Azerbaycan, İran’ı uluslararası ve bölgesel güçlerle tehdit etti

Azerbaycan sınırı yakınlarındaki İran askeri tatbikatlarından bir kare (EPA)
Azerbaycan sınırı yakınlarındaki İran askeri tatbikatlarından bir kare (EPA)
TT

Azerbaycan, İran’ı uluslararası ve bölgesel güçlerle tehdit etti

Azerbaycan sınırı yakınlarındaki İran askeri tatbikatlarından bir kare (EPA)
Azerbaycan sınırı yakınlarındaki İran askeri tatbikatlarından bir kare (EPA)

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran'ın iki ülke sınırı yakınlarında başlattığı askeri tatbikatlara devam etmesi halinde uluslararası ve bölgesel güçleri sürece dahil etme tehdidinde bulundu.
İran resmi medyasının haberine göre, Cuma günü itibariyle İran Kara Kuvvetleri, Azerbaycan sınırına yakın kuzeybatı bölgelerinde askeri tatbikata başladı. İran devlet televizyonu, ‘Hayber Fatihleri’ adlı tatbikatın dün sabah İran'ın kuzeybatısında başlatıldığını bildirdi. Kanal, tatbikata katılan tankların ve zırhlı araçların boy gösterdiği, helikopterlerin hedefleri bombaladığı görüntüleri yayınladı.
İran Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Kiyomers Heydari, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "İyi komşuluk ilişkilerine saygı duyuyoruz, ancak bölgede Siyonist rejim unsurlarının ve DEAŞ teröristlerinin varlığına müsamaha göstermeyeceğiz" dedi. İranlı yetkililer, son birkaç gün içinde, Bakü ile İsrail arasındaki askeri işbirliği de dahil olmak üzere yakın ilişkilere atıfta bulunarak, İran'ın baş düşmanı olan İsrail'in İran sınırları yakınında herhangi bir şekilde varlık göstermesini kabul etmeyeceklerini defalarca dile getirdiler.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçtiğimiz Pazartesi günü Anadolu Ajansı’na (AA) Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da yaşanan savaşın birinci yıl dönümü vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Rusya’nın himayesinde Bakü ile Erivan arasında imzalanan bir anlaşmayla durdurulan 6 haftalık savaşın ardından Azerbaycan, bölgenin kontrolünü ele geçirmişti. Bu bağlamda Azerbaycan’ın, işgalden kurtarılan bölgeye gönderilen İran tırlarını kontrol etmeye başlamasından hemen sonra İran’ın Azerbaycan sınırında tatbikatlara başladığına dikkati çeken Aliyev, “Bu onun egemenlik hakkı. Buna kimse söz söyleyemez. Fakat bunu bir zaman kesitinde analiz ettiğimizde neden şimdi ve neden bizim sınırımızda? Ermeniler Cebrail, Füzuli ve Zengilan bölgelerindeyken tatbikatlar neden yapılmadı? Bu, neden biz bu toprakları 30 yıllık işgalden sonra özgürleştirene kadar olmadı?” dedi.
İran Dışişleri Bakanlığı, askeri tatbikat düzenlemenin, İran'ın ‘egemenlik hakları kapsamında aldığı bir karar’ olduğunu vurguladı.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzadeh, Salı günü yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki iyi ve saygılı ilişkiler ışığında Azerbaycan'dan gelen açıklamaların ‘şaşkınlık’ yarattığını söyledi. Tahran'ın sınırları yakınında herhangi bir Siyonist varlığına müsamaha göstermeyeceğini vurgulayan yetkili, İran’ın, ulusal güvenliği için uygun gördüğü her tedbiri alacağını belirtti.
Öte yandan İran'ın Bakü Büyükelçisi Abbas Musevi, Perşembe gecesi büyükelçilik binasına yapılan saldırıdan sonra Tahran'ın Bakü'yü protesto ettiğini ifade etti. Dün (Cuma) resmi IRNA haber ajansına yaptığı açıklamalarda Musevi, "Perşembe gecesi bazı kimseler tarafından Bakü'deki İran büyükelçiliğine düzenlenen saldırı sebebiyle protesto mesajı yayınlanması ve resmi takip başlatılmasının ardından yetkililer ve Azerbaycan İçişleri Bakanlığı, İran büyükelçiliğine yapılan saldırının faillerinden dördünü tespit ederek yakaladı ve sorguya çekti” dedi.
İran’ın kuzeybatı komşusu Azerbaycan ile yaklaşık 700 km'lik bir kara sınırı bulunuyor. İran, rakip komşuları Azerbaycan ve Ermenistan ile iyi ilişkiler sürdürüyor. İki ülkenin, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde haftalarca süren çatışmaları durdurmak için Kasım 2020’de yaptığı anlaşma herkes tarafından memnuniyetle karşıladı. O dönemde, Türkiye’nin Azerbaycan’ı desteklemek için Suriyeli muhalifleri Azeri güçler ile birlikte savaşmak üzere Dağlık Karabağ'a transfer ettiğine dair birçok ülke tarafından yayınlanan raporlar ve suçlamalar bulunuyordu. İran ise bölgedeki yabancı savaşçıların İran sınırından uzak tutulması gerektiğini vurgulamıştı.



İsrail Dışişleri Bakanı: İran korsan devlet gibi davranıyor

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AFP)
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AFP)
TT

İsrail Dışişleri Bakanı: İran korsan devlet gibi davranıyor

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AFP)
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AFP)

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar dün yaptığı açıklamada, İran'ın Marshall Adaları bayraklı bir gemiye el koyduğunu kabul ederek korsan devlet gibi davrandığını ve deniz yollarını terörize ettiğini söyledi.

Saar, X'teki bir gönderisinde, "İran, Marshall Adaları bayraklı bir gemiye el koyduğunu alenen kabul etti. Tıpkı Husiler gibi, İran da korsan devlet gibi davranarak deniz yollarını terörize ediyor" ifadelerini kullandı.

Şöylr devam etti: "İran sadece Ortadoğu için değil, aynı zamanda dünya barışı ve küresel ticaret için de tehdit oluşturuyor. Özgür dünyayı, İran Devrim Muhafızları'nı derhal terör örgütü ilan etmeye çağırıyorum."

İran Devrim Muhafızları, dün yaptığı açıklamada, Singapur'a 30 bin ton petrokimyasal taşıyan Marshall Adaları bayraklı bir petrol tankerine el konulduğunu duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın bilgi sahibi kaynaklardan aktardığına göre, tanker BAE açıklarında Hint Okyanusu'nda seyir halinde Singapur'a doğru yol alıyordu ve yüksek kükürtlü gaz yağı yükü taşıyordu.


Ukrayna ordusu Donetsk bölgesine saldırı başlattı

Ukraynalı bir asker, Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk'ta hasarlı binaların yanından geçiyor (AP)
Ukraynalı bir asker, Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk'ta hasarlı binaların yanından geçiyor (AP)
TT

Ukrayna ordusu Donetsk bölgesine saldırı başlattı

Ukraynalı bir asker, Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk'ta hasarlı binaların yanından geçiyor (AP)
Ukraynalı bir asker, Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk'ta hasarlı binaların yanından geçiyor (AP)

Rus medyası dün geç saatlerde, Ukrayna ordusunun son birkaç saat içinde Donetsk bölgesine büyük çaplı bir saldırı başlattığını bildirdi.

RT televizyonuna göre, Rusya'nın Volgograd kentindeki iki ilçede Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarının (İHA) düzenlediği saldırıda üç kişi yaralandı ve bir konutta yangın çıktı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın dün başkent Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine düzenlediği geniş çaplı füze ve hava saldırılarını kınayarak, derhal ve koşulsuz ateşkes çağrısında bulundu.


Devrim Muhafızları, Marshall Adaları bayrağı taşıyan bir petrol tankerinin ele geçirildiğini doğruladı

İran'ın daha önce ele geçirdiği bir petrol tankeri (Arşiv- Reuters)
İran'ın daha önce ele geçirdiği bir petrol tankeri (Arşiv- Reuters)
TT

Devrim Muhafızları, Marshall Adaları bayrağı taşıyan bir petrol tankerinin ele geçirildiğini doğruladı

İran'ın daha önce ele geçirdiği bir petrol tankeri (Arşiv- Reuters)
İran'ın daha önce ele geçirdiği bir petrol tankeri (Arşiv- Reuters)

İran devlet televizyonuna göre, İran Devrim Muhafızları bugün, Singapur'a 30 bin ton petrokimyasal taşıyan Marshall Adaları bayraklı bir petrol tankerine el koyduğunu açıkladı.

Reuters, dün deniz güvenlik kaynaklarına dayanarak, Devrim Muhafızlarının petrol ürünleri tankeri Talara'yı durdurduğunu ve İran sularına kadar eşlik ettiğini bildirdi. Geminin operatörü Columbia Ship Management, mürettebatla iletişimin kesildiğini ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın ulaştığı kaynaklara göre tanker BAE açıklarında Hint Okyanusu'nda seyrederek Singapur'a doğru yol alıyordu ve yüksek kükürtlü gaz yağı sevkiyatı taşıyordu.

İngiliz ordusu ise Hürmüz Boğazı'ndan geçen bir geminin aniden İran karasularına doğru rota değiştirmesi nedeniyle arkasında "devlet faaliyeti" olabileceği uyarısında bulunurken, İngiliz özel güvenlik şirketi "Ambry", Hürmüz Boğazı'ndan güneye doğru seyreden gemiye daha önce 3 küçük botun yaklaştığını ve tankeri durdurduğunu bildirdi.