Şikago Belediye Başkanı ve polisler arasındaki ‘aşı’ anlaşmazlığı sürüyor

Şikago’da iki polis (AP-Arşiv)
Şikago’da iki polis (AP-Arşiv)
TT

Şikago Belediye Başkanı ve polisler arasındaki ‘aşı’ anlaşmazlığı sürüyor

Şikago’da iki polis (AP-Arşiv)
Şikago’da iki polis (AP-Arşiv)

ABD’de Şikago Belediye Başkanı Lori Lightfoot ve Polis Sendikası Başkanı John Catanzara arasındaki yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ‘aşı olma’ konusundaki anlaşmazlık, aşı olup olmadıklarına dair bilgi vermeyi reddeden polislerin yarısını ücretsiz izne çıkarmakla tehdit ediyor.
Belediye Başkanı, ülkenin üçüncü büyük şehrindeki kamu çalışanlarına aşı olup olmadıklarını bildirmeleri için Cuma gece yarısına kadar süre verdi.
Şehirde aşı olmayan polislerin haftada iki kez test yaptırmaları gerekirken, aşı olup olmadıklarını açıklamayı reddedenler ise bir süre sonra ücretsiz izne ayrılma ve işten atılma riskiyle karşı karşıya kaldı.
Lightfoot geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Aşı konusunda komplocu söylemler Şikagoluların sağlık ve güvenliğini tehdit ederken boş boş duramayız” dedi.
Ancak Polis Sendikası Başkanı Catanzara, 13 bin sendika üyesini aşı bilgilerini yetkililere açıklamamaya çağırarak, “Ücretsiz iznin 30 günden fazla sürmeyeceğini garanti edebilirim. Polis Teşkilatı’nı yedi günden fazla yüzde 50 veya daha az kapasitede tutmaları mümkün değil” dedi.
Sendika Başkanı, Şikago’daki yüksek suç seviyesi nedeniyle Belediye Başkanı’na karşı elinin güçlü olduğunu biliyor.
Ancak Cuma günü, Belediye’nin şikayeti üzerine bir yargıç, Catanzara’nın polisleri aşı olup olmadıklarını açıklamamaya teşvik eden açıklamalar yapmasını geçici olarak yasaklayan bir karar yayınladı.
ABD’de geçtiğimiz iki yıla göre yüzde 55’lik bir artışla, bu yıl 13 Ekim’e kadar 639 cinayet kaydedildi.
Şikago polisine göre, 7 Ekim itibariyle bin 295 araba hırsızlığının yanı sıra 13 Ekim itibariyle kaydedilen 2 bin 866 silahlı saldırı iki yıl öncesine göre yüzde 68 arttı.
Sendika’nın tutumunu destekleyen eski polis memuru Anthony Napolitano, rekor sayıda kişinin emekliliğe sevk edilmesi ve sınırlı sayıda yeni atama nedeniyle polis sayısının şimdiden bin kadar azaldığına dikkat çekti.
Belediye Başkanı Lightfoot, Sendika Başkanı Catanzara’yı ‘prosedür kuralları hakkında yalan söyleyip, emirlere itaat etmemeleri halinde hiçbir yaptırımı olmayacağını iddia ederek polisi kasten defalarca yanıltmakla’ suçladı.
Belediye Başkanı ayrıca eyalet yasasının yanı sıra sendika yasasının polisin grev yapmasını engellediğini de vurguladı.
Bununla birlikte Catanzara’yı, kamu güvenliğini baltalama ve şehir sakinlerini salgın sırasında onarılamaz zararlara maruz bırakma potansiyeli taşıyan yasadışı bir grevi ve işi durdurmayı teşvik etmekle suçladı.
Polisin öncelikli olarak aşı alan ilk gruplar arasında olmasına rağmen, koronavirüs 2020’de polislerin başlıca ölüm nedeniydi.
2014-2017 yılları arasında Polis Sendika Başkanı olarak görev yapan Dean Angelo da, geçtiğimiz Salı günü koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters