Suudi Arabistan iki doz aşı ile “güvenli” bir örgün eğitime hazırlanıyor

Bir hafta içinde sağlık protokollerinin açıklanması bekleniyor

Kovid-19 aşısı olmak için kayıt yaptıran vatandaşlar (Şarku’l Avsat)
Kovid-19 aşısı olmak için kayıt yaptıran vatandaşlar (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan iki doz aşı ile “güvenli” bir örgün eğitime hazırlanıyor

Kovid-19 aşısı olmak için kayıt yaptıran vatandaşlar (Şarku’l Avsat)
Kovid-19 aşısı olmak için kayıt yaptıran vatandaşlar (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Eğitim Sektörü, başlamasına sadece 11 gün kalan örgün eğitim-öğretim dönemiyle birlikte uygulanması beklenen ihtiyati tedbirlerin ve sağlık protokollerinin açıklanmasını bekliyor.
Millî Eğitim Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Halk Sağlığı Kurumu tarafından, söz konusu alınan tedbirleri Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınla ilgili duyurusu ışığında, bu hafta içinde bakanlığa, üniversitelere ve Teknik ve Mesleki Eğitim Genel Teşkilatına bildirme niyetini açıkladı.
Bakanlık, öğretim üyeleri, üniversite personellerinin, öğretmenlerin, öğrencilerin, teknik ve mesleki eğitim genel kurumlarının ve 12 yaş ve üzeri gruplara genel eğitim için iki doz koronavirüs aşısı yaptırmasını zorunlu kılıyor.
Sağlık Bakanlığı dün yayınladığı bildiride, yeterli miktarda aşı temin edeceğini ve aşı olmak amacıyla kayıt olduğu bir site üzerinden aşıyı bulamayan herkese önümüzdeki Pazar gününden önce aşılarının tamamlanacağını belirtti. Bakanlık ayrıca, aşı yaptırmamış 12 yaş ve üzeri öğrencilerin Kovid-19 aşılarını yaptırmaları için gerekli randevuların otomatik olarak oluşturulduğunu vurgulamıştı.
30 Ekim tarihine kadar Suudi Arabistan halkının yüzde 70’inin iki doz Kovid-19 aşısı olması durumunda öğretmen, personel 12 yaş altındaki ve ilköğretim seviyesindeki çocuklar eğitim kurumlarında devam edebilecek.
Millî Eğitim Bakanlığı, yönergenin uygulanmasını hızlandırmak için tüm ilgili makamlarla birlikte hareket ettiğini ve bunun için gerekli düzenlemeleri tüm eğitim dairelerine ileteceğini vurgulayarak, mümkün olan en kısa sürede okula geri dönmek için iki doz aşı olunması gerektiğini yineledi.
Eğitimle ilgilenen akademisyen yazar Dr. Abdulrahman el-Şellaş şunları söyledi: “Bu prosedürler, devletin ve toplumun örgün eğitime geri dönme konusundaki istekliliğini yansıtmakta olup, söz konusu eğitim ortamının yaratılmasına, öğretmenlerden ve öğretim üyelerinden doğrudan talimat alınmasına izin verdiğini göstermektedir.”
Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte Dr. Abdulrahman el-Şellaş, “Uzaktan eğitim, öğrencinin eğitimden mahrum kalmaması için salgın döneminde uygulanmış olup, örgün eğitimle karşılaştırılması yapılması mümkün değildir” dedi.
Ayrıca el-Şellaş, aşılamayla birlikte Kovid-19 vakaların azalması, örgün eğitime geçişin mükemmel bir göstergesi olarak gördüğünü belirtti.
İlgili bir bağlamda, Sağlık Bakanlığı, aşıya uygun yaşlı kişilerin sağlığını ve güvenliğini korumak, korona enfeksiyonu komplikasyonlarını önlemek ve hastanelere gitmenin zorluğundan kurtarmak için evlerinde 70 yaş ve üzeri yaş grubuna Kovid-19 aşısının sağlandığını ortaya koydu.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içerisinde 604 kişide daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 539 bin 129’a yükseldiğini bildirdi.
Ülkede virüsü atlatıp bin 11 kişi sağlığına kavuşurken, son 24 saatte 7 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı ise 8 bin 419’a yükseldi.
 



Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
TT

Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)

Suudi Arabistan Pazartesi günü Suudi Arabistan ve Mısır arasında iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilecek İzleme ve Siyasi İstişare Komitesi'nin yedinci bakanlar toplantısına ev sahipliği yapoyor.

Mısır'ın Riyad Büyükelçisi Hani Ebu Sare, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, masadaki en önemli dosyaların “ikili ilişkiler ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel meseleler” olacağını belirterek, ortak çıkar dosyalarının acil ve sıcak hale geldiğini ve iki ülke arasında en üst düzeyde koordinasyon gerektirdiğini söyleyerek birçok detayın daha sonraki bir tarihte netleşeceğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Dr. Bedr Abdulati'nin Mısır ve Suudi Arabistan arasında Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin toplanmasının yanı sıra iki kardeş ülke arasındaki ikili ilişkileri desteklemek, güçlendirmek ve ortak bölgesel sorunlar hakkında istişarelerde bulunmak amacıyla bir dizi üst düzey Suudi yetkiliyle görüşmelerde bulunmasının beklendiği bir ziyaret için Suudi Arabistan'a gittiğini duyurdu.

Geçen yılın başlarında Mısır'ın başkenti Kahire'de iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde aynı komitenin bir toplantısı düzenlenmiş, toplantıda çeşitli alanlarda ikili işbirliği mekanizmalarının yoğunlaştırılması, iki ülkeyi ilgilendiren ve ortak çıkarlarına hizmet eden konularda ortak koordinasyonun geliştirilmesinin yolları ele alınmış, ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki durum olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler ve bunlar üzerinde sarf edilen çabalar değerlendirilmişti.

Görüşme sırasında Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ülkesinin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirme arzusunu vurgulayarak iki ülke liderlerinin direktifleri doğrultusunda ikili ilişkilerin ulaştığı seviyeden övgüyle söz ederken Mısırlı mevkidaşı da Kahire ve Riyad'ın bakanlar düzeyinde siyasi istişare mekanizmasını her yıl düzenlemek istediklerini vurgulayarak bu zor anlarda kardeşler arasında koordinasyonun ve rollerin bütünleştirilmesinin öneminin arttığını ifade etti.

Takip ve Siyasi İstişare Komitesi de Suudi Arabistan ve Mısır dışişleri bakanlıklarının üst düzey yetkilileri düzeyinde gerçekleştiriliyor.

Komite, Riyad ve Kahire'nin, iki ülke liderlerinin direktiflerini uygulayarak ve 26 Haziran 2007 tarihinde Kahire'de imzalanan Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı hükümlerine uygun olarak, tüm alanlarda ikili işbirliği olanaklarını arttırma isteği çerçevesinde düzenlenmektedir.

Geçen yıl Ağustos ayında Prens Faysal bin Ferhan, göreve geldikten sonra Suudi Arabistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Mısırlı mevkidaşı Bedr Abdulati'yi Riyad'da kabul etti.

Geçtiğimiz Eylül ayında Prens Faysal bin Ferhan Kahire'ye resmi bir ziyarette bulunarak Bakan Bedr Abdulati ile bir araya geldi. İki taraf, çeşitli alanlardaki ikili ilişkileri ve bu ilişkileri iki ülke ve halk liderlerinin arzularını gerçekleştirecek şekilde destekleme ve geliştirme yollarını gözden geçirdikleri bir resmi görüşme oturumu gerçekleştirdi.

İki bakan ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki kriz olmak üzere ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda ikili ve çok taraflı eylemlerin yoğunlaştırılması konusunu da ele aldı.

Ziyaret sırasında Prens Faysal bin Ferhan, ülkesi ile Mısır arasındaki işbirliğinin bölgesel güvenlik ve istikrarın korunmasındaki merkezi önemini vurgulayarak bunun her iki ülke için de bir tarih ve inanç meselesi olduğunu belirtti. Bakan Ferhan, ziyareti sırasında yapılan resmi görüşmelerde iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin, özellikle de ekonomik ve ticari dosyaların, kalkınma dosyalarının ve bunların her alanda geliştirilmesinin yollarının ele alındığını sözlerine ekledi.