Lübnan Enformasyon Bakanı’nın açıklamaları Körfez’de büyük tepkilere neden oldu

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad
TT

Lübnan Enformasyon Bakanı’nın açıklamaları Körfez’de büyük tepkilere neden oldu

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad

Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi’nin Yemen’deki durumun yanı sıra Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yönelik açıklamaları özellikle Körfez bölgesinde büyük tepkilere neden oldu.
Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, Kordahi’nin Suudi Arabistan ve BAE’nin Yemen savaşındaki rolü hakkında yaptığı yorumlarını protesto etmek amacıyla Lübnan Maslahatgüzarı Hadi Haşim’i çağırdı.
Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’ya göre, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki kardeş ülke Suudi Arabistan ve BAE’ye, Yemen ve halkını desteklemekte oynadıkları büyük ve takdir edilen rolleriyle çelişen yanlış suçlamalar yöneltildiği ifade edildi.
Ayrıca Lübnanlı bakanın ifadelerinin, Yemen’deki meşru hükümeti desteklemek için Suudi Arabistan, BAE ve Arap Koalisyonu’nun önemli rolünü görmezden gelmek olarak kabul edildiğinin altı çizildi.

KİK, Kordahi’nin ifadelerini kınadı
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi’nin Yemen’deki olayları yüzeysel bir şekilde okuduğunu yansıtan açıklamalarını tamamen reddettiğini ifade etti.
KİK Genel Sekreteri, Kordahi’nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’deki meşru hükümete desteğini saldırganlık olarak nitelendirmesini kınadı.
Dr. Hacraf, Lübnan Enformasyon Bakanı’nın tarihi gerçeklere dönmesini ve Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu ülkeleri tarafından, üç referansa uygun olarak Yemen krizine kapsamlı bir çözüme ulaşmak amacıyla Yemen halkının her alanda meşruiyetini desteklemek için sunulan büyük desteği görmesini istedi.
KİK Genel Sekreteri ayrıca, Husilerin Yemen krizini sona erdirmeye yönelik tüm uluslararası çabalara karşı uzlaşmazlığını görmezden geldiği, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve balistik füzelerle Suudi Arabistan’ın hedef almaya devam ettiği, savunmasız Yemen halkını hedef aldığı ve insani yardımın ulaşmasını önlediği bir dönemde, Lübnan Enformasyon Bakanı’nın darbeci Husileri savunmasını da kınadı.
Lübnan Enformasyon Bakanı’ndan gerçekleri çarpıtmamasını isteyen Dr. Hacraf, kendisini kabul edilemez ifadeleri için özür dilemeye çağırdı.
Dr. Hacraf ayrıca Lübnan devletinin bu açıklamalara ilişkin tutumunu netleştirmesi gerektiğini de vurguladı.

İİT’den de kınama geldi
İslam İşbirliği Teşkilatıı (İİT) Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin, Lübnan Enformasyon Bakanı’nın, Yemen’deki durumun yanı sıra Suudi Arabistan ve BAE’ye yönelik hakarete varan açıklamalarını kınadıklarını söyledi.
Lübnan Enformasyon Bakanı’nın açıklamalarının ‘sorumsuzca’ olduğunu belirten Dr. Useymin, İİT’nin, Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’na liderlik yapan Suudi Arabistan’ın, terörist Husi milislerin Eylül 2014’ten bu yana gerçekleştirdiği darbeyi durdurmak için gösterdiği çabaları takdir ettiğini ifade etti.
Dr. Useymin, Suudi Arabistan’ın Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi aracılığıyla Yemen halkını desteklemedeki büyük insani rolüne de dikkat çekti.
İİT Genel Sekreteri, Lübnan Enformasyon Bakanı’nın, Husilerin uzlaşmazlığı ile balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile saldırılarına maruz kalan Suudi Arabistan’ın barış ve ateşkes sağlama çabalarını görmezden geldiğini de vurguladı.

Yemen’den de tepkiler geldi
Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek, Yemen’in Beyrut Büyükelçisi’ne, Kordahi’nin açıklamaları nedeniyle Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na bir kınama mektubu vermesi talimatı verdi.
Yemenli Bakan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Beyrut’taki büyükelçimize Lübnan Enformasyon Bakanı’nın televizyon kanallarından birinde yaptığı açıklamalar nedeniyle Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na bir kınama mektubu vermesi için talimat verdim” ifadelerini kullandı.
Mübarek, Kordahi’nin açıklamasının Lübnan’ın Yemen’e yönelik açık tutumu, Husilerin darbesini kınaması ve ilgili tüm Arap ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına verdiği destekten bir sapma olduğunu vurguladı.
Yemen Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanı Muammer el-İryani ise, Lübnan Enformasyon Bakanı’nın Yemen meselesindeki bariz cehaletini yansıtan, körü körüne terörist Husi milislerinin yanında yer alan, İran rejiminin Yemen ve bölgedeki yayılmacı gündemini, ateşkes ve barışı tesis etme çabalarını baltalamadaki rolünü görmezden gelen açıklamalarına şaşırdığını söyledi.



Suudi Arabistan: Son birkaç saat içinde 2 İHA imha edildi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı
TT

Suudi Arabistan: Son birkaç saat içinde 2 İHA imha edildi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki, son saatler içinde iki insansız hava aracının (İHA) önlendiğini ve imha edildiğini duyurdu.

El-Maliki, hava savunma güçlerinin İHA’larla başa çıkarak onları düşürdüğünü ve Krallığın güvenliğini hedef alan her türlü tehdide karşı hazırlıkların sürdüğünü vurguladı.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki'nin açıklamasına göre, Suudi hava savunma güçleri dün Riyad ve Doğu bölgelerinde 6 balistik füze ve 26 İHA’yı önledi.

Maliki, Şarkiye ve Riyad'da 13 İHA’nın imha edildiğini, Riyad bölgesindeki bir askeri üssün çevresine önleme sırasında kopan parçaların düştüğünü, ancak yaralanan olmadığını bildirdi.

Bakanlık sözcüsü, Riyad'a doğru 6 balistik füzenin fırlatıldığını ve bunlardan ikisinin önlendiğini, dördünün ise Arap Körfezi'nin sularına ve ıssız bölgelere düştüğünü belirtti.

Tuğgeneral el-Maliki'nin açıklamasına göre, Suudi “Hava Savunması” perşembe günü Doğu Bölgesi'nde 38 İHA’yı etti.


İran saldırılarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nde iki yangın çıktı ve 5 kişi yaralandı

Dubai Uluslararası Havalimanı yakınlarındaki bir yakıt tankını hedef alan İHA saldırısı sonrasında yükselen duman (Arşiv-AP)
Dubai Uluslararası Havalimanı yakınlarındaki bir yakıt tankını hedef alan İHA saldırısı sonrasında yükselen duman (Arşiv-AP)
TT

İran saldırılarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nde iki yangın çıktı ve 5 kişi yaralandı

Dubai Uluslararası Havalimanı yakınlarındaki bir yakıt tankını hedef alan İHA saldırısı sonrasında yükselen duman (Arşiv-AP)
Dubai Uluslararası Havalimanı yakınlarındaki bir yakıt tankını hedef alan İHA saldırısı sonrasında yükselen duman (Arşiv-AP)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bu sabah erken saatlerde, İran füzeleri ve insansız hava araçlarının (İHA) saldırısının ardından bir sanayi bölgesinde iki yangın çıktığını ve 5 kişinin yaralandığını duyurdu.

BAE, Ortadoğu'daki savaşın başlamasından bir ay sonra Tahran'ın Körfez ülkelerine yönelik saldırılarına devam etmesi üzerine, İran'dan fırlatılan füze ve İHA saldırılarının hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini açıkladı.

BAE Savunma Bakanlığı, X platformunda şu açıklamayı yaptı: "Birleşik Arap Emirlikleri hava savunma sistemleri ve savaş uçakları, İran'dan gelen füze ve insansız hava aracı saldırılarıyla mücadele ediyor."

Abu Dabi Medya Ofisi, yaptığı basın açıklamasında, Abu Dabi Emirliği yetkililerinin, "balistik bir füzenin başarılı bir şekilde engellenmesinin ardından düşen enkaz nedeniyle" "Abu Dabi Halife Ekonomik Bölgesi (KIZAD) yakınlarında" çıkan iki yangına müdahale ettiğini belirtti.

Abu Dabi Medya Ofisi ayrıca, "olayda 5 Hint vatandaşının orta ve hafif derecede yaralandığını" ifade etti.


Suudi Arabistan ve Ukrayna arasında savunma alımlarına ilişkin düzenlemeler

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Ukrayna arasında savunma alımlarına ilişkin düzenlemeler

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü (SPA)

Suudi Arabistan ve Ukrayna, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın dün sabah Cidde'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmesinin ardından, savunma tedarik düzenlemelerine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Zelenskiy resmi X hesabından yaptığı açıklamada, mutabakat zaptının "gelecekteki sözleşmeler, teknik iş birliği ve yatırımlar için temel oluşturduğunu ve bu iş birliğinin karşılıklı olarak faydalı olabileceğini" belirtti.

Suudi Arabistan resmi kaynakları, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Zelenskiy ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler, özellikle Ortadoğu'daki askeri gerilim ve Ukrayna krizindeki son gelişmeler hakkında görüştüğünü ifade etti.

Kaynaklar Şarku’l Avsat’a toplantıda iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin de gözden geçirildiğini bildirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ortadoğu ve genel olarak Körfez bölgesindeki durumu, yakıt piyasalarındaki gelişmeleri ve enerji sektöründeki potansiyel iş birliğini görüştük” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, “Suudi Arabistan, Ukrayna için ilgi çekici yeteneklere sahip ve biz de uzmanlığımızı ve sistemlerimizi onlarla paylaşmaya ve can güvenliğini artırmak için birlikte çalışmaya hazırız” diye belirtti.