Iraklı ve Ürdünlü yetkililer terör ve radikalizmle mücadele ve sınır güvenliğini görüştü

Ürdün İçişleri Bakanı dün Iraklı mevkidaşını karşıladı (PETRA)
Ürdün İçişleri Bakanı dün Iraklı mevkidaşını karşıladı (PETRA)
TT

Iraklı ve Ürdünlü yetkililer terör ve radikalizmle mücadele ve sınır güvenliğini görüştü

Ürdün İçişleri Bakanı dün Iraklı mevkidaşını karşıladı (PETRA)
Ürdün İçişleri Bakanı dün Iraklı mevkidaşını karşıladı (PETRA)

Ürdün İçişleri Bakanı Mazin el-Ferraye ve Iraklı mevkidaşı Osman el-Ganimi’nin dün Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya geldiği bildirildi. İki taraf terör ve radikalizmle mücadele, sınır güvenliği, kaçakçılık ve insan ticaretiyle mücadele alanlarında iki ülke arasındaki ikili işbirliği bağlarını güçlendirmenin yollarını ele aldı.
Ürdün resmi ajansı PETRA'da yer alan habere göre, Ferraya ve Ganimi, karşılıklı bilgi alışverişi, El-Kerame (Tureybil) Sınır Kapısı üzerinden karşılıklı ticari işlemleri ve yatırımları, turizm hareketinin aktifleştirilmesini, vize ve ikamet izni işlemlerinin kolaylaştırılmasının yanı sıra Amman’daki Irak diasporasının taleplerini görüştü. Ürdün İçişleri Bakanı Ferraya, devletlerarası ilişkilerin ötesine geçen mevcut Ürdün-Irak ilişkilerinin resmi ve toplumsal düzeylerde daha fazla ilerleme, açılım ve gelişme kaydettiğini söyledi.
Ürdün Krallığı’nın hükümete verdiği talimatların, iki kardeş ülke Irak ve Ürdün arasında başta ekonomi ve güvenlik olmak üzere çeşitli alanlardaki işbirliğini iki tarafın ortak çıkarlarını sağlayacak şekilde genişletmeye devam edilmesine odaklandığını belirten Ferraya, Iraklı mevkidaşı Ganimi’nin Amman ziyaretinin iki ülkenin yönetimi, hükümeti ve halkı arasındaki köklü ve sağlam ilişkilerin boyutunu yansıtan özel anlamlar ve işaretler içerdiğini ifade etti.
Ürdün hükümetinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin gidişatında karşılaşılabilecek her türlü engeli aşmak için üzerine düşen her şeyi yapmaya devam ettiğini vurgulayan Ferraya, hükümetin son olarak Irak’tan gelen tırların Ürdün’e doğrudan girmesine izin verdiğini, iki ülke arasındaki ticaret akışı ve seyahati kolaylaştırdığını, elektronik vize ve ikamet izni işlemlerini geliştirdiğini sözlerine ekledi.
Irak İçişleri Bakanı Ganimi, Ürdün ve Irak arasında kadim ve güçlü ilişkilerin bulunduğunu, iki ülkenin tarihi bağlarla birbirine bağlı olduğunu ve bu bağların eğitim, bilgi, adli deliller ve güvenlik teknolojisinin kullanımı gibi karşılıklı tecrübe aktarımının yapıldığı alanlarda ortak koordinasyon ve istişare ile geliştirilmeye devam etmesi gerektiğini ifade etti. Ganimi, Irak’ın iyileşmeye ve Arap ve bölge komşularının arasına dönmeye başladığını kaydetti.
Bakan Ganimi, Ürdün ziyareti ile iki ülke arasında ticaret ve yatırım alanındaki hareketin sorunsuz akışı için gerekli kolaylıkları görüşmek, seyahat işlemlerini kolaylaştırmak, ikamet izni harç bedelleri başta olmak üzere Ürdün’deki Irak diasporasının karşılaştığı bazı zorlukları iyileştirmek ve 2005’te iki ülke arasında imzalanan güvenlik anlaşmasını gözden geçirerek iki tarafın ortak çıkarlarını gözetecek şekilde anlaşmaya başka maddelerin eklenmesi yoluyla anlaşmayı geliştirmek ve mevcut işbirliğini genişletmeyi amaçladığını söyledi.
Alman haber ajansı DPA’nın aktardığına göre, Ferraya ve Ganimi görüşmenin sonunda, koordinasyon ve istişareyi sürdürme ve zaman zaman ortaya çıkabilecek herhangi bir sorun veya gelişmenin iyileştirilmesi için ne zaman gerekirse ikili görüşmeler gerçekleştirme konusunda mutabık kaldı.



Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
TT

Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)

Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu hasar gören binalar ve evler, şiddetli rüzgar ve yağmur nedeniyle çöktü ve dört kişi hayatını kaybetti.

Filistin Haber Ajansı'nın (WAFA) bugün bildirdiğine göre, yerel kaynaklar, "Gazze şehrinin batısındaki dağ evlerinin yakınında bulunan Organza Salonu binasının bir bölümünün çökmesi sonucu 15 yaşındaki Rimas Bilal Hamuda'nın öldüğünü ve böylece çökme alanındaki şehitlerin sayısının üçe yükseldiğini" belirtti.

zxcsdfg
Yerinden edilmiş bir Filistinli çocuk Gazze şehrinde su kabını doldurmaya çalışıyor (AFP)

Wafa haberine şöyle devam etti: "Vatandaş Vefa Şerir (33 yaşında) da, Gazze şehrinin batısında, el-Sevra Caddesi yakınlarında, İsrail bombardımanı sonucu hasar gören bir evin duvarının fırtınalı hava koşulları nedeniyle yıkılması sonucu şehit oldu."


El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
TT

El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)

Yemen Başkanlık Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi dün, Aden, Lahj ve el-Dhale vilayetlerindeki tüm yasadışı hapishanelerin kapatılmasını emretti ve devletin yetkisi dışındaki silahlı gruplara destek verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

El-Alimi'nin talimatları arasında tüm yasadışı hapishanelerin ve gözaltı merkezlerinin kapatılması ve yasadışı olarak gözaltında tutulanların derhal serbest bırakılması yer alıyordu. Bu görevi yerine getirmek için güvenlik ve askeri kurumları Savcılık ve Adalet Bakanlığı ile koordinasyon kurmakla görevlendirdi.

Bu hamle, feshedilen Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerin devletin yetkisi dışında hapishaneler işlettiği yönündeki insan hakları suçlamalarıyla birlikte geldi.

El-Alimi ayrıca, devlete tabi olmayan silahlı grupları desteklemenin terörle mücadeleye katkıda bulunmadığını, aksine terörü yeniden ürettiğini ve terör ortamını genişlettiğini belirterek, güvenlik kaosu ve devlet kurumları dışında silahların yasallaştırılmasının Yemen'in, bölgenin ve uluslararası su yollarının güvenliği için en büyük tehdidi oluşturduğunu vurguladı.


Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
TT

Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)

Hamas , Gazze Şeridi’nin kontrolünü Filistinli teknokrat bir komiteye devretmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hamas liderliği, Mısır, Katar ve Türkiye'deki arabuluculara, Gazze Şeridi'nin kontrolünü Filistinli teknokrat komiteye devretmeye tamamen hazır olduğunu bildirdi. Komitenin oluşumunun ayrıntıları kısa süre önce kararlaştırılmıştı. Ancak anlaşma, komitenin Filistin Yönetimi'ne tam bağlı olması konusunda bazı sorunlar nedeniyle hâlâ tam olarak sonuçlanamadı. Filistin Yönetimi, komitenin tamamen kendi sorumluluğu altında olmasında ısrar ediyor.

Hamas kaynakları Şarku’l Avsat'a, hareketin liderliğinin, arabulucular ve ABD'nin ikinci aşamaya geçmeyi amaçlayan diplomatik çabalarının hızlanması doğrultusunda, Gazze Şeridi'ndeki bağlı devlet kurumlarına bu adımı uygulamaya tam olarak hazırlıklı olmaları için açık ve kapsamlı talimatlar verdiğini bildirdi.

Kaynaklar, Hamas liderliği ve Gazze'deki hükümet yetkililerinin, Gazze Şeridi'ndeki iktidarı teknokrat komiteye derhal devretmek için hazırlıklara başladığını belirterek, şunları kaydetti “Bu komitenin görevlerini üstlenmesi, Filistin Yönetimi ve İsrail tarafından belirlenen koşullara bağlıdır. Filistin Yönetimi, komitenin, fraksiyonlar veya hatta ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanacak barış konseyinin yürütme organı gibi başka hiçbir referans veya denetime tabi olmaksızın, tamamen kendi hükümetine bağlı olmasını isterken, İsrail ise Gazze Şeridi'ni yöneten herhangi bir Filistin organını reddediyor.”

Hamas'a yakın kaynaklar, “arabulucuların Filistin Yönetimi'nin şartlarını çözmek için çalışacaklarını, ABD'nin ise İsrail'i bu komiteyi bir gerçek olarak kabul etmeye zorlayabileceğini” tahmin ederek, “Fetih'in de katılacağı kapsamlı bir Filistin toplantısı düzenlenecek ve bu toplantıda ikinci aşama ve Filistin davasının geleceği ile ilgili tüm çözülmemiş konular üzerinde anlaşmaya varılmasının hedeflendiğini” belirtti.

Kaynaklar, bir yandan Hamas ve Filistinli gruplar, diğer yandan Mısırlı arabulucu arasında komitenin çalışmaları ve yapısı konusunda anlaşmaya varıldığını doğrularken, Filistin Yönetimi'nin komitenin birçok çalışma noktası hakkında hala çekinceleri olduğunu ifade etti. Bu konu, yakın zamanda Mısırlı yetkililer ve Filistinli Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh arasında görüşüldü ve bu görüşme, bu konuda daha kapsamlı bir anlaşmanın yolunu açabilir. Özellikle yaklaşan gruplar toplantısında.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, hareketin Filistin sorununu çözme çerçevesinde olumlu ve ilerici tutumlar sergilediğini belirterek, Filistin Yönetimi liderliğini bu tarihi ana yanıt vermeye ve ulusal uzlaşma yolunda ilerlemeye çağırdı. Kasım şunları söyledi: “Hiçbir Filistinli parti belirsizlik durumundan yararlanamaz veya ulusal birliği engelleyemez, bu nedenle Filistin Yönetimi liderliği, halkımızın Gazze Şeridi'nde yaşadığı felaketten yararlanabileceğini düşünüyorsa yanılmaktadır.”

Fetih sözcüsü Munther el-Hayek yaptığı açıklamada, Gazze'nin yönetimi için düşünülen herhangi bir komitenin meşruiyetini Filistin Yönetimi'nden alması ve hükümetinin bir üyesi tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Hayek, “buna aykırı herhangi bir hareketin Gazze ile Batı Şeria arasındaki siyasi bölünmeyi sürdüreceği” uyarısında bulundu.