Suudi Arabistan’da 19 milyon kişi ikinci doz aşıyı oldu

SPA
SPA
TT

Suudi Arabistan’da 19 milyon kişi ikinci doz aşıyı oldu

SPA
SPA

Suudi Arabistan, koronavirüs pandemisi nedeniyle seyahat edilmesi yasaklanan ülkelere, insani nedenlerle gitmek isteyen vatandaşların başvurularını almaya başladığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı’nın Absher uygulaması üzerinden herhangi bir incelemeye tabii tutulmadan başvuruların yapılabileceği kaydedildi.
Suudi Arabistan Pasaportlar Genel Müdürlüğü yurt dışında daimi ikamet edilmesi, akrabanın vefatı, bu ülkelerde tedavi gören bir vatandaşa refakat etmek ve yakınlarına organ bağışı yapmak gibi insani gerekçeleri bulunanlara seyahat etme izni verildiğini bildirdi.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada iki doz koronavirüs aşısı olanların Tawakkalna uygulamasındaki durumlarının 10 Ekim tarihinden itibaren ‘bağışıklık kazanmış’ olarak değiştirileceğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali koronavirüs pandemisi hakkındaki son gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında ülkede iki doz koronavirüs aşı olanların sayısında artış olduğunu bildirdi. Baha, Şarkiye ve Riyad bölgesinde iki doz aşı olan vatandaşların oranının yüzde 65’i aştığı bilgisini paylaştı.
Yapılan açıklamalarda kritik vaka sayısında önemli oranda düşüş yaşandığı, yoğun bakımdaki hastaların ve durumları kötüleşenlerin ise aşıların iki dozunu yaptırmayan vatandaşlardan oluştuğu kaydedildi.
Verilere göre ülkede uygulanan aşı dozu 42 milyona ulaştı. Tek doz aşı olanların oranı yüzde 66,33’e ulaşırken 19 milyon kişi, yani nüfusun yüzde 53,5’i de iki doz aşı yaptırdı.
Hac ve Umre Bakanlığı Sözcüsü Hişam Said, bakanlığın hacıların ve ibadet edenlerin sayısını artırmak istediğini duyurdu. Said, koronavirüs ile mücadele kapsamında hazırlanan planlarda hedefe ulaşılana kadar Mescid-i Haram’a günlük kabul edilecek insan sayısının arttırılması için yeni prosedürler ve mekanizmalar hazırlandığını ifade etti.
Said, Suudi Arabistan’da koronavirüs pandemisinin patlak vermesiyle birlikte virüsün yayılmasını engellemek, vatandaşların ve hacıların sağlığını ve güvenliğini korumak için önlemler alındığı vurguladı. Said düzenlenen basın toplantısında, ilk günlerde kapasitenin 6 bin hacı olduğunu, bu sayının günde 70 bine yükseldiğini belirtti. Açıklamada hacı sayısındaki artışın planlama ve organizasyon mekanizmalarına, kalabalığı ve hareketliliği kontrol etme yöntemine, servis merkezleri ve altyapının kalitesine ve virüs hakkında elde edilen son bilgilere bağlı olduğu kaydedildi.
Said, bakanlığın geçtiğimiz ay ülke dışından 21 bin kişinin Umre için vize istediğini ve talep sayısında bir artış yaşandığını bildirdi. Bakım merkezlerinde 120 bin hacının ağırlandığı ve çalışmaların merkezlerin sayısı 10 milyonu aşkın hacıların, ülke vatandaşlarının ve yurt dışından gelenlerin Umre ibadetlerini güvenli bir şekilde yerine getirmelerini sağladığı ifade edildi. Yurtiçi ve yurt dışından gelen hacı sayısının toplamda 30 milyona ulaştığı açıklandı.
Sağlık Bakanlığı ülkede son 24 saatte 41 kişide koronavirüs tespit edildiğini ve toplam vaka sayısının 547 bin 262’ye yükseldiğini bildirdi. Ülkede 49’u son bir günde olmak üzere şu ana kadar 536 bin 330 kişi sağlığına kavuştu. Ayrıca son 24 saatte iki kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı sayısı 8 bin 724’e yükseldi. Yoğun bakımda tedavi gören kritik vaka sayısı ise 181 olarak verildi.
İçişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca bir hafta içinde yeni tip koronavirüs kısıtlamalarına yönelik 22 bin 380 ihlalin tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.



Koalisyondan Şarku’l Avsat'a: Husilerin Riyad’ı hedef aldıkları yönündeki iddiaları yanıltıcı

Tümgeneral Turki el-Maliki (Koalisyon)
Tümgeneral Turki el-Maliki (Koalisyon)
TT

Koalisyondan Şarku’l Avsat'a: Husilerin Riyad’ı hedef aldıkları yönündeki iddiaları yanıltıcı

Tümgeneral Turki el-Maliki (Koalisyon)
Tümgeneral Turki el-Maliki (Koalisyon)

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki Meşru Hükümete Destek Koalisyonu, Husilerin dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ı hedef aldıkları yönündeki iddialarını “yanıltıcı” olarak nitelendirdi.

Koalisyon Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, “Şarku’l Avsat”a yaptığı açıklamada, “Husilerin Taiz’de maruz kaldığı durum ve Yemen Silahlı Kuvvetleri ile Halk Direnişi güçlerinin bütün cephelerde örgüt mensuplarına verdiği kayıpları takip ediyor ve görüyoruz. Bu durum, onları hayali zaferler aramaya itiyor” ifadelerini kullandı.

Maliki, bu tutumun “kayıpların boyutundan ve milislerin tutumuna yönelik halk öfkesinin giderek artmasından dikkatleri başka yöne çekme girişimi” olduğunu belirtti. Maliki ayrıca, söz konusu milislerin “Yemen’e kaos ve yıkım getiren dış gündemlerle bağlantılı” olduğunu savundu.

İran destekli grup ise Yemen güçlerinin, Husilerin daha önce saldırarak ele geçirdiği Batı Sahili’ndeki mevzilerini tahkim etme girişimlerini engellemek için çatıştığı sırada Riyad’ı hedef aldığını öne sürdü.

Son Yemen raporlarına göre Husiler, bir hafta içinde yaklaşık 5 bin savaşçısını kaybetti. Yemen Silahlı Kuvvetleri de Husilerin saldırdığı çeşitli cephelerde hava ve kara operasyonları yürütüyor.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Albay Macid en-Nüzeyli ise yaptığı açıklamada, savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA), topçu birlikleri, füzeler ve roketatarlarla Husilere ait mevzi, hareketlilik ve askeri kapasitelere yönelik 257 hassas saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu.

Yemenli askeri sözcü, operasyonların Sana ile kuzeybatıdaki Midi, Sada’daki Bâkım’ın yanı sıra Cevf, Marib, Beyda ve Lahic cephelerini kapsadığını belirtti. Operasyonların ağırlık merkezinin ise Taiz cepheleri olduğunu ifade eden Nüzeyli, saldırılarda komuta-kontrol merkezleri, birlik ve savaşçı yığınakları, savaş rezervleri, silah ve mühimmat depoları ile askeri ikmal hatları ve araçlarının hedef alındığını söyledi.

Nüzeyli’nin verdiği bilgilere göre, ilk saha değerlendirmelerinde operasyonlar sonucunda en az 700 milis etkisiz hale getirildi. Ayrıca stratejik ve yüksek değer taşıyan 170 askeri hedef, araç ve muharebe aracının imha edildiği belirtildi. Nüzeyli, bunun “milislerin savaşma kapasitesini doğrudan etkilediğini ve yerleşim yerleri ile köylerde sivillere yönelik saldırılarını sürdürme kabiliyetini sınırladığını” ifade etti.


BAE: Flydubai uçağının yardımcı pilotu terör eylemi gerçekleştirmeye teşebbüs etti

İsrail’deki Ben Gurion Havalimanı’na gitmekte olan bir Flydubai uçağı; BAE’den İsrail’e seyreden ve Suudi Arabistan’a acil iniş yapan uçuşun yolcularını taşıyor (Reuters)
İsrail’deki Ben Gurion Havalimanı’na gitmekte olan bir Flydubai uçağı; BAE’den İsrail’e seyreden ve Suudi Arabistan’a acil iniş yapan uçuşun yolcularını taşıyor (Reuters)
TT

BAE: Flydubai uçağının yardımcı pilotu terör eylemi gerçekleştirmeye teşebbüs etti

İsrail’deki Ben Gurion Havalimanı’na gitmekte olan bir Flydubai uçağı; BAE’den İsrail’e seyreden ve Suudi Arabistan’a acil iniş yapan uçuşun yolcularını taşıyor (Reuters)
İsrail’deki Ben Gurion Havalimanı’na gitmekte olan bir Flydubai uçağı; BAE’den İsrail’e seyreden ve Suudi Arabistan’a acil iniş yapan uçuşun yolcularını taşıyor (Reuters)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başsavcısı Hamad Seyf el-Şemsi, Flydubai’nin FZ1073 sefer sayılı uçuşunda yaşanan olayla ilgili soruşturmanın, uçağın yardımcı pilotunun terör eylemi gerçekleştirmeye teşebbüs ettiğini ortaya koyduğunu açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın WAM’dan aktardığına göre Başsavcı, yardımcı pilotun uçuş sırasında planını uygulamaya koyduğunu, kokpitte kaptan pilota acil durum baltasıyla (Crash Axe) saldırdığını ve uçağın kumandalarını ele geçirmeye çalıştığını belirtti.

Başsavcı, olayın bütün ayrıntılarının, nedenlerinin ve bağlantılarının ortaya çıkarılması için soruşturmanın sürdüğünü, ayrıca teknik incelemeler ile fiziki ve dijital delillerin incelenmesine devam edildiğini belirtti. Nihai sonuçların gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından açıklanacağı ifade edildi.

Dubai’den Tel Aviv’e gitmek üzere havalanan uçuş, çarşamba sabahı yardımcı pilotun kaptan pilota saldırmasıyla büyük bir tehlike atlattı.

Uçakta bulunan bazı yolcular, yaptıkları açıklamalarda ağır yaralanan kaptan pilotun kokpit kapısını açmayı başardığını söyledi. Bunun üzerine bazı yolcular ve mürettebat saldırganı etkisiz hale getirdi. Uçakta bulunan iki yedek pilot ise uçağın kontrolünü ele geçirerek, uçağı stabilize etti ve güvenli bir şekilde iniş yaptı.


Koalisyon: Hamis Muşayt yönüne fırlatılan 3 Husi balistik füzesi imha edildi

Yemen'de meşruiyeti destekleme koalisyonu sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku'l Avsat)
Yemen'de meşruiyeti destekleme koalisyonu sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku'l Avsat)
TT

Koalisyon: Hamis Muşayt yönüne fırlatılan 3 Husi balistik füzesi imha edildi

Yemen'de meşruiyeti destekleme koalisyonu sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku'l Avsat)
Yemen'de meşruiyeti destekleme koalisyonu sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku'l Avsat)

Yemen'de meşru hükümete destek koalisyonu, Husi milisleri tarafından Suudi Arabistan'ın güneyindeki Hamis Muşayt kentine doğru fırlatılan 3 balistik füzenin önlenerek imha edildiğini açıkladı.

Koalisyonun açıklaması, sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki'nin dün akşam sosyal medya platformu X'teki hesabından yaptığı paylaşımda duyuruldu.

Suudi Arabistan Sivil Savunma Müdürlüğü de Husi milisleri tarafından ülkenin güneybatısındaki Necran kentinde bir okula doğru fırlatılan düşman mühimmatının düşmesi üzerine ekiplerin müdahale ettiğini bildirdi. Olayda maddi hasar meydana geldiği belirtilirken, bu tür durumlarda uygulanan prosedürlerin yerine getirildiği kaydedildi.

Necran'da Husi milisleri tarafından fırlatılan mühimmatın isabet etmesi sonucu hasar gören okul (Sivil Savunma)

Necran'da Husi milisleri tarafından fırlatılan mühimmatın isabet etmesi sonucu hasar gören okul (Sivil Savunma)

Koalisyon, dün sabah Husiler tarafından Hamis Muşayt'a doğru fırlatılan bir balistik füzenin imha edildiğini açıklamıştı.