Lübnan Enformasyon Bakanı’nın açıklamaları Körfez’de büyük tepkilere neden oldu

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad
TT

Lübnan Enformasyon Bakanı’nın açıklamaları Körfez’de büyük tepkilere neden oldu

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad

Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi’nin Yemen’deki durumun yanı sıra Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yönelik açıklamaları özellikle Körfez bölgesinde büyük tepkilere neden oldu.
Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, Kordahi’nin Suudi Arabistan ve BAE’nin Yemen savaşındaki rolü hakkında yaptığı yorumlarını protesto etmek amacıyla Lübnan Maslahatgüzarı Hadi Haşim’i çağırdı.
Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’ya göre, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki kardeş ülke Suudi Arabistan ve BAE’ye, Yemen ve halkını desteklemekte oynadıkları büyük ve takdir edilen rolleriyle çelişen yanlış suçlamalar yöneltildiği ifade edildi.
Ayrıca Lübnanlı bakanın ifadelerinin, Yemen’deki meşru hükümeti desteklemek için Suudi Arabistan, BAE ve Arap Koalisyonu’nun önemli rolünü görmezden gelmek olarak kabul edildiğinin altı çizildi.

KİK, Kordahi’nin ifadelerini kınadı
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi’nin Yemen’deki olayları yüzeysel bir şekilde okuduğunu yansıtan açıklamalarını tamamen reddettiğini ifade etti.
KİK Genel Sekreteri, Kordahi’nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’deki meşru hükümete desteğini saldırganlık olarak nitelendirmesini kınadı.
Dr. Hacraf, Lübnan Enformasyon Bakanı’nın tarihi gerçeklere dönmesini ve Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu ülkeleri tarafından, üç referansa uygun olarak Yemen krizine kapsamlı bir çözüme ulaşmak amacıyla Yemen halkının her alanda meşruiyetini desteklemek için sunulan büyük desteği görmesini istedi.
KİK Genel Sekreteri ayrıca, Husilerin Yemen krizini sona erdirmeye yönelik tüm uluslararası çabalara karşı uzlaşmazlığını görmezden geldiği, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve balistik füzelerle Suudi Arabistan’ın hedef almaya devam ettiği, savunmasız Yemen halkını hedef aldığı ve insani yardımın ulaşmasını önlediği bir dönemde, Lübnan Enformasyon Bakanı’nın darbeci Husileri savunmasını da kınadı.
Lübnan Enformasyon Bakanı’ndan gerçekleri çarpıtmamasını isteyen Dr. Hacraf, kendisini kabul edilemez ifadeleri için özür dilemeye çağırdı.
Dr. Hacraf ayrıca Lübnan devletinin bu açıklamalara ilişkin tutumunu netleştirmesi gerektiğini de vurguladı.

İİT’den de kınama geldi
İslam İşbirliği Teşkilatıı (İİT) Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin, Lübnan Enformasyon Bakanı’nın, Yemen’deki durumun yanı sıra Suudi Arabistan ve BAE’ye yönelik hakarete varan açıklamalarını kınadıklarını söyledi.
Lübnan Enformasyon Bakanı’nın açıklamalarının ‘sorumsuzca’ olduğunu belirten Dr. Useymin, İİT’nin, Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’na liderlik yapan Suudi Arabistan’ın, terörist Husi milislerin Eylül 2014’ten bu yana gerçekleştirdiği darbeyi durdurmak için gösterdiği çabaları takdir ettiğini ifade etti.
Dr. Useymin, Suudi Arabistan’ın Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi aracılığıyla Yemen halkını desteklemedeki büyük insani rolüne de dikkat çekti.
İİT Genel Sekreteri, Lübnan Enformasyon Bakanı’nın, Husilerin uzlaşmazlığı ile balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile saldırılarına maruz kalan Suudi Arabistan’ın barış ve ateşkes sağlama çabalarını görmezden geldiğini de vurguladı.

Yemen’den de tepkiler geldi
Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek, Yemen’in Beyrut Büyükelçisi’ne, Kordahi’nin açıklamaları nedeniyle Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na bir kınama mektubu vermesi talimatı verdi.
Yemenli Bakan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Beyrut’taki büyükelçimize Lübnan Enformasyon Bakanı’nın televizyon kanallarından birinde yaptığı açıklamalar nedeniyle Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na bir kınama mektubu vermesi için talimat verdim” ifadelerini kullandı.
Mübarek, Kordahi’nin açıklamasının Lübnan’ın Yemen’e yönelik açık tutumu, Husilerin darbesini kınaması ve ilgili tüm Arap ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına verdiği destekten bir sapma olduğunu vurguladı.
Yemen Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanı Muammer el-İryani ise, Lübnan Enformasyon Bakanı’nın Yemen meselesindeki bariz cehaletini yansıtan, körü körüne terörist Husi milislerinin yanında yer alan, İran rejiminin Yemen ve bölgedeki yayılmacı gündemini, ateşkes ve barışı tesis etme çabalarını baltalamadaki rolünü görmezden gelen açıklamalarına şaşırdığını söyledi.



Faysal bin Ferhan, Rubio ve Wadephul ile İran’ı görüştü

Prens Faysal bin Ferhan ve Bakan Marco Rubio (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan ve Bakan Marco Rubio (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Faysal bin Ferhan, Rubio ve Wadephul ile İran’ı görüştü

Prens Faysal bin Ferhan ve Bakan Marco Rubio (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan ve Bakan Marco Rubio (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Amerikalı mevkidaşı Marco Rubio ve Alman mevkidaşı Johann Wadephul ile İran'ın Suudi Arabistan ve bölge ülkelerine yönelik saldırılarını görüştü.

Suudi Arabistan Haber Ajansı'nın bugün bildirdiğine göre Prens Faysal bin Ferhan ve Bakan Rubio telefon görüşmesinde, İran saldırıları konusunda, Krallığın güvenliğinin ve vatandaşlarının ve sakinlerinin emniyetinin korunmasına katkıda bulunacak şekilde görüş alışverişinde bulundular.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, ABD'nin Sudan'daki Müslüman Kardeşler şubesini terörist grup olarak tanımlamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, bölgede istikrar ve refahı sağlayacak her girişime verdikleri desteği yineledi.

dsgrt
Prens Faysal bin Ferhan, dün akşam Riyad'da Bakan Johan Wadephul'u kabul etti (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Öte yandan, Prens Faysal bin Ferhan dün akşam başkent Riyad'da Bakan Wadephul ile yaptığı görüşmede, bölgedeki güncel gelişmeleri ve bunların güvenlik açısından etkilerini ele aldı. İki ülke arasındaki ikili iş birliği ilişkilerini ve bu ilişkileri destekleme ve güçlendirme yollarını da değerlendirdiler.

Almanya Dışişleri Bakanı, İran'ın acımasız saldırılarını kınadıklarını ve Suudi Arabistan ile tam bir dayanışma içinde olduklarını ifade ederek, bölgenin istikrar ve barışa kavuşması için bölgesel ve uluslararası düzeyde ortak çabaların gerekliliğini vurguladı.


Bahreyn’de havacılık planlaması: Boş uçaklar alternatif havalimanlarına taşındı

En yüksek güvenlik ve emniyet standartlarına uygun olarak hava operasyonlarının sürekliliğini sağlamak amacıyla yeniden konumlandırma (Bahreyn Uluslararası Havalimanı)
En yüksek güvenlik ve emniyet standartlarına uygun olarak hava operasyonlarının sürekliliğini sağlamak amacıyla yeniden konumlandırma (Bahreyn Uluslararası Havalimanı)
TT

Bahreyn’de havacılık planlaması: Boş uçaklar alternatif havalimanlarına taşındı

En yüksek güvenlik ve emniyet standartlarına uygun olarak hava operasyonlarının sürekliliğini sağlamak amacıyla yeniden konumlandırma (Bahreyn Uluslararası Havalimanı)
En yüksek güvenlik ve emniyet standartlarına uygun olarak hava operasyonlarının sürekliliğini sağlamak amacıyla yeniden konumlandırma (Bahreyn Uluslararası Havalimanı)

Bahreyn dün, onaylanan operasyonel düzenlemeler kapsamında Gulf Air uçaklarının yolcu ve diğer kargo şirketleri olmadan yeniden konumlandırıldığını duyurdu.

Sivil Havacılık İşleri Otoritesi, yetkili makamların, filoların operasyonel hazırlığını artırmak ve hava operasyonlarının sorunsuz akışını sağlamak amacıyla, havayolu şirketleri ve kargo operatörleri tarafından Bahreyn Uluslararası Havalimanı'ndan diğer havalimanlarına birkaç boş uçağın transferini başarıyla koordine ettiğini açıkladı.

Bu önlemlerin, en yüksek güvenlik ve emniyet standartlarına uygun olarak hava operasyonlarının sürekliliğini sağlamak için ilgili makamlar ve havayolları ile devam eden koordinasyonun bir parçası olduğu vurgulandı.

Sivil Havacılık İşleri Departmanı, yeniden konumlandırma operasyonlarının, şirketlerin gelecekteki operasyonel planlarını desteklemek ve önümüzdeki aşamanın gerekliliklerini karşılamak için bu tür durumlarda alınan operasyonel önlemler arasında yer aldığını kaydetti.


Kuveyt, düşman hava saldırılarını engelledi

Silahlı kuvvetler, her türlü tehditle başa çıkmaya tamamen hazır ve donanımlı olduklarını teyit etti (KUNA)
Silahlı kuvvetler, her türlü tehditle başa çıkmaya tamamen hazır ve donanımlı olduklarını teyit etti (KUNA)
TT

Kuveyt, düşman hava saldırılarını engelledi

Silahlı kuvvetler, her türlü tehditle başa çıkmaya tamamen hazır ve donanımlı olduklarını teyit etti (KUNA)
Silahlı kuvvetler, her türlü tehditle başa çıkmaya tamamen hazır ve donanımlı olduklarını teyit etti (KUNA)

Kuveyt ordusu, dün şafaktan gece yarısına kadar silahlı kuvvetlerin ülkenin hava sahasına giren bir dizi düşman hava saldırısını önlediğini duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, hava savunma sistemlerinin 5 düşman insansız hava aracı (İHA) tespit ettiğini, bunlardan 4’nü imha edildiğini, birinin ise tehdit bölgesinin dışına düştüğünü belirtti.

Genelkurmay, ülkenin bazı bölgelerinde duyulan patlama seslerinin hava savunma sistemlerinin düşman hava hedeflerini önlemesinin sonucu olduğunu belirterek, herkesi yetkili makamlarca yayınlanan güvenlik ve emniyet talimatlarına uymaya çağırdı.

Silahlı kuvvetler, ülkenin egemenliğini, güvenliğini ve istikrarını ve çıkarlarını ve ulusal kapasitelerini korumak için yüksek alarmda olduklarını, herhangi bir tehditle başa çıkmaya ve ülkenin güvenliğini zayıflatmayı amaçlayan her tehlikeye karşı koymaya hazır olduklarını teyit etti.