Genel seçimlere hazırlanan Rusya’dan Batı’yı müdahale uyarısı

Anketler, iktidar partisinin Duma’daki hâkimiyetini sürdüreceğini gösteriyor)

Putin ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu. (EPA)
Putin ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu. (EPA)
TT

Genel seçimlere hazırlanan Rusya’dan Batı’yı müdahale uyarısı

Putin ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu. (EPA)
Putin ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu. (EPA)

Hafta sonunda genel seçimleri düzenlenemeye hazırlanan Rusya’da seçmenler Devlet Duma’sına girecek 450 milletvekilinin yanı sıra bölge ve şehirlerdeki yerel ve belediye meclisleri üyeleri ile bir dizi valiyi belirlemek için cuma günü sandık başına gidecekler. Oylama pazar akşamına kadar sürecek.
Başta özellikle son yirmi yılda parlamentoda ağırlıklarını hisettiren dört büyük parti (Birleşik Rusya, Rusya Komünist Partisi, Liberal Demokrat Parti ve son zamanlarda demokratik solun bazı güçlerinin ittifakıyla saflarını genişleten Adil ve Doğru Rusya) olmak üzere 14 parti, meclis ve belediye meclislerinde sandalye kazanmak için yarışacak. Son kamuoyu anketleri, merkez partilerin önceki seçimlerden çok farklı sonuçlarla karşılaşmayacağını ve bir sonraki mecliste de varlıklarını sürdüreceklerini gösteriyor. Dolayısıyla seçimlerde bir sürpriz yaşanması beklenmiyor. Geçen aylarda ortaya çıkan göstergeler, iktidar partisine destekte düşüş yaşandığı yönündeydi. Ancak son anketler, bir sonraki parlamentoda iktidar partinin yüzde 45 oyla hakimiyetini sürdüreceğini ortaya koydu. Anketlere göre ikinci sırada yüzde 20 ile Komünist Parti yer alıyor. Onu yüzde 12 oyla Liberal Demokrat Parti takip ediyor. Adil Rusya ise yüzde 8 oy oranı ile dördüncü sırada yer alıyor. Anketlere göre yeni ve küçük partiler arasında parlamentoda temsil için yüzde beş barajını aşma şansına sahip tek parti ise Yeni Halk.
Bu sonuçlara göre iktidar partisinin bireysel seçim bölgelerinde geniş oy elde etmenin yanı sıra yeni mecliste başarılı olamayan küçük partilerden de oy alarak mutlak hakimiyetini sürdürmesi bekleniyor.
Son haftalarda ise seçimlere katılım oranlarına ilişkin beklentiler açısından önemli veriler belirdi. Seçmenler, sandık başına gitme konusunda isteksiz davranırken Rus yetkililerin ülkedeki seçmenlerin neredeyse yarısının katılımını güvence altına aldığı görüldü. Anketler, Rusya’da ilk kez oy kullanma süresinin üç güne uzatılması ile katılım oranın yüzde 60’ın üzerine çıkacağını gösterdi.
Rus medyasına göre seçim süreci hazırlıklarının tamamlandığı ülkede iktidar, ‘düzensiz’ muhalif partilere yönelik söyleminde ses tonunu yükseltti. Burada kast edilen muhalif oluşum bazı partilerin seçim sürecine katılımına karşı çıkan liberal sağ güçler olarak ön plana çıkıyor. Zira hapis cezasına çarptırılan Rus muhalif Aleksey Navalni’yi destekleyen partinin faaliyetleri kısıtlandı. Seçim sürecini kışkırtmaya veya sorgulamaya yönelik her türlü girişimi engellemek için yakın zamanda çıkarılan çok sayıda yasaya rağmen yetkililer, muhalefetin birkaç gün önce Navalni destekçileri tarafından başlatılan ‘akıllı oylama’ teknolojisini teşvik etmeye çalıştığını bildirdiler. Amaçlanan ise iktidar partisi adaylarının şansını azaltmak için seçmenleri parti yönelimine bakılmaksızın tüm seçim bölgelerindeki en şanslı adaylara oy vermeye yönlendirmek.

Rusya’dan ABD’ye tepki
Rusya Dışişleri Bakanlığı 13 Eylül’de ABD’yi ‘akıllı oylama’ uygulamalarının mobil cihazlarda ve internet ağlarında dolaşımını etkinleştiren şirketleri ve kurumları desteklemekle suçlayarak sert bir dille eleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan’ı bakanlığa çağırdı ve kendisine büyükelçiliğin muhalefet destekçilerinin faaliyetlerini desteklemesi dolayısıyla protesto notası verdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova dün, akıllı oylama uygulamasının geliştirilmesinde ve yayınlanmasında rol oynayan şirketlerin Pentagon’a bağlı olduğunu söyledi. Zaharova, Büyükelçi’nin Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasının, Washington’ın muhalefete ilan ettiği destek nedeniyle gerçekleştiğini ve bu durumun, seçimlere müdahaleyi ve sonuçları manipüle etme girişimini yansıttığını dile getirdi. Sözcü, söz konusu projenin geliştirilmesinde yer alan tüm şirketlerin şu ya da bu şekilde ABD Savunma Bakanlığı ile bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Aynı şekilde mobil akıllı oylama uygulamasını destekleyen IP adreslerinin ve sunucuların çoğunun ABD’de bulunduğunu vurguladı.
Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) daha önce yaptığı açıklamada, Navalni’nin kurduğu ve Rusya’da mahkeme kararıyla yasaklanan ‘Yolsuzlukla Mücadele Fonu’nun faaliyetlerine verdikleri destek nedeniyle ‘radikalizm yanlısı örgüt ve yabancı ajan’ nitelendirmesiyle ‘akıllı oylama’ programlarıyla bağlantılı sitelere erişimin engellendiği bildirmişti.
Kremlin bugün, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seçim süreci hazırlıklarının gidişatını görüşmek üzere iktidardaki ‘Birleşik Rusya’ partisi üyelerinin düzenleyeceği bir toplantıya başkanlık edeceğini duyurdu. Putin, partiyi desteklemek için ağırlığını koyarken seçim kampanyalarının başlatılmasıyla eş zamanlı düzenlenen bir dizi toplantıya daha katıldı.



Ukrayna Dışişleri Bakanı: Amerikan barış planını Avrupalı ​​mevkidaşlarımla görüştüm

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga (EPA)
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga (EPA)
TT

Ukrayna Dışişleri Bakanı: Amerikan barış planını Avrupalı ​​mevkidaşlarımla görüştüm

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga (EPA)
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga (EPA)

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga dün yaptığı açıklamada, Fransa ve İngiltere'den mevkidaşları, AB Dış Politika Sorumlusu Kaja Kallas ve İtalya ve Almanya'dan temsilcilerle bir grup görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

 Sibiga, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin son dönemdeki temaslarının sonuçlarını Avrupalı ​​mevkidaşlarına aktardığını ve ülkesinin bundan sonra atacağı adımları açıkladığını ifade etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı, Avrupalı ​​mevkidaşlarıyla Amerika’nın savaşın sona erdirilmesine yönelik planın unsurlarını ve adil bir barışın önünün nasıl açılacağını görüştüğünü söyledi.

Sibiga, Rusya'yı savaşı sona erdirmeye zorlamak için baskıyı sürdürmenin önemini vurguladı.  


ABD Kongre Üyesi, Trump ile Epstein dosyaları konusunda yaşadığı anlaşmazlığın ardından istifa ettiğini duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump için düzenlenen kampanya mitinginde Georgia'lı Cumhuriyetçi Temsilci Marjorie Taylor Green (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump için düzenlenen kampanya mitinginde Georgia'lı Cumhuriyetçi Temsilci Marjorie Taylor Green (AFP)
TT

ABD Kongre Üyesi, Trump ile Epstein dosyaları konusunda yaşadığı anlaşmazlığın ardından istifa ettiğini duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump için düzenlenen kampanya mitinginde Georgia'lı Cumhuriyetçi Temsilci Marjorie Taylor Green (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump için düzenlenen kampanya mitinginde Georgia'lı Cumhuriyetçi Temsilci Marjorie Taylor Green (AFP)

Aşırı sağ çevrelerin önde gelen isimlerinden ABD Temsilcisi Marjorie Taylor Green, Başkan Donald Trump'ın kendisine desteğini çekmesinden bir hafta sonra dün Kongre'den istifa edeceğini duyurdu.

2020'de Georgia'dan seçilen 51 yaşındaki Cumhuriyetçi Kongre üyesi, internette yayınlanan bir videoda, "Washington, D.C.'de her zaman aşağılandığını ve asla uyum sağlayamadığını" söyledi.

Trump'ın eski siyasi müttefiki Marjorie Taylor Green, bir tehdit dalgasına maruz kaldığını söyledi (AFP)Trump'ın eski siyasi müttefiki Marjorie Taylor Green, bir tehdit dalgasına maruz kaldığını söyledi (AFP)

Destekçilerinin ve ailesinin, "hepimizin uğruna mücadele ettiği başkan tarafından kendisine karşı yapılan, acı dolu, nefret dolu bir ön seçime" katlanmak zorunda kalmasını istemediğini belirten Green, "Cumhuriyetçilerin ara seçimleri kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu" kaydetti.

"Görevimden istifa edeceğim ve görevdeki son günüm 5 Ocak 2026 olacak" dedi.

Greene, Trump'ın "Amerika'yı Yeniden Harika Yap" (MAGA) hareketinin önde gelen isimlerinden biriydi, ancak başkan 7 Kasım'da Greene'e desteğini çektiğini duyurdu.

Bu duyurunun ardından, Truth Social platformunda Greene'e saldıran ve onu "yumuşak" ve hatta Cumhuriyetçi Parti'ye "ihanet" olarak nitelendiren bir dizi paylaşım yaptı.

Jeffrey Epstein (Reuters)Jeffrey Epstein (Reuters)

Green'in şok edici istifası, Demokratların bu ay elde ettiği güçlü seçim zaferlerinin ardından MAGA hareketi içindeki büyüyen bölünmenin en açık işareti oldu.

Hareket, Trump'ın, iddiaya göre Amerikan elitinin birçok üyesini bünyesinde barındıran hüküm giymiş cinsel suçlu Jeffrey Epstein davasından geri adım atması nedeniyle özellikle bölünmüştü.

Greene, "14 yaşında tecavüze uğrayan, zengin ve güçlü erkekler tarafından kaçırılan ve sömürülen Amerikalı kadınları savunmak, uğruna savaştığım Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından hain olarak damgalanmama ve tehdit edilmeme yol açmamalı" ifadelerini kullandı.


Polonya Başbakanı, demiryolu hattı sabotajının ardından Rus 'devlet terörünü' kınadı

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Rus ajanlar tarafından "hibrit saldırılar" dalgasının bir parçası olarak gerçekleştirildiğine inanılan Polonya'daki demiryolu patlamasının gerçekleştiği yeri ziyaret etti (Reuters- Polonya Başbakanlık Ofisi)
Polonya Başbakanı Donald Tusk, Rus ajanlar tarafından "hibrit saldırılar" dalgasının bir parçası olarak gerçekleştirildiğine inanılan Polonya'daki demiryolu patlamasının gerçekleştiği yeri ziyaret etti (Reuters- Polonya Başbakanlık Ofisi)
TT

Polonya Başbakanı, demiryolu hattı sabotajının ardından Rus 'devlet terörünü' kınadı

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Rus ajanlar tarafından "hibrit saldırılar" dalgasının bir parçası olarak gerçekleştirildiğine inanılan Polonya'daki demiryolu patlamasının gerçekleştiği yeri ziyaret etti (Reuters- Polonya Başbakanlık Ofisi)
Polonya Başbakanı Donald Tusk, Rus ajanlar tarafından "hibrit saldırılar" dalgasının bir parçası olarak gerçekleştirildiğine inanılan Polonya'daki demiryolu patlamasının gerçekleştiği yeri ziyaret etti (Reuters- Polonya Başbakanlık Ofisi)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, dün komşu Ukrayna'ya yardım ulaştırmak için kullanılan bir demiryolu hattının sabote edilmesinin ardından Rus "devlet terörizmi" olarak adlandırdığı durumu kınadı.

Tusk, parlamentoya yaptığı kısa bir konuşmada Polonyalıları, Moskova'nın "Avrupa, Ukrayna ve hatta kendi aramızda anlaşmazlık yaratma" girişimlerine karşı birleşmeye çağırdı.

Kremlin'e bağlı kuruluşlara atfettiği "sabotaj eylemlerinin" aylarca sürdüğünü ve "yakın zamanda kırmızı çizgiyi aştığını" söyleyen Tusk, "Artık devlet teröründen bahsedebiliriz" ifadesini kullandı.

Özel kuvvetler ve polis, Polonya'nın orta kesimindeki Mica tren istasyonunun yakınında Deblin-Varşova güzergahındaki demiryolu hattının bir kısmının tahrip olduğu yeri inceliyor (EPA)Özel kuvvetler ve polis, Polonya'nın orta kesimindeki Mica tren istasyonunun yakınında Deblin-Varşova güzergahındaki demiryolu hattının bir kısmının tahrip olduğu yeri inceliyor (EPA)

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Tusk, bu eylemlerin amacının "Polonya devletinin temellerini sarsmak" olduğunu iddia etti.

Son iki olayda, Ukrayna'ya yardım ulaştırmak için kullanılan bir demiryolu hattı hasar gördü.

İlk olayda, raylara çelik bir kelepçe bağlandı ve bu muhtemelen bir trenin raydan çıkmasına neden oldu. İkinci olayda ise bir yük treni hattan geçerken patlayıcı bir cihaz patlatıldı.

Varşova, sabotaj olaylarına karıştığından şüphelendiği, Rusya adına çalışan iki Ukraynalıyı tespit etti ve şüphelilerin kaçtığı düşünülen Belarus'tan onları teslim etmesini istedi.

Özel kuvvetler ve polis, Polonya'nın orta kesimindeki Mica tren istasyonunun yakınında Deblin-Varşova güzergahındaki demiryolu hattının bir kısmının tahrip olduğu yeri inceliyor (EPA)Özel kuvvetler ve polis, Polonya'nın orta kesimindeki Mica tren istasyonunun yakınında Deblin-Varşova güzergahındaki demiryolu hattının bir kısmının tahrip olduğu yeri inceliyor (EPA)

Belarus Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, kolluk kuvvetlerinin Polonya makamlarıyla iş birliği içinde iki şüpheliyi aradığını duyurdu.

Polonya, çarşamba günü, iki vandallık eyleminin ardından topraklarında faaliyet gösteren son Rus konsolosluğunu kapatacağını açıkladı.

Polonya Dışişleri Bakanı Radosław Sikorski, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Polonya'da Gdansk'taki Rus konsolosluğunun lisansını iptal etmeye karar verdim" dedi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu karar, Polonya'da açık kalan tek Rus diplomatik misyonunun Varşova'daki büyükelçilik olacağı anlamına geliyor.