Suudi Arabistan’ın Uneyza şehrinde hurma pazarda açık artırma ile satılıyor

Uneyza festivalinde açık artırmada tavana fiyat yok (Reuters)
Uneyza festivalinde açık artırmada tavana fiyat yok (Reuters)
TT

Suudi Arabistan’ın Uneyza şehrinde hurma pazarda açık artırma ile satılıyor

Uneyza festivalinde açık artırmada tavana fiyat yok (Reuters)
Uneyza festivalinde açık artırmada tavana fiyat yok (Reuters)

Suudi Arabistan halkı tarafından yazın favorisi ve ülkenin temel meyvesi olarak kabul edilen altın renkli hurmalar şafak vaktinde Uneyza şehrindeki müzayedeye getiriliyor. Kutuların tepelerinden taşan hurmalar açık artırma ile satılıyor.
Çiftçiler, tüccarlar ve müşteriler, günlük yaklaşık 280 bin kilogram hurmanın satıldığı bu pazarda, arabaların kasalarındaki hurma yığınları arasında yol alıyorlar.


Ağustos ayında Suudi Arabistan'da hurma sezonu başlıyor (Reuters)

Organizatörlerinin dünyanın en büyük tarihi festivallerinden biri olduğunu söylediği hurma festivali, Suudi Arabistan'ın kuzeyindeki Kasım bölgesindeki Uneyza şehrinde yapılıyor. Uneyza’dakine benzer büyüklükteki bir diğer festival de Bureyda’da yapılıyor.

Sarı Petrol
Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olmasının yanı sıra, aynı zamanda en büyük hurma üreticilerinden biridir.
Tellal Abdulaziz El-Felvah'a göre Kasım bölgesi fiyatları, kalitesine bağlı olarak, üç kilogram başına beş riyalden başlayıp (1.33 $), 700 riyale (186.66 $) kadar çıkan sukkari cinsi hurmalarıyla ünlü.


Rutab ve sukkari cinsi hurmalar festivalde en çok satan türler arasında (Reuters)

El-Felvah, ayrıca dünyaya değerli hurma ihracatı yapan çok sayıda satıcıdan biri.
El-Felvah “Her yıl Körfez ülkelerinden ve bölge dışından birçok ziyaretçi festivale geliyor. Uzun geçmişe dayanan bir birikim var ve Pazar halen gelişmeye devam ediyor” dedi.
Abdulaziz “Hurmalarının fiyatları kalitesine bağlı olarak üç kilogramlık bir kasalar için beş riyal (1.33 $), 600 riyal (159.98 $), 700 riyal (186.64 $) arasında değişiyor. İyi hurmaları bir bakışta anlayıp satın almak için fiyatı yükseltenler var. Örneğin geçen yıl bir kasa hurmayı 950 riyale (253 $) sattık” diyor
Geçen yılki festival, Kovid-19 pandemisi nedeniyle yurt dışından ziyaretçi çekmese de halen 50'ye yakın ülkeye hurma ihracatı yapılıyor.

60 ülkeye ihracat
Uneyza Hurma Festivali'nin ihracat direktörü Abdurrahman Muhammed El Kadiri, bu yıl 60 ülkeye 20 bin ton ihracat yapmayı umduklarını söyledi.
Kadiri, “Geçen yıl elli ülkeye ihracat yaptık ve bu sezon 60 ülkeyi geçmeyi hedefliyoruz. Uneyza festivali, bu altın hurmaları satın almak isteyen birçok ülke tarafından biliniyor” dedi.
Uneyza hurmasının dünyanın en iyisi olduğunu da sözlerine ekleyen El-Kadiri hurmanın kalitesini, parlaklığını, sarı rengini ve tazeliğini göstermek için elindeki hurmayı ikiye bölerek yedi ve “Aynen dediğim gibi. Lezzetli” dedi.
Kadiri, “Toplanan hurmalar konserve ve paketleme işlemi için hazırlanır ve daha sonra arabalar veya buzdolapları ile Körfez ülkeleri, Ürdün veya Mısır gibi Suudi Arabistan'ın komşu bölgelerine taşınır" diyor.
Suudi Arabistan Ulusal Palms ve Hurma Merkezi'ne göre, Suudi Arabistan'da yılda 1,4 milyon ton hurma üreten 30 milyondan fazla hurma ağacı var.



Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
TT

Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Katar'ın gönderdiği uçağı kullanmak istemesi güvenlik alarmına yol açtı. 

Trump, Katar yönetiminin hediye ettiği 400 milyon dolarlık Boeing747-8’i kendi makam uçağı olarak kullanmak istiyor. ABD Başkanı, Katar’ın gönderdiği uçağın mevcut Air Force One’dan daha yeni olduğunu belirtiyor. Trump’ın makam uçağı yaklaşık 40 yıllık, Katar’ın gönderdiği Boeing ise 13 yıllık.

Diğer yandan ABD Başkanı’nı taşıyan Air Force One uçakları, Amerikan ordusunun belirlediği standartlara göre tasarlanıyor. 

Washington Post’un (WP) iletişime geçtiği ABD’li yetkililer, Katar’ın gönderdiği uçağın bu standartlara göre yenilenmesinin milyarlarca dolara mal olacağını ve çok uzun süreceğini söylüyor. 

Uzmanlara göre uçağın Air Force One’a dönüştürülmesinin, Trump’ın yönetim süresi içinde tamamlanması mümkün değil. 

Air Force One’ın teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olan eski bir ABD'li yetkili, uçağı “nükleer saldırıya dayanıklı bir komuta merkezi” diye niteliyor. Adının paylaşılmasını istemeyen yetkili, Katar’ın gönderdiği Boeing’in bu seviyeye getirilebilmesi için ABD Hava Kuvvetleri’nin uçağı söküp baştan tasarlaması gerekeceğini belirtiyor. 

Eski ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, karşı istihbarat meselesinin de önemli bir risk olduğuna dikkat çekiyor: 

Uçağa dinleme cihazı yerleştirilmediğinden emin olmamız gerekiyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ekibinde çalışmış emekli Gizli Servis ajanı Mac Plihcik de şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu uçağı iskeletine kadar söküp tekrar toplamanız lazım. Her parçanın güvenliği büyük önem taşıyor.

Diğer yandan yetkililer, süreci hızlandırmak için Trump’ın bu güvenlik kontrollerinin bazılarını yaptırmayabileceğini belirtiyor. 

Katar’ın gönderdiği uçak, 15 Şubat’ta Doha’dan Florida’daki Palm Beach Havalimanı’na getirilmişti. Trump da golf oynamaya giderken uçağı en az bir saat gezmişti. 

Trump, ilk döneminde Air Force One’ın değiştirilmesi için Boeing’le sözleşme imzalamıştı ancak uçakların 2027’ye kadar teslim edilmesi mümkün görünmüyor.

Independent Türkçe, Washington Post, BBC