ABD, İran rejiminin servetinin açıklanmasını talep ediyor

ABD, İran rejiminin servetinin açıklanmasını talep ediyor
TT

ABD, İran rejiminin servetinin açıklanmasını talep ediyor

ABD, İran rejiminin servetinin açıklanmasını talep ediyor

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, İran rejiminin ABD ve diğer ülkelerin uyguladığı uluslararası yaptırımlar doğrultusunda serveti ardındaki kaynakların ortaya çıkarılmasını amaçlayan bir yasa tasarısı sundular.
“2021 İranlı Yetkililerin Hesaba Çekilmesi Yasası” adlı tasarıyı ortaya atan Cumhuriyetçi Temsilci French Hill ve Demokrat Al Lawson’ın ifadelerine göre tasarı ‘İranlıların ekonomik reformlar talep ettiği, İranlı yetkililerin Tahran rejiminin zalim diktatörlüğü altında acı çeken vatandaşlarını görmezden gelerek bölgede terörizmi finanse ettiği’ bir zamanda geldi.
Söz konusu yasa, ABD yönetimini İran rejimindeki yetkililerin kara para aklama ve diğer yasa dışı uygulamalar yoluyla biriktirdiği servetle ilgili her türlü istihbaratı ifşa etmekle yükümlü kılıyor. İran ekonomisinin ABD’nin yaptırımlarına rağmen söz konusu uygulamalar ile ayakta durduğu vurgulanıyor.
Hill ve Lawson, İran Rehberi Ali Hamaney'in 95 milyar doları aşan servetinin halkın gıda, su ve yakıt sıkıntısı çektiği bir dönemde İran üzerindeki kontrolünü sürdürmesini kolaylaştırdığını vurguladılar. Nitekim tasarı, terörizmi destekleyerek finanse etmek için kullandıkları finansman kaynaklarını kontrol etmeye çalışmak amacıyla İranlı liderlerin yolsuzluklarının ortaya çıkarılması için ABD Hazine Bakanlığı’nın elindeki istihbarat gizliliğini kaldırmasını şart koşuyor.
Söz konusu tasarının Kongre'nin İran'ın yasa dışı finans ağlarını ve yetkililere ait paraları işlemekten sorumlu bankaları hedef alan yeni yaptırımları yürürlüğe koymasına, aynı zamanda yaptırım sistemini atlatmak için dolambaçlı yollara başvuran İranlı yetkililerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olacağı belirtiliyor.
Yasanın onayının ardından Biden yönetiminin İran rejimi fonlarının ve İran hükümetiyle ilgilenen finans kurumlarının yaklaşık değerini gösteren bir raporu Kongre'ye sunması gerekiyor. Tasarıda başta Ali Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı olmak üzere Şura Konseyi Üyeleri ve İstihbarat Bakanı, Devrim Muhafızları liderleri, Hizbullah, Hamas, İslami Cihad, Kataib Hizbullah ve diğer Tahran destekli tarafların yanı sıra İranlı 20 yetkilinin servetleri üzerine odaklanılıyor.
Temsilciler son adımın Tahran'ın Hamas'tan Hizbullah'a, Suriye'deki silahlı unsurlardan Irak ve Yemen'deki terörist gruplara kadar bölgedeki vekillerine verdiği desteğin ayrıntılarını ortaya çıkaracağını vurguluyorlar.



Rusya, Afganistan'daki Taliban hükümetini tanıyan ilk ülke oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
TT

Rusya, Afganistan'daki Taliban hükümetini tanıyan ilk ülke oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)

Rusya, Afganistan'a yeni bir büyükelçi atayarak bu ülkedeki Taliban hükümetini tanıyan ilk ülke oldu.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi “Afganistan İslam Emirliği hükümetinin resmi olarak tanınmasının, ülkelerimiz arasında çeşitli alanlarda verimli ikili iş birliğinin geliştirilmesine ivme kazandıracağına inanıyoruz.”

Rusya Devlet Başkanı'nın Afganistan'daki özel temsilcisi Zamir Kabulov, resmi RIA Novosti haber ajansına konuştu: "Tanıma gerçekleşti" dedi. Bu hareket, Moskova'nın Kabil ile diplomatik yakınlaşma arayışında olduğu bir dönemde geldi.

Afganistan Dışişleri Bakanı Rusya'nın kararını “cesur bir karar” olarak nitelendirdi.

Rusya'nın Kabil Büyükelçisi Dmitry Zernov ile bir araya gelen Amir Khan Mottaki, X platformunda yayınlanan bir videoda “Bu cesur karar, diğerleri için de örnek olacaktır (...) Tanıma süreci başladığına göre Rusya herkesin önünde yer alıyor” ifadelerini kullandı.