Katar'ın Kahire Büyükelçisi: Maksimum ilişkiler için çalışıyoruz

Katar'ın Kahire Büyükelçisi: Maksimum ilişkiler için çalışıyoruz
TT

Katar'ın Kahire Büyükelçisi: Maksimum ilişkiler için çalışıyoruz

Katar'ın Kahire Büyükelçisi: Maksimum ilişkiler için çalışıyoruz

Katar'ın Kahire Büyükelçisi Salim Mübarek el-Şafi, ülkesinin Kahire'deki Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi olarak itimatnamesini teslim etmesi vesilesiyle yaptığı açıklamada, Mısır ve Katar’ın aralarındaki ilişkileri yeniden kurduktan sonra mümkün olan en yüksek düzeyde yakınlaşmaya ulaşmak için çalıştığını belirterek, Mısır tarafının samimiyet ve sıcaklığına atıfta bulundu.
Geçtiğimiz Ocak ayında Suudi Arabistan’da imzalanan El-Ula Anlaşması kapsamında Katar’ın  Mısır, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (Arap Dörtlüsü) arasındaki 3 yılı aşkın bir süredir süregelen anlaşmazlığı bitiren adımlardan sonra Şafi,  yaklaşık iki hafta önce Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’ye itimatnamesini sundu.
Şafi Katar Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, “Mısır stratejik ağırlığı olan bir ülkedir. Bölgedeki kilit rolü ihmal edilemez” ifadeleri yer alıyor.
Büyükelçi açıklamasında, “Burada, Katar-Mısır ikili ilişkilerinde mümkün olan maksimum yakınlaşmayı sağlamak ve güçlendirmek için çalışan entegre bir sistemin parçasıyım. Mısır'a geldiğimde Mısır tarafından tüm karşılamada, samimiyet ve sıcaklığı hissettim. Cumhurbaşkanı Sisi'ye itimatnamemi sunmaktan onur duyarken ve Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile yaptığım görüşmede buna değindim”dedi.
Şafi, Kahire’ye geldiğinden bu yana aldığı samimiyet ve sıcaklık için minnettarlığını dile getirerek, “Biz kardeşiz ve derin kimlik, dil, sosyal ve kültürel miras bağlarını paylaşıyoruz.” şeklinde konuştu.
Katar’ın Kahire Büyükelçisi olarak çalışacağı için gururlu olduğunu ve bu göreve seçilmesinin kendisi için büyük bir onur olduğuna dikkati çeken Şafi, ilişkileri güçlendirmek, bakış açılarını yakınlaştırmak ve önlerine çıkabilecek her türlü engeli kaldırmak için çalışacağını vurguladı.
Büyükelçi, her iki ülke arasında ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için karşılıklı bir isteğin olduğunu söyledi. Şafi, Suudi Arabistan’daki el Ula Anlaşması’yla Katar- Mısır İzleme Komitesi’nin büyükelçi atamalarının yanı sıra olumlu açıklamalar, iki ülkenin liderleri arasındaki yakınlaşma ve ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik gerçek iradenin somut bir adıma dönüşmesi için her iki tarafta da sürekli bir çalışmanın olduğunu bildirdi.
Şafi, anlaşmaların genellikle, çeşitli sektörlerdeki iki taraf arasındaki ilişkilerin çeşitli yönlerini kodlamak, düzenlemek ve kolaylaştırmak için hazırlandığına dikkati çekerek, bu nedenle aşamaların gereklerine göre bir yol izlendiğini kaydetti.
Büyükelçiye göre, Katar-Mısır İzleme Komitesi'nin Doha'daki son toplantısında yeni anlaşmalar imzalandı ve önümüzdeki Ekim ayında bir toplantı yapılması bekleniyor.
Şafi, Mısır’ın, çeşitli alanlarda gelecek vaat eden sektörler ve zenginliğinin yanı sıra tarihi hazineleri bünyesinde barındıran, başarı, mükemmellik ve ilerlemenin tüm bileşenlerini içinde taşıyan, yatırım için verimli bir toprak ve bir turizm merkezi olduğunu vurguladı.  Katarlı Büyükelçi, “Ticaret alışverişinin hacmini artırmak, karşılıklı yatırımları kolaylaştırmak ve bunu engelleyebilecek engelleri kaldırmak için çalışacağız. Halihazırda Mısır’da çok sayıda yatırımımız var. Örneğin Katar Yatırım Ofisi’ne sahip Mısır tatil köyleri ve turizm projelerinde 3,317 milyar dolar olduğu tahmin edilen yatırımlar var. Katar'da faaliyet gösteren Mısırlı şirket sayısı 2020'de yüzde 14 arttı. 2017’ye kıyasla bu yatırımları büyütmek ve öndeki engelleri kaldırmak istiyoruz” dedi.
Mısır Cumhurbaşkanı, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, geçtiğimiz ay Irak’ta düzenlenen Bağdat İş Birliği ve Ortaklık Konferansı'nda iki ülke arasında Mısır’daki siyasi duru nedeniyle yıllarca süren gerilimin ardından ilk kez bir araya geldi.
Şafi, 2017 yılından bu yana Katar’ın Mısır’a gönderdiği ilk büyükelçi oldu.



Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
TT

Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)

Suudi Arabistan Pazartesi günü Suudi Arabistan ve Mısır arasında iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilecek İzleme ve Siyasi İstişare Komitesi'nin yedinci bakanlar toplantısına ev sahipliği yapoyor.

Mısır'ın Riyad Büyükelçisi Hani Ebu Sare, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, masadaki en önemli dosyaların “ikili ilişkiler ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel meseleler” olacağını belirterek, ortak çıkar dosyalarının acil ve sıcak hale geldiğini ve iki ülke arasında en üst düzeyde koordinasyon gerektirdiğini söyleyerek birçok detayın daha sonraki bir tarihte netleşeceğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Dr. Bedr Abdulati'nin Mısır ve Suudi Arabistan arasında Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin toplanmasının yanı sıra iki kardeş ülke arasındaki ikili ilişkileri desteklemek, güçlendirmek ve ortak bölgesel sorunlar hakkında istişarelerde bulunmak amacıyla bir dizi üst düzey Suudi yetkiliyle görüşmelerde bulunmasının beklendiği bir ziyaret için Suudi Arabistan'a gittiğini duyurdu.

Geçen yılın başlarında Mısır'ın başkenti Kahire'de iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde aynı komitenin bir toplantısı düzenlenmiş, toplantıda çeşitli alanlarda ikili işbirliği mekanizmalarının yoğunlaştırılması, iki ülkeyi ilgilendiren ve ortak çıkarlarına hizmet eden konularda ortak koordinasyonun geliştirilmesinin yolları ele alınmış, ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki durum olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler ve bunlar üzerinde sarf edilen çabalar değerlendirilmişti.

Görüşme sırasında Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ülkesinin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirme arzusunu vurgulayarak iki ülke liderlerinin direktifleri doğrultusunda ikili ilişkilerin ulaştığı seviyeden övgüyle söz ederken Mısırlı mevkidaşı da Kahire ve Riyad'ın bakanlar düzeyinde siyasi istişare mekanizmasını her yıl düzenlemek istediklerini vurgulayarak bu zor anlarda kardeşler arasında koordinasyonun ve rollerin bütünleştirilmesinin öneminin arttığını ifade etti.

Takip ve Siyasi İstişare Komitesi de Suudi Arabistan ve Mısır dışişleri bakanlıklarının üst düzey yetkilileri düzeyinde gerçekleştiriliyor.

Komite, Riyad ve Kahire'nin, iki ülke liderlerinin direktiflerini uygulayarak ve 26 Haziran 2007 tarihinde Kahire'de imzalanan Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı hükümlerine uygun olarak, tüm alanlarda ikili işbirliği olanaklarını arttırma isteği çerçevesinde düzenlenmektedir.

Geçen yıl Ağustos ayında Prens Faysal bin Ferhan, göreve geldikten sonra Suudi Arabistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Mısırlı mevkidaşı Bedr Abdulati'yi Riyad'da kabul etti.

Geçtiğimiz Eylül ayında Prens Faysal bin Ferhan Kahire'ye resmi bir ziyarette bulunarak Bakan Bedr Abdulati ile bir araya geldi. İki taraf, çeşitli alanlardaki ikili ilişkileri ve bu ilişkileri iki ülke ve halk liderlerinin arzularını gerçekleştirecek şekilde destekleme ve geliştirme yollarını gözden geçirdikleri bir resmi görüşme oturumu gerçekleştirdi.

İki bakan ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki kriz olmak üzere ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda ikili ve çok taraflı eylemlerin yoğunlaştırılması konusunu da ele aldı.

Ziyaret sırasında Prens Faysal bin Ferhan, ülkesi ile Mısır arasındaki işbirliğinin bölgesel güvenlik ve istikrarın korunmasındaki merkezi önemini vurgulayarak bunun her iki ülke için de bir tarih ve inanç meselesi olduğunu belirtti. Bakan Ferhan, ziyareti sırasında yapılan resmi görüşmelerde iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin, özellikle de ekonomik ve ticari dosyaların, kalkınma dosyalarının ve bunların her alanda geliştirilmesinin yollarının ele alındığını sözlerine ekledi.