduğu anlamına gelmiyor.
Kolombiyalı paralı askerlerden oluşan bir ekip tarafından 7 Temmuz sabahı gerçekleştirilen Moise suikastına dair yapılan soruşturmalarda, ilgililerin bir kısmının tutuklanmasına rağmen nihai sonuçlara ulaşılamadı. Seçim Bakanı Matthias Pierre, Papaz Christian Sanon ve eski istihbarat yetkilisi Joseph Badiou'nun tutuklanmasıyla ilgili yorum yaparken, "büyük balıklar hala dışarıda" dedi. Bakanın bu açıklaması, bu iki ismin ancak gerçek azmettiricilerin ellerindeki birer araç olduğunu ve tutuklanmalarının çok da önemli olmadığını düşündüğü şeklinde yorumlandı.
Başbakanlığın Henry'ye devri, başkent Port-au-Prince'in sokaklarını kontrol eden ve Moise’in, selefleri gibi, otoritesini dayatmak ve gücü elinde tutmak için kullandığı silahlı gruplar ve çeteler arasındaki çatışmanın yeniden başlamasını geciktirebilecek küçük bir adımdır. Moise'in görev süresini uzatmak için yeni bir anayasa çalışması bahanesiyle tüm devlet kurumlarının içini boşaltmış olması mevcut açmazdan çıkmayı daha da zorlaştırıyor. Moise, şehir ve köylerin belediye başkanlarının seçilmesini engelledi. Devlet kurumlarındaki otorite boşluğunu ve bu kurumların performanslarındaki derin sorunlardan şikâyet edip ülkeyi terk eden milletvekillerinin yerine yenisinin seçilmesine engel oldu.
Uzun ve karanlık yönetimi sırasında aklını tamamen kaybettiği söylenen eski Haiti Devlet Başkanı Moise, "Papa Doc" François Duvalier, "Vudu" ve kara büyü olaylarında ona karşı çıkan herkesi öldürmek için sokaklarda çeteler kurmuştu. Onun varisi "Baby Doc" lakaplı Jean-Claude Duvalier, yoksul ve çaresiz toplumu boyun eğdirmek için şiddet kullanma kuralından sapmadı, kamu fonlarını kendi lüks yaşantısına harcadı. Moise de, suikasta uğramadan önce kendinden önceki bu devlet başkanlarının adımlarını tekrarlıyor gibi görünüyordu. Ancak Haiti'nin geçmişten günümüze uzanan krizleri, büyük ölçüde, bu asi kölelerin eski efendilerini ülkeden kovduğu zaman’a, 1804’te haydut devletler olan Batılıların yaptıkları muamelelere dayanmaktadır. Sömürgeci Fransa, Haiti’yi yeniden işgal etmeye çalıştı ve bunu başaramayınca; 1825'te Kral X. Charles, Paris'in Port-au-Prince'in bağımsızlığını tanıma şartı olarak, Haiti'yi, eski Fransız yerleşimcilere ve işlerini kaybeden köle tüccarlarına 150 milyon frank tazminat ödemeye zorladı. Haiti, uluslararası tanınırlık kazanması için istenen bu fahiş fidyeyi ancak 1947'de tüm ekonomisini ihracat için tarıma dönüştürdükten sonra ödeyebildi.
1915 ve 1934 arasındaki Amerikan işgali de yoğun nüfuslu adaya iyi şeyler getirmedi. Amerika'nın yatırımcıları cezbetme önerileri, ihracata dayalı bir ekonominin güçlenmesine yol açtı ve günümüzde hala iş ve siyaset hayatını kontrol eden varlıklı bir sınıfın ortaya çıkmasına sebep oldu. Aynı durum, nüfusun yüzde 60'ının günde 2,5 doların altında bir gelirle yaşadığı vatandaşların yaşam standardını yükseltmeye yardımcı olmayan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) reçeteleri için de geçerlidir.
Egemen sınıfın yozlaşması ve ister yoksul halka karşı olsun isterse iç tasfiye süreçlerinde olsun şiddete başvurmaktan çekinmemeleri, 12 Ocak 2010'da adayı vuran ve başkentteki başkanlık sarayı da dahil olmak üzere birçok binanın çökmesine ve 120 bin ila 320 bin arasında insanın ölmesine sebep olan depremden sonra da değişmedi. Gerçekten de trajedi, altyapıdan yoksun bir ülke ve işlevsiz bir hükümet bulan uluslararası yardım çalışmalarının başarısızlığıyla feci bir hal aldı. Bu durum, uluslararası bağışçılar arasında sivil toplum kuruluşlarına fon ve yardım transferi konusunda bir tartışmanın ortaya çıkmasına neden oldu. Tartışmanın kaynağı, bu organların, sivil toplum kuruluşlarının fon ve rollerini korumak için devlet kurumlarının görevlerini yerine getirmelerini engellemekte ısrar etmeleriydi.
Buna, Birleşmiş Milletler askerleri tarafından ülkeye getirilen ve yaklaşık 10 bin insanın ölümüne sebep olarak ülkeye bir lanet gibi musallat olan kolera salgını da eklendi. İşin sonunda; Güvenlik Konseyi tarafından silahlı isyanı durdurmak ve bir iç savaşı önlemek üzere yetkilendirilen Birleşmiş Milletler güçleri, 2004 yılında eski Başkan Jean-Bertrand Aristide ile rakipleri arasındaki krizin zirvesinde gelen ABD Deniz Piyadelerinin geri çekilmesi gibi geri çekildi.
Batılı hükümetler, “Kovid 19”un etkilerinden tutun da Çin ile artan çatışmaya kadar birçok karmaşık sorunla uğraştıkları bahanesiyle, Haitililerin kendi işlerini yönetmelerine ve kendilerine uygun çözümü bulmalarına izin vermekle özetlenen bir “bilgeliği” tekrarlayıp duruyorlar. Bu nedenle, Haiti'nin uzun süredir çektiği acıyla ilgili sayfayı yakında kapatıp temiz sayfalar açacağını söylemek zor görünüyor.



Tahran, Trump'ın "protestolar" hakkındaki açıklamalarını kınadı ve herhangi bir gerginliğin tırmanmasından onu sorumlu tuttu

İran'ın BM Büyükelçisi Said İrevani'nin, Güvenlik Konseyi'nin İran'ın nükleer programı hakkındaki oturumunda konuşurken (BM Televizyonu)
İran'ın BM Büyükelçisi Said İrevani'nin, Güvenlik Konseyi'nin İran'ın nükleer programı hakkındaki oturumunda konuşurken (BM Televizyonu)
TT

Tahran, Trump'ın "protestolar" hakkındaki açıklamalarını kınadı ve herhangi bir gerginliğin tırmanmasından onu sorumlu tuttu

İran'ın BM Büyükelçisi Said İrevani'nin, Güvenlik Konseyi'nin İran'ın nükleer programı hakkındaki oturumunda konuşurken (BM Televizyonu)
İran'ın BM Büyükelçisi Said İrevani'nin, Güvenlik Konseyi'nin İran'ın nükleer programı hakkındaki oturumunda konuşurken (BM Televizyonu)

İran, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın çeşitli illerinde meydana gelen protestolarla ilgili açıklamalarına BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği bir mektupla yanıt verdi.

İran'ın BM Büyükelçisi Said Irevani, “Güvenlik ve istikrara tehdit oluşturan Trump'ın müdahaleci ve kışkırtıcı açıklamalarını kınıyoruz” dedi.

“İran'ın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve ulusal güvenliğini herhangi bir dış müdahaleye karşı savunma hakkını onaylıyoruz... İran'ın haklarını kararlı ve orantılı bir şekilde kullanacağını vurguluyoruz.”

İran büyükelçisi, ülkesinin “bu yasadışı tehditlerden kaynaklanan her türlü sonuç veya gerilimden ABD'yi tamamen sorumlu tuttuğunu” belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi yaptığı açıklamada, ülkesinin iç işlerine her türlü müdahaleyi kesinlikle reddettiğini ve silahlı kuvvetlerin İran egemenliğini ihlal eden her türlü eyleme karşı koymaya hazır olduğunu teyit etti.

İran televizyonu perşembe günü, batıdaki Loristan eyaletinde “ayaklanmalarda” üç kişinin öldüğünü ve 17 kişinin yaralandığını bildirdi. İran medyası protestoların yayıldığını bildirirken, İran hükümeti ayrıntıları açıklamadan protestocuların liderleriyle “diyalog mekanizması” kurulacağını duyurdu.


Kuzey Kore lideri Çin sınırındaki “serayı” ziyaret etti

Kim Jong Un, ülkesinin Çin sınırındaki sera inşaat alanında (Reuters)
Kim Jong Un, ülkesinin Çin sınırındaki sera inşaat alanında (Reuters)
TT

Kuzey Kore lideri Çin sınırındaki “serayı” ziyaret etti

Kim Jong Un, ülkesinin Çin sınırındaki sera inşaat alanında (Reuters)
Kim Jong Un, ülkesinin Çin sınırındaki sera inşaat alanında (Reuters)

Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı'na (KCNA) göre Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Çin sınırındaki bir sera inşaat alanını inceledi ve yeni yılda gençleri ve inşaat işçilerini cesaretlendirdi.

Görsel kaldırıldı.Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un treni sera inşaat alanına ulaştı (Reuters)

Kim son haftalarda, önemli politika hedeflerini belirlemek üzere bu yılın başlarında yapılması beklenen İşçi Partisi'nin dokuzuncu kongresi öncesinde, çeşitli askeri ve ekonomik tesisleri ziyaret ederek ilerleme durumunu kontrol etti.

Görsel kaldırıldı.Kuzey Kore lideri ziyaret sırasında bir konuşma yaptı (Reuters)

Kim, "2026 yılının başlangıcını ülkemizin kuzeybatısında yeni yılı karşılayan yoldaşlarımla geçirmek istedim, bu yüzden merkezdeki etkinlik biter bitmez buraya koştum" dedi ve işçilerin çabalarını övdü.

Görsel kaldırıldı.

Kim, destekçilerinden oluşan kalabalıkla tokalaşıyor (Reuters)

Şarku'l Avsat'ın aldığı bilgiye göre Sinuiju'daki cam sera, Çin'in Dandong kentinin sınırının karşı tarafında yer almaktadır. 2024 yılında sel nedeniyle hasar görmüştür.


Trump yönetimi, iddia edilen yolsuzluk vakaları nedeniyle çocuk bakım hizmetlerine ayrılan fonları dondurduğunu duyurdu

Trump, 18 Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Minnesota'dan Cumhuriyetçi Temsilci Tom Immer ile birlikte (Reuters)
Trump, 18 Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Minnesota'dan Cumhuriyetçi Temsilci Tom Immer ile birlikte (Reuters)
TT

Trump yönetimi, iddia edilen yolsuzluk vakaları nedeniyle çocuk bakım hizmetlerine ayrılan fonları dondurduğunu duyurdu

Trump, 18 Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Minnesota'dan Cumhuriyetçi Temsilci Tom Immer ile birlikte (Reuters)
Trump, 18 Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Minnesota'dan Cumhuriyetçi Temsilci Tom Immer ile birlikte (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, programlar üzerinde daha ayrıntılı kontroller yapana kadar tüm eyaletlerde çocuk bakımı için ayrılan fonları dondurma kararı aldığını duyurdu. Bu karar, son yıllarda Somali kökenli vatandaşlar tarafından Minnesota'da işletilen kreşlerde bir dizi dolandırıcılık iddiasının ortaya çıkmasının ardından alındı.

Minnesota'da Somali topluluğunun sınır dışı edilme girişimlerine karşı destek çağrısında bulunan bir pankart (Reuters)Minnesota'da Somali topluluğunun sınır dışı edilme girişimlerine karşı destek çağrısında bulunan bir pankart (Reuters)

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) geçici direktörü Jim O'Neill, X sosyal medya platformunda yaptığı bir paylaşımda, bu adımın atıldığını söyledi.

“Minnesota ve ülke genelinde yaygın görünen bariz dolandırıcılık”a yanıt olarak.

“Para musluğunu kapattık ve dolandırıcılığı takip etmeye başladık” ifadesini kullandı.