Dünya Sağlık Örgütü ikinci nesil aşıları bekliyor

Washington’da bir hemşire 7 yaşındaki bir kıza Pfizer aşısı enjekte ediyor (AP)
Washington’da bir hemşire 7 yaşındaki bir kıza Pfizer aşısı enjekte ediyor (AP)
TT

Dünya Sağlık Örgütü ikinci nesil aşıları bekliyor

Washington’da bir hemşire 7 yaşındaki bir kıza Pfizer aşısı enjekte ediyor (AP)
Washington’da bir hemşire 7 yaşındaki bir kıza Pfizer aşısı enjekte ediyor (AP)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Baş Bilim İnsanı Dr. Soumya Swaminathan, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı burun spreyleri ve hapları da içeren ikinci nesil aşıların piyasaya çıkmasını dört gözle beklediğini söyledi.
Dr. Soumya Swaminathan, WHO’nun sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklama, ikinci nesil aşıların kullanımının iğnelerden daha kolay olacağını ve kendi kendine uygulamak gibi avantajlara sahip olabileceğini bildirdi.
İnsanlar üzerinde test edilen klinik deneylere kadar ulaşan 129 farklı aday aşı olduğunu, 194 aşının ise henüz o kadar ilerlemediğini ve hala laboratuvarlarda çalışıldığını vurgulayan Dr. Swaminathan şu ifadeleri kullandı:
“Bu potansiyel aşılar, tüm teknolojileri kapsıyor. Hala geliştirme aşamasındalar. Ancak bazılarının çok güvenli ve etkili olacağını, bazılarının ise olmayacağını düşünüyorum. İkinci nesil aşıların bazılarının avantajları olabilir. Ağızdan alınan hap veya burun spreyi şeklinde aşınız varsa, bunu uygulamak enjekte edilebilir bir aşıdan daha kolaydır.”
WHO, Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac ve Bharat Biotech tarafından üretilen yedi aşı için acil durum onayı verdi.
AFP’nin hazırladığı istatistiklere göre tüm dünyada 7 milyar 250 milyon dozdan fazla aşı yapıldı.



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal