‘DEAŞ’ın gelini’ İngilizlerden af diledi: ‘İşlediğim tek suç DEAŞ’a katılacak kadar aptal olmam’

Şamima Begüm ITV ile röportajı sırasında
Şamima Begüm ITV ile röportajı sırasında
TT

‘DEAŞ’ın gelini’ İngilizlerden af diledi: ‘İşlediğim tek suç DEAŞ’a katılacak kadar aptal olmam’

Şamima Begüm ITV ile röportajı sırasında
Şamima Begüm ITV ile röportajı sırasında

Terör örgütü DEAŞ’a katılan ve ‘DEAŞ’ın gelini’ olarak tanınan Şamima Begüm, dün İngiliz halkından özür dileyerek yaptıklarından dolayı af diledi.
2019 yılından bu yana Suriye’nin kuzeydoğusundaki kampta tutulan Şamima Begüm, İngiliz ITV televizyon kanalına verdiği röportajda, “Tanrı adına insanları öldürmenin hiçbir gerekçesi yok. Özür dilerim. Üzgünüm. İngiliz halkının beni affetmeye çalışmasının çok zor olduğunu biliyorum. Çünkü DEAŞ korkusuyla yaşayıp sevdiklerini kaybettiler. Ancak bende DEAŞ korkusuyla yaşadım ve ben de sevdiklerimi kaybettim” ifadelerini kullandı.
15 yaşındayken İngiltere’den ayrılan Begüm, Şubat 2015’te iki kız öğrenci ile terör örgütü DEAŞ’a katılmak için Londra’dan Suriye’ye kaçtı.
Dün yaptığı açıklamada, Suriye’ye bir Müslüman olarak yapılmasının doğru olduğunu düşündüğü fikirler için gittiğini belirten Şamima, “Suriye'de veya dünyanın herhangi bir yerinde kimseyi incitmek istemedim.  Ölüm tarikatı olduğunu bilmiyordum. Müslüman bir grup olduğunu sanıyordum” dedi.
AFP’nin haberine göre, Begüm, Suriye'deyken kendisinden sekiz yaş büyük Hollanda asıllı bir DEAŞ üyesiyle evlendi. Suriye’nin doğusundaki çatışmalardan kaçan Şamima, Şubat 2019’da kendisini Roj mülteci kampında buldu. Kampta doğum yapan Begüm, birkaç hafta sonra çocuğunu kaybetti. Ayrıca Suriye’deyken dünyaya getirdiği diğer iki çocuk da öldü. DEAŞ’ın gelini olarak bilinen Begüm, ulusal güvenlik nedeniyle 2019 yılında elinden alınan vatandaşlığının geri verilmesini talep ederek, İngiltere'ye dönmek istiyor. Mahkemeye çıkmaya ve hakkındaki iddiaları çürütmeye hazır olduğunu söyleyen Begüm, “Çünkü DEAŞ’da anne ve eş olmaktan başka bir şey yapmadım” dedi. Begüm’ün röportaj sırasında beyzbol şapkası, askılı tişört ve turuncu renk ojeleri dikkatlerden kaçmadı.
Şamima Begüm röportajda ayrıca, “İşlediğim tek suç DEAŞ’a katılacak kadar aptal olmam” dedi. Doğrudan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a seslenen Begüm, “Bu konuda size çok yardımcı olabilirim, çünkü açık bir şekilde ne yaptığınızı bilmiyorsunuz” şeklinde konuştu.
Şubat 2019’da siyah peçe takarak İngiliz basınına konuşan Şamima, Mayıs 2017'de 22 kişinin hayatını kaybettiği Manchester'daki terör saldırısını, uluslararası koalisyonunun DEAŞ’a karşı saldırılarının ‘intikamı’ olarak nitelendirdi. Ancak dünkü röportajda, kendisine sorulan Manchester sorusuna cevap vermedi.
Şubat 2021'de İngiltere Yüksek Mahkemesi, vatandaşlıktan çıkarma kararına itiraz etmek için Begüm’ün İngiltere’ye iade talebini reddetti. Londra, genç kadının ailesinin Bangladeş'ten geldiğini ve bu ülkenin vatandaşlığına başvurabileceğini savundu. Ancak Dakka, Begüm’ün vatandaşlık başvurusunda bulunmadığını ve başvuru olsa dahi kabul etmeyeceğini duyurdu.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times