Eğitim sektörü ve bağlı kuruluşlarına yönelik yeni Husi ihlalleri

Öğretmenler mezhep kurslarına katılmaya zorlanıyor. Çekimser davrananlar ihraç ediliyor.

Sana’daki bir okuldaki öğrenciler (EPA)
Sana’daki bir okuldaki öğrenciler (EPA)
TT

Eğitim sektörü ve bağlı kuruluşlarına yönelik yeni Husi ihlalleri

Sana’daki bir okuldaki öğrenciler (EPA)
Sana’daki bir okuldaki öğrenciler (EPA)

Yeni öğretim yılının başlamasından yaklaşık on gün sonra, Husi milisleri okullara yönelik birçok yeni ihlalde bulunmaya devam ediyor. Eğitim sendikaları, darbecilerin kontrolündeki bölgelerde eğitimin mezhepçi seferberlik için bir araç, savaş ve cephaneler için bir kaynak haline geldiğine dair uyarılarda bulunuyor.
Bu bağlamda, Husi işgali altındaki Sana'daki eğitim kaynakları, geçtiğimiz günler içinde Husi milislerinin birçok farklı ihlalde bulunduğunu ifade etti. Bu ihlaller arasında, kendilerine bağlı olmayan öğretmenleri görevden uzaklaştırmak, devlet okulları ve özel kurumlardaki sabah duyurularında Şii mezhebine ait duaları yapmaya zorlamak ve müfredatlarda değişiklik yaparak öğretmenleri bu müfredata uymaya zorlamak gibi eylemler yer alıyor.
Sana'daki eğitimciler Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, darbecilerin yüzlerce erkek ve kadın öğretmeni 15 gün boyunca Sana’da bodrum katlarında ve gizli yerlerde düzenledikleri mezhepçi eğitimlere maruz bıraktıklarını ifade ettiler.
Eğitimciler, darbecilerin Sana ve kontrol ettikleri diğer şehirlerde binlerce öğretmeni hedef almaya devam ettiklerini ve bu kurslara gönüllü değil zorunlu olarak katılmalarını talep ettiklerini doğruladılar. Buna karşılık kursa katılmayan öğretmenlerin kara listesini hazırladıklarını ve bu kişilere hapis veya meslekten ihraç cezası vermeye hazırlandıklarını belirttiler.
Husilerin bu kurslar için gösterdiği seferberlik, kamuoyundan ve eğitim camiasından birçok eleştiriye maruz kalırken sektördeki birçok çalışan da bu kurslara katılmayı reddediyor. Husiler, devlet okullarındaki onlarca öğretmene görevden uzaklaştırma cezası verirken, tek nitelikleri grup liderlerine bağlılık yemini etmek olan kimseleri ise ihraç edilenlerin yerine geçiriyor.
Yakın zamanda Husi kursuna gitmeye zorlanan “Adnan Muhammed” takma isimli bir öğretmen, bu kursların Yemen'in tüm değer, ahlak ve normlarına karşı yanıltıcı düşünce ve ideolojik seferberlik barındırdığını aktardı.
Adnan Muhammed, Şarku’l Avsat’a yaptığı röportajda, Husi kurs programının bütünüyle, grubun kurucusu Hüseyin el-Husi ve mevcut liderinin, Husi ailesine mutlak itaat ve onun amaçları ve planları adına kararlılık ve canını feda etmeye dair konuşmalarını ve derslerini dinlemekten oluştuğunu ifade etti.
Sana'daki devlet okullarında çalışan yaklaşık 90 öğretmenin katıldığı Husi kursunun bitmesine sayılı günler kaldığını belirten Adnan Muhammed, “Katılımcıların çoğu, Husilerin derslerinin yanıltıcı olduklarını bildikleri için dersleri ciddiye almıyorlar, ancak işlerinden atılmaktan veya hapse girmekten korktukları derslere katılıyorlar” dedi. Sana’daki Eğitim-Öğretim Ofisi çalışanları, Husilerin ofise yaptıkları ihlaller hususunda Şarku’l Avsat’a şikayette bulundular. Çalışanlar, Husilerin ihmallerinin kendilerini etkilemeye devam ettiğini ve bazı işlerini halletmek için her gün ofise gelen öğrencilerin işlemlerini sekteye uğrattığını aktardılar.
Bazı çalışanlar, Husi denetçilerinin ofisin müdürü gibi davrandıklarını, çalışanların faaliyetlerini takip ettiklerini, aylardır çalışanları her sabah işe başlamadan bir saat önce, iki saatlik tazeleme dersleri için topladıklarını belirtti.
Çalışanlar, zihinlerinin Husi, fikirlerle yıkanabilmesi için yapılan dersler sebebiyle ofisin, işlemlerini görmek isteyen öğrenci ve vatandaşlara her gün kapılarını bir saat geç açtığını aktardılar.
Çalışanlar, Husi milisler tarafından akıllarının çelinmesi ve milis programlarına katılmaları için darbeciler tarafından hala bu yoğun kurslara katılmaya zorlandıklarını söylediler. Yemen Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Hüseyin el-Havlani, eğitime karşı sayısız Husi ihlali ışığında, grubun kontrol alanlarındaki eğitimin mezhepsel seferberlik için bir araç ve zengin bir savaş ve çatışma cephesi kolu haline geldiğini söyledi.
El-Havlani, son açıklamalarında, son dönemde Sendika'nın, değişikliklerin varlığını doğrulamak ve etkilerini incelemek için müfredatın içeriği üzerinde eksiksiz bir araştırma gerçekleştirdiğini açıklayarak, Husilerin müfredatı bir kitleye hizmet etmek için değiştirmeye çalıştıklarını vurguladı. Mezhepçilik olarak adlandırdığı bu müfredatın, toplumsal dokuyu değiştireceğini, ülkedeki kültürel ve entelektüel uçurumu derinleştireceğini, zira şiddet ve nefret kültürüne ve mezhepçi fikirlere hapsolmuş milyonlarca çocuk yetiştireceğini ifade etti.
Sendika yetkilisi el-Havlani, sendikasının tüm bileşenleri ve uluslararası toplumu müfredat değişikliği tehlikesi konusunda uyardığını belirtti. “Birleşmiş Milletler Yemen elçisine, uluslararası toplumun, eğitimin siyasallaşmasına karşı seslerini yükseltmesi, Yemen’de gelecek nesiller için barış ve istikrarı inşa eden bir müfredatla eğitimin medeni ve vatansever bir karakterde kalması gerektiği hususunda tarafları bir araya getirmeye çalışması için bir çağrıda bulunduk” dedi.
El-Havlani, Sendika’nın, Yemen'deki müfredatı, eğitimi ve kurumlarını siyasallaştırmayı amaçlayanları caydırmak için dünyadaki kurumlar arasında bir dayanışma ağı şeklinde daha büyük kurumsal işbirliği ile daha güçlü yasal koruma sağlamak için uluslararası bir çağrı yaptığını belirtti.
El-Havlani, “Yemen'de eğitime yönelik saldırıları önlemek için somut tedbirler almak ve bu saldırılara daha etkin yanıt vermek için çalışıyoruz” dedi ve müfredatın ve eğitimin siyasallaştırılmasını durdurmak için bir grup uluslararası ve ulusal kuruluş ve yerel ortakla girişimler başlatıldığına dikkat çekti.
Darbeden sonraki son yıllarda, İran'ın Yemen'deki kolu olan darbeci Husiler, okul müfredatlarını değiştirip İran müfredatına dönüştürerek ve kontrol altındaki bölgelerde okullar gibi toplu buluşma noktalarını mezhepçi kutuplaşmalarla askeri kışlalara dönüştürerek eğitim sistemini tarumar etti.

Zeydilikten İrancı Şiiliğe Husiler
Bedreddin el-Husi tarafından 1992 yılında kurulan Husi Ensarullah hareketi'nin temelleri "Genç Mü'minler Forumu"nda atıldı.
Zeydi tabana seslenen Hak Partisi'den siyasete atılan Bedreddin el-Husi'nin oğlu Hüseyin Bedreddin el-Husi de babası gibi İran ve Lübnan'da Şii okullarda eğitim aldıktan sonra, 1993-1997 yılları arası milletvekilliği yaptı. Husi, 2000’de partiden ayrılarak forumun liderliğine geldi. Bu sırada baba Bedreddin el-Husi oluşumun dini otoritesi olarak öne çıktı. Ayrışmaların başlamasıyla, davetçi kültürel bir sivil toplum kuruluşu niteliğinde olan Forum, "Genç Mü'minler Teşkilatı" adını alarak siyasi bir yapı halini aldı.
Teşkilat içindeki baba ve oğul yanlıları arasında husumet yaşanmasının ardından, Genç Mü'minler, Zeydilikten ayrılarak Şiileşmek ile suçlandı.
Hüseyin Bedreddin el-Husi, Genç Müminler Teşkilatı yönetimine el koydu ve babasının yöntemini ve hedeflerini reddettiğini açıkladı. Hüseyin Bedreddin el-Husi'nin Ordu ile yaşanan çatışmalarda 2004'te hayatını kaybetmesinin ardından örgütün liderliğine Abdulmelik el-Husi geçti.
Sonuç olarak Husiliğin, Zeydiliğin marjinal kolu olan Carudi ekolünden 12 İmamcı Şii ekole evrilmesi, Ensarullah hareketinin siyasal açıdan da İran ile paralel bir çizgiye oturmasına yol açtı. Yemen’e ithal bir ideoloji olarak dayatılan Şii mezhepçiliği Tahran rejiminin Velayet-i Fakih doktrinini kabul ediyor. Bu bağlamda Husiler İran rejimine bağımlı ve benzer bir rejimi hedefliyorlar.



İsrail Hizbullah'a yönelik askeri kuşatmayı iyice sıkılaştırıp ikmal yollarını kesti

Lübnan ve Suriye arasındaki Masnaa sınır kapısını yerle bir eden İsrail hava saldırısının ardından (Reuters)
Lübnan ve Suriye arasındaki Masnaa sınır kapısını yerle bir eden İsrail hava saldırısının ardından (Reuters)
TT

İsrail Hizbullah'a yönelik askeri kuşatmayı iyice sıkılaştırıp ikmal yollarını kesti

Lübnan ve Suriye arasındaki Masnaa sınır kapısını yerle bir eden İsrail hava saldırısının ardından (Reuters)
Lübnan ve Suriye arasındaki Masnaa sınır kapısını yerle bir eden İsrail hava saldırısının ardından (Reuters)

Hizbullah'a silah taşıdığı gerekçesiyle İran ve Irak sivil uçaklarına Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'na iniş yasağı koyan İsrail, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ni Suriye'nin Şam kırsalına bağlayan hayati bir kara arteri olan Masnaa sınır kapısını da kapattı. Deniz limanlarına gelen gemiler UNIFIL ya da İsrail donanması tarafından sıkı bir uluslararası kontrole tabi tutulurken, Bayındırlık Bakanı Ali Hammiye, Meclis Başkanı Nebih Berri'yi ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, "Havalimanının çalışmaya devam etmesine rağmen “hava ve kara ablukasına doğru gittiğimiz açık” dedi.

Cuma günü şafak vakti İsrail, Lübnan'ın doğusunda Suriye sınırındaki Masnaa bölgesine bir baskın düzenleyerek iki ülke arasındaki uluslararası yolu kesti.

Çalışma Bakanı AFP'ye yaptığı açıklamada İsrail'in Cuma günü şafak vakti Lübnan ve Suriye sınırındaki Masnaa bölgesini hedef aldığını ve iki ülke arasındaki uluslararası yolu kestiğini belirterek insani ihtiyaçlar ve on binlerce Lübnanlının Suriye'ye geçişi için kilit öneme sahip olan yolun kesildiğini kaydetti.

Transit trafik durduruldu

İsrail ordusunun 23 Eylül'de Lübnan'a yönelik hava bombardımanını yoğunlaştırmasından bu yana Hizbullah'ın kalelerinden biri olan Beyrut'un güney banliyösüne yönelik en şiddetli İsrail saldırılarının yaşandığı gece Masnaa yolu kapatıldı.

Yolların kapanması sonucunda Lübnan ve Suriye arasındaki trafik her iki yönde de durdu. Yaşanan yoğun trafik sıkışıklığı nedeniyle otomobiller ve araçlar geri dönmek zorunda kalarak yerlerinden edilen yüzlerce insan Lübnan'dan Suriye'ye ya da tersi yönde yaya olarak seyahat etmek zorunda kaldı.

İsrail, Hizbullah'ı müttefiki Suriye'den Lübnan'a bu yol üzerinden silah taşımakla suçluyor.

Askeri abluka

Masnaa geçişinin bombalanmasının İsrail'in Hizbullah üzerindeki askeri kuşatmayı sıkılaştırmaya kararlı olduğunu ifade eden askeri uzman Tuğgeneral Said el-Kazzah Şarku'l Avsat'a şu ifadeleri kullandı: “Lübnan'ı Suriye'ye bağlayan bu ana yolun kesilmesi, Hizbullah için ikmal hattı olarak hizmet edebilecek tüm geçişlerin kapatılmasının bir başlangıcı olabilir. İsrail, Hizbullah'a askeri abluka uyguladığını açıkladığında, tüm ikmal kanallarını sıkı bir gözetim altına aldığı ve hava saldırılarının hedefi haline getirdiği anlamına gelir. Buna İran ve Irak sivil uçaklarının Beyrut Uluslararası Havalimanı'na inişini yasaklayarak başladı, ardından Lübnan'ın Bekaa bölgesindeki el-Kaa ve el-Kasr bölgelerindeki yasadışı kara geçişlerini bombaladı ve Hizbullah'a füze ve silah taşıdığını iddia ettiği kamyonları hedef aldı.”

İsrail'in kuşatması Lübnan sınırlarında da bitmiyor. Tuğgeneral El Kazzah, “İsrail'in Hizbullah'ın silah rotasını izlemesi Suriye-Irak sınırındaki Ebu Kemal sınır kapısından başlıyor ve tüm Suriye topraklarını kapsıyor. İsrailliler Lübnan ve Suriye'yi tek bir arena olarak görüyorlar. Lübnan Hizbullah'ın arka bahçesi, özellikle de İsrail güçlerinin birkaç hafta önce hava saldırısı düzenlediği Masyaf bölgesinde silah depoları, füze ve insansız hava aracı fabrikaları var" dedi.

Gözetim altındaki limanlar

İsrail deniz ablukası uygulamamış ya da Lübnan limanlarına gelen gemilere seyrüseferi kapatmamış olsa da tüm limanları sıkı bir gözetim altına almıştır.

Kazzah “Lübnan'a gelen tüm gemiler 1701 sayılı kararın uygulanması kapsamında UNIFIL deniz kuvvetleri tarafından izleniyor ve bazen denetleniyor ve İsrail donanması Lübnan'a gelen bazı gemileri durdurabilir. Hizbullah'ın özellikle savaş uzarsa askeri ablukadan olumsuz etkilenecek. Hizbullah'ın büyük bir cephaneliğe sahip olduğu doğrudur, ancak kara işgali başlar ve büyük bir ateş gücü kullanmak zorunda kalırsa ve kuşatma sıkı kalır. Kullandığı silahları değiştirmezse, bu silahlanma kabiliyetlerini etkileyecektir ve bu zaman ilerledikçe belirginleşecektir" şeklinde konuştu.

Hizbullah: Yeterince silahımız var

Hizbullah, Güney Lübnan, Dahiye ve Bekaa Vadisi'ndeki onlarca silah deposunun hedef alınmasıyla başlayan ve Genel Sekreter Hasan Nasrallah başta olmak üzere liderlerinin öldürülmesiyle son bulan İsrail saldırılarının askeri ve savaş yapısı üzerindeki etkisini kabul etmekle birlikte, Hizbullah'a yakın bir kaynak askeri ablukanın “askeri insan ve silah kapasitesini zayıflatmayacağını” ileri sürdü. Şarku'l Avsat'a konuşan kaynak, "Hizbullah'ın son yıllarda büyük deneyim kazandı. Tüm bu gelişmelere hızla uyum sağladı. Temmuz 2006 savaşında zorlu bir deneyimden geçerek zaferle çıktı. Hizbullah'ın aylarca hatta yıllarca sürecek sert ve zorlu bir savaş için yeterli stratejik rezervi var” dedi.