İngiltere'nin, Afganistan'da öldürdüğü sivillere ortalama 2 bin 380 sterlin değer biçtiği ortaya çıktı

Arşiv_AA
Arşiv_AA
TT

İngiltere'nin, Afganistan'da öldürdüğü sivillere ortalama 2 bin 380 sterlin değer biçtiği ortaya çıktı

Arşiv_AA
Arşiv_AA

İngiliz kuvvetlerinin Afganistan işgali sırasında 86 çocuk ve 200'den fazla yetişkin sivilin ölümüyle bağlantılı olduğu, bu kişiler için ortalama 2 bin 380 sterlin (yaklaşık 28 bin 800 TL) tazminat ödediği, bazı çocuklar içinse sadece birkaç 100 sterlin verildiği tespit edildi.
Silahlı Şiddete Karşı Eylem (AOAV) tarafından bilgi edinme özgürlüğü kapsamında elde edilen ve the Guardian gazetesinde yer alan verilere göre, kayıtlara geçen en genç sivil kurban, 3 yaşındaki bir çocuk oldu.
Kayıtlarda listelenen en ciddi olaylardan biri, Aralık 2009'daki "yanlışlıkla vurulan" 4 çocuğun ölümünün ardından bir aileye 4 bin 233 sterlin (yaklaşık 51 bin TL) ödenmesi oldu.
Ödemelerin bazıları sadece birkaç yüz 100 sterlin tuttu. Şubat 2008'de, bir aile Helmand eyaletindeki ölümün ardından sadece 104,17 sterlin (yaklaşık 1260 TL) alırken başka bir aileye Aralık 2009'da 10 yaşındaki oğullarının ölümü için 586,42 sterlin (yaklaşık 7 bin TL) tazminat ödendi.
2012 yılında İngiliz özel kuvvetleri tarafından infaz edilen 3 Afgan çiftçinin ailelerine, olaydan üç hafta sonra 3 bin 634 sterlin (yaklaşık 43 bin 900 TL) verildi.

Vinç ve eşeklere, bazı çocukların canından daha fazla değer biçildi
İngiltere ordusu, 2006- 2013 yıllarında 86’sı çocuk 289 ölüm için toplam 688 bin sterlin (yaklaşık 8 milyon 324 bin TL) ödedi. Bu da öldürülen sivil başına ödenen ortalama tazminatın 2 bin 380 sterlin (yaklaşık 28 bin 800 TL) olduğunu gösteriyor.
Bazı durumlarda maddi hasar için yapılan ödemeler, can kaybı tazminatlarından daha fazla tuttu. 2009-2010 yıllarında İngiltere, hasar gören bir vinç için 873 sterlin (yaklaşık 10 bin 500 TL), 6 eşeğin ölümü için de 662 sterlin (yaklaşık 8 bin TL) tazminat ödenmesine karar verdi.
20 yıllık çatışma sırasında uluslararası veya Afgan güçleri tarafından en az 20 bin 390 sivilin öldürüldüğü veya yaralandığı tahmin ediliyor.



Çin’in uçak gemisi Shandong Hong Kong açıklarında

Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
TT

Çin’in uçak gemisi Shandong Hong Kong açıklarında

Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)

Çin’in 305 metre uzunluğundaki uçak gemisi Shandong, Batı Pasifik'teki savaş tatbikatlarına katıldıktan sonra bugün Hong Kong açıklarına ulaştı.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin muhabirleri, Shandong uçak gemisini ve başta Changjiang destroyeri ve Yuncheng fırkateyni olmak üzere ona eşlik eden savaş görev grubunu, bu sabah Hong Kong adasının güney kıyısı açıklarında seyir halindeyken gördüklerini bildirdiler.

Pekin, uçak gemisi Shandong'un Hong Kong'daki donanma grubuyla beş gün kalacağını ve bu vesileyle ‘ziyaretler ve kültürel değişim etkinlikleri’ düzenleneceğini duyurdu. Öte yandan Hong Kong dün resmi tatil olan yeniden Çin'e bağlanmasının 28’inci yıl dönümünü kutladı.

Çin'de inşa edilen ilk uçak gemisi olan Shandong, Çin Donanması’na 2019 yılında katıldı. Pekin, 2000 yılında Ukrayna'dan satın aldığı Liaoning ve Shandong olmak üzere iki adet aktif uçak gemisine sahip. Üçüncü bir uçak gemisi olan Fujian'ın yapımı ise tamamlandı, ancak halen test aşamasında.

Çin pazartesi günü, iki deniz savaş görev grubunu Batı Pasifik'te ‘kısa süre önce başarıyla tamamladıkları’ savaş tatbikatları gerçekleştirdiğini duyurdu.

Öte yandan Tokyo, Çin savaş uçaklarının Shandong uçak gemisinden kalkarak Japon askeri devriye uçağına 45 metre kadar yaklaştığını açıkladı, ancak Pekin bu iddiayı yalanladı.

Shandong geçtiğimiz nisan ayında, Tayvan Boğazı'nda askeri tatbikatlara katıldı. Bu tatbikatlar arasında adanın kuşatılması simülasyonu da vardı. Aynı ayın ilerleyen günlerinde Filipin Donanması, Shandong uçak gemisini ülkenin en kuzeyindeki Babuyan Adası’ndan iki deniz mili uzaklıkta olduğunu tespit etti.

Hong Kong'daki gemileri ziyaret etmek için satılan biletler, Çin sosyal medya platformu WeChat'te dakikalar içinde tükendi. Shandong, 2017 yılında küresel finans merkezi olan Hong Kong’u ziyaret eden uçak gemisi Liaoning'den sonra Hong Kong'u ziyaret eden ikinci Çin uçak gemisi oldu.