İsrail, Batı Kudüs’teki yangın için Filistin’in yardımını kabul ederken, Türkiye’nin teklifini reddetti

İsrailli itfaiyeciler Kudüs dağlarındaki yangınları kontrol altına almak için mücadele ediyor (AP)
İsrailli itfaiyeciler Kudüs dağlarındaki yangınları kontrol altına almak için mücadele ediyor (AP)
TT

İsrail, Batı Kudüs’teki yangın için Filistin’in yardımını kabul ederken, Türkiye’nin teklifini reddetti

İsrailli itfaiyeciler Kudüs dağlarındaki yangınları kontrol altına almak için mücadele ediyor (AP)
İsrailli itfaiyeciler Kudüs dağlarındaki yangınları kontrol altına almak için mücadele ediyor (AP)

Batı Kudüs’te geçtiğimiz Pazar günü ormanlık alanda çıkan yangın 100 acil durum ekibinin üç gün süren müdahalesine rağmen söndürülemedi.
İsrail İtfaiye ve Kurtarma Kurumu Başkanı Didi Samhi, yangının birkaç saat içinde kontrol altına alınacağına dair iyimserliğini dile getirerek, uluslararası yardım talebinden vazgeçti.
Filistin yönetimi itfaiyesinden iki ekip yangın söndürme çabalarına katılırken, İsrail Türkiye’nin yardım talebini reddetti.
Yangınla ilgili araştırma yapan soruşturma ekibine göre, 100 noktada yangın çıkması bunun insan kaynaklı olduğunu gösteriyor.
Yangının kasten çıkarılma ihtimali göz ardı edilmezken, Knesset’teki bazı sağcı milletvekilleri ‘düşman Filistinlileri’ işaret etti.
İtfaiye, tüm izinleri iptal ederek, işgücünün yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan yaklaşık 100 personel yangını söndürmek için aralıksız çalıştı.
Orduya ait helikopterler yangın söndürme çalışmalarına katılırken, gönüllüler de yardım etti.
Ormana yakın birkaç kasabada sakinlerin tahliyesine karar verildi. Yangın kaynaklı herhangi bir yaralanma olmadı, sadece birkaç yüz ev hafif şekilde hasar gördü.
Ancak yangın, en az 20 bin dönümlük ormanlık alanı yok etti ve hayvanlara zarar verdi.
İsrail Doğa ve Parklar Kurumu’ndan ekolojisti Yariv Malichi, kendisi ve diğer meslektaşlarının bu yangına şaşırmadıklarını, çünkü ormanlarda reçinesi ve iğne yaprakları nedeniyle diğerlerinden daha yanıcı olduğu bilinen Ortadoğu’ya özgü çam ağaçlarının bulunduğunu söyledi.
Malichi, “İsrail’deki tüm yangınlar, kasıtlı veya kasıtsız olarak insan kaynaklıdır. Çünkü bölgede çok sayıda insan dolaşıyor ve Kudüs dağlarında birçok kasaba, cadde ve ticari alan bulunuyor. Ne kadar çok insan varsa, o kadar çok yangın vardır” yorumunda bulundu.
Ekolojist, Kudüs’teki dağların topografyasının yangınların yayılmasını beslediğine de dikkat çekti.
İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, yangını söndürmek için uluslararası yardım talep etti ve Türkiye yardımını sunmakta gecikmedi.
Ancak İtfaiye ve Kurtarma Kurumu, yangınları bu aşamada söndürebildiklerini ve Filistin yönetiminden ekiplerinin sembolik yardımlarından memnun olduklarını vurgulayarak bunu reddetti.
Arap köyleri olan Rafa ve Ayn Nakkuba’daki kaynaklara göre, İsrailli yetkililer yangının yaklaşacağı endişesiyle sakinleri evlerini terk etmeye çağırdı.
Ancak yangın söndürüldükten sonra evlerine geri dönmelerine izin verilmeyeceği ve Nakba’nın kendileriyle tekrarlanacağından korkan Araplar bunu reddetti.
Ters yöne esen rüzgarlar nedeniyle bir süre sonra yangın da köylerinden uzaklaştı.



UnitedHealthcare CEO'sunu öldürmekle suçlanan Mangione tezahüratlarla karşılandı

Hayranları, soğuk havaya rağmen Luigi Mangione'yi desteklemek için mahkemenin önünde toplandı (AFP)
Hayranları, soğuk havaya rağmen Luigi Mangione'yi desteklemek için mahkemenin önünde toplandı (AFP)
TT

UnitedHealthcare CEO'sunu öldürmekle suçlanan Mangione tezahüratlarla karşılandı

Hayranları, soğuk havaya rağmen Luigi Mangione'yi desteklemek için mahkemenin önünde toplandı (AFP)
Hayranları, soğuk havaya rağmen Luigi Mangione'yi desteklemek için mahkemenin önünde toplandı (AFP)

ABD'nin önde gelen sağlık sigortası şirketlerinden UnitedHealthcare'in Üst Yöneticisi (CEO) Brian Thompson'ın 4 Aralık sabahında New York'un ortasında öldürülmesiyle ilgili olarak yargılanan Luigi Mangione dün aynı kentte mahkemeye çıktı. 

Zengin bir aileden gelen ve "Ivy League" (Sarmaşık Ligi) diye nitelendirilen en seçkin Amerikan üniversitelerinin birinden mezun olan 26 yaşındaki zanlı, "Luigi'yi serbest bırak" sloganları ve tezahüratlarla karşılandı. 

Kurşun geçirmez yelek ve kelepçelerle görülen Mangione, 23 Aralık'ta kendisine yöneltilen suçlamaları reddettiğinden beri ilk kez mahkemeye çıktı. 

Yargıç Gregory Carro, ön duruşmada konuşmayan zanlının kelepçelerinin çıkarılmamasını isterken bunun bir güvenlik önlemi olduğunu söyledi. 

Mangione'nin avukatı Karen Friedman Agnifilo ise bunun masumiyet karinesinin ihlali olduğunu savundu. 

Carro, Mangione'nin bir sonraki sefer 26 Haziran'da mahkemeye çıkarılacağını duyursa da bu, yine ön duruşma niteliğinde olacak. Zanlının ne zaman yargılanmaya başlanacağıysa bilinmiyor. 

Eyaletin suçlamalarına verilebilecek maksimum ceza, şartlı tahliyesiz müebbet hapis. Federal suçlamalarsa idamı da mümkün kılıyor. 

Avukat Karen Friedman Agnifilo, Mangione'ye 9 Aralık'ta yakalandığı Pensilvanya makamları tarafından suçlamalar yöneltildiğini hatırlatarak bu durumun savunma hazırlıklarını zorlaştırdığını belirtti:

Üç farklı yargılamanın tek bir etkinlik içinde gerçekleşmesinden bahsediyoruz.

Friedman Agnifilo, Mangione'ye isnat edilen suçun çok fazla gündem olmasından dolayı müvekkiline farklı davranıldığını da iddia etti. 

Görsel kaldırıldı.Luigi Mangione, hakkındaki suçlamaları reddediyor (Reuters)


Almak zorunda oldukları sağlık hizmetlerine sigorta şirketinin karşılamaması durumunda binlerce dolar ödemek durumunda kalan veya bu durumu kabul edilemez gören Amerikalılar, işlediği iddia edilen cinayete rağmen Mangione'yi savunuyor. 

Mangione'yi desteklemek üzere mahkemeye girmesine izin verilen 20'yi aşkın kişi arasında Chelsea Manning de vardı.

ABD ordusunun eski istihbarat analisti Chelsea Manning'in sızdırdığı belge ve görüntüleri paylaşan WikiLeaks 2010'da gündeme oturmuştu.

Manning, 35 yıllık hapis cezasının 7 senesini çektikten sonra 2017'de serbest bırakılmıştı.
 

Independent Türkçe, AP, CNN