Yemen’de son 6 ayda 3 bin Husi milisi öldürüldü

Yemen’de son 6 ayda 3 bin Husi milisi öldürüldü
TT

Yemen’de son 6 ayda 3 bin Husi milisi öldürüldü

Yemen’de son 6 ayda 3 bin Husi milisi öldürüldü

Yemen Ulusal Ordusu, Husi milislerinin saldırılarını arttırdığını ve Husi milislerinin bu yılın ilk yarısında yaklaşık 3 bin 120 üyesini kaybettiğini aktardı. Yemen ordusu hazırladığı raporda, Husilerin kontrolündeki Sana ve kırsalı, en fazla kayıpların verildiği bölgeler açısından ilk sırada yer aldı.
Cenazeleri kısa süre önce defnedilen grubun ölen unsurlarının büyük çoğunluğunun, Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun hava saldırılarıyla desteklenen Ulusal Ordu güçlerinin saldırıları sonucu Beyda, Marib ve Kızıldeniz Kıyısı cephelerinde can verdiği belirtildi.
Kaynaklara göre milisler, ölen yüzlerce unsurunun cesedini çeşitli il ve valiliklerde gömmeye devam etse de, çoğu çocuk ve genç olan onlarca vatandaşı her gün cephelerine yakıt olarak gönderiyor. Ayrıca kontrolleri altında bulunan tüm bölgelerde zorunlu seferberlik ve askere alım operasyonlarını sürdürüyor.
Öte yandan Sana'daki hastane kaynakları, Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamada, grubun çok sayıda ölü ve yaralılarının birkaç cepheden polis ve askeri hastaneler, Kuveyt Hastanesi, 48 Hastanesi ve Sana’da milislerin kontrolü altındaki diğer devlet hastanelerindeki acil servislere ve morglara taşınmaya devam ettiğini bildirdi. 
Hastanelerde görev yapan aynı kaynakların aktardığına göre, başkentteki bazı hastanelere cepheden getirilen cesetlerin çoğu içler acısı bir şekilde ulaşıyor. Kimisi kömürleşmiş kimisi poşetlerin içine dağılmış parçalar halinde geliyor.
Grup, ölüleri için günlük cenaze törenleri düzenliyor. Ancak başlattığı darbeyi ve çeşitli cephelerdeki savaşlarını takip eden yıllarda kaybettiği üyelerinin gerçek sayıları konusunda resmi olarak sessiz kalıyor.
Yemen’de birkaç gün önce yayınlanan yerel raporlar, grubun bu yılın ilk yarısında ölenlerin sayısının 3 bin 120 Husi üyesine yükseldiğini belgeledi.
Raporlar, Ocak ayının başından Haziran ayının sonlarına kadar olan dönemde kaydedilen grubun ölüleri arasında 1 bin 660'tan fazla saha liderinin olduğunu bildirdi.
Raporlar ayrıca, grubun üyelerinden hayatını kaybedenlerin çoğunun küçük yaştaki çocuklar, siyahiler ve aşırılık yanlısı ve askeri kurslara tabi tutularak çeşitli cephelere gönderilmiş aşiret mensupları olduğunu kaydetti.
Grubun Sana'daki Şehitler Vakfı’nda çalışan özel bir kaynak, daha önce Şarku’l Avsat”a yaptığı açıklamada, hükümet güçleri ve Arap Koalisyonu’nun saldırıları sonucu grubun geçen yılın ikinci çeyreğinde ölü ve yaralı sayısının 3 bin 206’dan fazla olduğunu belirtmişti. Hayatından endişe ettiği için isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, 15 Nisan-15 Temmuz 2020 döneminde grubun ölen üyelerinin sayısının bin 983 ölü ve bin 223 yaralı şeklinde olduğunu söyledi. Ayrıca bu kayıpların en fazla Saada, Amran, Hacca, Mahvit, Sana ve başkenti, Zimar ve İbb bölgelerinde yaşandığını ifade etti.
Kaynağa göre aynı dönemde Arap Koalisyonu’nun hava saldırıları sonucu sadece Cevf cephesinde grup 652 unsurunu kaybetti. Kaynak, diğer milislerin ise Kaniye, Marib, Nihm, Hudeyde'deki Batı Kıyısı ve ed-Dali, Taiz, Beyda’daki diğer cephelerde öldürüldüğünü belirtti. 
Ayrıca Yemen’deki askeri kaynaklar, Husi milislerin Marib’in batı, kuzeybatı ve güney cephelerine sürekli olarak düzenledikleri saldırılar sırasında 10 bin kadar savaşçı kaybettiğini tahmin ediyor.



İsrail ordusu, Gazze'de bir Hamas liderinin öldürüldüğünü duyurdu

Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısında hedef alınan bir araç (AFP)
Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısında hedef alınan bir araç (AFP)
TT

İsrail ordusu, Gazze'de bir Hamas liderinin öldürüldüğünü duyurdu

Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısında hedef alınan bir araç (AFP)
Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısında hedef alınan bir araç (AFP)

İsrail ordusu, Gazze şehrinde bir Hamas liderini öldürdüğünü duyurdu. Şarku’l Avsat’ın İ24 NEWS’ten aktardığına göre dün Gazze şehrinde bir araca düzenlenen İsrail saldırısında dört kişi hayatını kaybetti. Saldırının Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Operasyon Komutanı Ala el-Hadidi'yi hedef aldığı belirtildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi dün, Hamas’ın Yahudi devletiyle olan kırılgan ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini gerekçe göstererek, İsrail'in Gazze Şeridi'nde beş üst düzey Hamas yetkilisini öldürdüğünü açıkladı.

Netanyahu'nun ofisi tarafından X platformu üzerinden yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı: “Bugün Hamas, İsrail askerlerine saldırmak için teröristleri İsrail kontrolündeki bölgelere göndererek ateşkes anlaşmasını bir kez daha ihlal etti. Buna karşılık İsrail, beş üst düzey Hamas teröristini ortadan kaldırdı.”


Tunus’ta adaletsizliğe karşı ve özgürlükler talebiyle protesto yürüyüşleri düzenlendi

Tunus’ta daha fazla özgürlük ve sosyal adalet talebiyle düzenlenen protesto gösterilerinden bir kare (Reuters)
Tunus’ta daha fazla özgürlük ve sosyal adalet talebiyle düzenlenen protesto gösterilerinden bir kare (Reuters)
TT

Tunus’ta adaletsizliğe karşı ve özgürlükler talebiyle protesto yürüyüşleri düzenlendi

Tunus’ta daha fazla özgürlük ve sosyal adalet talebiyle düzenlenen protesto gösterilerinden bir kare (Reuters)
Tunus’ta daha fazla özgürlük ve sosyal adalet talebiyle düzenlenen protesto gösterilerinden bir kare (Reuters)

Tunus’ta çoğunluğu gençlerden oluşan protestocular, sivil toplum örgütleri, aktivistler ve bağımsız siyasetçiler dün, ‘adaletsizliğe karşı’ ve özgürlük talepleriyle bir yürüyüşe katıldı. Yürüyüş, İnsan Hakları Meydanı’ndan başlayarak başkentin merkezindeki 5. Muhammed Caddesi’ni geçerek devam etti.

Protesto yürüyüşü, Tunus’un güneyindeki Gabes'te çevre kirliliğine karşı geniş kapsamlı protestoların, sektörel grevlerin ve ‘devlet güvenliğine karşı komplo kurmak’ suçlamasıyla hapiste tutulan politikacılar için uzaktan yapılan duruşmalara tepki olarak düzenlendi.

Bu durum, gazetecilerin yargılanması, sivil toplum kuruluşlarının ve basın kuruluşlarının faaliyetlerinin dondurulmasına ilişkin mahkeme kararları, vergi denetim kampanyası ve siyasi partilerin faaliyetlerinde önemli bir düşüşün yaşandığı bir dönemde ortaya çıktı.

Protesto yürüyüşü organizatörlerinden oluşan komisyonun sözcüsü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Amacımız safları birleştirmek. Bildiğiniz gibi, bugün iklim zorlu. Adaletsizliği durdurmayı ve ülkenin uçuruma sürüklenmesini önlemeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Protestolar sırasında göstericiler “Özgürlük, özgürlük, polis devleti bitti” ve “İş, özgürlük, ulusal onur” sloganları attılar. Göstericiler ayrıca üzerinde ‘Sadece adaletsizlik ve tehditleri bilen bir başkan! Halkın ve halkın isteklerinden uzaklaşan yolun nereye gidiyor?’ yazan büyük bir pankart açtılar.

Muhalefet kanadından Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Riyad Şuaybi, Alman Basın Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada, “Ulusal sahnede yaşanan çok yönlü siyasi, sosyal ve çevresel gelişmeler çerçevesinde, bu yürüyüş, beş yıldan fazla bir süredir durmuş olan demokrasi ve kalkınma sürecinin yeniden başlatılması hedefine ilişkin gerçek bir ulusal konsensüsü ifade ediyor” dedi.

Bu hareket, sokakta yetkililer ile Tunus'un en büyük sendikası olan Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) da dahil olmak üzere çeşitli parti ve örgütlerden muhalefet kanadındaki gruplar arasındaki gerginliğin bir göstergesi olarak görülüyor.

Paris'te yaşayan Tunuslu muhalif siyasetçi ve Fransa'daki Tunuslular Demokratik Derneği Başkanı Tarık Tukabri, “Siyasi partilerin genel sekreterlerinin çoğu bugün hapiste. Siyasi görüşleri ne olursa olsun, kamu özgürlüklerini savunmak ve onların serbest bırakılmasını talep etmek önemli” ifadelerini kullandı. Tukabri, “Siyasi ve demokratik hayata dönmemiz, partilerin ve sivil toplumun rolünü yeniden tesis etmemiz ve uzaktan yargılamalara son vermemiz gerekiyor” diye ekledi.

2019 yılında iktidara gelen Cumhurbaşkanı Kays Said, muhaliflerini devleti içeriden parçalamaya çalışmakla, yabancı güçlerle bağlantıları olmakla ve devlet kurumlarında yaygın şekilde yolsuzluğa neden olmakla suçluyor.

Öte yandan Adalet Bakanı Leyla Ceffal, ifade özgürlüğüne karşı davalar veya kovuşturmalar ya da hapishanelerde muhaliflere işkence uygulandığı iddialarını reddediyor. Ancak Tunus İnsan Hakları Birliği ve Tunus Gazeteciler Sendikası gibi insan hakları örgütleri, kamusal özgürlüklerde ciddi bir gerileme olduğuna işaret ederken hapishanelerde tutuklu bulunan politikacıların sağlık durumunun kötüleştiğini vurguluyor.

Yetkililer, özgürlük kısıtlamalarını kaldırmak, kamu hizmetlerini ve yaşam koşullarını iyileştirmek ve artan fiyatlarla mücadele etmek konusunda çifte baskı altında bulunuyor.

Tukabri, yaptığı açıklamada ayrıca “Bu boşluk bir an önce kapatılmalı ve vatandaşların sağlık, çevre kirliliği, barınma ve diğer alanlardaki gerçek sorunlarına çözüm bulmaya özen gösterilmeli” diye vurguladı.


Sudan’da çatışmalar Kuzey Eyaleti’ne sıçradı

Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)
Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)
TT

Sudan’da çatışmalar Kuzey Eyaleti’ne sıçradı

Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)
Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)

Sudan’da Kordofan'ın kuzey bölgelerinde, özellikle stratejik öneme sahip Babnusa şehrinde şiddetli çatışmalar devam ederken çatışmalar Kuzey Eyaleti’ne de sıçradı. Kuzey Eyaleti’nin yönetim şehri Dongola, Sudan ordusu ile ‘Evlad Kamari’ adıyla bilinen yerel milisler arasında patlak veren ilk çatışmaya tanık oldu. Bu olay, yerel halk arasında terör ve korku dalgasına yol açarken, çok sayıda milis öldürüldü ve liderleri ağır yaralı halde hastaneye kaldırıldı.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD Başkanı Donald Trump'ın Sudan'daki savaşı sona erdirme isteğini memnuniyetle karşıladı. Cumartesi günü, BAE Devlet Başkanı Diplomasi Danışmanı Enver Karkaş, ‘Sudan’daki kanlı iç savaşın acilen sona erdirilmesi ve acil ateşkes’ çağrısında bulundu.

Karkaş, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, Sudan'ın birliğine vurgu yaparken Müslüman Kardeşler'in (İhvan-ı Müslimin) etkisinin geri dönüşünün ciddi endişe kaynağı olduğunu söyledi. Karkaş, Sudan’da çatışan her iki tarafta da ihlallere karışanların hesap vermesi gerektiğinin altını çizdi.