Facebook "yanlış bilgilendirme" üzerine çalışan araştırmacılara yanlış bilgi verdi

ABD'li teknoloji devi Facebook'un piyasa değeri 1 trilyon doların üzerinde (AFP)
ABD'li teknoloji devi Facebook'un piyasa değeri 1 trilyon doların üzerinde (AFP)
TT

Facebook "yanlış bilgilendirme" üzerine çalışan araştırmacılara yanlış bilgi verdi

ABD'li teknoloji devi Facebook'un piyasa değeri 1 trilyon doların üzerinde (AFP)
ABD'li teknoloji devi Facebook'un piyasa değeri 1 trilyon doların üzerinde (AFP)

Facebook, yanlış bilgi araştırmacılarına kullanıcıların gönderiler ve bağlantılarla nasıl etkileşime geçtiğine dair hatalı ve eksik veri sağladı.
Social Science One araştırma grubu, verileri son iki yıldır ciddi bir kusur olduğundan bihaber kullanıyordu: Şirket içi e-postalara ve The New York Times'ın araştırmacılarla yaptığı röportajlara göre veriler Birleşik Devletler'deki Facebook kullanıcılarının tamamı yerine yalnızca yaklaşık yarısının etkileşimlerini içeriyordu.
Bu durum İtalya'daki Urbino Üniversitesi'nden bir sosyal medya araştırmacısı olan Fabio Giglietto'nun, Facebook'un şirketin en popüler gönderilerine dair kamuoyuyla paylaştığı verilerle kendilerine sunulan verileri karşılaştırmasıyla ortaya çıktı. 
Sosyal medya devi, Facebook'un platformlarındaki yanlış bilgiler üzerinde çalışan New York Üniversitesi araştırmacılarının kişisel hesaplarını, uygulamalarını ve sayfalarını askıya almasından sonra bu açıklama da şirket için bir eleştiri kaynağı olmuştu.
New Jersey Teknoloji Enstitüsü'nde sosyal medya araştırmacısı ve grubun bir parçası olan Cody Buntain, hatanın "araştırmacıların Facebook'a duyduğu güveni sarstığını" söyledi.
"Facebook'un Social Science One araştırmacılarına doğru veriler sağladığına güvenmemiz gerekip gerekmediği konusunda başlangıçta birçok endişe dile getirilmişti. Artık biliyoruz ki Facebook'a bu kadar güvenmemeliydik ve verilerin geçerliliğini göstermek için daha fazla çaba sarf edilmesini talep etmeliydik."
Araştırmacılar hata nedeniyle aylardır sürdürdükleri çalışmanın boşa gittiğini ve doktora derecelerinin risk altında olduğunu iddia etti. Görünüşe göre araştırmacılardan biri, Facebook'un kasıtlı olarak araştırmayı baltaladığına dair endişesini dile getirdi.
Facebook, araştırmacılardan "bunun neden olabileceği sıkıntıdan dolayı" özür diledi ve onlara "mümkün olduğunca fazla destek sunmak istediğini" belirtti. Şirket veri kümesini güncellediğini fakat boyut nedeniyle bir güncelleme yapılmasının haftalar alacağını söyledi.
Independent Türkçe



İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
TT

İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Çin'in güneybatısında keşfedilen 300 bin yıllık nadir ahşap aletler, bölgedeki ilk insanların büyük ölçüde kök ve yumrular gibi yeraltı bitkileriyle beslendiğini gösteriyor.

Hakemli dergi Science'da perşembe günü yayımlanan bulgular, Doğu Asya'daki erken insan atalarının gelişmiş bilişsel becerilerine, yaşantılarına, beslenme biçimlerine ve çevrelerine ışık tutuyor.

Yunnan eyaletinin Jiangchuan bölgesinde yer alan göl kıyısındaki Gantangqing arkeolojik kazı alanında, oksijenden yoksun kil tortularda ahşap aletlerin korunması sayesinde bu nadir buluntu elde edildi.

Araştırmacılar tortularda yaklaşık bin organik kalıntı da buldu.

Ortaya çıkarılan kalıntıları gelişmiş teknikler kullanarak tarihlendiren bilim insanları, aletlerin 250 bin ila 350 bin yıllık olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, çeşitli biçim ve işlevlere sahip "son derece nadir" ahşap aletlerin yaklaşık 300 bin yıllık katmanlardan çıkarıldığını söylüyor.

Bugüne kadar bu döneme ait, biri Avrupa'da diğeri Afrika'da olmak üzere ahşap alet içeren sadece iki keşif yapılmıştı.
 

Görsel kaldırıldı.

Gantangqing'deki ahşap aletler (Liu ve ekip arkadaşları/Science)


Yeni keşfedilen çubuklardan ikisi, İtalya'nın Poggetti Vecchi bölgesinde bulunan 171 bin yıllık aletlere benzerlik gösteriyor.

Kanca biçimli benzersiz 4 aletin daha ortaya çıkarıldığını belirten bilim insanları, bunların muhtemelen kökleri kesmek için kullanıldığını söylüyor.

Ayrıca araştırmacıların ahşap aletlerin üzerinde kasıtlı cilalama ve kazıma izleri, kenarlarındaysa toprak kalıntıları saptaması, bunların kök ve yumrular gibi yeraltı bitkilerini kazmak için kullanıldığına işaret ediyor.

Bilim insanları, "Ahşap aletler arasında kazma çubukları ve küçük, eksiksiz, elle tutulan sivri uçlu aletler var" diye yazıyor.

Bilim insanları bu bulgulara dayanarak insanların Doğu Asya'daki atalarının muhtemelen bitki temelli bir beslenme biçimi izlediğinden şüphelenirken, bölgede çam fıstığı, fındık, kivi meyvesi ve su yumrularına dair kanıtlar tespit edildi.

Buna karşılık Avrupa ve Afrika'da saptanan ahşap aletler av aletleri, mızraklar ve mızrak uçlarıydı.

Çalışmanın ortak yazarı arkeolog Bo Li şöyle diyor:

Bu keşif, erken insan adaptasyonuna ilişkin önceki varsayımlara meydan okuyor. Çağdaş Avrupa yerleşimleri (Almanya'daki Schöningen gibi) büyük memelileri avlamaya odaklanırken, Gantangqing subtropik bölgelerde bitki temelli, eşsiz bir hayatta kalma stratejisini ortaya koyuyor.

Dr. Li, "Ahşap aletlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı da arkeolojik kayıtlardaki önemli bir boşluğu dolduruyor, çünkü 100 bin yıldan daha eski ahşap aletler Afrika ve Batı Avrasya dışında son derece nadir görülüyor" ifadelerini kullanıyor.

Keşif, ahşap aletleri kullanan erken insanların dünya genelinde çok daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.

Ayrıca farklı ortamlarda yaşayan tarih öncesi kültürlerin yerel olarak işlerine yarayacak aletler geliştirdiğine de işaret ediyor.


Independent Türkçe, independent.co.uk/news