Biden: ABD’de polis olmak her zamankinden çok daha zor

ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
TT

Biden: ABD’de polis olmak her zamankinden çok daha zor

ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden (AFP)

ABD Başkanı Joe Biden görevi başında hayatını kaybeden polis memurlarının anıldığı bir törende yaptığı konuşmada, polislerin mesleki sorunlarını aşmak çok şey yapmaları gerektiğini söyleyerek emniyet teşkilatına dair reformda ilerleme sağlanacağı sözünü verdi. Biden, polislik mesleğinin ABD’de bugün hiç olmadığı kadar zor olduğunu belirtti.
Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre, Biden,  Kongre Binası önünde 2019-2020 yıllarında görevi başında yaşamlarını yitiren 419 polis memurunun anıldığı törende, polislere hitaben . Herkesin tüm beklentilerini karşılamaya hiç kimsenin kapasitesinin yetmeyeceğini vurgulayan Biden, “Bugün polis olmak her zamankinden daha zor” ifadesini kullandı.
Biden, Houston’da bugün bir polis memurunun hayatını kaybettiği ve iki kişinin de yaralanmasına sebep olan ateşli saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Şarku’l Avsat’ın Amerika’nın Sesi’nden (VOA News) aktardığı habere göre Güvenlik teşkilatlarının üyeleriyle senatör olduğu yıllara uzanan bir yakınlığı bulunan Biden, 1994 yılında güvenlik yetkililerinin de katkılarıyla suçla mücadele konusunda bir tasarıya imza atmıştı. Ancak Biden’ın 2020 yılında George Floyd’un bir polis memuru tarafından öldürülmesinden sonra polis teşkilatında geniş çapta reform çağrılarına desteği, Demokratlar’ın hayata geçirmek için çaba gösterdiği bu reformların bazılarına karşı çıkan polis gruplarıyla arasında gerilim yaratmıştı.
Bugünkü anma törenine sponsor olan ulusal polis sendikası, 2020 seçimlerinde Biden’ın rakibi, eski başkan Donald Trump’ı desteklemişti.
Polis reformu konusunda iki parti arasında anlaşmaya varma çabaları Eylül ayında başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bu gelişme, kampanyası sırasında polis reformu konusunda adım atılacağı vaadini veren Biden açısından kötü bir haber oldu.
Biden, “anlaşmaya varmak için samimiyetle gayret gösterdiği” için sendikayı övdü, “Henüz o noktaya varamadık ama bunu yapmalıyız” dedi.
Başkan Biden, polis teşkilatlarına ihtiyaç duydukları destek ve fonların sağlanması için çalışacağını vurguladı. Biden, güvenlik birimlerinin eğitimi ve personel alımına katkı amacıyla Kongre’den yüz milyonlarca dolar destek istemişti.
Biden ayrıca, yasaları ihlal eden polis memurlarının bu eylemlerinden sorumlu tutulmaları için ilave kararnameler hazırlama seçeneklerini değerlendirdiğini kaydetti. Biden, polislerin sokaklarda karşılaştıkları sorunlarla baş etmede ruh sağlığı ve diğer alanlarda uzman kişilerden destek almaları gerektiğini söyledi.
ABD Başkanı, güvenlik yetkililerini, Kongre’ye 6 Ocak’ta düzenlenen baskın sırasında Amerikan demokrasisine sahip çıkmakla övdü.
Biden, polis memurlarına karşı işlenenler de dahil olmak üzere, silah şiddetini azaltmayı amaçlayan düzenleme tekliflerini yineledi. Bu konudaki çalışmalar, Kongre’de yeterli desteği görememesi yüzünden halen büyük oranda askıya alınmış durumda. Bu düzenlemelere destek veren Demokratlar, Kongre’nin iki kanadında da çok az bir farkla çoğunluğa sahip ve bu oran istedikleri yasaların çoğunu geçirebilmeye yetmiyor.
Sendikanın istatistiklerine göre, bu yıl ateşli silahlar sonucu 50’ye yakın polis memuru hayatını kaybetti. Bu sayı, 2020’nin tamamındaki ölüm vakalarından fazla.
Bugünkü anma töreni, 1982’de saldırılardan kurtulanlar ve polise destek verenlerden oluşan tahmini 120 kişilik küçük bir grubun katılımıyla başlamıştı ancak zaman içinde başkentte binlerce polis memuru ve kurbanların ailelerinin katıldığı büyük çaplı etkinlikler dizisine dönüştü.
Beyaz Saray’ın talimatıyla kamu binalarında bayraklar yarıya indirildi.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times