Çin Dışişleri Bakanlığı, Financial Times gazetesinin Pekin’in Temmuz ayında nükleer kapasiteli hipersonik füze denemesinde bulunduğu yönündeki haberini yalanlayarak, bunun uzay aracı testi olduğunu bildirdi.
İngiltere merkezli Financial Times gazetesinde geçtiğimiz Cumartesi günü yer alan haberde, Çin’in yörüngeye hipersonik bir füze fırlatarak yeni bir uzay kabiliyetini test ettiği iddia edildi.
Habere göre, test hakkında bilgisi olan beş kaynak, Çin’in Ağustos ayında dünyanın etrafını bir kez turlayan bir hipersonik füzeyi test ettiğini belirtti.
Ancak Financial Times’a göre, füze testinde hedef başarıyla vurulamadı ve füze hedefini yaklaşık olarak 32 kilometre ıskaladı.
Haberde, Çin’in hipersonik silahlar alanında kaydettiği bu ilerlemenin ABD istihbaratını şaşırttığı da ifade edildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, bugün Pekin’de düzenlediği basın toplantısında haber hakkında sorulan soruya, “Bu bir füze değil, bir uzay aracıydı” diyerek yanıt verdi.
Uzay aracının yeniden kullanılması için teknolojinin test edilmesi amacıyla bir rutin test yapıldığını dile getiren Sözcü, yeniden kullanım testinin, insanların uzaya güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için ucuz ve uygun bir yol sağlaması açısından önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
ABD, rakip ülkenin ortaya çıkardığı potansiyel tehlikeleri değerlendirmek için Çin’in askeri modernizasyon programını yakından izliyor.
Çin: Hipersonik füze değil, uzay aracı test ettik
https://turkish.aawsat.com/home/article/3253266/%C3%A7in-hipersonik-f%C3%BCze-de%C4%9Fil-uzay-arac%C4%B1-test-ettik
Çin: Hipersonik füze değil, uzay aracı test ettik
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian (Reuters)
Çin: Hipersonik füze değil, uzay aracı test ettik
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Ukrayna'nın başkenti Kiev'e düzenlenen Rus hava saldırısının ardından çıkan yangınla mücadele eden bir itfaiyeci (AFP)
Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Komisyonu'na ev sahipliği yapan Berlaymont binası (AFP)
Fransa'nın kuzeydoğusundaki Soissons kasabası yakınlarındaki açık alanda, Fransa ve Belçika'nın ortak askeri tatbikatına katılan piyadeler (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve aralarında Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in de bulunduğu Avrupalı liderler, 18 Ağustos 2025'te Washington'daki Beyaz Saray'da (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, 14 Ekim 2025'te başkent Washington'daki Beyaz Saray'da (AFP)