Suudi Arabistan’da 19 milyon kişi ikinci doz aşıyı oldu

SPA
SPA
TT

Suudi Arabistan’da 19 milyon kişi ikinci doz aşıyı oldu

SPA
SPA

Suudi Arabistan, koronavirüs pandemisi nedeniyle seyahat edilmesi yasaklanan ülkelere, insani nedenlerle gitmek isteyen vatandaşların başvurularını almaya başladığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı’nın Absher uygulaması üzerinden herhangi bir incelemeye tabii tutulmadan başvuruların yapılabileceği kaydedildi.
Suudi Arabistan Pasaportlar Genel Müdürlüğü yurt dışında daimi ikamet edilmesi, akrabanın vefatı, bu ülkelerde tedavi gören bir vatandaşa refakat etmek ve yakınlarına organ bağışı yapmak gibi insani gerekçeleri bulunanlara seyahat etme izni verildiğini bildirdi.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada iki doz koronavirüs aşısı olanların Tawakkalna uygulamasındaki durumlarının 10 Ekim tarihinden itibaren ‘bağışıklık kazanmış’ olarak değiştirileceğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali koronavirüs pandemisi hakkındaki son gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında ülkede iki doz koronavirüs aşı olanların sayısında artış olduğunu bildirdi. Baha, Şarkiye ve Riyad bölgesinde iki doz aşı olan vatandaşların oranının yüzde 65’i aştığı bilgisini paylaştı.
Yapılan açıklamalarda kritik vaka sayısında önemli oranda düşüş yaşandığı, yoğun bakımdaki hastaların ve durumları kötüleşenlerin ise aşıların iki dozunu yaptırmayan vatandaşlardan oluştuğu kaydedildi.
Verilere göre ülkede uygulanan aşı dozu 42 milyona ulaştı. Tek doz aşı olanların oranı yüzde 66,33’e ulaşırken 19 milyon kişi, yani nüfusun yüzde 53,5’i de iki doz aşı yaptırdı.
Hac ve Umre Bakanlığı Sözcüsü Hişam Said, bakanlığın hacıların ve ibadet edenlerin sayısını artırmak istediğini duyurdu. Said, koronavirüs ile mücadele kapsamında hazırlanan planlarda hedefe ulaşılana kadar Mescid-i Haram’a günlük kabul edilecek insan sayısının arttırılması için yeni prosedürler ve mekanizmalar hazırlandığını ifade etti.
Said, Suudi Arabistan’da koronavirüs pandemisinin patlak vermesiyle birlikte virüsün yayılmasını engellemek, vatandaşların ve hacıların sağlığını ve güvenliğini korumak için önlemler alındığı vurguladı. Said düzenlenen basın toplantısında, ilk günlerde kapasitenin 6 bin hacı olduğunu, bu sayının günde 70 bine yükseldiğini belirtti. Açıklamada hacı sayısındaki artışın planlama ve organizasyon mekanizmalarına, kalabalığı ve hareketliliği kontrol etme yöntemine, servis merkezleri ve altyapının kalitesine ve virüs hakkında elde edilen son bilgilere bağlı olduğu kaydedildi.
Said, bakanlığın geçtiğimiz ay ülke dışından 21 bin kişinin Umre için vize istediğini ve talep sayısında bir artış yaşandığını bildirdi. Bakım merkezlerinde 120 bin hacının ağırlandığı ve çalışmaların merkezlerin sayısı 10 milyonu aşkın hacıların, ülke vatandaşlarının ve yurt dışından gelenlerin Umre ibadetlerini güvenli bir şekilde yerine getirmelerini sağladığı ifade edildi. Yurtiçi ve yurt dışından gelen hacı sayısının toplamda 30 milyona ulaştığı açıklandı.
Sağlık Bakanlığı ülkede son 24 saatte 41 kişide koronavirüs tespit edildiğini ve toplam vaka sayısının 547 bin 262’ye yükseldiğini bildirdi. Ülkede 49’u son bir günde olmak üzere şu ana kadar 536 bin 330 kişi sağlığına kavuştu. Ayrıca son 24 saatte iki kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı sayısı 8 bin 724’e yükseldi. Yoğun bakımda tedavi gören kritik vaka sayısı ise 181 olarak verildi.
İçişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca bir hafta içinde yeni tip koronavirüs kısıtlamalarına yönelik 22 bin 380 ihlalin tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ve ABD Dışişleri Bakanı ile telefon görüşmesinde son gelişmeleri ele aldılar

Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (SPA)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ve ABD Dışişleri Bakanı ile telefon görüşmesinde son gelişmeleri ele aldılar

Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (SPA)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile telefonda görüştü.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ele alınırken, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla koordinasyon ve ortak istişarelerin sürdürülmesinin önemine vurgu yapıldı.


Muhammed bin Selman ve Trump telefon görüşmesinde iş birliği ve bölgesel gelişmeleri ele aldılar

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Muhammed bin Selman ve Trump telefon görüşmesinde iş birliği ve bölgesel gelişmeleri ele aldılar

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü.

Görüşmede, Suudi Arabistan ile ABD arasındaki iş birliği ilişkileri ve bunların çeşitli alanlarda geliştirilmesine yönelik adımlar ele alındı. Taraflar ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

ABD ile İran arasında yürütülen müzakereler de dahil olmak üzere bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi. Taraflar, deniz güvenliği ile deniz ulaşım yollarının emniyetinin önemini vurgularken, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkı sunacak her türlü çabaya destek verilmesi gerektiğini ifade etti.


Kuveyt ve Bahreyn'e füze saldırıları düzenlenirken Katar'da "güvenlik alarmı" verildi

Kuveyt kenti, Selmiye bölgesindeki sahil şeridinin karşı kıyısından görüntülendi, (AFP)
Kuveyt kenti, Selmiye bölgesindeki sahil şeridinin karşı kıyısından görüntülendi, (AFP)
TT

Kuveyt ve Bahreyn'e füze saldırıları düzenlenirken Katar'da "güvenlik alarmı" verildi

Kuveyt kenti, Selmiye bölgesindeki sahil şeridinin karşı kıyısından görüntülendi, (AFP)
Kuveyt kenti, Selmiye bölgesindeki sahil şeridinin karşı kıyısından görüntülendi, (AFP)

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, bugün sabah saatlerinde olası bir saldırıya karşı uyarı sirenlerinin devreye sokulduğunu, daha sonra ise düşmanca füze saldırılarının engellendiğini açıkladı.

Kuveyt, hava savunma sistemlerinin düşmanca füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarını önlediğini duyururken, Katar İçişleri Bakanlığı da güvenlik tehdidi seviyesinin yüksek olduğunu bildirdi. Bakanlık, vatandaşlar ve ülkede yaşayan yabancılardan evlerinde kalmalarını, dışarı çıkmamalarını ve güvenlik amacıyla pencerelerle açık alanlardan uzak durmalarını istedi.

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, X platformundan yaptığı açıklamada, vatandaşlar ve ülkede yaşayan yabancılara sakin olmaları, en yakın güvenli noktaya gitmeleri ve gelişmeleri yalnızca resmi kanallar üzerinden takip etmeleri çağrısında bulundu.

Kuveyt Genelkurmay Başkanlığı ise X platformundan yaptığı açıklamada, "Kuveyt hava savunma sistemleri şu anda düşmanca füze ve İHA saldırılarına karşı koymaktadır. Duyulabilecek patlama sesleri, hava savunma sistemlerinin söz konusu saldırıları önlemesi sırasında meydana gelmektedir. Herkesin ilgili makamların güvenlik ve emniyet talimatlarına uyması önemle rica olunur" ifadelerine yer verdi.