Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati’yi yeni hükümeti kurma görevini kabul etmeye ikna etme çabaları halen sürüyor. Mikati’nin yaklaşımına hakim olan bir kaynak, eski Başbakan’ın istifa eden Saad Hariri’nin şahit olduklarını yaşamamak için göreve başlamadan önce ‘temel soruların’ cevaplarını beklediğini söyledi. Hariri, hükümeti kurmakla görevlendirilmesinden aylar sonra, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile uzlaşma sağlayamaması nedeniyle istifa etmişti.
Söz konusu kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, tavrı ‘sürekli pozitif’ olan Mikati’nin ‘kendisini ikna etme girişimleriyle olumlu bir şekilde ilgilendiğini’ söyledi. Ancak bu durumun Mikati’nin, Hariri’nin bilinen koşullar dolayısıyla başarısız olduğu görevin zorluklarını bilmediği anlamına da gelmediği vurguladı.
Kaynak, Mikati’nin Avn’ın başbakanlık makamının yetkilerinin dışına çıkma girişimini kabul etmediğini ve bu tavrının da henüz değişmediğini söyledi.
Mikati’nin kriz projesi değil, çözüm projesi olmak istediğini vurgulayan kaynak, bu nedenle ortaya attığı temel sorulara cevap almadan herhangi bir adım atmayacağını kaydetti. Kaynak, Mikati’nin sorularına yanıt beklediğini ve eski başbakanlar kulübündeki dostlarının oy birliğiyle ortaya koyduğu tavrın ötesine geçmeyeceğini bildirdi.
Aynı bağlamda Saad Hariri başkanlığındaki Müstakbel Hareket Genel Sekreteri Ahmed Hariri “Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın ana hedefi, Milletvekili Cibran Basil’in kurulacak hükümetteki çıkarlarını garanti altına almaktır” dedi. Hariri, hükümet oluşumunun ise hasta zihin değişmedikçe kolay olmayacağını vurguladı.
Parlamento bloğunun başbakan belirleme konusunda uygun kararı pazartesi gününden önce alacağını belirten Hariri, “Milletvekili Faysal Kerami, bize Milletvekili Necib Mikati’den daha yakın değil. Kendisiyle temasa geçmenin amacı anayasanın nasıl korunacağını tartışmaktı” dedi. Müstakbel Hareket Başkanı Saad Hariri’nin yeniden aday olarak gösterilme olasılığına ilişkin de “Hariri’yi başbakanlığa yeniden aday göstermenin bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
Ahmed Hariri açıklamasının devamında Basil’in Hizbullah’ın sorununu söylemesi için Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ı yetkilendirdiğini belirtti. Hariri, Lübnan’ın özde ve gelecekle ilgili bir diyaloga ihtiyacı olduğunu söylerken “Bu diyaloga devrim gruplarının katılımının yanındayız” dedi. Lübnan’ın çıkarlarının Arap sisteminin bir parçası olduğunu dile getiren Hariri, milletvekili seçimlerinde herhangi bir ittifaktan bahsetmek için henüz erken olduğuna dikkat çekti. Seçimlerin ertelenmesine veya yapılmamasına yönelik cevabın, Temsilciler Meclisi’nden istifaları olacağını vurguladı.
Milletvekili Mişel Daher de atamanın gerçekleşeceğini ve hükümetin kurulmayacağını söyledi. Daher, “Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Saad Hariri’ye vermediğini, Necib Mikati’ye de vermeyecek. Mikati, Hariri’nin talep ettiğinden daha azına razı olmayacak. Hızlı bir istifaya, ardından devletin tüm bileşenlerinin keskin bir çöküşüne tanık olacağız. Böylece hükümeti kurma sorunu, bir düzen sorununa ve bu noktada ülke ve halkında bir barış sorununa dönüşecek” ifadelerini kullandı.
Avn yanlısı Özgür Yurtsever Hareket milletvekillerini içeren Güçlü Lübnan Bloğu üyesi milletvekili Eddie Maaluf, bloğun yeni bir başbakan sunmak için tüm seçenekleri değerlendireceğini vurguladı. Hükümete başkanlık etmesi için aday Navaf Selam’ın isminin kabul edilme olasılığına atıfta bulunan Maaluf, henüz bir isimlerinin olmadığını belirttiği açıklamasında “Selam ismi geçen sefer önerildi. Biz, bu ismi reddetmedik. Hizbullah reddetse bile onunla aynı fikirde olmak zorunda değiliz” ifadesini kullandı.
İlerici Sosyalist Parti ve müttefiklerini içeren Demokratik Buluşma Bloğu üyesi olan milletvekili Vail Ebu Faur da hükümete başkanlık etmesi için önerilen isimlerin bazılarının ciddi, bazılarının ise gerçekçi olmadığını dile getirdi. Başbakan Mikati’nin ciddi ve ileri düzey isimlerden biri olduğunu vurgulayan Ebu Faur ancak kendisnin Başbakan Hariri’nin bulunduğu noktaya varma endişesinin halen gözünü korkuttuğunu kaydetti. Vail Ebu Faur, asgari düzeyde bir anlayışa ulaşmak için yerel ve dış tarafların katılımıyla gayri resmi istişarelerin devam ettiği bilgisini verdi. İlerici Sosyalist Parti’nin Mikati’nin aday gösterilmesine hiçbir itirazının bulunmadığını belirten milletvekili ancak temel fikrin hükümet şekline dair olduğunu, özellikle de Basil ile daha önceki deneyimlerin cesaret verici olmadığını vurguladı.
Ebu Faur, Navaf Selam isminin sivil toplumun talebi üzerine hükümeti kurmak için önerilenler arasında olabileceğine dikkat çekti.
Diğer yandan Güçlü Cumhuriyet Bloğu, Lübnan Kuvvetleri Başkanı Samir Caca liderliğinde olağanüstü bir toplantı düzenledi. Toplantının gündeminde başbakan adaylığına yönelik meclis istişareleri olduğu kaydedildi.
Eski Lübnan Başbakanı Mikati temel sorulara cevap verilmesini talep ediyor
Lübnan’da hükümeti kurma süreci büyük sorunlarla karşı karşıya.
Eski Lübnan Başbakanı Mikati temel sorulara cevap verilmesini talep ediyor
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة