ABD'den yüz milyonlarca Kovid-19 aşısı alıp dünyaya dağıtma sözü

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

ABD'den yüz milyonlarca Kovid-19 aşısı alıp dünyaya dağıtma sözü

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Bir habere göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Batı yarımkürenin ötesindeki yerlerde aşılama yapılması umutlarını güçlendirecek bir hamleyle, dünyanın dört bir yanına dağıtmak üzere milyonlarca doz daha Pfizer aşısı satın almayı planlıyor.
Detayları cuma günü sızdırılan ve The Washington Post'ta haber olan hamle, küresel aşı tedarikini ele almak için gelecek hafta yapılacak BM Genel Kurulu toplantısı öncesinde geldi.
Dünya Sağlık Örgütü'yle (WHO) Covax girişimi aracılığıyla 500 milyon doz aşı dağıtılması için haziranda yapılan mevcut anlaşmayı takiben yapılan Pfizer anlaşmasına dair gelecek hafta başlarında bir resmi açıklama yapılması bekleniyor.
Geçen haftaki açıklamasında WHO, yıl sonuna kadar düşük ve orta gelirli ülkelere 2 milyar doz aşı dağıtma hedeflerinin gerisine düşmeyi ve teslimatların öngörülen oranların yüzde 30 altında kalmasını beklediklerini söylemişti.
WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düşük ve orta gelirli ülkeler aşı dozlarına erişmek için mücadele ederken, ABD ve diğer zengin ülkeleri üçüncü veya "güçlendirici" olarak da anılan aşıları uygulamaktan vazgeçmeye çağırmıştı.
Geçen hafta Ghebreyesus, ülkelerin en azından yıl sonuna kadar beklemesi gerektiğini ve bunun da tüm ülkelere en az yüzde 40 aşılama oranına ulaşma fırsatı vereceğini belirterek sözlerine devam etmişti. Güçlendirici aşıları erteleme çağrılarıyla karşı karşıya kalan ABD'nin, bunu haftaya gerçekleştirmeye başlaması planlanıyor.
Afrika'da kıta nüfusunun sadece yüzde 3'üne bir doz aşı uygulanırken ve birçok ülke aşı tedarikini sağlama mücadelesi verirken, AB ülkeleri ve ABD dahil zengin ülkeler milyonlarca doz aşı satın aldı.
The Washington Post'a göre Beyaz Saray cuma günü, gelecek hafta küresel aşı tedariki konusunda dünya liderlerinin ve sağlık profesyonellerinin de katılacağı sanal bir zirveye ev sahipliği yapacağını da açıklayacak. Haberde isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üç kişinin sözlerine atıfta bulunuldu.
Çarşamba günü yapılacak zirvede, ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecek yıl eylüle kadar tüm dünyaya nüfusunun yüzde 70'ini aşılama taahhüdünde bulunacağı iddia edildi. Bu hedef, düşük ve orta gelirli ülkeler için halihazırda açıklananlara ilaveten milyarlarca ek doz gerektirecek.
Covax girişiminin en büyük bağışçılarından biri olan ABD, dünyanın geri kalanı için çoktan 140 milyon doz aşı satın aldı. Gelecek haftaki etkinlikte diğer ülkeler de daha fazla bağış sözü verebilir.
The Independent, yorum için Beyaz Saray'la iletişime geçti.
Independent Türkçe



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times