Umman'daki şarap fuarı tartışmalara neden oldu

Yönetim, gelir kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışıyor.

Maskat alkollü içeceklere yüzde 100 oranında vergi uyguluyor. (Umman Haber Ajansı)
Maskat alkollü içeceklere yüzde 100 oranında vergi uyguluyor. (Umman Haber Ajansı)
TT

Umman'daki şarap fuarı tartışmalara neden oldu

Maskat alkollü içeceklere yüzde 100 oranında vergi uyguluyor. (Umman Haber Ajansı)
Maskat alkollü içeceklere yüzde 100 oranında vergi uyguluyor. (Umman Haber Ajansı)

Eymen el-Gabuvi (Gazeteci)
Umman Sultanlığı'nın en büyük şarap fuarına ev sahipliği yapacağı ve etkinliğin düzenleneceği otele gelecek ziyaretçilerin 21 yaşını geçmiş olması şartı sosyal medya platformlarında büyük tartışmalara neden oldu.
Fuarı düzenleyen eden uluslararası şirket ülkede geniş tartışmalara yol açtı. Vatandaşlar fuara karşı çıkarken bazıları Vizyon 2040'ın en önemli hedeflerinden biri olan Körfez devletinin kaynaklarını çeşitlendirmek ve daha fazla turist çekmek için birlikte ilerleme çağrısında bulundu.
Spirits Company'nin resmi internet sitesinde, Umman genelinde 10 perakende satış noktasında hizmet veren, çeşitli içecekler satan ve aynı zamanda lider markalarla iş yapan bir şirket oldukları açıklamasında bulunuldu.
Ancak aktivistlerin sosyal medyada paylaştığı broşür, görünüşe göre kapılarını ziyaretçilere açan serginin en popüler tanıtımıydı. Halka açık yerlerde içki içilmesini yasak olduğu ülkede söz konusu büyük fuara katılımın teşvik edildiği broşür “Şimdi açık. Ancak bu içkiyi satın alanlar yüzde yüz oranında vergi ödüyorlar” başlığıyla servis edildi.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı Umman'da geçtiğimiz gün "İçki dükkanlarının derhal kapatılmasını talep ediyoruz" hashtagi gündemdeydi.
Ülkesinin gelir kaynaklarını çeşitlendirme eğilimlerini destekleyen Ummanlı aktivist Cemal en-Nawfali şu değerlendirmede bulundu:
“Bir Umman vatandaşı olarak, hükümetin alkollü içecek satan satış noktalarının yaygınlaştırılması, ülke ekonomisine katkı sağlaması ve vatandaşlara ve ülkeye fayda sağlayacak turizm adımlarına hız verilmesi yaklaşımını destekliyorum.”
En-Nawfali, fuarın düzenlenmesinin ve satış noktalarının yaygınlaştırılmasının tekel ve karaborsadan kaynaklanan zararı da önleyeceğini söyledi. Ayrıca Ummanlıların şarap yaptıkları zamanki önemlerine dönmeleri çağrısında bulundu.
Cemal en-Nawfali, Twitter’dan konuyla ilgili paylaştığı mesajında şu ifadeleri kullandı:
 “Bir Umman vatandaşı olarak hükümetin alkollü içecek satış noktalarının yaygınlaşması, bunun devlet ekonomisine katkı sağlaması, vatandaşlara ve ülkeye fayda sağlayacak turizmi artırmasını, tekel ve karaborsanın zararlarının önlenmesi için destekliyorum. Ummanlıların daha önce yaptıkları gibi şarap üretimine geri döneceklerini umuyorum.”
Sadece Umman'da değil, Körfez ölçeğindeki komşu ülkelerdeki en popüler hashtag, Ummanlı din adamı Ahmed El-Halili'nin ülkesinin hükümetine alkolü yasaklaması çağrısında bulunduğu, Twitter’dan yayılan bir video klip aracılığıyla ortaya çıktı.
El-Halili, Kuran ayetleri ve hadislere atıfta bulunarak "İslam alkolün satışını, ihracatını, ithalatını ve ticaretini yasaklar. Şarap ruhların ölümüne ve vücut yıpranmasına neden olabilir" dedi.
El-Halili, Twitter’dan ardı ardına yayınladığı üç mesajda şu ifadeleri kulandı:
 “İçki, belanın kaynağı, kötülüğün temeli ve günahların bileşimidir.”
"Ülkemizdeki turizm potansiyelini her türlü turist çekmek için ve daha fazla istihdam sağlama konusunda kullanamayınca içki dükkanlarına döndük."
“Ülkemizdeki her türlü turizm potansiyelini turist çekmek için kullanamadığımız, turizmin ekonomik getirisi olacağı ve binlerce iş arayan için istihdam yaratacağı bir dönemde içki dükkânları açtık!”
Bu tartışmalı fuar, Maskat'ın alkollü içecekler de dahil olmak üzere sağlığına zararlı bazı mallara yüzde 100 vergi koymasından yaklaşık iki yıl sonra gerçekleşti. Vergi Dairesi Genel Sekreterliği, seçici vergi’nin 15 Haziran 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında 2016 yılında imzalanan anlaşmaya göre halk sağlığını korumak için imzalandığını doğrulamıştı.
Umman, Sultan Heysem bin Tarık döneminde yeni bir devir yaşıyor. Ülke, Merhum Sultan Kabus bin Said'in çizdiği rotadan, petrolden uzak bir biçimde gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi, reel GSYİH büyüme oranını yüxde 5'e çıkarmayı, yabancı yatırım yüzdesini GSYİH'da yüzde 10'a çıkarmayı ve petrol dışı sektörlerin GSYİH'ya katkı yüzdesini yüzde 90'ın üzerine yükseltmeyi hedefleyen 2040 vizyonuna doğru ilerliyor.

 


Suudi Arabistan, güvenlik konusundaki uzmanlığını Suriye heyetiyle paylaştı

Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)
Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)
TT

Suudi Arabistan, güvenlik konusundaki uzmanlığını Suriye heyetiyle paylaştı

Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)
Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Krallığın güvenlik birimlerinin deneyimlerini öğrenmek ve uzmanlıklarından faydalanmak üzere 14-16 Nisan tarihleri arasında Suriyeli bir güvenlik heyetini ağırladı.

Bu adım Riyad'ın Suriye'de egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü koruyacak şekilde güvenlik ve istikrarın sağlanması için Suriye hükümetini destekleme çabalarının bir parçası olarak atıldı.

Suriye İçişleri Bakanlığı, resmi SANA haber ajansında yer alan açıklamasında, İçişleri Bakanlığı'ndan bir heyetin, "iki ülke arasında güvenlik ve polis alanlarındaki ikili iş birliğinin güçlendirilmesi çerçevesinde" yakın zamanda Riyad'a resmi ziyarette bulunduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre Bakanlık, "Ziyaretin amacı, Suudi güvenlik kurumlarının deneyimlerini öğrenmek ve ilgili güvenlik alanlarındaki ileri düzeydeki uzmanlıklarından yararlanmak, bunun Suriye'deki güvenlik sisteminin geliştirilmesine ve zorluklarla başa çıkma kabiliyetinin artırılmasına katkı sağlamak" ifadelerini kullandı.

Bu adımın, "iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve Suriye'nin, ulusal çıkarlara hizmet edecek ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlayacak şekilde ortak iş birliğini destekleme konusundaki istekliliği" bağlamında atıldığını kaydetti.

Şubat ayının başlarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Başbakan Muhammed bin Selman, göreve başlamasından sonra ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'yı Riyad'da kabul etti.

Prens Muhammed bin Selman ve Eş-Şara, Suriye'deki son gelişmeleri ve ülkenin güvenlik ve istikrarını destekleme yollarını, ayrıca ikili ilişkilerin çeşitli yönlerini ve bunları çeşitli alanlarda güçlendirme fırsatlarını ele aldı.

Toplantının ardından Suriye Arap Haber Ajansı'nda (SANA) yer alan açıklamada, Şara, "Suriye'nin geleceğini inşa etmesinde samimi bir destek arzusu ve Suriye halkının iradesini, topraklarının birliğini ve bütünlüğünü destekleme konusunda istekliliği hissettik ve duyduk" dedi.

Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, bu yılın başlarında Riyad'da Suriye heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından, "Suriye'nin istikrara kavuşması, ayağa kalkması ve kaynaklarından, özellikle de kardeş Suriye halkından yararlanmasının zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı, "X" platformunda yaptığı paylaşımda, toplantıyı "verimli" olarak nitelendirerek şunları söyledi: "Suriye'deki kardeşlerimiz yıllarca süren savaşlardan, yıkımlardan ve zor yaşam koşullarından acı çektiler."

rr4t5y6
Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Suriye heyetiyle Riyad'da yaptığı görüşme sırasında, Ocak 2025 (SPA)

Suudi Arabistan 25 Şubat'ta Suriye Ulusal Diyalog Konferansı'nın toplanmasını memnuniyetle karşılayarak, konferansın Suriye halkının isteklerinin gerçekleştirilmesine ve ulusal birliğin güçlendirilmesine katkıda bulunmasını temenni etti.

Açıklamada, Suudi Arabistan'ın Suriye devlet kurumlarını inşa etme ve vatandaşları için istikrar ve refah sağlama çabalarına verdiği destek teyit edilirken, Suriye'nin güvenlik, istikrar, egemenlik, birlik ve toprak bütünlüğüne olan destek yinelendi.