Pakistan salgının dördüncü dalgasıyla yüzleşiyor

Pakistan yıl sonuna kadar 70 milyon kişiyi aşılamak için çalışıyor (EPA)
Pakistan yıl sonuna kadar 70 milyon kişiyi aşılamak için çalışıyor (EPA)
TT

Pakistan salgının dördüncü dalgasıyla yüzleşiyor

Pakistan yıl sonuna kadar 70 milyon kişiyi aşılamak için çalışıyor (EPA)
Pakistan yıl sonuna kadar 70 milyon kişiyi aşılamak için çalışıyor (EPA)

Pakistan, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı olmayan kişilerin hava yolları üzerinden seyahat etmesini yasakladı. Ülke şu anda yaşamakta olduğu dördüncü dalgada, üç aydan uzun bir süredir tespit edilen en yüksek günlük vaka sayısını kaydetti. Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili, insanları aşı olmaya teşvik etmek için seyahat kısıtlamalarının getirildiğini belirtti. Yetkili aşı olma konusundaki isteksizliğin, müdahale edilmeye çalışılan bir sorun olmaya devam ettiğini belirtti.
Delta varyantının baskın olduğu yeni dalga, ülkenin zayıf sağlık sistemi üzerinde yeniden baskı oluşmasına neden oluyor. Güney Asya ülkesi Pakistan, son 24 saatte 5 bin 26 yeni vaka kaydetti, bu sayı Nisan ayından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı oldu. Ulusal istatistiklere göre, ülkede şimdiye kadar bir milyondan fazla kişi koronavirüs ile enfekte oldu ve virüse bağlı can kaybı ise 23 bin eşiğini aştı.
Vaka sayılarındaki artış, yetkilileri ülkenin en büyük eyaleti olan Pencap’ın 10’dan fazla şehrinde bulunan salgın odak noktalarında kapanma önlemleri uygulamaya yönlendirdi. 20 milyonu aşan nüfusu ile Pakistan’ın en kalabalık şehri Karaçi’de, cuma günü kısmi kapanma uygulandı. Hükümet’in Şubat ayında başlattığı aşı kampanyası ilk başta yavaştı, ancak şu anda kampanya hızlanıyor. Ülkede 30 milyondan fazla kişi en az bir doz aşı oldu.
Komşu Hindistan’da ise, Sağlık Bakanlığı dün son 24 saat içinde 41 bin 831 yeni vakanın tespit edildiğini duyurdu. Böylece ülkede salgının başlangıcından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısı 31 milyon 655 bin 824’e ulaştı. Times of India gazetesinin aktardığına göre, Bakanlık virüs sebebiyle 541 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve toplam can kaybının 424 bin 384’e çıktığını belirtti.
Diğer yandan, Pencap eyaleti hükümeti, eyaletteki vaka sayısının düşmesi sebebiyle pazartesi gününden itibaren okulların tüm sınıflar için yeniden açılmasına izin verdi. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı bir açıklamada, tüm seviyeler okulların tamamının açılmasına izin verileceği ve Kovid-19’dan korunmak için önlemlerin takip edilmesini gerektiği belirtildi. Eğitim Bakanlığı’nın bu konuya ilişkin bir bildiri yayınlayacağı ifade edildi.
Pencap hükümeti daha önce 26 Temmuz’dan itibaren okulların 10 ila 12. sınıflardaki öğrenciler için yeniden açılmasına izin vermiş ve bölge yetkililerinin Kovid-19’dan kaçınmak için maske kullanımı ve sosyal mesafe gibi önlemlerle ilgili tüm direktiflerin sıkı bir şekilde uygulanmasını sağlamaya devam edeceğini belirtmişti.
Afgan televizyon kanalı TOLOnews’e göre, Afganistan Halk Sağlığı Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde alınan 2 bin 548 örnekten 484’ünün pozitif çıktığını açıkladı. Bakanlık ayrıca süre içerisinde virüse bağlı olarak 37 kişinin hayatını kaybettiğini böylece toplam can kaybının bin 341’e ulaştığını kaydetti. Bakanlık tarafından açıklanan veriler, toplam vaka sayısının 147 bin 985’e ulaştığını gösteriyor.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times