ABD'den yüz milyonlarca Kovid-19 aşısı alıp dünyaya dağıtma sözü

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

ABD'den yüz milyonlarca Kovid-19 aşısı alıp dünyaya dağıtma sözü

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Bir habere göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Batı yarımkürenin ötesindeki yerlerde aşılama yapılması umutlarını güçlendirecek bir hamleyle, dünyanın dört bir yanına dağıtmak üzere milyonlarca doz daha Pfizer aşısı satın almayı planlıyor.
Detayları cuma günü sızdırılan ve The Washington Post'ta haber olan hamle, küresel aşı tedarikini ele almak için gelecek hafta yapılacak BM Genel Kurulu toplantısı öncesinde geldi.
Dünya Sağlık Örgütü'yle (WHO) Covax girişimi aracılığıyla 500 milyon doz aşı dağıtılması için haziranda yapılan mevcut anlaşmayı takiben yapılan Pfizer anlaşmasına dair gelecek hafta başlarında bir resmi açıklama yapılması bekleniyor.
Geçen haftaki açıklamasında WHO, yıl sonuna kadar düşük ve orta gelirli ülkelere 2 milyar doz aşı dağıtma hedeflerinin gerisine düşmeyi ve teslimatların öngörülen oranların yüzde 30 altında kalmasını beklediklerini söylemişti.
WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düşük ve orta gelirli ülkeler aşı dozlarına erişmek için mücadele ederken, ABD ve diğer zengin ülkeleri üçüncü veya "güçlendirici" olarak da anılan aşıları uygulamaktan vazgeçmeye çağırmıştı.
Geçen hafta Ghebreyesus, ülkelerin en azından yıl sonuna kadar beklemesi gerektiğini ve bunun da tüm ülkelere en az yüzde 40 aşılama oranına ulaşma fırsatı vereceğini belirterek sözlerine devam etmişti. Güçlendirici aşıları erteleme çağrılarıyla karşı karşıya kalan ABD'nin, bunu haftaya gerçekleştirmeye başlaması planlanıyor.
Afrika'da kıta nüfusunun sadece yüzde 3'üne bir doz aşı uygulanırken ve birçok ülke aşı tedarikini sağlama mücadelesi verirken, AB ülkeleri ve ABD dahil zengin ülkeler milyonlarca doz aşı satın aldı.
The Washington Post'a göre Beyaz Saray cuma günü, gelecek hafta küresel aşı tedariki konusunda dünya liderlerinin ve sağlık profesyonellerinin de katılacağı sanal bir zirveye ev sahipliği yapacağını da açıklayacak. Haberde isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üç kişinin sözlerine atıfta bulunuldu.
Çarşamba günü yapılacak zirvede, ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecek yıl eylüle kadar tüm dünyaya nüfusunun yüzde 70'ini aşılama taahhüdünde bulunacağı iddia edildi. Bu hedef, düşük ve orta gelirli ülkeler için halihazırda açıklananlara ilaveten milyarlarca ek doz gerektirecek.
Covax girişiminin en büyük bağışçılarından biri olan ABD, dünyanın geri kalanı için çoktan 140 milyon doz aşı satın aldı. Gelecek haftaki etkinlikte diğer ülkeler de daha fazla bağış sözü verebilir.
The Independent, yorum için Beyaz Saray'la iletişime geçti.
Independent Türkçe



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.