Iraklı ve Ürdünlü yetkililer terör ve radikalizmle mücadele ve sınır güvenliğini görüştü

Ürdün İçişleri Bakanı dün Iraklı mevkidaşını karşıladı (PETRA)
Ürdün İçişleri Bakanı dün Iraklı mevkidaşını karşıladı (PETRA)
TT

Iraklı ve Ürdünlü yetkililer terör ve radikalizmle mücadele ve sınır güvenliğini görüştü

Ürdün İçişleri Bakanı dün Iraklı mevkidaşını karşıladı (PETRA)
Ürdün İçişleri Bakanı dün Iraklı mevkidaşını karşıladı (PETRA)

Ürdün İçişleri Bakanı Mazin el-Ferraye ve Iraklı mevkidaşı Osman el-Ganimi’nin dün Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya geldiği bildirildi. İki taraf terör ve radikalizmle mücadele, sınır güvenliği, kaçakçılık ve insan ticaretiyle mücadele alanlarında iki ülke arasındaki ikili işbirliği bağlarını güçlendirmenin yollarını ele aldı.
Ürdün resmi ajansı PETRA'da yer alan habere göre, Ferraya ve Ganimi, karşılıklı bilgi alışverişi, El-Kerame (Tureybil) Sınır Kapısı üzerinden karşılıklı ticari işlemleri ve yatırımları, turizm hareketinin aktifleştirilmesini, vize ve ikamet izni işlemlerinin kolaylaştırılmasının yanı sıra Amman’daki Irak diasporasının taleplerini görüştü. Ürdün İçişleri Bakanı Ferraya, devletlerarası ilişkilerin ötesine geçen mevcut Ürdün-Irak ilişkilerinin resmi ve toplumsal düzeylerde daha fazla ilerleme, açılım ve gelişme kaydettiğini söyledi.
Ürdün Krallığı’nın hükümete verdiği talimatların, iki kardeş ülke Irak ve Ürdün arasında başta ekonomi ve güvenlik olmak üzere çeşitli alanlardaki işbirliğini iki tarafın ortak çıkarlarını sağlayacak şekilde genişletmeye devam edilmesine odaklandığını belirten Ferraya, Iraklı mevkidaşı Ganimi’nin Amman ziyaretinin iki ülkenin yönetimi, hükümeti ve halkı arasındaki köklü ve sağlam ilişkilerin boyutunu yansıtan özel anlamlar ve işaretler içerdiğini ifade etti.
Ürdün hükümetinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin gidişatında karşılaşılabilecek her türlü engeli aşmak için üzerine düşen her şeyi yapmaya devam ettiğini vurgulayan Ferraya, hükümetin son olarak Irak’tan gelen tırların Ürdün’e doğrudan girmesine izin verdiğini, iki ülke arasındaki ticaret akışı ve seyahati kolaylaştırdığını, elektronik vize ve ikamet izni işlemlerini geliştirdiğini sözlerine ekledi.
Irak İçişleri Bakanı Ganimi, Ürdün ve Irak arasında kadim ve güçlü ilişkilerin bulunduğunu, iki ülkenin tarihi bağlarla birbirine bağlı olduğunu ve bu bağların eğitim, bilgi, adli deliller ve güvenlik teknolojisinin kullanımı gibi karşılıklı tecrübe aktarımının yapıldığı alanlarda ortak koordinasyon ve istişare ile geliştirilmeye devam etmesi gerektiğini ifade etti. Ganimi, Irak’ın iyileşmeye ve Arap ve bölge komşularının arasına dönmeye başladığını kaydetti.
Bakan Ganimi, Ürdün ziyareti ile iki ülke arasında ticaret ve yatırım alanındaki hareketin sorunsuz akışı için gerekli kolaylıkları görüşmek, seyahat işlemlerini kolaylaştırmak, ikamet izni harç bedelleri başta olmak üzere Ürdün’deki Irak diasporasının karşılaştığı bazı zorlukları iyileştirmek ve 2005’te iki ülke arasında imzalanan güvenlik anlaşmasını gözden geçirerek iki tarafın ortak çıkarlarını gözetecek şekilde anlaşmaya başka maddelerin eklenmesi yoluyla anlaşmayı geliştirmek ve mevcut işbirliğini genişletmeyi amaçladığını söyledi.
Alman haber ajansı DPA’nın aktardığına göre, Ferraya ve Ganimi görüşmenin sonunda, koordinasyon ve istişareyi sürdürme ve zaman zaman ortaya çıkabilecek herhangi bir sorun veya gelişmenin iyileştirilmesi için ne zaman gerekirse ikili görüşmeler gerçekleştirme konusunda mutabık kaldı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.