İsrail: Hizbullah’ın tünelleri Beyrut’a ve Bekaa Vadisi’ne kadar uzanıyor

Reuters
Reuters
TT

İsrail: Hizbullah’ın tünelleri Beyrut’a ve Bekaa Vadisi’ne kadar uzanıyor

Reuters
Reuters

İsrail’de cuma günü yayınlanan bir raporda, Hizbullah'ın Lübnan'da kazdığı tünellerin İsrail sınırından Beyrut'a ve Bekaa’ Vadisi'ne kadar uzandığı bildirldi. Geniş bir ağa sahip olan söz konusu tünellerde, içlerinde uzun süreli barınmaya imkan verecek tesisler bulunduğu kaydedildi.
Rapor, güvenlik sorunlarıyla ilgili araştırmalarda uzman Yedek Binbaşı Tal Perry tarafından hazırlandı. Raporda, Hizbullah'ın, Lübnan'da, saldırı ve savunma amaçlı personel, silah ve teçhizat taşınmasını mümkün kılacak şekilde tasarlanmış devasa bir tünel ağı kurduğu belirtiliyor. Tünel ağını inşa etme çalışmalarının 2006 İsrail-Lübnan Savaşı’nın ardından, Kuzey Kore ve İran'dan gelen uzmanların yardımıyla başladığı beliritliyor.
Raporda ayrıca tünel ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
“Uzunluğu ve boyutu, Gazze Şeridi'ndeki ‘Metro’ olarak bilinen Hamas tüneli projesinden çok daha büyük. Tünel, bir örümcek ağı gibi çeşitli yönlere uzanıyor. Hizbullah'ın merkezinin bulunduğu Beyrut'un güney banliyöleri ile örgütün operasyon ve lojistik çalışmalar için bir üs olarak kullandığı Bekaa bölgesi arasında bağlantı sağlıyor. Tüneller, motosikletler, dört çeker araçlar ve diğer küçük vasıtaların içinde fark edilmeden güvenle yol alıp rahatça hareket edebileceği kadar geniş.”
Raporda Hizbullaha ait tünel ağının, Gazze'deki Hamas tünellerine benzer şekilde, yeraltı komuta ve kontrol odaları, silah ve malzeme depoları, saha klinikleri ve çeşitli roket fırlatıcıları içerdiğine de işaret edildi. Perry'ye göre tüneller, topçu bombardımanı için de kullanılabilir. Zira içlerinde fırlatmadan önce açılabilecek ve tespit edilmeden önce hemen kapanabilecek şekilde tasarlanan, kısa bir süre içinde bir kapının açılmasını mümkün kılan teknolojik bir sistem var. Bu açıklıklar, kamufle edilebilecek ve algılanamayacak bir tarzda tasarlanmış.
Raporda söz konusu tünellerin İsrail sınırına yakın olduğu ancak sınırı geçmediği, ayrıca Kuzey Kore'deki tünellere benzediği bilgisi paylaşıldı.  
İsrail ordusu, 2018 yılında, Hizbullah'ın güney Lübnan'da kazdığı ve İsrail'in kuzey sınırını aşan sınır ötesi tünelleri ortaya çıkarmak için ‘Kuzey Kalkanı’ adını verdiği operasyonu başlattığını duyurmuştu. İsrail güçleri, operasyon sırasında altı tünel keşfedildiğini ve imha edildiğini açıklamıştı. Bu hamleyle artık söz konusu tünellerin içinden İsrail'e sızmanın, İsrail askerlerini veya sivilleri kaçırmanın ve olası bir çatışma halinde İsrail topraklarının ele geçirilmesinin mümkün olmadığı vurgulanmıştı.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.