Irak Yüksek Yargı Konseyi: İşkence vakaları kabul edilemez

Irak Yüksek Yargı Konseyi, Basra’daki karakollarda iki gencin ölümünden birkaç gün sonra işkence vakalarının kabul edilemez olduğunu açıkladı

Irak Yüksek Yargı Konseyi: İşkence vakaları kabul edilemez
TT

Irak Yüksek Yargı Konseyi: İşkence vakaları kabul edilemez

Irak Yüksek Yargı Konseyi: İşkence vakaları kabul edilemez

Irak Yüksek Yargı Konseyi, Basra'daki karakollarda işkence gören iki gencin ölümünden birkaç gün sonra dün, bazı güvenlik kurumlarında şüpheli kişilerin sorgusu sırasında uygulanan işkence ve fiziksel şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak işkence ve insan hakları ihlalleri yapanlar hakkında yasal işlem başlatma tehdidinde bulundu.
Yüksek Yargı Konseyi Sözcülüğü Irak’ın resmi haber ajansı INA’ya yaptığı açıklamada, “Konsey, yargı tarafından aranan şüphelilerin soruşturulması sırasında bazı karakollarda yapılan işkence vakaları da dahil olmak üzere, insan hakları ihlaline yol açan her türlü uygulamayı reddetmektedir” dedi. Bu yanlış uygulamaların kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulayan Sözcü, yargının bu davaları işkence ve insan hakları ihlalleri, bu uygulamalara karışanlar hakkında 1969 tarihli ve 111 sayılı Ceza Kanunu'nda yer alan hükümlere göre yasal tedbirler alarak ele aldığını sözlerine ekledi. Sözcü, çok sayıda polis memurunun yetkililerini, kanunen cezalandırılabilir bir suç olarak kabul edilen davranışlarla aşmaktan sorumlu tutulduğu birçok dava olduğuna dikkati çekti.
Irak İçişleri Bakanlığı Suçla Mücadele Dairesi’nden adını vermek istemeyen bir yetkilinin Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, ülkede zanlıların ve soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin maruz kaldıkları ihlallerin ve fiziksel işkencenin reddedildiğine ilişkin yargı tarafından defalarca kez güvence verilmesine rağmen terörizm ve suç vakalarıyla ilgili soruşturmaların çoğunda işkence vakalarına ve insan hakları ihlallerine rastlandığını doğruladı.
Kimliğinin açıklanmasını istemeyen eski memur, “Suçla mücadele memurları tarafından yürütülen cinayet, adam kaçırma veya hırsızlık olaylarına karışanların sorguları sırasında sorgu memurları, işkence ve fiziksel şiddet uygulamadan bu tür suçlarda artık deneyimli olan sanıklardan itiraflarını alamıyorlar. Terörle suçlananların davalarında ise bu işkence ve şiddet vakaları iki katına çıkarılabiliyor” dedi.
Yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlar, onlarca yıldır kullanılan yaygın yöntemlerdir. Bazı insan hakları grupları tarafından uygulanan sansüre rağmen 2003 yılından sonra da hiç bir değişiklik olmamıştır. Çoğu durumda sorgu memurları, sanığın vücudundaki işkence izlerini gizleyebilir.”
Memur, Irak’ta insan haklarına riayet etmekten ziyade şiddete inanan bir güvenlik kültürü olması sebebiyle bu tür yöntemlerin son bulmasını beklemediğini belirtti.
Öte yandan Irak Yüksek İnsan Hakları Komisyonu, cezaevlerinde ve sorgu merkezlerinde işkence vakaları konusunda uyardı. Komisyon’dan dün yapılan açıklamada, Basra’daki iki tutuklunun sorgu sırasında ölmeleri de dahil gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde sorgu sırasında tekrarlanan işkence ve insanlık dışı ihlal vakalarından duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.
Basra’da geçtiğimiz salı günü Hişam Muhammed adlı genç bir adam, vilayetteki bir suç kontrol merkezinden ayrıldıktan sonra ölmesi büyük bir tartışmaya yol açtı. Basra’dan bir başka genç Ali Mübarek de akrabalarının aktardığı bilgilere göre el-Baradi’ye Polis Karakolu’nda işkence görmesi sonucu hayatını kaybetti.
Irak Yüksek İnsan Hakları Komisyonu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Bu tür ihlallerin tekrarlanması, Irak'ın yerel ve uluslararası itibarı üzerinde olumsuz bir izlenim bırakmakta ve ilgili insani kuruluşlar arasında, gözaltı ve ön sorgu aşamalarında artan ihlal vakalarının devam etmesi konusunda endişeye neden olmaktadır.”
Komisyon, polis ve güvenlik güçleri mensuplarının bu tür davranışlarının, Irak'ın 1984 tarihli İşkenceye ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi çerçevesindeki taahhütlerini baltaladığını vurguladı. Adalet ve Sağlık bakanlıkları, Yüksek Yargı Konseyi ve Irak Barosu'nun yanı sıra ilgili güvenlik makamların temsilcilerinden oluşan bir soruşturma komitesi kurulması çağrısını yineleyen Komisyon, kendisinin de komitede bu tür ihlalleri doğrulamak için gözlemci rolüne sahip olacağını açıkladı.
Birçok Iraklı gözlemci ve insan hakları savunucusu, Irak'ta, gerek resmi güvenlik merkezlerindeki polis ve güvenlik personeli tarafından olsun, gerek silahlı gruplar ve milisler tarafından olsun, işkence ve fiziksel şiddetin yaygın olarak uygulandığına dikkati çekiyorlar. Sosyal medyada ise bugünlerde bazı unsurlar tarafından bir silahlı grup liderine hareket ettiği gerekçesiyle şiddetli işkenceye maruz kalan genç bir adamın görüntüsü paylaşılıyor. 
 

 


Suriye ordusu Süveyda'dan çekilmeye başladı

TT

Suriye ordusu Süveyda'dan çekilmeye başladı

Suriye ordusu Süveyda'dan çekilmeye başladı

Suriye ordusu, şiddet olaylarına sahne olan kentte yeni bir ateşkes anlaşmasının ilan edilmesinden saatler sonra, Dürzilerin çoğunlukta olduğu Süveyda kentinden çekilmeye başladı.

Suriye Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Suriye Arap Ordusu güçlerinin Süveyda kentinden çekilmesi, anlaşma şartlarına uygun olarak ve kentin yasadışı gruplardan temizlenmesinin tamamlanmasının ardından başladı” denilirken, kentte konuşlu diğer hükümet güçlerinin çekilmesinden söz edilmedi.

Anlaşma, İsrail'in Şam'daki cumhurbaşkanlığı sarayı ve Suriye ordusu karargâhı yakınlarına ve Suriye'nin güneyindeki Süveyda ve Dera vilayetlerindeki hükümet güçlerine art arda düzenlediği saldırıların ardından sağlandı.

Ateşkes anlaşmasının şartları

Anlaşma, hükümet ile Süveyda ileri gelenleri arasında bir anlaşmaya varıldığını duyuran topluluğun Dürzi Şeyhi Akl Yusuf Cerbu tarafından imzalanırken, Dürzi Şeyh Hikmet El Hicri anlaşmayı reddederek çatışmaların “tüm Süveyda'nın kurtarılmasına” kadar devam edeceğini vurguladı.

El Hicri yaptığı açıklamada herhangi bir anlaşma, müzakere ya da yetkilendirmeyi reddetti ve bu birleşik pozisyondan sapan ve tek taraflı olarak iletişim kuran ya da anlaşan herhangi bir kişi ya da tarafları uyardı.

Cerbu, anlaşmanın Süveyda'daki askeri operasyonların tamamen ve derhal durdurulmasını, ordu güçlerinin kışlalarına dönmesini ve ateşkesin uygulanmasını denetlemek üzere devlet ve Süveyda ileri gelenlerinden bir izleme komitesi kurulmasını içerdiğini söyledi.

Dürzi lider anlaşmanın ayrıca Süveyda'nın Suriye devletine tam entegrasyonunu öngördüğünü ve tüm vilayet toprakları üzerindeki tam egemenliğini teyit ettiğini söyledi.

Anlaşma aynı zamanda iç güvenlik kontrol noktaları ve devlet polisi ile Süveyda ve komşu bölgelerden polis personelinin konuşlandırılmasını ve Süveyda'dan polis memurlarının vilayetteki güvenlik dosyasını yönetmek için liderlik ve yürütme görevlerini üstlenmesini de içeriyor.

Cerbu ayrıca iki tarafın, silahların devlet çerçevesi dışında ortaya çıkmasına son verilmesini sağlamak amacıyla Süveyda'daki ağır silahları düzenleyecek bir mekanizma üzerinde ve Süveyda'nın tüm bölgelerindeki tüm devlet kurumlarının Suriye yasaları ve yönetmeliklerine uygun olarak yeniden faaliyete geçirilmesi konusunda anlaştığını söyledi.

Çok sayıda ceset

Suriye Sağlık Bakanlığı bugün İsrail'in Şam'a yönelik saldırılarında üç kişinin öldüğünü ve 34 kişinin yaralandığını bildirdi. Bakanlık Süveyda'daki Ulusal Hastane'de aralarında güvenlik güçleri mensupları ve sivillerin de bulunduğu onlarca cesedin bulunduğunu belirtti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada İsrail'in Genelkurmay karargâhı, başkanlık sarayı çevresi ve ülkenin güneyini hedef alan son saldırılarının “tehlikeli bir tırmanış” olduğunu söyledi.

Yapılan açıklamada şöyle denildi: “Suriye bu tehlikeli tırmanıştan ve yansımalarından tamamen İsrail'i sorumlu tutmaktadır. Suriye, topraklarını ve halkını uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınan tüm araçlarla savunmak için tüm meşru haklarını saklı tutacaktır. İsrail'in Suriye'de gerginliği tırmandırmak, kaos yaratmak ve güvenlik ve emniyeti baltalamak için izlediği sistematik bir politika bağlamında gerçekleşen bu bariz saldırganlık, BM Şartı ve uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlalidir.”