Pakistan salgının dördüncü dalgasıyla yüzleşiyor

Pakistan yıl sonuna kadar 70 milyon kişiyi aşılamak için çalışıyor (EPA)
Pakistan yıl sonuna kadar 70 milyon kişiyi aşılamak için çalışıyor (EPA)
TT

Pakistan salgının dördüncü dalgasıyla yüzleşiyor

Pakistan yıl sonuna kadar 70 milyon kişiyi aşılamak için çalışıyor (EPA)
Pakistan yıl sonuna kadar 70 milyon kişiyi aşılamak için çalışıyor (EPA)

Pakistan, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı olmayan kişilerin hava yolları üzerinden seyahat etmesini yasakladı. Ülke şu anda yaşamakta olduğu dördüncü dalgada, üç aydan uzun bir süredir tespit edilen en yüksek günlük vaka sayısını kaydetti. Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili, insanları aşı olmaya teşvik etmek için seyahat kısıtlamalarının getirildiğini belirtti. Yetkili aşı olma konusundaki isteksizliğin, müdahale edilmeye çalışılan bir sorun olmaya devam ettiğini belirtti.
Delta varyantının baskın olduğu yeni dalga, ülkenin zayıf sağlık sistemi üzerinde yeniden baskı oluşmasına neden oluyor. Güney Asya ülkesi Pakistan, son 24 saatte 5 bin 26 yeni vaka kaydetti, bu sayı Nisan ayından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı oldu. Ulusal istatistiklere göre, ülkede şimdiye kadar bir milyondan fazla kişi koronavirüs ile enfekte oldu ve virüse bağlı can kaybı ise 23 bin eşiğini aştı.
Vaka sayılarındaki artış, yetkilileri ülkenin en büyük eyaleti olan Pencap’ın 10’dan fazla şehrinde bulunan salgın odak noktalarında kapanma önlemleri uygulamaya yönlendirdi. 20 milyonu aşan nüfusu ile Pakistan’ın en kalabalık şehri Karaçi’de, cuma günü kısmi kapanma uygulandı. Hükümet’in Şubat ayında başlattığı aşı kampanyası ilk başta yavaştı, ancak şu anda kampanya hızlanıyor. Ülkede 30 milyondan fazla kişi en az bir doz aşı oldu.
Komşu Hindistan’da ise, Sağlık Bakanlığı dün son 24 saat içinde 41 bin 831 yeni vakanın tespit edildiğini duyurdu. Böylece ülkede salgının başlangıcından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısı 31 milyon 655 bin 824’e ulaştı. Times of India gazetesinin aktardığına göre, Bakanlık virüs sebebiyle 541 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve toplam can kaybının 424 bin 384’e çıktığını belirtti.
Diğer yandan, Pencap eyaleti hükümeti, eyaletteki vaka sayısının düşmesi sebebiyle pazartesi gününden itibaren okulların tüm sınıflar için yeniden açılmasına izin verdi. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı bir açıklamada, tüm seviyeler okulların tamamının açılmasına izin verileceği ve Kovid-19’dan korunmak için önlemlerin takip edilmesini gerektiği belirtildi. Eğitim Bakanlığı’nın bu konuya ilişkin bir bildiri yayınlayacağı ifade edildi.
Pencap hükümeti daha önce 26 Temmuz’dan itibaren okulların 10 ila 12. sınıflardaki öğrenciler için yeniden açılmasına izin vermiş ve bölge yetkililerinin Kovid-19’dan kaçınmak için maske kullanımı ve sosyal mesafe gibi önlemlerle ilgili tüm direktiflerin sıkı bir şekilde uygulanmasını sağlamaya devam edeceğini belirtmişti.
Afgan televizyon kanalı TOLOnews’e göre, Afganistan Halk Sağlığı Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde alınan 2 bin 548 örnekten 484’ünün pozitif çıktığını açıkladı. Bakanlık ayrıca süre içerisinde virüse bağlı olarak 37 kişinin hayatını kaybettiğini böylece toplam can kaybının bin 341’e ulaştığını kaydetti. Bakanlık tarafından açıklanan veriler, toplam vaka sayısının 147 bin 985’e ulaştığını gösteriyor.



(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.