Riyad ve Londra arasında eğitim iş birliği

Birleşik Krallık Başbakanı Danışmanı Smith’ten Şarku'l Avsat’a: Suudi Arabistan bizim en önemli ortağımız ve ilişkilerimi derinleştirmek için çalışıyoruz

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın Danışmanı ve Eğitim Özel Temsilcisi Dr. Steve Smith (Şarku’l Avsat)
Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın Danışmanı ve Eğitim Özel Temsilcisi Dr. Steve Smith (Şarku’l Avsat)
TT

Riyad ve Londra arasında eğitim iş birliği

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın Danışmanı ve Eğitim Özel Temsilcisi Dr. Steve Smith (Şarku’l Avsat)
Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın Danışmanı ve Eğitim Özel Temsilcisi Dr. Steve Smith (Şarku’l Avsat)

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın Danışmanı ve Eğitim Özel Temsilcisi Dr. Steve Smith, eğitim ve araştırma alanlarında Suudi-İngiliz iş birliğinin geliştirileceğini belirtti. Smith, 2022’de gerçekleştirilecek olan Uluslararası Eğitim Forumu'nun (EWF) toplantı masasında, başta eğitim alanındaki zorluklar olmak üzere, iki tarafın vizyonlarını paylaşma arzusuna işaret etti. Smith, iki ülkenin eğitim sektöründe iş birliğini her iki ülkede de sürdürülebilir kalkınmayı destekleyici faktörlerden biri haline getirmek için çalıştığını söyledi.
Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada Smith, eğitim sektörünün iki ülke arasındaki ortaklığın en önemli yapı taşlarından biri olduğunu belirterek, Suudi-İngiliz ilişkilerinin başarılarla ve hayati stratejik ortaklıklarla dolu bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Smith bu Suudi-İngiliz ittifakına hizmet etmek için çeşitli alanlarda iş birliğini derinleştirme yolunda ilerlendiğini ifade etti.
Söz konusu danışman, toplumu aşırı terörist fikirleri beslemekten kurtarmak için eğitim sektörünün hoşgörülü ve pozitif bir toplum yaratan en önemli kanallardan biri haline getirilmesinin küresel bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Smith, sadece Birleşik Krallık’ta veya Suudi Arabistan'da değil, dünyanın tüm ülkelerinde radikalizm yanlılarının, teröristlerin ve yıkıcı fikirlerin sebep olduğu felaketlerden toplumu kurtarmak için eğitim sektörünün en önemli çıkış noktası olduğuna ve Riyad ve Londra'nın bu alanda iş birliği yapmaya ve gelişmeye istekli olduğuna dikkat çekti.
Danışman, Suudi Arabistan'ın İngiltere'nin en önemli beş ortağı arasında yer aldığını ve stratejik, siyasi, güvenlik ve ekonomik müttefiklerinden biri olduğunu da sözlerine ekledi. Smith, Riyad'ın Londra ile ortaklığının kapsamlı olduğunu söyledi. Ayrıca bu ortaklığın iki ülke arasındaki iş birliği için büyük bir basamak olarak gördüğü eğitim ve iklim alanlarının ötesine, daha geniş ufuklara ulaştığına dikkat çekti.
Genel olarak iki ülke ve özelde eğitim alanında mevcut stratejik ilişkileri derinleştirmek ve sürekli gelişim sürecinde ilerlemenin yollarını araştırmak; ülkedeki eğitim sektörünün çalışmalarının meyvelerini toplamak ve iki ülke arasındaki iş birliğini en iyi şekilde güçlendirerek her ikisini gayretli stratejik çalışma yoluna koymak ve mevcut durum ile geçen yıl bu çerçevede tartışılanlar doğrultusunda elde edilen gelişmeleri bulmak amacıyla şu anda Suudi Arabistan'ı ziyaret etmekte olan Smith, Suudi yetkililerle çok sayıda görüşme yaptığını belirtti.
Smith, Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Dr. Hamad Al eş-Şeyh ile eğitim, akademik ve araştırma iş birliği fırsatlarını geliştirmenin ve iki dost ülke arasında en iyi uygulamaları ve deneyimleri paylaşmanın yollarını tartıştığını açıkladı. İkili ayrıca, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın 2018'de Londra’ya yaptığı tarihi ziyaretin meyvelerinden biri olarak iki krallık arasındaki eğitim ortaklığının başarılarını gözden geçirdiler. İki ülke aralarındaki Stratejik Ortaklık Konseyi'nin başlatıldığı ortak bir bildiri de imzaladı.
Smith, ülkelerin, eğitim sektörünün gelişmesine, üstün yeteneklilerin ve özel gereksinimli öğrencilerin yetiştirilmesine büyük çaba sarf ettiklerini belirtti. Danışman, genel eğitim alanında, eğitim müfredatının geliştirilmesi ve genel ortaokul için izleme sistemi programı konularında ortak iş birliği ile elde edilen deneyimlerin geliştirilmesine ek olarak, Suudi Arabistan'ın, eğitim sistemini geliştirmek için büyük çaba sarf ettiğini kaydetti. Ayrıca Suudi Arabistan’ın uzaktan eğitim deneyimi için büyük adımlar attığını ve Korona-19 pandemisinin zorluklarının üstesinden gelme kabiliyeti ile eğitim sürecinin kesintisiz devam etmesini sağladığını ifade etti.
Smith, “Benim Okulum” platformunun küresel bir örneği olan Suudi Arabistan'daki uydu yayıncılık okulundaki gelişmenin boyutunu ve uzaktan eğitimde UNESCO'nun en iyi 4 küresel modelinden biri olarak seçilmesinden övgüyle bahsetti. Danışman, günün 24 saati 24 kanal ile günde 200’den fazla ders vermek ve tüm dersleri “Ain” kanalında işaret diliyle aktarmak için gereken modern ekipmanları gördüklerinde şaşırdığını söyledi.



Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

TT

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Mühendis Abdurrahman el-Fadli, Riyad'da gerçekleştirilmekte olan COP16'da yaptığı açıklamada,  proaktif bir yaklaşımla kuraklığa ortaya çıkmadan önce hazırlanmak için kuruluşlar ve paydaşlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek üzere önümüzdeki on yıl içinde 150 milyon dolar tahsis ederek Kuraklığa Müdahale için Riyad Küresel Ortaklığı'nın başlatıldığını duyurdu.

Girişim, dünya çapında 80'den fazla ülkede kuraklığın zorluklarını ele almak ve dayanıklılığı arttırmak için etkilenen ülkeler, topluluklar ve sektörler arasındaki çabaları birleştirmeyi amaçlıyor.

Girişimi duyuran Suudi Çevre Bakanı, bu adımın Krallığın bu küresel fenomeni ele almaya yönelik hızlandırılmış çabalarının bir parçası olduğuna işaret ederek, kuraklık meydana geldikten sonra reaktif yardımdan, kuraklık meydana gelmeden önce proaktif hazırlığa geçmenin önemini vurguladı ve bu sayede toplumların ve ülkelerin kuraklık ve iklim değişikliğinin zorluklarıyla daha etkin bir şekilde başa çıkma kabiliyetlerinin artacağını belirtti.

Al-Fadhli, uluslararası raporların her yıl 100 milyon hektardan fazla tarım arazisi, orman ve meranın bozulduğunu ve bunun dünya çapında 3 milyardan fazla insanı etkilediğini gösterdiğini açıkladı.

Bu durumun, biyoçeşitliliğe ve iklim değişikliğine verilen zararın yanı sıra yıllık 6 trilyon dolar olarak tahmin edilen kayıplara yol açacağını ve bunun da toplumlarda göç, istikrarsızlık ve güvenliğin artmasına neden olacağını belirterek, bu küresel zorlukların ele alınması için her düzeyde uluslararası çabaların arttırılmasının önemini vurguladı.

Krallık, 74 milyon hektardan fazla araziyi rehabilite etmeyi taahhüt ettiği “Yeşil Suudi” girişimi aracılığıyla arazinin oynadığı kilit rolü kabul ederek arazi degradasyonuyla mücadele çabalarını yoğunlaştırıyor ve 2021'den bu yana 94 bin hektar bozulmuş araziyi rehabilite etti ve 49 milyon bitki ve çalı dikti.

Riyad, Yeşil Orta Doğu Girişimi ve G20 Küresel Arazi Girişimi gibi çabaları temel alarak arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için uluslararası işbirliğini hızlandırmaya çalışıyor.

Krallık, arazi bozulmasını 2040 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmak amacıyla 2020 yılında G20 Küresel Arazi Girişimini başlatmıştır.

Krallığın COP16 başkanlığı, arazi degradasyonu, kuraklık ve çölleşmeyle ilgili sorunlar ve çözümler konusunda küresel farkındalığı artırarak kamu ve özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim camiasının fikir alışverişinde bulunmak, acil çözümler bulmak ve finanse etmek üzere bir araya gelmesini sağlamayı amaçlamaktadır.