Lübnan Başbakanı Mikati’den Irak’a kısa ziyaret

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Irak’ta ekonomik ve ticari işbirliğini görüştü.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi dün Lübnanlı mevkidaşını karşılarken (AFP)
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi dün Lübnanlı mevkidaşını karşılarken (AFP)
TT

Lübnan Başbakanı Mikati’den Irak’a kısa ziyaret

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi dün Lübnanlı mevkidaşını karşılarken (AFP)
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi dün Lübnanlı mevkidaşını karşılarken (AFP)

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi dün (Pazartesi) öğle saatlerinde Bağdat’a resmi ziyarette bulunan Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve beraberindeki heyeti karşıladı. Mikati’nin Bağdat ziyaretini birkaç saat içinde tamamladı.
Irak Başbakanı Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Görüşmede Irak ve Lübnan arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi, bölgesel ve uluslararası meseleler ile ilgi alanına giren ortak meselelerde ikili pozisyonların koordinasyonu ele alındı” denildi.
Açıklamaya göre, misafir heyeti karşılayan Kazımi, Irak-Lübnan ilişkilerinin iki kardeş halka hizmet edecek şekilde derinleştirilmesinin önemini vurguladı. Kazımi ayrıca Irak’ın güvenlik alanında, terörle mücadelede ve terör kaynaklarını kurutmada koordinasyonu güçlendirmenin yanı sıra ekonomik işbirliği ve ticari bağları güçlendirmeyi dört gözle beklediğine işaret etti.
Irak ve Lübnan Temmuz’da enerji alışverişi anlaşması imzaladı. Irak Başbakanlığı’ndan o dönem yapılan açıklamaya göre, söz konusu anlaşma Irak’ın, ülke tarihinin en ağır ekonomi ve yakıt krizi yaşayan Lübnan’a mal ve hizmet karşılığında ağır akaryakıt sağlamasını öngörüyor. Irak Bakanlar Kurulu, bu anlaşmadan bir ay önce düzenlediği toplantıda, Lübnan’a yönelik ham petrol desteğinin 500 bin tondan bir milyon tona çıkarılması ve bu kararın en hızlı şekilde uygulanması teklifini oy birliğiyle kabul etmişti.
Irak Başbakanlığının açıklamasına göre, Lübnan Başbakanı Mikati, Irak’ın Lübnan halkını destekleme tavrına ve aynı şekilde Irak’ın bölgede gerilimi düşürme, diyalog dilini ve yapıcı temasları hakim kılma politikasını güçlendirmede attığı başarılı adımlara övgüde bulundu.
Lübnanlı kaynakların aktardığına göre, Mikati, Lübnan’a her ay gönderdiği petrol türevleri başta olmak üzere şu ana kadar sunduğu yardımlar için Irak’a teşekkür ederek, Başbakan Kazımi’den “Lübnan’daki elektrik ihtiyacının iyileştirilmesine yardımcı olması için petrol türevi yardımlarının miktarının artırılmasını” talep etti. Irak ve Lübnan’ın, iki ülke arasında ortak bir yüksek komitenin kurulmasında mutabık kaldığını bildiren kaynaklar, bu komiteye iki ülke arasındaki işbirliği noktalarının tespit etme, yolcu ve ticari mal taşımacılığının kolaylaştırma ve vizeleri kaldırma imkanını görüşme görevleri verileceğini belirtti.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.