Lübnan Başbakanı Mikati’den Irak’a kısa ziyaret

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Irak’ta ekonomik ve ticari işbirliğini görüştü.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi dün Lübnanlı mevkidaşını karşılarken (AFP)
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi dün Lübnanlı mevkidaşını karşılarken (AFP)
TT

Lübnan Başbakanı Mikati’den Irak’a kısa ziyaret

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi dün Lübnanlı mevkidaşını karşılarken (AFP)
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi dün Lübnanlı mevkidaşını karşılarken (AFP)

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi dün (Pazartesi) öğle saatlerinde Bağdat’a resmi ziyarette bulunan Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve beraberindeki heyeti karşıladı. Mikati’nin Bağdat ziyaretini birkaç saat içinde tamamladı.
Irak Başbakanı Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Görüşmede Irak ve Lübnan arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi, bölgesel ve uluslararası meseleler ile ilgi alanına giren ortak meselelerde ikili pozisyonların koordinasyonu ele alındı” denildi.
Açıklamaya göre, misafir heyeti karşılayan Kazımi, Irak-Lübnan ilişkilerinin iki kardeş halka hizmet edecek şekilde derinleştirilmesinin önemini vurguladı. Kazımi ayrıca Irak’ın güvenlik alanında, terörle mücadelede ve terör kaynaklarını kurutmada koordinasyonu güçlendirmenin yanı sıra ekonomik işbirliği ve ticari bağları güçlendirmeyi dört gözle beklediğine işaret etti.
Irak ve Lübnan Temmuz’da enerji alışverişi anlaşması imzaladı. Irak Başbakanlığı’ndan o dönem yapılan açıklamaya göre, söz konusu anlaşma Irak’ın, ülke tarihinin en ağır ekonomi ve yakıt krizi yaşayan Lübnan’a mal ve hizmet karşılığında ağır akaryakıt sağlamasını öngörüyor. Irak Bakanlar Kurulu, bu anlaşmadan bir ay önce düzenlediği toplantıda, Lübnan’a yönelik ham petrol desteğinin 500 bin tondan bir milyon tona çıkarılması ve bu kararın en hızlı şekilde uygulanması teklifini oy birliğiyle kabul etmişti.
Irak Başbakanlığının açıklamasına göre, Lübnan Başbakanı Mikati, Irak’ın Lübnan halkını destekleme tavrına ve aynı şekilde Irak’ın bölgede gerilimi düşürme, diyalog dilini ve yapıcı temasları hakim kılma politikasını güçlendirmede attığı başarılı adımlara övgüde bulundu.
Lübnanlı kaynakların aktardığına göre, Mikati, Lübnan’a her ay gönderdiği petrol türevleri başta olmak üzere şu ana kadar sunduğu yardımlar için Irak’a teşekkür ederek, Başbakan Kazımi’den “Lübnan’daki elektrik ihtiyacının iyileştirilmesine yardımcı olması için petrol türevi yardımlarının miktarının artırılmasını” talep etti. Irak ve Lübnan’ın, iki ülke arasında ortak bir yüksek komitenin kurulmasında mutabık kaldığını bildiren kaynaklar, bu komiteye iki ülke arasındaki işbirliği noktalarının tespit etme, yolcu ve ticari mal taşımacılığının kolaylaştırma ve vizeleri kaldırma imkanını görüşme görevleri verileceğini belirtti.



Hadramut Valisi Hanbeşi, BAE'yi ilde yaygın ihlaller gerçekleştirmekle suçladı

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
TT

Hadramut Valisi Hanbeşi, BAE'yi ilde yaygın ihlaller gerçekleştirmekle suçladı

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ‘Yemen'deki Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu’ndaki katılımını kendi gündemini gerçekleştirmek için kullanmakla’ suçlarken, onun Hadramut’taki uygulamalarının beklentilerin aksine olduğunu ve yerel güvenliğe ve istikrara önemli zarar verdiğini öne sürdü.

Vali Hanbeşi dün, Mukalla'da düzenlenen basın toplantısında, Hadramut'un BAE'nin desteklediği ve devlet merkezlerini yağmalamak ve sivil halkı terörize etmek gibi ihlallerde bulunan, ancak kısa bir süre önce feshedilen Güney Geçiş Konseyi (GGK) lideri Ayderus ez-Zübeydi ve ona bağlı silahlı grupların hakimiyetinden kurtarıldığını söyledi.

Vali Hanbeşi, Hadramut sınırları içinde BAE’nin desteğiyle kurulan çok sayıda ‘gizli hapishanenin’ yanı sıra sivilleri hedef almak ve suikastlar gerçekleştirmek amacıyla Reyyan Havaalanı’nda depolanan patlayıcıların da ortaya çıkarıldığını açıkladı.

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi Vali Hanbeşi, yetkililerin BAE ve Zubeydi’ye bağlı silahlı gruplara karşı tüm yasal önlemleri alacağını vurgulayarak, bütün sorumluların hesap vermesi ve ihlallerin mağdurlarına destek sağlanması çağrısında bulundu. Hanbeşi, Suudi Arabistan'ın desteğinin bu acı sayfayı kapatmada, istikrarı yeniden tesis etmede ve Hadramut'ta devletin otoritesini güçlendirmede belirleyici olduğunun da altını çizdi.


SDG: Türk İHA’ları Haseke şehrinin güneyindeki Kizvan Dağı'nı bombaladı

Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
TT

SDG: Türk İHA’ları Haseke şehrinin güneyindeki Kizvan Dağı'nı bombaladı

Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dün akşam, ‘Türk insansız hava araçlarının (İHA) ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke kentinin güneyindeki Kizvan dağ bölgesini bombaladığını’ duyurdu.

SDG tarafından yapılan açıklamada, bölgenin topçular tarafından da bombalandığı belirtilerek, güçlerinin Haseke'deki el-Aliye köyü ekseninde merkezi hükümete bağlı grupların saldırılarını püskürttüğünü ekledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Türk güvenlik kaynakları, Kürt güçlerinin Türk İHA’larının Haseke şehrini hedef aldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Öte yandan Suriye televizyon kanalı Syria TV, Rakka kırsalındaki el-Aktun Hapishanesi konusunda Suriye ordusu ile SDG arasında hapishanenin teslim edilmesi için yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, hapishane çevresinin bombalandığını bildirdi.

Suriye'nin resmi yayın kuruluşu el-İhbariyye, daha önce Savunma Bakanlığı Medya ve İletişim Direktörü Asım Galyun’un, Suriye ordusu güçlerinin el-Aktun Hapishanesi’nin güvenliğini sağlamak için hapishane çevresine ulaştıklarını söylediğini aktarmıştı.

SDG güçlerinin koruması altında Kamışlı ve Haseke'de DEAŞ üyelerini barındıran hapishane (Reuters)SDG güçlerinin koruması altında Kamışlı ve Haseke'de DEAŞ üyelerini barındıran hapishane (Reuters)

Suriye pazar günü, SDG ile yeni bir anlaşma imzaladığını duyurdu ve bu duyuru, uluslararası alanda büyük memnuniyetle karşılandı. Anlaşma uyarınca, geçtiğimiz aydan bu yana devam eden kanlı çatışmaların ardından, Deyrizor ve Rakka illerinin Suriye hükümetine idari ve askeri olarak devredilmesinin yanı sıra, tüm cephelerde ve temas noktalarında tam ve acil ateşkes ilan edilecek.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, Suriye devlet kurumlarının yıllardır SDG’nin kontrolünde olan Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka, Deyrizor ve Haseke’ye gireceğini açıkladı.


DEAŞ militanlarının kaçmasının ardından el-Şeddadi'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)
Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)
TT

DEAŞ militanlarının kaçmasının ardından el-Şeddadi'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)
Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)

Suriye Ordusu Operasyonlar Dairesi dün akşam, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke Valiliği'ne bağlı Şeddadi şehrinde ve çevresinde tam sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ordu, şehirdeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki bir hapishaneden bir dizi DEAŞ militanının kaçtığını ve SDG'nin bu kişileri serbest bıraktığını belirtti.

Ordu yaptığı açıklamada, cezaevinin ve şehrin güvenliğini sağlamak için müdahale edeceğini ve kaçan unsurları aramak için operasyonların başlayacağını belirtti. Vatandaşlardan, örgütün kaçan üyeleri hakkında konuşlandırılmış askeri birliklere bilgi vermelerini istedi.

ABD’nin Suriye'deki ana müttefiki olan SDG), ateşkes anlaşması kapsamında geniş alanlardan çekilmeyi kabul etmesinden bir gün sonra, Suriye hükümeti, Özerk Yönetimi "terörizm meselesini siyasi olarak istismar etmeye" çalışmakla suçladı. Yaptığı açıklamada, bunun "uluslararası topluma karşı siyasi veya güvenlik şantajı aracı olarak kullanılmasını kesinlikle reddettiğini" ifade etti.

Operasyonlar Müdürlüğü, ordu komutanlığının, Şeddadi hapishanesini ve çevresini güvence altına almak amacıyla İç Güvenlik Güçlerine devretmek için arabulucular ve SDG liderleriyle temasa geçtiğini, ancak SDG liderliğinin bunu reddettiğini kaydetti. SDG ise bunu reddederek, hapishaneye saldırı düzenlendiğini iddia etti.